• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline (P)

12/03/2020 By Andreea 4 Comments

Aveam de mult timp in minte sa fac o focaccia pufoasa, pe care sa o mananc calda, inmuiata in putin ulei de masline. Culmea este ca in ultima vreme tot au venit spre mine poze sau clipuri cu diverse variante de focaccia, care de care mai apetisante si mi-am salvat multe idei pe care imi doream sa le pun in practica.

Reteta la care mi-a ramas gandul a fost cea a lui Samin Nostrat, pe care am si vazut-o intr-un documentar de pe Netflix (Salt Fat Acid Heat), in care Samin face o fantastica focaccia specifica zonei Liguria din Italia, in care foloseste ulei de masline local si subliniaza importanta unui ulei de buna calitate in prepararea acestei retete. Eu am adaptat reteta ei si nu am folosit saramura cu care a imbibat aluatul, deoarece am vrut sa nu iasa prea sarata, ca sa ii pot da si Petrei. Totusi, am presarat cativa fulgi de sare pe o parte a focacciei, ca sa ii dea savoare. Ce am mai facut diferit a fost ca am pus mai multa drojdie si am dospit aluatul mai putin. In reteta originala, dospirea se face timp de 12-14 ore.

Ocazia perfecta de a face focaccia a venit cand Diana de la bioup.ro mi-a trimis cateva produse din magazinul ei unde a adunat cu mare grija doar produse bio, din surse sigure si atent selectionate. Eu am avut ocazia sa stau de vorba cu ea si am ramas impresionata de grija si dedicarea ei fata de conceptul de ‘eticheta curata’ si de refuzul de a face vreun compromis in ceea ce priveste calitatea produselor de pe site. Mi-a placut tot ce am gustat: ciocolata vegana cu gust adevarat de boaba de cacao, crema de otet balsamic pregatita integral din must de struguri, passata de rosii ce contine doar rosii si sare, rosii uscate conservate in ulei de masline bio sau crema de fistic asa cum numai in Italia am avut ocazia sa gust.

Printre produsele primite de la BioUp au fost si un  ulei de masline bio fabulos si niste rosii cherry bio tare simpatice. Vazandu-le, m-am gandit imediat ca ar merge combinate impreuna intr-o focaccia si m-am pus pe framantat. A iesit o painica frageda cu o crusta crocanta, cu aroma subtila de ulei de masline si rosii acrisoare si zemoase, atat de buna ca ziceai ca e scoasa dintr-o brutarie italiana. Am mancat doua bucati asa simple si caldute, fara sa stau pe ganduri. A doua zi am facut niste sandvisuri delicioase cu crema de branza si sunca si am mancat o bucata si cu supa crema de ciuperci.

Ce trebuie sa stiti este ca din cantitatile din reteta iese o focaccia destul de mare. Daca aveti musafiri sau o impartiti cu vecinii, e numai buna, dar daca vreti sa va bucurati de ea proaspata, la o singura masa, puteti injumatati cantitatile si va ies cam 4 bucati mari de focaccia.

Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline
 
Print
Timp de preparare
3 hours
Timp de gatire
30 mins
Timp total
3 hours 30 mins
 
