• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

13/01/2017 By Andreea 12 Comments

Am vizitat Italia de mai bine de 10 ori, dar niciodata nu m-am intors atat de fermecata cum m-am intors din vacanta in Toscana. Era de mult timp pe lista, dar mai multe evenimente au tot amanat momentul intalnirii cu dealurile incarcate de vita de vie si drumurile serpuite, marginite de chiparosi. Vara trecuta am decis ca nu mai trebuie sa amanam si am plecat in Italia, hotarati sa vizitam Toscana si in drumul nostru sa ne oprim si prin Bologna, Modena, Padova si Cinque Terre. Despre acestea din urma voi povesti ceva mai tarziu, pentru ca Toscana merita toata atentia. Bine…si pentru ca am ales peste o suta de poze si probabil ar deveni mult prea lung acest articol.

vacanta-toscana-3

vacanta-toscana-45

Lucrul care m-a urmarit toata vacanta a fost mirosul de tei si de iasomie. Cred ca in fiecare vara, de fiecare data cand voi simti aceste parfumuri, voi calatori un pic cu gandul in Toscana. Probabil ca toamna, cand se coc strugurii si se ingalbenesc frunzele, e o perioada idilica sa vizitezi aceasta zona, dar cred ca inceputul de vara are farmecul lui si este o alegere minunata.

vacanta-toscana-5

Am fost pur si simplu fascinata de peisajele pe care le descopeream la fiecare pas si cuvantul zile a fost „oau”. La fiecare pas gaseam imagini care ne taiau rasuflarea si pe care le pozam din zeci de unghiuri. Vazusem multe fotografii tipice pentru Toscana si tot ce imi doream era sa ajung si eu in locurile alea cu dealurile in varful carora se afla cate o casa cu drum conturat de chiparosi. Citisem ca via Chiantigiana este drumul reprezentativ pentru Toscana, dar cand ne plimbam pe acolo, simteam ca lipseste ceva. Cateva zile mai tarziu am ajuns in Val D’Orcia si m-am bucurat ca un copil cand am recunoscut dealurile pe care le cautam.

vacanta in toscana

vacanta in toscana 2

Cat despre mancare, am avut parte de cateva mese memorabile si am profitat sa imi imbogatesc experienta in ceea ce priveste inghetata. Am fost in cautarea celui mai bun gelato din fiecare oras pe care l-am vizitat, chiar daca am trecut pe acolo doar cateva ore. Uneori mi-a iesit, iar alteori am esuat grav, insa tragand linie, pot spune ca am gasit cea mai buna inghetata pe care am mancat-o pana acum si m-as intoarce oricand la Pienza doar pentru a manca acel gelato perfect. Am avut parte si de o masa la un restaurant cu o stea Michelin, dintr-un sat izolat, unde am ajuns special pentru cina si de unde am plecat fermecati de atmosfera si de mancare.

Dar, sa le luam pe rand.

vacanta in toscana 19

Abbazia di Sant’Antimo

Greve in Chianti

Regiunea Chianti a fost prima in care am dat cu nasul de dealurile Toscanei. Am foat doar in trecere, dar ne-am oprit la Antica Macelleria Falorni din Greve in Chianti. Oraselul este foarte mic si nu am vazut nimic foarte turistic, insa citisem recomandari despre aceasta macelerie – restaurant, asa ca l-am ales pentru a lua pranzul. In Toscana se obisnuieste sa se manance platouri cu diverse mezeluri crud uscate si branzeturi. Pentru mine a fost destul de ciudat sa comand la masa un astfel de platou, insa m-am obisnuit rapid cu acest obicei italienesc. La Macelleria Falorni am mancat cel mai bun prosciutto si cel mai bun pecorino pe care le-am mancat vreodata. N-as putea spune acelasi lucru si despre tartarul de vita, un fel de mancare pe care l-am incercat in premiera, dar nu a fost pe gustul meu. De fapt, mi s-a parut ca nu prea avea gust. Bineinteles, am ales si un vin rosu local, caci nu era sa plecam din Chianti fara sa il incercam.

