• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Paine taraneasca cu maia

31/03/2020 By Andreea 12 Comments

Aventura mea in lumea painii cu maia a avut mai multe episioade. A pornit de la cursul la care am participat acum 8 ani, a continuat cu o perioada de vreo 2 ani in care am facut paine aproape saptamanal. Apoi am copt mai rar, dar nu am renuntat la maia, iar procesul a continuat sa ma fascineze.

Dupa o vreme, am reluat documentarea pe acest subiect, mi-am cumparat mai multe carti, mai multe bannetoane si am inceput sa fac paine si pentru prieteni sau vecini. Ajunsesem ca coc si cate 12 paini si bucataria mea arata ca o mica brutarie, iar bucuria de la final, cand vedeam mini productia de paine imi dadea dependenta. Apoi am ramas insarcinata si nu am mai putut face prea multe paini, insa am inceput sa testez tot felul de retete: paine cu nuci si stafide, paine cu ciocolata, cu portocale si curmale, cu alune de padure si smochie, cu masline si parmezan, cu tot felul de seminte si tipuri de faina.

Am descoperit multe combinatii delicioase, dar painea la care m-am intors cel mai des a fost aceasta paine taraneasca cu maia, care putea fi mancata cu orice: de la un strat subtire de unt cu dulceata sau miere, la zacusca, ciorba sau tocanite. Este o paine usor rustica, adaosul de faina integrala dandu-i un gust ceva mai intens decat cel al unei paini albe.

Dupa o pauza mai mare de copt, acum cateva luni mi-am pierdut maiaua pe care o aveam de acum 8 ani pentru ca o neglijasem si o hranisem rar, cu faina slaba. Totusi, mai aveam in frigider niste maia primita de la nasa mea si am reusit sa o revigorez pe aceea. De atunci am reluat usor, usor coptul painilor, iar in ultimele saptamani, de cand #stamacasa, coc saptamanal cate 2-3 paini si sunt foarte recunoscatoare ca am maia, mai ales in perioada asta in care drojdia nu se mai gaseste pe nicaieri.

Reteta de paine taraneasca cu maia este inspirata de una din cele mai cunoscute carti despre painea cu maia, Tartine Bread de Chad Robertson, un tip din San Francisco care a dezvoltat aceasta reteta si o tehnica proprie care a facut posibila obtinerea unei paini ca la brutarie in bucatariile brutarilor amatori. Reteta are un procent de 90% faina alba, 10% faina integrala si 75% hidratare. Nu este o reteta complicata, mai ales daca ai mai facut paine cu maia, insa poate da rezultate diferite, in functie de mai multe variabile. Eu am facut-o de doua ori intr-o saptamana si rezultatele au fost diferite. A doua tura de paini au iesit destul de diferite de primele, ele fiind facute cu aceeasi faina si urmand aproape acelasi proces, doar ca primele au fost dospite la temperatura camerei vreo 3 ore, iar celelalte au dospit la rece, in frigider, cam 12 ore.

Painile din a doua tura au iesit perfecte! Au crescut mai frumos, au avut un miez aerat si elastic, crusta crocanta si gustul acrisor, specific painii cu maia. Am asteptat 8 ani sa obtin un astfel de miez si in sfarsit l-am obtinut. Ce a fost diferit de data asta? Faina, dospirea la rece si coptul in oala de fonta. Am copt ani de zile pe piatra de copt si am obtinut paini frumoase, dar in oala de fonta aburul se pastreaza mai bine ca oriunde, deci ii ofera painii o crestere ideala. Dezavantajul e ca pot coace doar cate o paine pe rand, dar rezultatul merita.

Reteta originala de paine taraneasca cu maia spune ca din cantitatea de aluat se fac doua paini. Eu am facut de multe ori doua, dar mi s-a parut ca ies prea mari si atunci am impartit aluatul in trei. Au iesit 3 paini de cate aproximativ 500-550 gr. O ultima mentiune ar fi ca e necesar sa folositi o faina de buna calitate, speciala pentru paine, cu continut ridicat de gluten/ proteine. In cazul in care folositi o faina slaba, ea nu va putea absorbi corect cantitatea de apa si aluatul va fi foarte moale si aproape imposibil de lucrat cu el (am patit-o de foarte multe ori). Daca nu aveti de ales, puteti folosi o faina 650 sau 550, dar reduceti cantitatea de apa (nu mai adaugati cele 50 gr suplimentare sau scadeti chiar si din cele 700 de grame initiale).