Portii: 9
Ingrediente
  • 800 gr faina alba 650 sau faina de paine/pizza
  • 600 ml apa calduta
  • 50 ml + 5 linguri de ulei de masline Bio Orto
  • 20 gr drojdie proaspata sau 8 gr drojdie uscata
  • o lingura de miere
  • o lingurita de sare de masa
  • o conserva de rosii cherry Bio Orto
  • o lingurita de fulgi de sare
  • cateva crengute de rozmarin
Preparare
  1. Intr-un castron, amesteca apa, drojdia si miere pana se dizolva.
  2. Intr-un alt castron amesteca faina si sarea.
  3. Toarna lichidul in castronul cu faina. Adauga 50 ml de ultei de masline. Amesteca cu o spatula, pana cand nu mai ramane faina uscata.
  4. Framanta aluatul 5-10 minute, pana cand devine omogen si nu se mai lipeste. Acopera castronul cu un prosop de bucatarie sau o folie de plastic (nu foarte strans) si lasa aluatul sa dospeasca pana se dubleaza in volum (1-2 ore, in functie de temperatura din camera).
  5. Pregateste o tava de aprox 30x40 cm si unge-o cu ulei de masline. Poti pune o hartie de copt pe care sa o ungi cu ulei daca vrei sa fii sigur ca nu se va lipi de tava.
  6. Rastoarna aluatul in tava si intinde-l usor, cu mainile, cat sa acopere toata suprafata tavii. Daca se strange, intinde din nou de cateva ori, pe parcursul a 30 de minute. Unge aluatul cu 2-3 linguri de ulei de masline.
  7. Acopera tava cu un prosop textil si lasa aluatul sa creasca din nou, timp de o ora.
  8. Preincalzeste cuptorul la 230 de grade. Daca ai o piatra de copt, asaza-o pe gratarul cuptorului si incalzeste-o in acelasi timp.
  9. Cu degetele unse cu putin ulei de masline, apasa din loc in loc aluatul, facand niste adancituri.
  10. Asaza rosiile cherry, crenzutele de rozmarin si presara fulgii de sare pe suprafata aluatului.
  11. Baga tava in cuptor (pe piatra de copt daca a fost si ea la preincalzit) si coace focaccia pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
  12. Scoate tava din cuptor, unge focaccia cu 2-3 linguri de ulei de masline si las-o sa se racoreasca timp de 5 minute.
  13. Scoate foccaccia din tava cu ajutorul unei spatule si las-o sa se raceasca complet.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)
  • Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapteSalata cu grau spelta, porumb si rosii coapte
  • Biscuiti sarati cu maiaBiscuiti sarati cu maia
  • Usturoi cu rozmarin in ulei de maslineUsturoi cu rozmarin in ulei de masline

Filed Under: aperitive, retete Tagged With: focaccia, rosii cherry, rozmarin, ulei de masline

Previous Post: « Cheesecake brownies
Next Post: Paine naan cu unt, usturoi si patrunjel »

Reader Interactions

Comments

  1. Diana says

    12/03/2020 at 11:44 pm

    Wow! Ce bine arata!!!! Chiar ma gandeam sa fac si eu focaccia zilele astea si cred ca o sa incerc reteta ta! ❤

    Reply
    • Andreea says

      16/03/2020 at 8:16 pm

      Multumesc, Diana! Daca reusesti sa o faci, sa imi spui cum ti s-a parut :).

      Reply
  2. Carmen says

    26/03/2020 at 8:21 pm

    Am făcut-o astăzi, însă eu am înjumătățit cantitățile specificate în rețetă și a ieșit într-adevăr super bună! Am mâncat-o alături de niște brânză cu mucegai. Cu siguranță mai fac 🙂

    Reply
    • Andreea says

      26/03/2020 at 9:51 pm

      Buna, Carmen! Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Multumesc de feedback! 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Azi se împlinesc 10 ani de Taste Bazaar ✨. Sun Azi se împlinesc 10 ani de Taste Bazaar ✨. 
Sunt curioasă dacă e cineva aici care mă urmărește de acum 10 ani pe blog 😋.

