Paine naan cu unt, usturoi si patrunjel
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 8
Ingrediente
  • ¾ lingurita drojdie uscata
  • o lingura de miere
  • 60 ml apa calduta
  • 480 gr faina alba 650
  • 240 ml iaurt grecesc
  • 180 ml lapte caldut
  • ¼ lingurita sare
  • o lingurita si jumatate de praf de copt
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 100 gr unt
  • 2 catei de usturoi
  • o lingura de patrunjel tocat
Preparare
  1. Intr-un castron se amesteca apa, mierea si drojdia si se lasa aproximativ 15 minute, pana cand se activeaza drojdia si incepe sa se formeze o spuma la suprafata.
  2. Intr-un castron mai mare se amesteca faina, iaurtul, laptele, bicarbonatul, praful de copt, sarea si lichidul cu drojdie.
  3. Se framanta aluatul in jur de 10 minute. La inceput este foarte lipicios, dar nu este cazul sa adaugati mai multa faina.
  4. Se scoate aluatul pe blatul infainat si i se da o forma rotunda. Se transfera intr-un castron curat, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit la temperatura camerei timp de aproximativ 2 ore, pana cand se dubleaza in volum.
  5. Inainte de a forma lipiile, topiti untul intr-un ibric. Turnati jumatate din cantitate intr-o ceasca. In untul ramas in ibric, adaugati usturoiul zdrobit si mai tineti ibricul pe foc inca 2-3 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca. Opriti focul si adaugati patrunjelul.
  6. Se rastoarna aluatul pe blatul infainat si se taie in 8-10 bucati.
  7. Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor, cat mai subtire. Daca aluatul este prea lipicios, presarati putina faina pentru a-l intinde mai usor, dar nu exagerati cu faina, deoarece ea va ramane pe suprafata lipiei si dupa coacere si va fi neplacut.
  8. Se incinge o tigaie (preferabil de fonta) cu capac.
  9. Lipiile se ung pe ambele parti cu unt topit si se pun in tigaia incinsa. Se acopera cu capcaul si se lasa la copt timp de 1-2 minute (depinde si de marimea si grosimea lipiei). Se scoate capacul, se intoarce lipia si se mai prajeste un minut fara capac.
  10. Lipiille coapte se invelesc intr-un prosop textil pentru a-si pastra elasticitatea si fragezimea.
  11. Inainte de a fi servite, lipiile se ung cu untul aromatizat cu usturoi si patrunjel.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2020/03/paine-naan-cu-unt-usturoi-si-patrunjel.html