• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

13/01/2017 By Andreea 12 Comments

Am vizitat Italia de mai bine de 10 ori, dar niciodata nu m-am intors atat de fermecata cum m-am intors din vacanta in Toscana. Era de mult timp pe lista, dar mai multe evenimente au tot amanat momentul intalnirii cu dealurile incarcate de vita de vie si drumurile serpuite, marginite de chiparosi. Vara trecuta am decis ca nu mai trebuie sa amanam si am plecat in Italia, hotarati sa vizitam Toscana si in drumul nostru sa ne oprim si prin Bologna, Modena, Padova si Cinque Terre. Despre acestea din urma voi povesti ceva mai tarziu, pentru ca Toscana merita toata atentia. Bine…si pentru ca am ales peste o suta de poze si probabil ar deveni mult prea lung acest articol.

vacanta-toscana-3

vacanta-toscana-45

Lucrul care m-a urmarit toata vacanta a fost mirosul de tei si de iasomie. Cred ca in fiecare vara, de fiecare data cand voi simti aceste parfumuri, voi calatori un pic cu gandul in Toscana. Probabil ca toamna, cand se coc strugurii si se ingalbenesc frunzele, e o perioada idilica sa vizitezi aceasta zona, dar cred ca inceputul de vara are farmecul lui si este o alegere minunata.

vacanta-toscana-5

Am fost pur si simplu fascinata de peisajele pe care le descopeream la fiecare pas si cuvantul zile a fost „oau”. La fiecare pas gaseam imagini care ne taiau rasuflarea si pe care le pozam din zeci de unghiuri. Vazusem multe fotografii tipice pentru Toscana si tot ce imi doream era sa ajung si eu in locurile alea cu dealurile in varful carora se afla cate o casa cu drum conturat de chiparosi. Citisem ca via Chiantigiana este drumul reprezentativ pentru Toscana, dar cand ne plimbam pe acolo, simteam ca lipseste ceva. Cateva zile mai tarziu am ajuns in Val D’Orcia si m-am bucurat ca un copil cand am recunoscut dealurile pe care le cautam.

vacanta in toscana

vacanta in toscana 2

Cat despre mancare, am avut parte de cateva mese memorabile si am profitat sa imi imbogatesc experienta in ceea ce priveste inghetata. Am fost in cautarea celui mai bun gelato din fiecare oras pe care l-am vizitat, chiar daca am trecut pe acolo doar cateva ore. Uneori mi-a iesit, iar alteori am esuat grav, insa tragand linie, pot spune ca am gasit cea mai buna inghetata pe care am mancat-o pana acum si m-as intoarce oricand la Pienza doar pentru a manca acel gelato perfect. Am avut parte si de o masa la un restaurant cu o stea Michelin, dintr-un sat izolat, unde am ajuns special pentru cina si de unde am plecat fermecati de atmosfera si de mancare.

Dar, sa le luam pe rand.

vacanta in toscana 19

Abbazia di Sant’Antimo

Greve in Chianti

Regiunea Chianti a fost prima in care am dat cu nasul de dealurile Toscanei. Am foat doar in trecere, dar ne-am oprit la Antica Macelleria Falorni din Greve in Chianti. Oraselul este foarte mic si nu am vazut nimic foarte turistic, insa citisem recomandari despre aceasta macelerie – restaurant, asa ca l-am ales pentru a lua pranzul. In Toscana se obisnuieste sa se manance platouri cu diverse mezeluri crud uscate si branzeturi. Pentru mine a fost destul de ciudat sa comand la masa un astfel de platou, insa m-am obisnuit rapid cu acest obicei italienesc. La Macelleria Falorni am mancat cel mai bun prosciutto si cel mai bun pecorino pe care le-am mancat vreodata. N-as putea spune acelasi lucru si despre tartarul de vita, un fel de mancare pe care l-am incercat in premiera, dar nu a fost pe gustul meu. De fapt, mi s-a parut ca nu prea avea gust. Bineinteles, am ales si un vin rosu local, caci nu era sa plecam din Chianti fara sa il incercam.

vacanta-toscana-82

vacanta-toscana-83

vacanta-toscana-23

vacanta-toscana-21

vacanta-toscana-87

Montepulciano

Aici am fost cazati cateva zile intr-un complex agroturistic, pentru ca am vrut sa stam intr-un punct central, de unde sa ne fie usor sa vizitam orasele toscane. Montepulciano este un oras medieval, ca toate cele pe care le-am vizitat in vacanta in Toscana, dar este ceva mai mare si mai turistic. Are o zona pietonala destul de intinsa si peisajele din imprejurimi sunt foarte frumoase.

vacanta-toscana-85

vacanta-toscana-86

vacanta-toscana-89

vacanta-toscana-79

In Montepulciano am mancat in doua restaurante. Prima oprire a fost la Cantina Bentivoglio, situata pe o straduta animata din centru, recomandata de localnici pentru tortellini, care are restaurantul situat la subsol. Am ales din meniu tortelli umpluti cu ricotta si pere, tortellini cu crema de parmezan, orrechiette cu calamari si dovlecei cu paine imbibata in ceapa caramelizata.

