De clafoutis am auzit prima data acum vreo 10 ani, dar atunci nu mi-a atras atentia. Nu mi se parea ca poate fi mare lucru de capul lui si din poze arata ca o budinca, ceea ce nu ma atragea. Fast forward, 8 ani mai tarziu, adica acum vreo 2 veri cand am ramas cu niste cirese stafidite si pe care nu le-as mai fi mancat proaspete, am zis sa ii dau o sansa acestui desert. S-a dovedit ca il subestimasem grav si ca urma sa devina unul dintre deserturile cele mai pregatite pe timpul verii.
Aluatul este gata intr-un minut, iar la cuptor sta vreo 30. Se poate face cu foarte multe fructe, de la varianta clasica cu cirese, la visine, afine, zmeura, mure, capsuni, prune, smochine, sau chiar piersici sau caise. Eu l-am facut de data aceasta cu visine congelate si a iesit excelent, doar ca a trebuit sa il tin 50 de minute la cuptor, pentru ca fructele le-am pus inghetate.
Ce imi mai place la acest desert este ca poate fi facut cu oricat zahar doriti, chiar si fara zahar, daca il faceti pentru copii. Eu mereu ii fac si Petrei o portie separat si ca sa imi fie usor si sa nu murdaresc prea multe vase, amestec mai intai toate ingredientele, mai putin zaharul, pun compozitie in vasul ei (cam o treime) si apoi adaug zaharul in aluatul ramas. Am detaliat pasii si in reteta, in caz ca vreti sa incercati si varianta baby friendly de clafoutis.
- 3 oua
- 200 ml lapte
- 75 gr faina
- 30 gr unt topit
- 60/80 gr zahar
- 300-400 gr visine congelate (sau alte fructe proaspete sau congelate)
- unt pentru uns tava
- 2-3 linguri de zahar pentru presarat pe tava
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se topeste untul.
- Se pregateste o tava de aproximativ 20x30 cm care se unge cu unt si se presara cu zahar pe toata suprafata (inclusiv pe pereti).
- Se pun visinele congelate in tava.
- Intr-un vas inalt se pun ouale, laptele, faina, untul si zaharul (80 gr) si se mixeaza cu un blender de mana timp de 30 de secunde. Daca doriti sa faceti si o portie baby friendly, mixati mai intai toate ingredientele, mai putin zaharul si puneti un sfert din compozitie intr-un vas mic, uns cu unt si in care ati pus fructe. Apoi, in restul compozitiei, adaugati zaharul (60 gr).
- Turnati compozitia peste fructe, in tava si bagati tava in cuptor pentru 50 de minute, pana cand se rumeneste usor, se umfla si incepe sa se crape. Daca folositi fructe proaspete, se va tine doar 30 de minute.
- Clafoutis se poate servi caldut sau rece, cu putin zahar pudra deasupra daca doriti.
Carmen Gherghinoiu says
Superba și delicioasă reteta!!!!
Multumesc mult pentru rețeta si…felicitări!!!
Cel mai gustos clafoutis EVER!!!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Multumesc pentru feedback!
Reocov Petronela says
Super reteta , acum am scos-o din cuptor ,arata grozav , miros in casa pe masura sper si gustul sa se ridice la cotele dorite1
Andreea says
Sper ca v-a placut!
Silvia Nicolae says
Putem sa inlocuim zaharul cu miere? Daca da, gramajul ramane acelasi?
Multumesc 🙂
Andreea says
Eu nu am incercat, insa cred ca merge. Eu am incercat fara zahar deloc si merge si asa. Dar cred ca ar merge si cu miere. Da, poti incerca cu aceeasi cantitate sau poate chiar ceva mai putin.
Andreea says
Eu nu am incercat, insa cred ca merge. Eu am incercat fara zahar deloc si merge si asa. Dar cred ca ar merge si cu miere. Da, poti incerca cu aceeasi cantitate sau poate chiar ceva mai putin.
Aureliana Soldan says
Am făcut cu zmeură congelată, dar a ieșit extrem de moale mijlocul…. În rețeta nu scrie că ar trebui sa dezghețăm fructele, dar acum, că am experimentat, vă spun că e mult mai bine sa fie dezghețate. Eventual și date printr-un clocot sa mai elimine din apă pt că altfel mijlocul iese extrem de moale. Se rupe dacă încerci să ții prăjitura in mână. O sa mai fac o dată și altfel, să vedem cum iese….
Andreea says
Buna, Aureliana! Fructele nu trebuie dezghetate. Probabil a iesit moale pentru ca zmeura era foarte zemoasa si poate cantitatea a fost prea mare raportata la cantitatea de aluat. Iti recomand sa incerci fie cu zmeura proaspata (si sa fie doar intr-un singur strat, cat sa acopere fundul vasului), fie cu fructe mai putin zemoase (cirese, visine, caise, piersici).