Îmi amintesc cum acum 10 ani stăteam cu @madagrecu la biroul din apartamentul nostru din Militari și făceam brainstorming pentru numele blogului. Îmi venise ideea să îl numesc "bazar culinar", dar numele era deja luat de alt blog, așa că am ales până la urmă "Taste Bazaar". La vremea aceea abia apăruseră blogurile culinare la noi în țară și le citeam fascinată fiecare articol. Mi-a plăcut tare mult ideea asta de a scrie rețete dar și povești despre mâncare și mai ales vibe-ul oamenilor și evenimentelor ce se organizau cu bloggeri de food. Prima dată când am fost invitată la un eveniment în calitate de "food blogger", aproape am leșinat de emoție. Au venit foarte multe momente memorabile: am câștigat un premiu pentru cel mai bun food & travel blogger după un an de când lansasem blogul, am câștigat două concursuri ce aveau ca premii excursii la evenimente culinare din Europa, am participat la multe întâlniri și festivaluri și am cunoscut oameni minunați, dintre care mulți mi-au devenit prieteni. 
Taste Bazaar înseamnă foarte mult pentru mine, mi-a adus multe bucurii, m-a ajutat să-mi dezvolt multe skill-uri, m-a provocat, mi-a dezvăluit calități pe care nu știam că le am și îmi oferă posibilitatea să fac ceea ce îmi place. 
Sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a adus acest blog, mai ales pentru comunitatea fantastică care s-a adunat în jurul acestei pagini de Instagram. Vă mulțumesc că sunteți aici, că mă încurajați și că îmi arătați în fiecare zi cât de mult înseamnă să apreciezi pe cineva și să îi transmiți asta. 

Am vrut să fac un tort dar nu am reușit azi, așa că vă las niște fudge cu marshmallows și nuci care să vă îndulcească (rețeta e pe blog). Sper ca în weekend să reușesc să fac și un tort, căci ar merita să sărbătorim cu tort o cifră așa rotundă.
.
.
.
.
.
#bloganniversary #foodblog #foodblogger #fudge #marshmallows #walnuts #nobakedessert #chocolate #chocolateoverload #sweettooth
Paste sau salată? Paste cu salată? Paste în sal Paste sau salată? Paste cu salată? Paste în salată? Salată de paste! Un fel de mâncare extrem de ușor de pregătit, dar cu un rezultat minunat: consistent, aromat, gustos.
M-am gândit să adun în același preparat cât mai multe ingrediente de la @bioup.ro și a ieșit această salată care m-a dus cu gândul la vară și la Italia.

Până duminică, 28 februarie, este activ codul de reducere Andreea15 ce oferă un discount de 15% la orice comandă de pe @bioup.ro.

Pentru 2 porții de salată de paste am folosit:

150 gr fusilli pasta Liguria
50 gr roșii uscate în ulei Bio Orto
un ardei kapia 
100 gr anghinare Bio Orto
o lingură de pesto de fistic Biobronte
2 linguri de ulei de măsline Bio Orto
o lingură de cremă de oțet balsamic Casanova
2 linguri de zeamă de lămâie 
30 gr parmezan
o linguriță de busuioc sau pătrunjel tocat

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în apă cu sare.
Roșiile uscate și ardeiul kapia se taie în bucăți medii.
Se pregătește un dressing din uleiul de măsline, zeama de lămâie, crema de oțet balsamic, sare și piper.
Peste pastele fierte și scurse se adaugă pesto de fistic și se amestecă bine. Se adaugă roșiile, ardeiul și anghinarea. Se toarnă dressing-ul și e amestecă totul.
Pe deasupra se pune parmezanul tăiat fâșii și frunzele tocate de busuioc sau pătrunjel.
.
.
.
.
.
#pasta #pastasalad #sundriedtomatoes #artichoke #oliveoil #hereismyfood #quicklunch #inmykitchen
Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de c Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de chestii complicate: tiramisu la pahar.

Eu am avut niște pișcoturi ramase de la tura trecută de tiramisu dar erau prea puține ca să fac o tavă, așa că m-am gândit să pregătesc pahare individuale. N-am folosit nici ouă, dar am adăugat frișcă în cremă. Toată treaba a durat 20 de minute și apoi le-am ținut la rece vreo 3 ore. 