vacanta-toscana-94

Al doilea loc in care am mancat a fost Osteria Acquacheta, pe care o ochisem intr-o seara, pentru ca zeci de oameni asteptau in fata ei. Am aflat mai tarziu ca au doar patru intervale fixe in care deschid: doua pentru pranz si doua pentru cina. Se fac rezervari, intri la ora la care ai rezervat si intr-o ora jumatate pleci odata cu toata lumea si intra al doilea rand de rezervari. Restaurantul asta este mereu plin si de aceea poti ajunge sa imparti masa si cu alti clienti. Noi am stat la o masa cu o familie de americani. A fost o experienta foarte misto. Locul este foarte mic, abia reuseam sa ies de la masa ca sa fac cateva poze, dar atmosfera e geniala. Felul de mancare pentru care este faimos localul este friptura Fiorentina, un fel de mancare reprezentativ pentru Toscana. Giulio, patronul osteriei, se plimba printre mese la inceput si prezinta bucatile de carne potrivite pentru numarul persoanelor de la masa. Dupa ce o alegi, bucatarii o pun pe gratar si o pregatesc in sange, asa cum se gateste traditional aceasta friptura. Noi am cerut-o un pic mai bine facuta, dar evident ca a ramas, totusi, roz inauntru. Pentru mine a fost o surpriza sa descopar ca aceasta friptura, daca este facuta si aleasa bine, e chiar frageda sigustoasa, fara gustul acela de carne cruda cu gust pregnant de vita.  Totusi, n-am putut manca foarte mult. Am combinat-o cu dovlecei sotati si spanac. Am luat si ceva desert si la final, masa pentru 3 persoane ne-a ajuns in jur de 60 de euro, ceea ce este foarte bine pentru o masa la care ai mancat bistecca fiorentina.

vacanta-toscana-107

vacanta-toscana-109

vacanta-toscana-111

vacanta-toscana-32

vacanta-toscana-31

San Gimignano

In San Gimignano am stat pentru a doua parte din vacanta in Toscana si aici am simtit cu adevarat magia locului datorita cazarii la Fattoria Voltrona. Vechea ferma a fost reabilitata si transformata intr-o locatie de cazare de vis. Initial ne-a speriat drumul de tara, ingust, abrupt si neasfaltat pe care a trebuit sa intram, dar odata ajunsi, am fost vrajiti. Locul asta este definitia Toscanei. Dealuri pline de vita de vie, maslini, drumuri serpuite, chiparosi, cai, lac si orasul San Gimignano care se vede la orizont. Daca stiam ca e atat de minunat, am fi stat aici toata vacanta si ne-am fi pastrat cel putin doua zile doar pentru a ne bucura de soare langa piscina si a descoperi  imprejurimile pe cai sau pe Vespa. Visez deja la momentul in care ma voi intoarce aici sa particip la activitatile legate de recolta si sa ma bucur de lumina si culorile toamnei.

vacanta-toscana-64

vacanta-toscana-62

vacanta-toscana-63

vacanta-toscana-134

vacanta in toscana 24

In San Gimignano se afla Gelateria Dondoli, o gelaterie multipremiata,  locul in care se spune ca gasesti cea mai buna inghetata din lume. Mi-am rezervat mai multe vizite aici, pentru a testa cat mai multe sortimente si a ma convinge daca e adevarat. Cred ca am incercat peste 10 variante si pot spune ca e o inghetata buna, dar n-as spune ca e cea mai buna din lume, nici macar cea mai buna pe care am mancat-o vreodata. Oricum, clar merita o vizita, macar pentru experienta si pentru sortimentele mai putin obisnuite cum ar fi cea cu masline, cea cu gorgonzola si nuci sau cea de zmeura cu rozmarin. Iar daca nimeriti la pranz, cand sunt cozile cele mai mari, aveti chiar ocazia de a va intalni cu domnul Sergio, gelatierul care detine Dondoli.

vacanta-toscana-138

vacanta-toscana-140

vacanta-toscana-59

vacanta-toscana-144

Un alt loc in care ne-am oprit la masa, a fost Olivieri Bistrot, un bistro micut si intim, unde am mancat o portie de ravioli bunuti, dar destul de scumpi si am baut un pahar de vin alb foarte bun. Aveau si foarte multe deserturi homemade care aratau minunat, dar eram deja prea plini de inghetata, ca sa mai intre ceva dulce.

vacanta-toscana-60

In San Gimignano am mancat singura pizza din vacanta, pentru ca in Toscana am observat ca nu e foarte populara. Intr-o seara, avand chef de ceva fast food, am luat o pizza de la Pizza Ricca si desi nu aveam asteptari prea mari, ne-a placut foarte mult. Am mancat-o pe scarile din fata bisericii Collegiata, urmarind niste pusti care jucau fotbal. Can it get any more italian than this?