Ce trebuie sa mai stiti este ca nu trebuie sa va descurajati daca painea nu iese ‘perfecta’ din prima. O puteti adapta ingredientelor si conditiilor voastre de lucru si in functie de cum iese, puteti face modificari data viitoare. Facutul painii cu maia este un proces de invatare si de adaptare. Daca aluatul iese prea moale, adaugati un pic mai multa faina, reduceti cantitatea de apa sau schimbati faina, daca painea nu creste suficient, modificati timpul de dospire sau temperatura. Exersati cat mai mult, mai ales cu retete simple (cu hidratare mica) si apoi reveniti la retete mai complexe.

Voi scrie reteta de paine taraneasca cu maia incluzand momentele zilei in care trebuie facute anumiti pasi, pentru a fi mai usor de urmarit programul. Daca nu sunteti foarte familiarizati cu termenii si procesul painii cu maia, puteti parcurge articolul Paine cu maia – introducere, unde am detaliat fiecare etapa si toti termenii la care voi face referire si in reteta. De asemenea, gasiti pe pagina mea de Instagram, @tastebazaar, in IGTV, un video in care am documentat aceasta reteta, unde puteti vedea cum se framanta, formeaza si cresteaza aluatul.


Paine taraneasca cu maia
 
Print
Timp de preparare
24 hours
Timp de gatire
135 mins
Timp total
26 hours 15 mins
 
Portii: 2-3
Ingrediente
Pentru preferment
  • 30 gr maia mama
  • 100 gr apa
  • 50 gr faina alba pentru paine
  • 50 gr faina integrala de grau
Pentru aluat
  • 200 gr preferment
  • 700 gr + 50 gr de apa
  • 900 gr faina alba pentru paine
  • 100 gr faina integrala de grau
  • 20 gr sare
Preparare
  1. Marti seara ~ ora 22.00: se hraneste maiaua mama in modul in care o hraniti de obicei (eu o hranesc pe a mea 1:3:3) si se lasa la crescut la temperatura camerei (22-23 grade).
  2. Miercuri dimineata ~ ora 7.00-8.00 : se pregateste prefermentul. Se pun intr-un borcan 100 ml de apa, se adauga 30 gr de maia mama, se amesteca cu o furculita. Se adauga faina alba si faina integrala si se amesteca bine cu furculita. Se acopera borcanul cu un capac sau cu o folie de plastic, dar nu foarte strans, pentru a mai permite circulatia aerului. Se lasa la dospit la temperatura camerei (24-25 de grade) cam 6-7 ore, pana cand ajunge la punctul maxim si incepe sa descreasca usor.
  3. Miercuri dupa amiaza ~ ora 15.00: intr-un castron se pun 700 gr de apa, se adauga 200 gr din preferment, se amesteca bine cu furculita. Se adauga faina alba si faina integrala si se framanta usor cu mana, 1-2 minute, pana cand nu mai raman urme de faina uscata. Se acopera castronul si se lasa aluatul la autoliza 30-40 de minute.
  4. Dupa autoliza, se adauga restul de 50 gr de apa si sarea si se framanta cu mana pana se omogenizeaza. Apoi se continua framantarea tragand de aluat in sus si aducand marginile spre mijloc, timp de aprox. 5 minute, pana cand aluatul se leaga si nu mai e foarte lipicios. Se transfera aluatul intr-un castron curat, care se acopera cu o folie de plastic/ o casca de dus. Se lasa la dospit (bulk fermentation) cam 3-4 ore la temperatura camerei (aprox 25 de grade).
  5. In primele 2 ore se vor face cate o serie de intinderi ale aluatului (strech and folds) o data la jumatate de ora (deci 4 in total). Intinderile presupun aceeasi miscare ca la framantat, aluatul este prins, ridicat in aer cat de mult permite fara sa se rupa si adus in mijloc. Se roteste castronul si se aduce fiecare margine a aluatului peste centru.
  6. La 2 ore jumatate si de la inceputul dospirii in bulk se mai poate face inca un stretch and fold, dar cu grija, pentru a nu sparge bulele de aer formate in aluat.
  7. Dupa 3-4 ore aluatul va creste considerabil, va fi pufos si va avea bule de aer. Daca folositi un castron transparent, veti putea vedea bulele si din interior. In acest moment, aluatul este gata de a fi format.
  8. Miercuri seara ~ ora 19.00: se presara faina pe blatul de bucatarie si se transfera aluatul pe el. Se imparte aluatul cu un cutit de aluat in 2 sau 3 bucati egale. Se da o preforma rotunda aluatului, se acopera cu un prosop textil si se lasa la odihnit timp de 15 minute.
  9. Dupa 15 minute se da forma finala painilor si se transfera in bannatoane bine infainate.
  10. Bannetoanele se acopera cu prosoape textile sau casti de dus si se baga la frigider pentru dospirea finala pentru 10-12 ore.
  11. Joi dimineata ~ ora 7.00: Se scoate o paine din frigider si se lasa la temperatura camerei. Se baga in cuptor o oala de fonta cu capacul pus si se incinge cuptorul la 250 de grade timp de 20-30 de minute.
  12. Se scoate oala din cuptor (cu mare atentie si cu manusi groase de bucatarie!!!), se pune o bucata de hartie de copt in oala, se rastoarna aluatul in oala (cu partea fina deasupra). Se cresteaza painea, se pune capacul deasupra oalei si se baga inapot in cuptor. Se reduce temperatura la 230 de grade si se lasa la copt timp de 20 de minute.
  13. Dupa 20 de minute se scoate capacul de pe oala si se mai lasa painea la copt timp de 25 de minute.
  14. Cand e gata, se scoate painea si se lasa la racit pe un gratar.
  15. Se scoate a doua paine din frigider.
  16. Oala se baga inapoi in cuptor, cu tot cu capac deasupra, se ridica din nou temperatura la 250 de grade si se lasa inca 20-30 de minute pana se incinge din nou.
  17. Se reiau pasii de bagat painea in oala, crestat, copt cu capac si apoi fara capac.
  18. La a treia paine se reiau pasii de la inceput.
  19. Painea se taie dupa ce s-a racit complet.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Paine cu maia – introducere si o reteta de paine cu semintePaine cu maia – introducere si o reteta de paine cu seminte
  • Paine alba cu maia – cea mai simpla retetaPaine alba cu maia – cea mai simpla reteta
  • Painea cu maiaPainea cu maia
  • Paine cu pesto de busuioc si rosii uscatePaine cu pesto de busuioc si rosii uscate

