Aveam de mult timp in minte sa fac o focaccia pufoasa, pe care sa o mananc calda, inmuiata in putin ulei de masline. Culmea este ca in ultima vreme tot au venit spre mine poze sau clipuri cu diverse variante de focaccia, care de care mai apetisante si mi-am salvat multe idei pe care imi doream sa le pun in practica.
Reteta la care mi-a ramas gandul a fost cea a lui Samin Nostrat, pe care am si vazut-o intr-un documentar de pe Netflix (Salt Fat Acid Heat), in care Samin face o fantastica focaccia specifica zonei Liguria din Italia, in care foloseste ulei de masline local si subliniaza importanta unui ulei de buna calitate in prepararea acestei retete. Eu am adaptat reteta ei si nu am folosit saramura cu care a imbibat aluatul, deoarece am vrut sa nu iasa prea sarata, ca sa ii pot da si Petrei. Totusi, am presarat cativa fulgi de sare pe o parte a focacciei, ca sa ii dea savoare. Ce am mai facut diferit a fost ca am pus mai multa drojdie si am dospit aluatul mai putin. In reteta originala, dospirea se face timp de 12-14 ore.
Ocazia perfecta de a face focaccia a venit cand Diana de la bioup.ro mi-a trimis cateva produse din magazinul ei unde a adunat cu mare grija doar produse bio, din surse sigure si atent selectionate. Eu am avut ocazia sa stau de vorba cu ea si am ramas impresionata de grija si dedicarea ei fata de conceptul de ‘eticheta curata’ si de refuzul de a face vreun compromis in ceea ce priveste calitatea produselor de pe site. Mi-a placut tot ce am gustat: ciocolata vegana cu gust adevarat de boaba de cacao, crema de otet balsamic pregatita integral din must de struguri, passata de rosii ce contine doar rosii si sare, rosii uscate conservate in ulei de masline bio sau crema de fistic asa cum numai in Italia am avut ocazia sa gust.
Printre produsele primite de la BioUp au fost si un ulei de masline bio fabulos si niste rosii cherry bio tare simpatice. Vazandu-le, m-am gandit imediat ca ar merge combinate impreuna intr-o focaccia si m-am pus pe framantat. A iesit o painica frageda cu o crusta crocanta, cu aroma subtila de ulei de masline si rosii acrisoare si zemoase, atat de buna ca ziceai ca e scoasa dintr-o brutarie italiana. Am mancat doua bucati asa simple si caldute, fara sa stau pe ganduri. A doua zi am facut niste sandvisuri delicioase cu crema de branza si sunca si am mancat o bucata si cu supa crema de ciuperci.
Ce trebuie sa stiti este ca din cantitatile din reteta iese o focaccia destul de mare. Daca aveti musafiri sau o impartiti cu vecinii, e numai buna, dar daca vreti sa va bucurati de ea proaspata, la o singura masa, puteti injumatati cantitatile si va ies cam 4 bucati mari de focaccia.
- 800 gr faina alba 650 sau faina de paine/pizza
- 600 ml apa calduta
- 50 ml + 5 linguri de ulei de masline Bio Orto
- 20 gr drojdie proaspata sau 8 gr drojdie uscata
- o lingura de miere
- o lingurita de sare de masa
- o conserva de rosii cherry Bio Orto
- o lingurita de fulgi de sare
- cateva crengute de rozmarin
- Intr-un castron, amesteca apa, drojdia si miere pana se dizolva.
- Intr-un alt castron amesteca faina si sarea.
- Toarna lichidul in castronul cu faina. Adauga 50 ml de ultei de masline. Amesteca cu o spatula, pana cand nu mai ramane faina uscata.
- Framanta aluatul 5-10 minute, pana cand devine omogen si nu se mai lipeste. Acopera castronul cu un prosop de bucatarie sau o folie de plastic (nu foarte strans) si lasa aluatul sa dospeasca pana se dubleaza in volum (1-2 ore, in functie de temperatura din camera).
- Pregateste o tava de aprox 30x40 cm si unge-o cu ulei de masline. Poti pune o hartie de copt pe care sa o ungi cu ulei daca vrei sa fii sigur ca nu se va lipi de tava.
- Rastoarna aluatul in tava si intinde-l usor, cu mainile, cat sa acopere toata suprafata tavii. Daca se strange, intinde din nou de cateva ori, pe parcursul a 30 de minute. Unge aluatul cu 2-3 linguri de ulei de masline.
- Acopera tava cu un prosop textil si lasa aluatul sa creasca din nou, timp de o ora.
- Preincalzeste cuptorul la 230 de grade. Daca ai o piatra de copt, asaza-o pe gratarul cuptorului si incalzeste-o in acelasi timp.
- Cu degetele unse cu putin ulei de masline, apasa din loc in loc aluatul, facand niste adancituri.
- Asaza rosiile cherry, crenzutele de rozmarin si presara fulgii de sare pe suprafata aluatului.
- Baga tava in cuptor (pe piatra de copt daca a fost si ea la preincalzit) si coace focaccia pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
- Scoate tava din cuptor, unge focaccia cu 2-3 linguri de ulei de masline si las-o sa se racoreasca timp de 5 minute.
- Scoate foccaccia din tava cu ajutorul unei spatule si las-o sa se raceasca complet.
Diana says
Wow! Ce bine arata!!!! Chiar ma gandeam sa fac si eu focaccia zilele astea si cred ca o sa incerc reteta ta! ❤
Andreea says
Multumesc, Diana! Daca reusesti sa o faci, sa imi spui cum ti s-a parut :).
Carmen says
Am făcut-o astăzi, însă eu am înjumătățit cantitățile specificate în rețetă și a ieșit într-adevăr super bună! Am mâncat-o alături de niște brânză cu mucegai. Cu siguranță mai fac 🙂
Andreea says
Buna, Carmen! Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Multumesc de feedback! 🙂