vacanta-toscana-136

vacanta-toscana-57

Pienza

Pienza este oraselul care mi-a placut cel mai mult. Nu stiu daca din cauza branzei sau a inghetatei, a zilei insorite sau a inceputului de vacanta, dar pur si simplu m-a fermecat. Si acum imi pare rau ca n-am stat mai mult, dar intr-o zi, cand o sa revin in Toscana, o sa fie in capul listei. Este orasul cel mai cunoscut pentru branza, in special pecorino si la fiecare pas gasesti magazine care oferta zeci de sortimente. Proaspat sau maturat, cu tot felul de condimente sau acoperit in cenusa, ai sute de variante din care sa alegi. Unele magazine pun bucatile de branza in vid, asa ca o poti pastra cateva zile chiar si fara frigider si o poti transporta linistit acasa. Ghiciti ce am facut eu?

vacanta-toscana-97

vacanta-toscana-99

vacanta-toscana-98

vacanta-toscana-100

vacanta-toscana-102

Pe langa branza, in Pienza am descoperit cea mai buna inghetata din lume. Sau cel putin cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata. Cand le-am gustat pe cea de fistic si cea de alune de padure, cerul s-a deschis si ingerii au inceput sa cante. Locul este foarte micut, ascuns intr-o piateta si nu i-ai da prea multe sanse. Au 8 sortimente, pe care le fac in spatele incaperii, unele pe baza de crema de lapte, altele pe baza de fructe. Cand am ajuns noi, domnul de acolo tocmai pregatea o inghetata de ciocolata neagra, pe care ne-a oferit-o pentru degustare. Ne-am bagat nasul in toate vasele, dar pana la urma am ales cateva arome clasice, un sorbet de pere cu cardamom si un altul de ananas cu ghimbir. Daca ajungeti la Pienza, va rog sa nu ratati gelateria Buon Gusto, caci e raiul inghetatei.

vacanta-toscana-96

vacanta-toscana-7

Siena

Siena a fost un alt loc de care m-am indragostit. Este un oras mai turistic decat celelalte, dar este incantator. Piazza del Campo este fermecatoare. Iti iei o inghetata sau o bere te asezi pe jos, in piata, admiri arhitectura cladirilor si spionezi turistii. Imaginea perfecta cu care sa te intorci din vacanta.

vacanta-toscana-54

vacanta-toscana-51

vacanta in toscana 47

In Siena am fost in trecere destul de scurta si n-am avut timp de pranz, dar am reusit sa testez inghetata de la gelateria La Vecchia Latteria, unde se presupune ca s-ar gasi una din cele mai bune inghetate din Siena. Nu pot spune ca m-a convins, dar am mancat o inghetata de cafea buna. Problema in Italia, in special in orasele turistice este ca sunt atatea optiuni si majoritatea, contrar asteptarilor, sunt inghetate preparate industrial. Chiar si in gelaterii, care se prezinta ca artizanale, am vazut arome de genul „kinder bueno” sau „bubblegum”, care nu au nimic in comun cu inghetatele naturale. De aceea si mai ales pentru ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie, am cautat pe Tripadvisor sau pe bloguri italiene, recomandari pentru „cel mai bun gelato” din orasele pe care le-am vizitat. Unele recomandari s-au dovedit excelente, altele chiar dezamagitoare. Concluzia a fost ca inghetata cu adevarat artizanala am gasit-o in locurile care sunt specializate in gelato (nu cofetarii sau patiserii), care nu fac parte din lanturi mari de distributie si au doar cateva arome (in jur de 10), care de obicei sunt foarte simple (ciocolata, fistic, alune, mascarpone, fructe). Inca un semn bun ar putea fi ca recipientele in care se tine inghetata sunt vase adanci de metal, cu capac, din care inghetata se scoate cu o spatula (are legatura cu textura si cu modalitatea de „modelare”).

vacanta-toscana-127

Florenta

Tot dupa ce am citit recomandari pe internet  am ajuns si la La Carraia din Florenta. Din nou „una din cele mai bune inghetate din Florenta”, dar cand am ajuns acolo, am gasit zeci de sortimente, care mai de care mai bombastice. Inghetata a fost decenta, da nu am plecat de acolo cu gandul ca am facut vreo mare descoperire.

vacanta-toscana-132

In rest, pentru mine Florenta a fost mult prea turistica si prea aglomerata si a fost doar o vizita pe care am bifat-o. Dupa ce m-am plimbat printre dealurile linistite ale Toscanei, m-am relaxezat la agriturismo si m-am pierdut pe stradute medievale, Florenta a fost pur si simplu prea mult.

vacanta-toscana-128

vacanta in toscana

Casole D’Elsa

Casole D’Elsa nu e vreun punct de atractie din Toscana si nici nu ne-am planuit sa ajungem acolo. Doar ca tot cutreierand Tripadvisor-ul, am descoperit ca intr-un sat, la vreo ora distanta de San Gimignano, se afla un restaurant cu o stea Michelin. M-am tot invartit in jurul acestei informatii pana cand am luat decizia ca nu trebuie ratat. Am facut rezervare si ne-am aventurat pe drumurile pustii, foarte putin semnalizate, deloc  iluminate si pe alocuri afectate, ale Toscanei. Desigur, va puteti imagina ca a fost o mica aventura pe drum, dar a meritat.