vacanta-toscana-82

vacanta-toscana-83

vacanta-toscana-23

vacanta-toscana-21

vacanta-toscana-87

Montepulciano

Aici am fost cazati cateva zile intr-un complex agroturistic, pentru ca am vrut sa stam intr-un punct central, de unde sa ne fie usor sa vizitam orasele toscane. Montepulciano este un oras medieval, ca toate cele pe care le-am vizitat in vacanta in Toscana, dar este ceva mai mare si mai turistic. Are o zona pietonala destul de intinsa si peisajele din imprejurimi sunt foarte frumoase.

vacanta-toscana-85

vacanta-toscana-86

vacanta-toscana-89

vacanta-toscana-79

In Montepulciano am mancat in doua restaurante. Prima oprire a fost la Cantina Bentivoglio, situata pe o straduta animata din centru, recomandata de localnici pentru tortellini, care are restaurantul situat la subsol. Am ales din meniu tortelli umpluti cu ricotta si pere, tortellini cu crema de parmezan, orrechiette cu calamari si dovlecei cu paine imbibata in ceapa caramelizata.

vacanta-toscana-94

Al doilea loc in care am mancat a fost Osteria Acquacheta, pe care o ochisem intr-o seara, pentru ca zeci de oameni asteptau in fata ei. Am aflat mai tarziu ca au doar patru intervale fixe in care deschid: doua pentru pranz si doua pentru cina. Se fac rezervari, intri la ora la care ai rezervat si intr-o ora jumatate pleci odata cu toata lumea si intra al doilea rand de rezervari. Restaurantul asta este mereu plin si de aceea poti ajunge sa imparti masa si cu alti clienti. Noi am stat la o masa cu o familie de americani. A fost o experienta foarte misto. Locul este foarte mic, abia reuseam sa ies de la masa ca sa fac cateva poze, dar atmosfera e geniala. Felul de mancare pentru care este faimos localul este friptura Fiorentina, un fel de mancare reprezentativ pentru Toscana. Giulio, patronul osteriei, se plimba printre mese la inceput si prezinta bucatile de carne potrivite pentru numarul persoanelor de la masa. Dupa ce o alegi, bucatarii o pun pe gratar si o pregatesc in sange, asa cum se gateste traditional aceasta friptura. Noi am cerut-o un pic mai bine facuta, dar evident ca a ramas, totusi, roz inauntru. Pentru mine a fost o surpriza sa descopar ca aceasta friptura, daca este facuta si aleasa bine, e chiar frageda sigustoasa, fara gustul acela de carne cruda cu gust pregnant de vita.  Totusi, n-am putut manca foarte mult. Am combinat-o cu dovlecei sotati si spanac. Am luat si ceva desert si la final, masa pentru 3 persoane ne-a ajuns in jur de 60 de euro, ceea ce este foarte bine pentru o masa la care ai mancat bistecca fiorentina.

vacanta-toscana-107

vacanta-toscana-109

vacanta-toscana-111

vacanta-toscana-32

vacanta-toscana-31

San Gimignano

In San Gimignano am stat pentru a doua parte din vacanta in Toscana si aici am simtit cu adevarat magia locului datorita cazarii la Fattoria Voltrona. Vechea ferma a fost reabilitata si transformata intr-o locatie de cazare de vis. Initial ne-a speriat drumul de tara, ingust, abrupt si neasfaltat pe care a trebuit sa intram, dar odata ajunsi, am fost vrajiti. Locul asta este definitia Toscanei. Dealuri pline de vita de vie, maslini, drumuri serpuite, chiparosi, cai, lac si orasul San Gimignano care se vede la orizont. Daca stiam ca e atat de minunat, am fi stat aici toata vacanta si ne-am fi pastrat cel putin doua zile doar pentru a ne bucura de soare langa piscina si a descoperi  imprejurimile pe cai sau pe Vespa. Visez deja la momentul in care ma voi intoarce aici sa particip la activitatile legate de recolta si sa ma bucur de lumina si culorile toamnei.

