Acum un an si o luna, cand am vazut pe Instagram poza cu paine naan de la Half Baked Harvest, mi s-a facut pofta instant si am stiut ca TREBUIE sa fac reteta cat mai repede. Asta se intampla cand Petra avea vreo trei luni, iar eu abia daca reuseam sa mananc 10 minute fara sa stau cu ea. Totusi, atat de pornita eram sa pregatesc aceasta paine naan, incat dupa vreo 2 saptamani, intr-un weekend, m-am incapanat sa le fac. A fost greu, nu va mint. Eram obosita, epuizata chiar, abia incepeam sa mai gatesc cate ceva rapid, iar lipiile acestea nu erau chiar cel mai simplu lucru pe care mi-l puteam alege. Si totusi, eram atat de fascinata de ele, incat mi se parea ca merita orice efort.
Daca a meritat? Au fost cele mai bune lipii pe care le-am facut vreodata, desi nu am mai reusit sa fac atunci si untul aromatizat cu usturoi si patrunjel, pentru ca statusem deja prea mult timp in bucatarie iar Petra avea nevoie de mine. In al doilea rand, pregatirea lor a fost un fel de terapie pentru mine. M-am deconectat de la rutina zilnica ce presupunea doar hranit, plimbat si adormit copilul si mi-am alimentat pasiunea pentru gatit. Deci am castigat pe mai multe planuri. O sa ma lege mereu amintirea aceasta de painea naan, ea fiind cea care mi-a redat speranta ca voi mai putea gati ca pe vremuri.
Atunci mi-am promis ca le voi reface cat de curand, dar a trecut un an fara sa stiu cand si abia saptamana trecuta am reusit sa le fac din nou. Cu tot cu untul aromatizat de data asta, si, Doamne, cat de bune au mai fost! Le-am mancat cu oua turcesti, cu hummus, si chiar asa simple, cu unt, cat inca erau calde. Se mai pot manca cu o supa sau un daal de linte, cu un curry sau cu diverse paste, cum ar fi muhammara. Ies 8 lipii mari sau 10-12 ceva mai mici. Puteti sa le coaceti pe toate si daca va raman, sa mai congelati din ele, sau dupa ce impartiti aluatul si il formati in bile, puteti congela cateva. Cand vreti sa faceti naan, dezghetati aluatul, il intindeti si apoi il prajiti in tigaie.
- ¾ lingurita drojdie uscata
- o lingura de miere
- 60 ml apa calduta
- 480 gr faina alba 650
- 240 ml iaurt grecesc
- 180 ml lapte caldut
- ¼ lingurita sare
- o lingurita si jumatate de praf de copt
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 100 gr unt
- 2 catei de usturoi
- o lingura de patrunjel tocat
- Intr-un castron se amesteca apa, mierea si drojdia si se lasa aproximativ 15 minute, pana cand se activeaza drojdia si incepe sa se formeze o spuma la suprafata.
- Intr-un castron mai mare se amesteca faina, iaurtul, laptele, bicarbonatul, praful de copt, sarea si lichidul cu drojdie.
- Se framanta aluatul in jur de 10 minute. La inceput este foarte lipicios, dar nu este cazul sa adaugati mai multa faina.
- Se scoate aluatul pe blatul infainat si i se da o forma rotunda. Se transfera intr-un castron curat, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit la temperatura camerei timp de aproximativ 2 ore, pana cand se dubleaza in volum.
- Inainte de a forma lipiile, topiti untul intr-un ibric. Turnati jumatate din cantitate intr-o ceasca. In untul ramas in ibric, adaugati usturoiul zdrobit si mai tineti ibricul pe foc inca 2-3 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca. Opriti focul si adaugati patrunjelul.
- Se rastoarna aluatul pe blatul infainat si se taie in 8-10 bucati.
- Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor, cat mai subtire. Daca aluatul este prea lipicios, presarati putina faina pentru a-l intinde mai usor, dar nu exagerati cu faina, deoarece ea va ramane pe suprafata lipiei si dupa coacere si va fi neplacut.
- Se incinge o tigaie (preferabil de fonta) cu capac.
- Lipiile se ung pe ambele parti cu unt topit si se pun in tigaia incinsa. Se acopera cu capcaul si se lasa la copt timp de 1-2 minute (depinde si de marimea si grosimea lipiei). Se scoate capacul, se intoarce lipia si se mai prajeste un minut fara capac.
- Lipiille coapte se invelesc intr-un prosop textil pentru a-si pastra elasticitatea si fragezimea.
- Inainte de a fi servite, lipiile se ung cu untul aromatizat cu usturoi si patrunjel.
Udrea-Hasan Oana says
Pot sa inlocuiesc drojdia proaspata cu cea uscata, oare?Multumesc
Udrea-Hasan Oana says
Scuza-ma, voiam sa zic invers: drojdia uscata cu cea proaspata (si daca da oare ce cantitate corespunde?🙏)
Andreea says
Cred ca aproximativ 7 grame ar fi suficiente.
Tanja says
Merge oare si fara miere? As vrea sa ii dau si celui mic
AS says
Nu stiu de unde ai scos reteta asta dar sunt convinsa ca nu mai exista pe internet o reteta cu drojdie, bicarbonat si praf de copt pt niste turte care se doresc a fi din aluat necrescut! Ai aproape la fel de multe ingrediente umede ca si cele uscate, nu poti folosi aceste proportii! Nu stiu ce ti-a iesit tie acolo, dar sigur nu are nicio legatura cu naan.
Andreea says
Buna, Alexandra! Asa cum scrie in articol, reteta este preluata de la Half Baked Harvest. Ai incercat reteta, nu a iesit ok?
Maryam says
La naan rețeta originală este iaurt, sare, drojdie, apa, usturoi, coriandru.
Andreea says
Buna, Maryam! Multumesc pentru feedback. Reteta e preluata de la un alt blogger, dupa cum am scris in articol. NU stiu daca se doreste a fi ‘reteta originala’, insa eu nu tin neaparat sa fac doar retete originale.
Maria says
Buna, Andreea. Am incercat eu reteta si a trebuit sa completez cu foarte multa faina. Urmand instructiunile tale, mi-a iesit un aluat foarte lichid, nicidecum nu putea fi format intr-o bila. Nici acum nu sunt sigura ca am pus suficienta faina in plus, sincera sa fiu. Momentan astept sa creasca 🫣
Andreea says
Buna, Maria! Imi pare rau ca a iesit atat de lichid. Intr-adevar, e un aluat care iese foarte moale si lipicios, dar nu lichid. E posibil sa iasa diferit si in functie de cat de lichid e iaurtul sau cat de puternica e faina. In cazul in care e foarte lichid, e clar ca trebuie sa mai adaugi faina si poate ajuta si sa tii aluatul la rece la dospit, ca sa se intareasca ceva mai bine si sa poata fi modelat apoi. Ce tip de iaurt ai folosit, ce marca?