vacanta-toscana-145

Masa la Il Colombaio a fost ca in povesti. Alaturi de noi, in restaurant, mai era doar o masa ocupata, iar noi am avut parte de o masa romantica, in care ne-am simtit foarte rasfatati. Nu suntem obisnuiti cu restaurante de nivelul acesta (singura experienta anterioara fiind la Arbutus), asa ca ne-au cam dat pe spate atentia angajatilor, atmosfera calda si eleganta si minutiozitatea cu care era pregatit fiecare fel de mancare.

vacanta-toscana-65

Bineinteles ca meniul era de sezon, cu ingrediente locale, printre care trufe, parmezan si Vin Santo. Noi am ales un meniu de degustare si doua feluri din meniul à la carte. Pentru cel care nu a avut meniul de degustare, ne-au adus la fiecare fel, un rand de tacamuri si cate o farfurie calda, pentru a gusta din felurile de mancare. Ni s-a parut un gest foarte frumos, desi noi nu am cerut farfurie suplimentara. Totul a fost perfect gatit, gusturile si texturile foarte bine echilibrate, iar combinatiile de ingrediente, surprinzatoare.

Panzanella reinventata cu jeleu de rosie, cracker, pasta de masline, sorbet de castraveti, rosie falsa cu homar si cireasa din ficat de pasare, un amuse – bouche fascinant

vacanta-toscana-67

Selectie de paini: semolina, cu maia veche de 71 de ani si integrala

vacanta-toscana-68

Ou, trufe, spanac si parmezan

vacanta-toscana-146

Casoncelli, pecorino maturat, mustar si sos de zmeura

vacanta-toscana-147

Mezzelune cu miel, sos de ardei gras cu vanilie, ansoa si mozzarella de bivolita

vacanta-toscana-70

Spaghetti alla chitarra, fazan, Vin Santo si vanata afumata – felul meu preferat

vacanta-toscana-71

Purcel de lapte, mure, ciuperci de sezon si cardamom

vacanta-toscana-72

Sorbet de ardei gras rosu si zmeura cu crocant dulce sarat. Gustul acestui sorbet m-a bantuit zile la rand, a fost demential.

vacanta-toscana-73

Extract de ananas si salvie, mascarpone si frisca

vacanta-toscana-75

Cheesecake semifreddo cu amaretti, sorbet de busuioc si crema de vanilie

vacanta-toscana-74

Meniul de degustare costa 60 de euro, degustarea de vin 35 euro, un pahar de vin intre 5 si 10 euro, o bere 3-4 euro, iar o sticla de apa costa 3 euro.

A fost o experienta minunata, pe care o recomand cu drag, daca ajungeti prin zona. La finalul cinei, chef-ul a venit la masa noastra, ne-a oferit o selectie de fursecuri si am vorbit cateva lucruri despre mancare si despre cum am ajuns acolo. Cand am plecat, pe drumul neiluminat, am avut parte de un tablou de poveste, cu o luna imensa pe cer si multi licurici la marginea padurii. La un moment dat am tras pe dreapta, am inchis farurile si ne-am bucurat de dansul licuricilor, cum nu mai vazusem din copilarie. Ma trec fiorii si acum cam imi amintesc.

vacanta-toscana-76

Am mai vizitat Montalcino, San Quirico Dórcia, Cortona si Arezzo, dar am fost pe fuga, asa ca n-am apucat sa exploram locurile si restaurantele.

vacanta-toscana-15

vacanta-toscana-14

vacanta-toscana-12

vacanta-toscana-26

vacanta-toscana-35

vacanta-toscana-36

vacanta-toscana-40

In Arezzo am mancat la Chiantineria din Antica Bottega Toscana, langa Piazza Grande, unde mi-au placut papardelele cu mistret si cacao, dar am ramas dezamagita de risotto, panzanella si tagliatelle-le cu ciuperci.

vacanta-toscana-121

vacanta-toscana-119

vacanta-toscana-117

Bagni San Filippo & Bagno Vignoni

Un loc despre care am aflat de la un localnic, a fost Bagni San Filippo, o localitate termala din sudul Toscanei, unde gasesti niste piscine naturale, cu apa termala si un fel de cascada calcaroasa, poreclita „balena alba”. Cand am ajuns in mijlocul padurii nu ne venea sa credem ca exista asa ceva, am fost fascinati. Ne-am balacit in apa de 40 de grade si ne-am catarat pe „balena”. Desi ne-a mirosit pielea a sulf vreo 3 zile dupa aceea, am fost super incantati de aceasta experienta neasteptata.

vacanta-toscana-126

vacanta-toscana-124

vacanta-toscana-125

Nu cunosteam lucrul asta, dar Toscana este o regiune plina de ape termale si exista foarte multe localitati in care sunt amenajate centre de recuperare si relaxare. O astfel de locatie este si Bagno Vignoni, unde pe vremuri, chiar in piata principala a orasului, exista o piscina termala deschisa publicului. In prezent, piscina este doar obiectiv turistic, insa in apropiere am gasit un mic parau cu apa termala, in care turistii sau localnicii isi scaldau picioarele.

