De cand am vazut prima poza cu shakshuka, am fost fascinata si am pus-o pe lista mea de to do. Intr-un fel parea ciudata combinatia de oua cu sos de rosii, dar pe de alta parte, ceva imi spunea ca trebuie sa fie delicioasa. Am mancat-o destul de tarziu, abia anul trecut, la Frudisiac, apoi am mai incercat-o la Honey & Co., in Londra si mai recent, la petrecerea de Craciun de la Simbio. Fiecare a fost diferita, dar asta e farmecul acestui fel de mancare, ca poate fi personalizat destul de mult, pastrand ingredientele de baza, adica, rosiile, ardeiul si ouale. Eu am pregatit-o intr-un mod clasic, inspirata de reteta lui Ottolenghi din Jerusalem si adaptata la ingredientele pe care le aveam prin casa, iar la final i-am presarat niste feta.
Shakshuka ia ceva timp de pregatire, dar merita incercata in weekend, pentru un mic dejun tarziu sau un brunch cu prietenii. E un fel de mancare consistent si poate arata spectaculos, daca il serviti la masa, direct din tava. In majoritatea pozelor din retete, shakshuka apare in tigai de fonta, in care arata rustic si nepretentios, cu un aer de comfort food, pe care iti doresti sa o mananci direct din tava. Din pacate, eu n-am avut tigaie de fonta, dar am gatit-o fara probleme intr-una de teflon.
Ce voi face diferit data viitoare, va fi sa fac gaurile din sos, in care se pun ouale, ceva mai largi, astfel incat albusurile sa se intinda mai bine. De data aceasta le-am facut un pic cam mici si albusul s-a inchegat destul de greu, astfel ca si galbenusurile s-au gatit mai mult decat mi-as fi dorit. Au fost totusi, destul de moi incat sa sa inmoi in ele felia de paine cu maia, care a mers perfect langa shakshuka mea.
- 800 gr de rosii din conserva
- o lingura de pasta de tomate
- un ardei gras
- o ceapa alba medie
- 4 catei de usturoi
- o lingurita de chimion pudra
- un varf de lingurita de ardei iute pudra
- 4 oua
- 30 gr feta
- 2 linguri de ulei de masline
- sare, piper
- patrunjel
- Toaca ceapa si taie ardeiul in cuburi mici. Zdrobeste usturoiul.
- Incinge uleiul intr-o tigaie mare (28 cm).
- Caleste ceapa cateva minute pana se inmoaie, adauga rosiile, pasta de tomate, ardeiul, usturoiul, chimionul, pudra de ardei iute, sarea si piperul. Lasa-le sa fiarba la foc mic, timp de 10-15 minute, pana cand scade sosul.
- Cu o lingura de lemn, fa 4 gauri in sos si sparge ouale deasupra fiecarei gauri. Cu o furculita, trage usor de albusuri si intinde-le prin sos, avand grija sa nu spargi galbenusurile.
- Fierbe inca 10-15 minute, pana cand ouale se incheaga, dar galbenusurile raman moi. Poti pune un capac deasupra, daca vrei sa grabesti procesul (in cazul acesta, trebuie sa verifici ouale dupa 5 minute).
- La final, serveste shakshuka cu feta si patrunjel.
Diana Lucaci says
Surprinzator de buna. Multumim de reteta. Placut mie, placut sotului :).
Andreea says
Diana, ma bucur ca v-a placut. Sa va fie de bine! 🙂
AMELIA says
Perfecta si pentru un pranz! Multumim!
Andreea says
Asa e, Amelia! Cu placere, ma bucur ca v-a placut.