Filed Under: paine, retete Tagged With: maia, paine, paine cu maia

Previous Post: « Paine naan cu unt, usturoi si patrunjel
Next Post: Rulouri cu scortisoara »

Reader Interactions

Comments

  1. Laura says

    31/03/2020 at 10:05 pm

    Minunata reteta, abia astept sa o incerc! Am facut in ultimele doua saptamani cea cu seminte si a iesit fenomenala de fiecare data 🙂 Tu de unde iei faina pentru paine? Ce recomandari ai? Eu pana acum am folosit-o pe cea de la Gusturi Romanesti si acum am luat una ecologica, tot 650 de la AgranoLand, dar a iesit putin mai lipicios aluatul, chiar si dupa framamtare si am ajuns sa ii mai adaug faina si sa ii fac o a doua autoliza. In final a iesit super buna, dar inca mi-e greu sa imi dau seama cum sa “judec” faina, deci orice sfat/recomandare ar fi de ajutor 🙂 merci!!

    Reply
    • Laura says

      31/03/2020 at 10:08 pm

      Si inca o mentiune, mie inca nu imi ies bulele de aer chiar asa marisoare, nici in cea cu seminte, sunt mai degraba multe si micute 🙁

      Reply
      • Andreea says

        27/05/2020 at 9:31 pm

        Pentru bulele mari e nevoie de o dospire corecta. Asta inseamna ceva diferit pentru fiecare brutar, Depinde de faina, de reteta, de temperatura, de timpul de dospire. Mie nu mi-au iesit alveole asa mari decat dupa 8 ani de copt sute de paini, deci e si chestiune de exercitiu si de cunoastere a aluatului.

        Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:29 pm

      Eu folosesc acum faina Caputo Cuoco. Se gaseste la Metro si la unele magazine cu produse italiene. Se recomanda o faina cu un procent ridicat de proteine (ideal peste 11%).

      Reply
  2. Petro says

    04/05/2020 at 10:45 pm

    Buna. Maiaua din acest preferment e 1:3:3?
    Se poate folosi si 1:1:1?
    Mersi

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:02 pm

      Buna! Da, maiaua folosita este hranita 1:3:3, dar poti folosi si o maia hranita 1:1:1.