vacanta-toscana-27

La finalul concediului am concluzionat ca vacanta in Toscana a fost cea mai frumoasa vacanta din Europa de pana acum. Am fost un pic pe fuga si data viitoare as renunta la anumite localitati si as petrece mai mult timp in altele, insa nu pot sa ma plang de nimic. Ce am observat la un moment dat a fost ca peisajele rurale mi-au parut foarte asemanatoare cu cele de la noi din tara, doar ca locurile sunt mult mai bine pastrate, in special cladirile vechi si spatiile verzi, cu vegetatia foarte atent  ingrijita. Am vazut locuri superbe, am mancat mancare foarte buna si am plecat cu promisiunea ca vom reveni. E foarte usor sa te indragostesti de Toscana si foarte greu sa nu o treci la „vacante memorabile”.

vacanta-toscana-22

vacanta-toscana-11

vacanta-toscana-25

vacanta-toscana-105

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Milano & The Cube by ElectroluxMilano & The Cube by Electrolux
  • Arome si soare din SiciliaArome si soare din Sicilia
  • Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a douaCu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua
  • Aventura greceascaAventura greceasca

Filed Under: travel Tagged With: Italia, toscana, vacanta

Previous Post: « Shakshuka
Next Post: Pasta de ricotta cu rosii uscate si nuci »

Reader Interactions

Comments

  1. corina says

    19/01/2017 at 10:57 pm

    Andreea,
    Cu postarea asta m-ai atins l-a cea mai sensibilă coardă a sufletului meu. Iubesc Italia, o savurez cu cea mai mare plăcere. Ai scris atât de frumos de spre locuri și despre mâncare de parcă aș fi văzut un film foarte bun. Mulțumesc! Sper să ajung cât mai curând în Toscana.

    Reply
    • Andreea says

      21/01/2017 at 8:46 am

      Iti multumesc pentru aprecieri, Corina, m-au facut sa zambesc. Iti doresc si eu sa ajungi in Toscana si sa te bucuri de ea!

      Reply
  2. Madalina says

    06/04/2019 at 12:47 pm

    Buna, cum se numeste cazarea unde ati stat in Montepulciano?
    Minunat articolul!:x

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:05 pm

      Multumesc, Madalina! Am stat la vila Il Fienile.

      Reply
  3. gabriel moisescu says

    13/04/2019 at 7:21 pm

    super articol, dar cat te-a dus cu totul acest periplu?

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:15 pm

      Multumesc, Gabriel! Daca te referi la costuri, nu mai tin minte, dar cred ca ar ajunge undeva la 1500-2000 de euro pentru 2 saptamani, cu inchirierea masinii. Depinde foarte mult de tipul cazarii, de cheltuielile cu mancarea si de ce distante parcurgi.

      Reply
  4. Georgiana says

    23/09/2019 at 1:13 pm

    Buna, Andreea!
    Minunat articolul si extrem de folositor, avand in vedere ca tocmai planuiesc o vacanta in Toscana si mi-ai facut jumatate de treaba :))
    As avea o intrebare, daca ma poti ajuta. Am in total 14 nopti, pe care le voi imparti in 3 zone. Pentru una din zone vreau sa aleg cazarea fie in San Gimignano (pe langa), fie undeva prin zona Chianti, gen Castellina in Chianti. Pe care din cele 2 mi-o recomanzi?
    Multumesc tare mult!

    Reply
    • Andreea says

      23/09/2019 at 9:11 pm

      Buna, Georgiana!Ma bucur ca ti-a folosit articolul. Eu nu am stat in zona Chianti, am fost doar in trecere, insa cu siguranta as alege zona San Gimignano. In Chianti mi s-a parut ceva mai pustiu si am gasit mai putin din farmecul Toscanei decat in zona San Gimignano. Vacanta placuta! 🙂

      Reply
  5. roxana says

    09/01/2020 at 9:52 am

    Buna,
    Este super articolul! Inteleg ca este cam imposibil de vizitat fara a inchiria o masina?
    As vrea tare mult sa merg, insa nu are cine conduce.
    Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:15 pm

      Multumesc! Nu, nu e imposibil. Sunt trenuri care leaga orasele principale. Nu stiu daca ajungi sa vezi chiar peisajele acelea de pe drumurile de tara, dar oraselele sigur le poti vizita.

      Reply
  6. Iulia Metzinger says

    04/02/2020 at 8:31 pm

    Buna,

    ne pregatim si noi pentru o excursie in Toscana si as vrea sa te intreb daca ar fi sa iei o singura cazare si de acolo sa mergi cu masina in toate celelalte, cam unde ai alege? Sa fie si ok ca distanta si ca farmec:)) Multumesc mult.