Am făcut cam 250 ml de cafea pe care am amestecat-o cu 2 linguri de lichior de cafea și am lăsat-o la răcit.
Am bătut 200 ml de smântână lichidă, apoi am pus în ea 50 gr de zahăr și 250 gr de mascarpone și o lingură de lichior de cafea. Am mixat până s-a omogenizat crema.
Am rupt pișcoturile (100 gr) în două și le-am înmuiat rapid în cafea. 
Apoi am așezat în pahare un strat de pișcoturi, unul de cremă, niște ciocolată rasă, iar pișcoturi, iar cremă, apoi am pudrat cacao și am mai ras niște ciocolată.
Am băgat paharele la rece vreo 3 ore.
.
.
.
.
.
#tiramisu #tiramisucup #easydessert #nobakedessert #ladyfingers #mascarpone #cocoa #chocolate #inmykitchen
Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia m Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia mea din seara asta a fost că merită să ții o maia chiar și numai pentru rețeta asta pentru că iese fantastic de bună. 
În seara asta am mâncat-o la cină cu niște mezeluri italienești, mozzarella, măsline, anghinare și o salată.
A doua concluzie a serii a fost că am putea mânca asta în fiecare zi 🙈.
Rețeta de focaccia este într-o postare anterioară din feed, doar că de data asta am înjumătățit cantitățile.
.
.
.
.
.
#foccacia #sourdough #sourdoughfocaccia #italiandinner #antipasti #simpledinner #inmykitchen #hereismyfood #comfortfood
Paste super cremoase cu zucchini și sos de roși Paste super cremoase cu zucchini și  sos de roșii cu mascarpone. Ăsta a fost prânzul nostru și aceasta e o rețetă pe care o iubesc pentru că aromele și texturile se îmbină perfect.

Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
.
.
#pasta #creamypasta #zucchini #mascarpone #vegetarian #lunch #comfortfood #inmykitchen #hereismyfood
Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled egg Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled eggs în care amesteci până faci febră musculară, nu?😅 Le pui pe un pat de pâine cu maia și avocado, faci și o cafea și jumătate de oră mai târziu, ai cea mai frumoasă declarație de dragoste 🙈.
Voi cu ce mic dejun v-ați început ziua asta romantică?
.
.
.
.
.
#scrambledeggs #breakfast #eggsforbreakfast #avocado #avocadotoast #cherrytomatoes #morningcoffee #valentinesbreakfast
După ce am văzut cât interes a generat clafouti După ce am văzut cât interes a generat clafoutis-ul cu vișine, m-am hotărât să postez rețeta și pe blog. 
Așa că, găsiți link-ul în bio. Acum nu mai aveți niciun motiv să nu îl faceți 😋.
.
.
.
.
.
#clafoutis #sourcherry #quickdessert #inmykitchen #hereismyfood #homemadedessert #easybaking #makeitdelicious #goodmoodfood #shareyourtable
Erau vremuri în care mergeam săptămânal în or Erau vremuri în care mergeam săptămânal în oraș să descoperim noi restaurante sau să mâncăm în locurile noastre preferate. Îmi e tare dor de vremurile alea și îmi era dor să mai pozez și să postez și mâncare făcută de alții 😄.
După muuult timp în care nu am mai mers la restaurant, azi am ajuns în oraș și am mâncat la @anikafriedchicken, un loc despre care auzisem multe lucruri bune. Eu am ales spicy caramel chicken and waffle și a fost excelent, mi-a plăcut mult combinația de gusturi și texturi. 
Mi-ar plăcea să mai merg și în alte locuri noi și să descopăr mâncare bună. Aveți ceva recomandări?
.
.
.
.
.
#friedchicken #waffle #comfortfood #bucharestrestaurants #foodofbucharest #ig_bucharest
Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fruc Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fructe și sirop de arțar 🥞.
Se spune că odată ce faci pancakes cu ricotta, nu te mai întorci la altă rețetă 😋. 
Cine le-a mai încercat?
Dacă vreți să le testați, găsiți rețeta pe blog.
.
.
.
.
.
#pancakes # ricotta #ricottapancakes #breakfast #brunch #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #shareyourtable
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Arome si soare din Sicilia

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Rulada de caju cu mac

Banana bread cu nuci si ciocolata

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Waffles dulci si sarate

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·