      Reply
  3. Ana says

    27/05/2020 at 2:05 pm

    Draga Andreea,
    Tocmai am mancat din ea si e extraordinara!
    Foarte buna reteta si explicata tare bine.
    Multumesc mult!
    Ana

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 8:51 pm

      Multumesc tare mult pentru feedback! Ma bucur ca ti-a placut!:)

      Reply
  4. Nicolae Ortanta says

    03/10/2020 at 10:25 pm

    Multumesc de explicații
    Deja exersez de ceva vreme,inca mai am nevoie de a cunoaște toate secretele
    M-ar interesa paine cu faina integrală, fara adaus de faina alba, daca ( si cred ca are ) alte specificații
    Multumesc mult
    Chiar o ador.. curiozitatea asta de a- ti iesi corectă painea, te face nerăbdătoare
    🤗🥰

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:00 pm

      Cu drag! Paine integrala 100% am facut dupa o reteta de pe http://blog.codrudepaine.ro/.

      Reply
  5. Simona says

    03/11/2020 at 9:39 am

    Buna! Suna tare bine aceasta reteta, mi-as dori sa o incerc, dar este o cantitate mare pentru noi. Imi place sa fac proaspata si ma gandeam daca as putea sa fac doar o paine, ar trebui sa impart la 3 toate ingredientele?
    Merci mult!

    Reply
    • Andreea says

      19/11/2020 at 10:51 pm

      Buna, Simona! Eu as zice sa injumatatesti, in 3 ar iesi destul de mica painea.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

În timp ce-mi pregăteam meal plan-ul pentru săp În timp ce-mi pregăteam meal plan-ul pentru săptămâna aceasta, mi-am propus să includ săptămânal un mic dejun pe bază de iaurt pentru toată familia.
Vă spun sincer că mie nu prea îmi vine să mănânc iaurt 🙈. Îl folosesc cu drag în rețete, dar așa simplu sau în combinație cu ceva la micul dejun nu e chiar prima mea opțiune 😋. Nici cerealele din comerț nu sunt printre preferatele mele, așa că m-am gândit să fac niște granola, să văd dacă ar fi o combinație câștigătoare.
Din momentul în care am scos granola din cuptor, nu m-am putut abține din ronțăit 🙈. A ieșit foarte bună și crocantă și merge excelent cu iaurt și fructe. Eu am pus niște piersici din compot și s-au potrivit de minune.

Pentru granola aveți nevoie de:

200 gr fulgi ovăz fini
40 gr semințe de floarea soarelui 
20 semințe de susan
40 gr alune de pădure 
o linguriță de scorțișoară pudră 
40 gr migdale
50 ulei de cocos topit
50 gr sirop de arțar 
20 gr fulgi de cocos
30 gr stafide
10 gr semințe de chia

Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade.
Se pun într-un bol fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, de susan, scorțișoara și alunele și migdalele tocate grosier.
Într-un pahar se amestecă untul de cocos topit cu siropul de arțar și se toarnă peste ingredientele uscate. Se amestecă bine și se transferă într-o tavă de cu hârtie de copt.
Tava nu trebuie să fie foarte mare, astfel încât stratul de granola să nu fie foarte subțire și să se ardă. Tava mea are aprox. 20 x 30 cm.
Se bagă în cuptor pentru 20 de minute, după care se amestecă și se mai lasă 10-15 minute (cât să se rumenească peste tot, dar să nu se ardă alunele și migdalele).
Se adaugă fulgii de cocos, se amestecă bine și se mai lasă 5 minute.
Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și apoi se adaugă stafidele și semințele de chia.
Se păstrează într-un borcan închis etanș până la câteva săptămâni.
.
.
.
.
.
#granola #homemadegranola #granolarecipe #breakfast #oats #almonds #hazelnuts #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #morningslikethese
Cornulețe fragede cu magiun pentru ziua asta ploi Cornulețe fragede cu magiun pentru ziua asta ploioasă și înnorată.
Am făcut ieri aluatul, iar azi le-am pregătit și le-am copt împreună cu Petra. Le-am umplut cu magiun de prune, magiun de mere și nuci măcinate.
Rețeta este baby friendly (nu are zahăr) și o găsiți în IGTV și pe blog. Eu am făcut jumătate din cantitatea din rețetă și au ieșit 24 de bucăți.
.
.
.
.
.
.
#simpledessert #nosugar #nosugardessert #babyfriendly #comfortfood #homemade #easybaking #cookandtell #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #f52grams
Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, d Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, dar cum anul trecut mi-am propus să mâncăm mai multe legume, am intrat într-o fază de căutare a unor rețete de salată ceva mai deosebite, "with a twist", cum s-ar zice. Așa am ajuns la mult iubitele salate cu gulie și sfeclă și la cea cu nuci și clementine, care sunt deja vedete pe masa noastră.
Într-una din zilele trecute căutam o idee de prânz rapid, lejer, dar care să fie totuși consistent și să ne țină de foame. Așa am ajuns să pregătesc o salată cu grâu spelta, porumb, roșii cherry și feta, care ne-a surprins tare plăcut. Am mâncat toți trei de am lins farfuriile 🙈.
După cum spuneam, am vrut să nu dureze prea mult pregătirea prânzului, așa că am apelat la rezervele mele de conserve din cămară și am folosit grâu spelta și porumb de la @daucy_ro. 