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:17 pm

      Cu siguranta as sta la Voltrona, langa San Gimignano.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Am mai multe postări în așteptare, dar nu am pu Am mai multe postări în așteptare, dar nu am putut să nu postez pâinea coaptă dimineață, căci a ieșit minunat.
Ieri, când pregăteam prefermentul pentru pâinea țărănească, m-am gândit să dublez cantitatea de făină integrală. Apoi m-am gândit că n-ar fi rău să îi adaug și niște semințe. Așa că, din una în alta, am ajuns la o combinație intre rețetele de pâine țărănească și cea de pâine cu semințe.
Rezultatul a fost divin: o pâine cu miez moale și elastic, ușor aerat, cu arome de semințe prăjite de floarea soarelui și susan și crustă crocantă.

Vă las rețeta pe scurt mai jos, dar dacă aveți nevoie de mai multe detalii despre proces, le găsiți pe blog sau în IGTV la rețeta de pâine țărănească.

Pentru preferment (se pregătește cu aprox. 8 ore înainte de a face pâinea):
30 gr maia hrănită (ajunsă la punctul maxim de fermentare)
100 gr apă
50 gr făină albă de grâu 
50 gr făină integrală de grâu 

Pentru soaker (se amestecă apa cu semințele odată cu pregătirea prefermentului):
50 gr semințe de in 
100 gr apă 

Pentru pâine:
700 + 50 gr apă (cele 50 gr se adaugă după autoliză)
soaker-ul din semințe de in 
200 gr preferment
200 gr făină integrală de grâu
800 gr făină albă (eu am folosit Manitoba)
18 gr sare
50 gr semințe de susan ușor prăjite 
100 gr semințe de floarea soarelui ușor prăjite

Autoliză : 700 gr apă + soaker + făina albă + făina integrală. Se amestecă și se lasă 30 de minute.
După autoliză, se adaugă semințele prăjite și sarea și se frământă aluatul, prin tehnica stretch and fold, in jur de 5 minute.
Se lasă aluatul la dospit în jur de 6 ore (până crește de 1,5-2 ori).
În primele ore de dospit bulk, se aplică câte un stretch and fold la interval de 30 de minute (4 SF în total).
După cele 6 ore de dospit bulk, se dă formă pâinilor, se pun în bannetoane și se dospesc la rece 8-10 ore.
Pâinea se coace la 230 de grade, în oală de fontă, primele 20 de minute cu capac, apoi 25 de minute fără capac.
.
.
.
.
.
#bread #naturallyleavened #artisanbread #naturalyeast #sourdough #sourdoughbread #levain #realbread #breadscoring #wildyeast #ladybreadbakers #thebakefeed #bbga #breadbosses #igbreadclub #crumbshot #sourdoughclub #breadmaking #painecumaia #maiasalbatica #mai
Mic dejun de weekend. Am vrut să pun poza asta di Mic dejun de weekend. Am vrut să pun poza asta dimineață, dar n-am mai apucat. O las acum, ca să visați frumos 😋.
Desigur, sunt pancakes cu ricotta, preferatele mele ❤️! Rețeta este pe blog (las link în bio).
.
.
.
.
.
.
.
#pancakes #ricotta #ricottapancakes #hereismyfood #berries #breakfast #brunch #eatgoodfeelgood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #makeitdelicious
Curry e o mâncare pe care o pregătesc destul de Curry e o mâncare pe care o pregătesc destul de des pentru că e ușor, rapid și pot să îl adaptez în diverse feluri. Pot să îl fac vegetarian, vegan sau cu carne, pot să pun ce legume vreau și pot face o cantitate mai mare din care să mâncăm și a doua zi sau din care să pun și la congelator să pentru zile mai aglomerate.
Săptămâna trecută am făcut un curry cu pui, năut și spanac, pentru care vă las rețeta mai jos.

Ingrediente 

3 linguri de ulei de măsline 
o ceapă mică 
3 căței de usturoi 
o lingură de ghimbir ras
o linguriță de garam masala (sau un mix de chimion, turmeric, coriandru și nucșoară)
o linguriță de sare
400 gr piept de pui
300 gr roșii la conservă 
400 ml lapte de cocos 
300 gr năut din conservă 
50 gr baby spanac

Se călește ceapă tocată în uleiul de măsline până când se înmoaie ușor. Se adaugă usturoiul zdrobit, ghimbirul ras și condimentele și se mai călesc un minut. Se adaugă pieptul de pui tăiat cuburi și se rumenește pe toate părțile (dacă începe să se lipească, se poate adăuga puțină apă).
Se adaugă roșiile, laptele de cocos și năutul și se lasă la fiert la foc mediu timp de 20 de minute. La final se oprește focul și se adaugă spanacul.
Noi am mâncat curry-ul cu orez basmati și puțin pătrunjel tocat deasupra (pentru că nu ne place coriandru 🙈).
.
.
.
.
.
.
.
#curry #chickencurry #chickpeas #coconutmilk #spinach #inmykitchen #hereismyfood #eatgoodfeelgood #eatrealfood #eatincolor #makeitdelicious #myopenkitchen
Pur și simplu iubesc aceste bomboane vegane cu al Pur și simplu iubesc aceste bomboane vegane cu alune de pădure și stafide, sunt my all time favorites. De când le-am descoperit acum vreo câțiva ani la @deliciouslyella, le fac constant. Au doar câteva ingrediente, nu conțin zahăr și se pregătesc super rapid. Nu au nevoie de coacere și rezistă foarte mult timp în fridiger.
Rețeta este pe blog, dar o las și aici, să o aveți la îndemână.