vacanta-toscana-64

vacanta-toscana-62

vacanta-toscana-63

vacanta-toscana-134

vacanta in toscana 24

In San Gimignano se afla Gelateria Dondoli, o gelaterie multipremiata,  locul in care se spune ca gasesti cea mai buna inghetata din lume. Mi-am rezervat mai multe vizite aici, pentru a testa cat mai multe sortimente si a ma convinge daca e adevarat. Cred ca am incercat peste 10 variante si pot spune ca e o inghetata buna, dar n-as spune ca e cea mai buna din lume, nici macar cea mai buna pe care am mancat-o vreodata. Oricum, clar merita o vizita, macar pentru experienta si pentru sortimentele mai putin obisnuite cum ar fi cea cu masline, cea cu gorgonzola si nuci sau cea de zmeura cu rozmarin. Iar daca nimeriti la pranz, cand sunt cozile cele mai mari, aveti chiar ocazia de a va intalni cu domnul Sergio, gelatierul care detine Dondoli.

vacanta-toscana-138

vacanta-toscana-140

vacanta-toscana-59

vacanta-toscana-144

Un alt loc in care ne-am oprit la masa, a fost Olivieri Bistrot, un bistro micut si intim, unde am mancat o portie de ravioli bunuti, dar destul de scumpi si am baut un pahar de vin alb foarte bun. Aveau si foarte multe deserturi homemade care aratau minunat, dar eram deja prea plini de inghetata, ca sa mai intre ceva dulce.

vacanta-toscana-60

In San Gimignano am mancat singura pizza din vacanta, pentru ca in Toscana am observat ca nu e foarte populara. Intr-o seara, avand chef de ceva fast food, am luat o pizza de la Pizza Ricca si desi nu aveam asteptari prea mari, ne-a placut foarte mult. Am mancat-o pe scarile din fata bisericii Collegiata, urmarind niste pusti care jucau fotbal. Can it get any more italian than this?

vacanta-toscana-136

vacanta-toscana-57

Pienza

Pienza este oraselul care mi-a placut cel mai mult. Nu stiu daca din cauza branzei sau a inghetatei, a zilei insorite sau a inceputului de vacanta, dar pur si simplu m-a fermecat. Si acum imi pare rau ca n-am stat mai mult, dar intr-o zi, cand o sa revin in Toscana, o sa fie in capul listei. Este orasul cel mai cunoscut pentru branza, in special pecorino si la fiecare pas gasesti magazine care oferta zeci de sortimente. Proaspat sau maturat, cu tot felul de condimente sau acoperit in cenusa, ai sute de variante din care sa alegi. Unele magazine pun bucatile de branza in vid, asa ca o poti pastra cateva zile chiar si fara frigider si o poti transporta linistit acasa. Ghiciti ce am facut eu?

vacanta-toscana-97

vacanta-toscana-99

vacanta-toscana-98

vacanta-toscana-100

vacanta-toscana-102

Pe langa branza, in Pienza am descoperit cea mai buna inghetata din lume. Sau cel putin cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata. Cand le-am gustat pe cea de fistic si cea de alune de padure, cerul s-a deschis si ingerii au inceput sa cante. Locul este foarte micut, ascuns intr-o piateta si nu i-ai da prea multe sanse. Au 8 sortimente, pe care le fac in spatele incaperii, unele pe baza de crema de lapte, altele pe baza de fructe. Cand am ajuns noi, domnul de acolo tocmai pregatea o inghetata de ciocolata neagra, pe care ne-a oferit-o pentru degustare. Ne-am bagat nasul in toate vasele, dar pana la urma am ales cateva arome clasice, un sorbet de pere cu cardamom si un altul de ananas cu ghimbir. Daca ajungeti la Pienza, va rog sa nu ratati gelateria Buon Gusto, caci e raiul inghetatei.

vacanta-toscana-96

vacanta-toscana-7

Siena

Siena a fost un alt loc de care m-am indragostit. Este un oras mai turistic decat celelalte, dar este incantator. Piazza del Campo este fermecatoare. Iti iei o inghetata sau o bere te asezi pe jos, in piata, admiri arhitectura cladirilor si spionezi turistii. Imaginea perfecta cu care sa te intorci din vacanta.