Ce am pus în salată : o conservă de grâu spelta, 100 gr porumb bio de la borcan, un avocado, 200 gr de roșii cherry, o ceapă verde și 100 gr de brânză feta.

Roșiile cherry le-am tăiat în două, le-am uns cu ulei de măsline, le-am presărat cu sare și piper și le-am copt 30 de minute la 190 de grade.
Am pregătit un dressing din 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la jumătate de lămâie, jumătate de linguriță de sare și piper.
Am pus într-un bol grâul, porumbul, avocado tăiat cuburi, apoi roșiile coapte. Le-am stropit cu dressing-ul, apoi am pus brânza feta sfărâmată și ceapă verde tocată și le-am amestecat.

Dacă doriți o variantă de post, puteți renunța la feta  sau puteți folosi o brânză vegetală.

[AD]

#retetebuneacasa #daucy #salad #spelt #corn #cherrytomatoes #feta #grainsalad #inmykitchen #hereismyfood #vegetarian
Am văzut săptămâna trecută în Stories la @de Am văzut săptămâna trecută în Stories la @deliciouslyella un fel de mâncare care mi-a atras Instant atenția pentru că din descrierea ei îmi părea o combinație tare bună. Orzo cu broccoli, zucchini, mazăre, spanac și pesto, servit cu semințe de floarea soarelui.
Azi am adunat ingredientele și am pregătit rețeta și mi s-a confirmat bănuiala: este delicios. Se pregătește super ușor, e un "one pot meal" și e gata în 20 de minute.
Mie mi s-a părut super gustos și o modalitate perfectă de a mânca mai multe legume. Ce m-a surprins a fost că și Petrei i-a plăcut atât de mult încât a mâncat toată porția. 
Clar intră pe lista de favorite și o să încerc și cu alte legume. 

Ce aș mai menționa este că orzo-ul meu s-a gătit în aprox. 12 minute și pentru că legumele au fost puse odată cu el la fiert, cred că au fiert un pic prea mult. Data viitoare aș pune orzo prima dată în oală și după 2 minute aș adăuga legumele, ca să rămână un pic mai al dente.

Ingrediente (aprox. 4 porții)
200 gr orzo 
200 gr broccoli
200 gr zucchini 
150 gr mazăre congelată 
100 gr spanac proaspăt sau 50 gr spanac congelat 
2 linguri generoase de pesto de busuioc 
parmezan pentru servit

Se pun la fiert 1,5 litri de apă (eu am fiert în fierbator).
Broccoli și zucchini se taie în bucăți medii. 
Într-o oală se pune orzo, broccoli, zucchini și mazărea congelată. Se pune oala pe foc și se toarnă apa fiartă în ea.
Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert 10-12 minute, până când se gătește orzo. Se mai amestecă din când în când (orzo-ul meu a avut tendința să se adune, așa că îl mai desprindeam amestecând).

Într-o tigaie fără ulei se prăjesc 20-30 gr de semințe de floarea soarelui.
Se scurge apa în care au fiert legumele și orzo, păstrând în oală în jur de 100 ml. Puteți să păstrați din apa scursă încă o ceașcă în plus, dacă vreți să mai ajustați cremozitatea.
Se adaugă pesto-ul și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se servește cu semințele prăjite și cu fâșii de parmezan.
.
.
.
.
.
#orzo #broccoli #zucchini #peas #spinach #pesto #greenfood #vegetables #vegetarian #eatrealfood #quickrecipes #inmykitchen #hereismyfood
Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu portocale rosii la aniversare

Mini cheesecakes

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Pancakes

Rulada de…omleta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Chilli con carne

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·