Ingrediente (pentru în jur de 12-15 bomboane):

140 gr alune de pădure (crude sau ușor coapte)
100 gr stafide brune
150 gr curmale medjool 
jumătate de linguriță de scorțișoară 
o lingură și jumătate de cacao
un vârf de linguriță de cardamom  pudră 

Dacă alunele sunt crude, se prăjesc ușor într-o tigaie (fără ulei) și se curăță pe cât posibil de coji și apoi se lasă la răcit.
Într-un robot de bucătărie se pun 70 gr de alune și se mărunțesc grosier. Se pun într-un castron împreună cu 50 gr de stafide.
În robot se pun restul de alune, restul de stafide și se macină cam 30 de secunde. Se adaugă curmale le curățate de samburi și tăiate/rupte în 4, scorțișoara, cardamom-ul și cacaua (o puteți omite dacă doriți).
Se mixează bine toate ingredientele până când compoziția începe să se adune și devine lipicioasă.
Se transferă compoziția peste alunele și stafidele din castron și se omogenizează.
Se formează bomboane, strângând și rotind compoziția între palmele curate.
Bomboanele se păstrează în frigider (sunt și mai bune după ce se răcesc și se întăresc).
.
.
.
.
.
#hazelnuts #raisins #medjooldates #vegan #vegandessert #sugarfree #quickdessert #nobakedessert #inmykitchen #eatgoodfeelgood
În episodul de azi despre "ce mai gătim la prân În episodul de azi despre "ce mai gătim la prânz în 20 de minute?", vă prezint: somon gătit în Airfryer și salată de orez cu broccoli, migdale și stafide, plus un sos de muștar cu mărar, care a mers perfect cu somonul.
Ce pot să vă spun este că până și mama, căreia nu îi place nici somonul și nici broccoli, a mâncat o porție și a zis că a fost foarte bun, iar asta, credeți-mă, e mare lucru 😄.

Cum am făcut? Mai întâi am pus la fiert 150 gr de orez basmati. Apoi am tăiat buchețelele de broccoli (cam 200 gr) în bucăți mici și apoi le-am pus și pe ele la opărit în apă fierbinte cu puțină sare, timp de 10 minute.

Am avut două bucăți de somon file pe care le-am uns cu puțin ulei de măsline și apoi am presărat pe ele sare și piper. Am așezat peștele în coșul Airfryer-ului Smart XXL de la @philipsromania și am pornit programul manual la o temperatură de 180 de grade pentru 12 minute (fileurile mele au fost ceva mai groase, pentru unele mai subțiri, sunt suficiente 10 minute).
Cât timp s-a gătit peștele, am pregătit un sos din 2 linguri de muștar Dijon, 2 linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, un cățel de usturoi zdrobit, sare, piper și o lingură de mărar tocat.
Apoi am prăjit ușor o mână de fulgi de migdale și am tocat 20 gr de stafide.
Când orezul a fost gata, l-am amestecat cu o lingură de ulei de măsline, broccoli fiert, migdalele prăjite, stafidele și sare.

[AD]
.
.
.
.
.
#deliciosdesanatos #airfryersmart #philipsgateste #philipsairfryer #airfryer #airfryerrecipes #salmon #basmatirice #ricesalad #broccoli #inmykitchen #hereismyfood #eatgoodfeelgood #eatrealfood #eatincolor #quickmeal
În ultima vreme început să îmi atragă atenți În ultima vreme început să îmi atragă atenția diverse salate mai deosebite și așa am ajuns și la această salată de inspirație asiatică cu varză, morcovi, edamame și mango. Am pregătit-o aseară la cină și am mâncat-o cu niște gyoza cu pui pe care le-am avut congelate și le-am gătit rapid în tigaie.
Mai puteți pune lângă această salată un piept de pui sau de curcan la grătar, somon sau chifteluțe de legume sau de năut / linte.

🥭 Ingrediente pentru salată:

200 gr varză roșie 
un morcov (aprox 200 gr)
1/2 ardei kapia
o ceapă verde 
200 gr păstăi de soia (edamame)
1 mango mic (nu foarte copt)
o mână de fulgi de migdale prăjiți (sau arahide prăjite)

🥣 Ingrediente pentru dressing:
o lingură de miere
o lingură de unt de arahide 
o lingură de sos de soia 
o lingură de oțet (eu am folosit de caise, dar puteți folosi din cidru de mere, orez)
o linguriță de ulei de măsline 
un cățel de usturoi zdrobit 
o bucată mică de ghimbir ras
o linguriță de sos de ardei iute
1/2 linguriță de sare 