vacanta-toscana-54

vacanta-toscana-51

vacanta in toscana 47

In Siena am fost in trecere destul de scurta si n-am avut timp de pranz, dar am reusit sa testez inghetata de la gelateria La Vecchia Latteria, unde se presupune ca s-ar gasi una din cele mai bune inghetate din Siena. Nu pot spune ca m-a convins, dar am mancat o inghetata de cafea buna. Problema in Italia, in special in orasele turistice este ca sunt atatea optiuni si majoritatea, contrar asteptarilor, sunt inghetate preparate industrial. Chiar si in gelaterii, care se prezinta ca artizanale, am vazut arome de genul „kinder bueno” sau „bubblegum”, care nu au nimic in comun cu inghetatele naturale. De aceea si mai ales pentru ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie, am cautat pe Tripadvisor sau pe bloguri italiene, recomandari pentru „cel mai bun gelato” din orasele pe care le-am vizitat. Unele recomandari s-au dovedit excelente, altele chiar dezamagitoare. Concluzia a fost ca inghetata cu adevarat artizanala am gasit-o in locurile care sunt specializate in gelato (nu cofetarii sau patiserii), care nu fac parte din lanturi mari de distributie si au doar cateva arome (in jur de 10), care de obicei sunt foarte simple (ciocolata, fistic, alune, mascarpone, fructe). Inca un semn bun ar putea fi ca recipientele in care se tine inghetata sunt vase adanci de metal, cu capac, din care inghetata se scoate cu o spatula (are legatura cu textura si cu modalitatea de „modelare”).

vacanta-toscana-127

Florenta

Tot dupa ce am citit recomandari pe internet  am ajuns si la La Carraia din Florenta. Din nou „una din cele mai bune inghetate din Florenta”, dar cand am ajuns acolo, am gasit zeci de sortimente, care mai de care mai bombastice. Inghetata a fost decenta, da nu am plecat de acolo cu gandul ca am facut vreo mare descoperire.

vacanta-toscana-132

In rest, pentru mine Florenta a fost mult prea turistica si prea aglomerata si a fost doar o vizita pe care am bifat-o. Dupa ce m-am plimbat printre dealurile linistite ale Toscanei, m-am relaxezat la agriturismo si m-am pierdut pe stradute medievale, Florenta a fost pur si simplu prea mult.

vacanta-toscana-128

vacanta in toscana

Casole D’Elsa

Casole D’Elsa nu e vreun punct de atractie din Toscana si nici nu ne-am planuit sa ajungem acolo. Doar ca tot cutreierand Tripadvisor-ul, am descoperit ca intr-un sat, la vreo ora distanta de San Gimignano, se afla un restaurant cu o stea Michelin. M-am tot invartit in jurul acestei informatii pana cand am luat decizia ca nu trebuie ratat. Am facut rezervare si ne-am aventurat pe drumurile pustii, foarte putin semnalizate, deloc  iluminate si pe alocuri afectate, ale Toscanei. Desigur, va puteti imagina ca a fost o mica aventura pe drum, dar a meritat.

vacanta-toscana-145

Masa la Il Colombaio a fost ca in povesti. Alaturi de noi, in restaurant, mai era doar o masa ocupata, iar noi am avut parte de o masa romantica, in care ne-am simtit foarte rasfatati. Nu suntem obisnuiti cu restaurante de nivelul acesta (singura experienta anterioara fiind la Arbutus), asa ca ne-au cam dat pe spate atentia angajatilor, atmosfera calda si eleganta si minutiozitatea cu care era pregatit fiecare fel de mancare.

vacanta-toscana-65

Bineinteles ca meniul era de sezon, cu ingrediente locale, printre care trufe, parmezan si Vin Santo. Noi am ales un meniu de degustare si doua feluri din meniul à la carte. Pentru cel care nu a avut meniul de degustare, ne-au adus la fiecare fel, un rand de tacamuri si cate o farfurie calda, pentru a gusta din felurile de mancare. Ni s-a parut un gest foarte frumos, desi noi nu am cerut farfurie suplimentara. Totul a fost perfect gatit, gusturile si texturile foarte bine echilibrate, iar combinatiile de ingrediente, surprinzatoare.

Panzanella reinventata cu jeleu de rosie, cracker, pasta de masline, sorbet de castraveti, rosie falsa cu homar si cireasa din ficat de pasare, un amuse – bouche fascinant

vacanta-toscana-67

Selectie de paini: semolina, cu maia veche de 71 de ani si integrala

vacanta-toscana-68

Ou, trufe, spanac si parmezan

vacanta-toscana-146

Casoncelli, pecorino maturat, mustar si sos de zmeura

vacanta-toscana-147

Mezzelune cu miel, sos de ardei gras cu vanilie, ansoa si mozzarella de bivolita

vacanta-toscana-70

Spaghetti alla chitarra, fazan, Vin Santo si vanata afumata – felul meu preferat

vacanta-toscana-71

Purcel de lapte, mure, ciuperci de sezon si cardamom

vacanta-toscana-72

Sorbet de ardei gras rosu si zmeura cu crocant dulce sarat. Gustul acestui sorbet m-a bantuit zile la rand, a fost demential.

vacanta-toscana-73

Extract de ananas si salvie, mascarpone si frisca

vacanta-toscana-75

Cheesecake semifreddo cu amaretti, sorbet de busuioc si crema de vanilie

vacanta-toscana-74

Meniul de degustare costa 60 de euro, degustarea de vin 35 euro, un pahar de vin intre 5 si 10 euro, o bere 3-4 euro, iar o sticla de apa costa 3 euro.

A fost o experienta minunata, pe care o recomand cu drag, daca ajungeti prin zona. La finalul cinei, chef-ul a venit la masa noastra, ne-a oferit o selectie de fursecuri si am vorbit cateva lucruri despre mancare si despre cum am ajuns acolo. Cand am plecat, pe drumul neiluminat, am avut parte de un tablou de poveste, cu o luna imensa pe cer si multi licurici la marginea padurii. La un moment dat am tras pe dreapta, am inchis farurile si ne-am bucurat de dansul licuricilor, cum nu mai vazusem din copilarie. Ma trec fiorii si acum cam imi amintesc.

vacanta-toscana-76

Am mai vizitat Montalcino, San Quirico Dórcia, Cortona si Arezzo, dar am fost pe fuga, asa ca n-am apucat sa exploram locurile si restaurantele.

vacanta-toscana-15

vacanta-toscana-14

vacanta-toscana-12

vacanta-toscana-26

vacanta-toscana-35

vacanta-toscana-36

vacanta-toscana-40

In Arezzo am mancat la Chiantineria din Antica Bottega Toscana, langa Piazza Grande, unde mi-au placut papardelele cu mistret si cacao, dar am ramas dezamagita de risotto, panzanella si tagliatelle-le cu ciuperci.

vacanta-toscana-121

vacanta-toscana-119

vacanta-toscana-117

Bagni San Filippo & Bagno Vignoni

Un loc despre care am aflat de la un localnic, a fost Bagni San Filippo, o localitate termala din sudul Toscanei, unde gasesti niste piscine naturale, cu apa termala si un fel de cascada calcaroasa, poreclita „balena alba”. Cand am ajuns in mijlocul padurii nu ne venea sa credem ca exista asa ceva, am fost fascinati. Ne-am balacit in apa de 40 de grade si ne-am catarat pe „balena”. Desi ne-a mirosit pielea a sulf vreo 3 zile dupa aceea, am fost super incantati de aceasta experienta neasteptata.

vacanta-toscana-126

vacanta-toscana-124

vacanta-toscana-125

Nu cunosteam lucrul asta, dar Toscana este o regiune plina de ape termale si exista foarte multe localitati in care sunt amenajate centre de recuperare si relaxare. O astfel de locatie este si Bagno Vignoni, unde pe vremuri, chiar in piata principala a orasului, exista o piscina termala deschisa publicului. In prezent, piscina este doar obiectiv turistic, insa in apropiere am gasit un mic parau cu apa termala, in care turistii sau localnicii isi scaldau picioarele.

vacanta-toscana-27

La finalul concediului am concluzionat ca vacanta in Toscana a fost cea mai frumoasa vacanta din Europa de pana acum. Am fost un pic pe fuga si data viitoare as renunta la anumite localitati si as petrece mai mult timp in altele, insa nu pot sa ma plang de nimic. Ce am observat la un moment dat a fost ca peisajele rurale mi-au parut foarte asemanatoare cu cele de la noi din tara, doar ca locurile sunt mult mai bine pastrate, in special cladirile vechi si spatiile verzi, cu vegetatia foarte atent  ingrijita. Am vazut locuri superbe, am mancat mancare foarte buna si am plecat cu promisiunea ca vom reveni. E foarte usor sa te indragostesti de Toscana si foarte greu sa nu o treci la „vacante memorabile”.