Păstăile de soia se pun la fiert în apă clocotită pentru 5 minute. Se scurg de apă, se lasă la răcit și apoi se scot boabele.
Varza se taie fideluță, morcovul se rade pe răzătoarea mare, ardeiul se taie în felii subțiri, iar ceapa se taie în rondele subțiri.
Toate legumele, împreună cu boabele de soia se pun într-un castron.
Toate ingredientele pentru dressing se pun într-un borcan cu capac și se amestecă bine. 
Sosul se toarnă peste legume și se amestecă bine.
Mango se taie în felii subțiri și se adaugă în salată.
Pe deasupra se presară fulgi de migdale ușor prăjiți sau arahide.
.
.
.
.
.
#asiansalad #asianslaw #redcabbage #mango #edamame #plantbased #vegan #vegetarian #eattherainbow #eatincolor #eatcaptureshare #eathealthy #inmykitchen #hereismyfood
Se împlinesc 5 luni de când fac sport constant, Se împlinesc 5 luni de când fac sport constant, iar asta e cea mai lungă perioadă în care am reușit să mă țin de acest obicei. Oricât am mai încercat în anii trecuți, nu reușeam să ajung la sală de mai mult de 4 ori pe lună, iar acasă, de câte ori mă apucam, renunțam după câteva antrenamente. 
De când am cunoscut-o pe @emiliy.fit și am început să mă antrenez online cu ea și colegii ei de la @ptsbyemilia, am ajuns la performanța de a face sport de 3 ori pe săptămână, fără să anulez măcar o dată o ședință. Recunosc că sunt două motive principale pentru care mi-am menținut motivația : primul este acela că fac mișcare în confortul casei mele, fără să pierd timp pe drumuri, iar al doilea, faptul că am antrenamentele one to one cu un antrenor și vreau să le respect întâlnirile stabilite.

Sigur, ajută mult (mai ales psihic 😋) că antrenamentele durează doar 30 de minute și sunt personalizate în funcție de starea mea fizică sau nivelul de oboseală din fiecare zi.
Ce nu anticipam la început este că prin acest obicei de a face sport recurent acasă, îi voi trezi interesul și Petrei și va cere și ea să facă sport alături de mine și că are acest exemplu din partea mea, lucru care mi se pare foarte valoros.

Pentru că am primit feedback tare frumos de la voi la Stories, alături de Emilia, am pus la cale un giveaway în care puteți câștiga 8 locuri la antrenamentele online de la @ptsbyemilia valabile în luna aprilie. În același timp, vă oferim și un cod de 10% reducere valabil până pe 28 martie la orice pachet de antrenamente cu @ptsbyemilia. Codul este "Andreea10".

Ce puteți câștiga?

🍀 3 locuri la antrenamente one to one, cu un antrenor (12 ședințe pe lună) în care veți beneficia de antrenamente personalizate, evaluare nutrițională, indicații alimentare, și consiliere motivațională.

🍀 5 locuri la clasele online pentru începători, 8 ședințe pe lună, a câte 50 de minute, într-un grup de mai multe persoane, ghidat de 2 antrenori.

Ce  trebuie să faceți pentru a vă înscrie?
- să urmăriți @emiliy.fit și @tastebazaar 
- să lăsați un comentariu la această postare în care să ne spuneți de ce v-ar plăcea să câștigați acest premiu

Giveaway-ul este deschis până pe 28 martie.
Desertul meu preferat de mâncat la cafea: biscuiții cu ciocolată.
Am tot poftit la ei în ultima vreme, așa că aseară i-am copt, ca să îi savurez în dimineața asta.
Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
#chocolatecookies #chocolateoverload #cookies #coffeetime #homebaked #inmykitchen #myopenkitchen #coffeegram
Pâinea cu semințe a fost prima mea dragoste atun Pâinea cu semințe a fost prima mea dragoste atunci când am început să fac pâine cu maia. O lungă perioadă de timp am pregatit doar rețeta aceasta și nu mă mai săturam de ea. Apoi am descoperit pâinea țărănească și mi-a fost mai la îndemână să o pregătesc pentru că nu mai necesita să fac soaker sau să prăjesc semințe, așa că în ultima vreme am făcut doar pâine țărănească. 
Văzând în unele Story-uri de la voi pâinea cu semințe, mi s-a făcut dor de ea, așa că ieri am pregătit aluatul și am am copt-o. Mirosul acestei pâini nu se compară cu nimic, iar gustul e senzațional.
Rețeta acestei pâini este pe blog.
.
.
.
.
.
.

#bread #naturallyleavened #seededbread #artisanbread #naturalyeast #sourdough #sourdoughbread #levain #realbread #breadscoring #wildyeast #ladybreadbakers #thebakefeed #bbga #breadbosses #igbreadclub #crumbshot #sourdoughclub #breadmaking #painecumaia #maiasalbatica #maianaturala #thebakefeed
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Din nou la Barcelona

Mai multe calatorii →

Deserturi

Inghetata cu paine caramelizata

Inghetata cremoasa de banane

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Croissant French toast

Oua jumari cu rosii si branza

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Quesadilla

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·