vacanta-toscana-22

vacanta-toscana-11

vacanta-toscana-25

vacanta-toscana-105

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Milano & The Cube by ElectroluxMilano & The Cube by Electrolux
  • Arome si soare din SiciliaArome si soare din Sicilia
  • Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a douaCu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua
  • Aventura greceascaAventura greceasca

Filed Under: travel Tagged With: Italia, toscana, vacanta

Previous Post: « Shakshuka
Next Post: Pasta de ricotta cu rosii uscate si nuci »

Reader Interactions

Comments

  1. corina says

    19/01/2017 at 10:57 pm

    Andreea,
    Cu postarea asta m-ai atins l-a cea mai sensibilă coardă a sufletului meu. Iubesc Italia, o savurez cu cea mai mare plăcere. Ai scris atât de frumos de spre locuri și despre mâncare de parcă aș fi văzut un film foarte bun. Mulțumesc! Sper să ajung cât mai curând în Toscana.

    Reply
    • Andreea says

      21/01/2017 at 8:46 am

      Iti multumesc pentru aprecieri, Corina, m-au facut sa zambesc. Iti doresc si eu sa ajungi in Toscana si sa te bucuri de ea!

      Reply
  2. Madalina says

    06/04/2019 at 12:47 pm

    Buna, cum se numeste cazarea unde ati stat in Montepulciano?
    Minunat articolul!:x

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:05 pm

      Multumesc, Madalina! Am stat la vila Il Fienile.

      Reply
  3. gabriel moisescu says

    13/04/2019 at 7:21 pm

    super articol, dar cat te-a dus cu totul acest periplu?

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:15 pm

      Multumesc, Gabriel! Daca te referi la costuri, nu mai tin minte, dar cred ca ar ajunge undeva la 1500-2000 de euro pentru 2 saptamani, cu inchirierea masinii. Depinde foarte mult de tipul cazarii, de cheltuielile cu mancarea si de ce distante parcurgi.

      Reply
  4. Georgiana says

    23/09/2019 at 1:13 pm

    Buna, Andreea!
    Minunat articolul si extrem de folositor, avand in vedere ca tocmai planuiesc o vacanta in Toscana si mi-ai facut jumatate de treaba :))
    As avea o intrebare, daca ma poti ajuta. Am in total 14 nopti, pe care le voi imparti in 3 zone. Pentru una din zone vreau sa aleg cazarea fie in San Gimignano (pe langa), fie undeva prin zona Chianti, gen Castellina in Chianti. Pe care din cele 2 mi-o recomanzi?
    Multumesc tare mult!

    Reply
    • Andreea says

      23/09/2019 at 9:11 pm

      Buna, Georgiana!Ma bucur ca ti-a folosit articolul. Eu nu am stat in zona Chianti, am fost doar in trecere, insa cu siguranta as alege zona San Gimignano. In Chianti mi s-a parut ceva mai pustiu si am gasit mai putin din farmecul Toscanei decat in zona San Gimignano. Vacanta placuta! 🙂

      Reply
  5. roxana says

    09/01/2020 at 9:52 am

    Buna,
    Este super articolul! Inteleg ca este cam imposibil de vizitat fara a inchiria o masina?
    As vrea tare mult sa merg, insa nu are cine conduce.
    Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:15 pm

      Multumesc! Nu, nu e imposibil. Sunt trenuri care leaga orasele principale. Nu stiu daca ajungi sa vezi chiar peisajele acelea de pe drumurile de tara, dar oraselele sigur le poti vizita.

      Reply
  6. Iulia Metzinger says

    04/02/2020 at 8:31 pm

    Buna,

    ne pregatim si noi pentru o excursie in Toscana si as vrea sa te intreb daca ar fi sa iei o singura cazare si de acolo sa mergi cu masina in toate celelalte, cam unde ai alege? Sa fie si ok ca distanta si ca farmec:)) Multumesc mult.

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:17 pm

      Cu siguranta as sta la Voltrona, langa San Gimignano.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Un weekend la vila Leonida

Excursie in Franta

Mai multe calatorii →

Deserturi

Gogosi

Prajitura cu martipan

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Chocolate chip cookies

Oua posate cu sos de mustar

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·