Dupa o pauza lunga, azi am avut parte de o cina arabeasca delicioasa. Ieri am primit propunerea de a face ras asfour si n-am mai stat pe ganduri. Am cumparat puiul, sosul de rodii si ceapa si am pregatit planul pentru azi. Cand am ajuns acasa, mi-am dat seama ca nu cumparasem lipii. Dupa 2 secunde de panica, m-am gandit ca ar fi o ocazie buna sa fac lipiile chiar eu, pentru ca erau pe lista de mult timp. Masa a fost completata, ca de obicei de hummus cu cartof dulce si de o salata tabbouleh.
Luasem de vreo saptamana doi cartofi dulci, fara sa stiu ce urma sa fac cu ei, asa ca i-am copt si i-am adaugat in hummus. Reteta e super simpla, aveti nevoie de:
o conserva de naut (sau 400 gr de naut fiert)
doua linguri de pasta de susan (tahini)
zeama de la o jumatate de lamaie
doua linguri de ulei de masline
doi catei de usturoi
50 ml apa
doi cartofi dulci (aprox. 200 gr) – se poate folosi si dovleac, gustul e asemanator
o lingurita de ras el hanout (condiment marocan)
1/2 lingurita chimion pudra
1/2 lingurita de sumac (condiment turcesc)
sare
Cuptorul se incalzeste la 200 de grade si dupa vreo 15 minute, se baga cartofii dulci, nedecojiti, dar spalati. Sunt gata cam dupa o ora. Dupa ce se scot, se lasa la racit 15 minute si apoi se curata de coaja.
Nautul se clateste si se pune intr-un vas inalt, impreuna cu miezul cartofilor si cu restul ingredientelor. Se mixeaza bine cu un blender vertical, pana cand se obtine o pasta fina.
E super simplu de facut dar si foarte gustos. A iesit mai cremos ca un hummus obisnuit, dar si foarte aromat. Este o variatie excelenta, daca v-ati saturat de reteta clasica.
Acum sa trecem la partea mai complicata: lipiile. Ce-i drept, presupun ceva munca, dar merita. Mai ales ca puteti face mai multe deodata si sa congelati o parte din ele pentru o alta ocazie.
Mai intai, aveti nevoie de:
60 ml apa calduta
o lingura de zahar
2 lingurite de drojdie uscata
2 linguri de ulei de masline
230 ml lapte caldut (la aceeasi temperatura cu apa)
doua linguri de zeama de lamaie
o lingurita de sare
350 gr faina alba 650
Intr-o cana, puneti drojdia si zaharul, apoi acoperiti cu apa calda (poate fi de la robinet). Amestecati si lasati sa se dizolve, timp de 10 minute.
Intr-un borcan de 800 ml, puneti laptele (daca e luat din frigider, incalziti-l cateva minute) si zeama de lamaie. Infiletati capacul borcanului si agitati bine, timp de 2-3 minute. Adaugati uleiul si mai amestecati de cateva ori.
Intr-un castron, puneti faina si sarea, apoi amestecul de drojdie si cel de lapte. Framantati timp de 10 minute. Daca aluatul e prea moale, mai adaugati putina faina, dar nu foarte multa. Acoperiti castronul cu folie alimentara sau cu o carpa de bucatarie umeda si lasati aluatul sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul (1h – 1:30 h).
Presarati faina pe blat si rasturnati aluatul. Cu un cutit ( de bucatarie, sau unul pentru taiat aluatul), taiati in 10 bucati aluatul si formati bile de marimea unui pumn (va fi nevoie de ceva faina, ca sa nu se lipeasca, asa ca folositi-o fara grija). Acoperiti-le cu un servet textil si lasati-le sa se relaxeze, timp de 15-20 de minute.
In timpul acesta, porniti cuptorul la temperatura maxima (250 de grade), cu piarta de copt inauntru.
Intindeti bilele cu un sucitor, cat de subtire puteti, fara a se rupe. Din nou, infainati bine blatul, sucitorul si aluatul. Asezati foile de aluat pe un tocator de lemn, presarat cu faina. Transferati lipiile pe piatra de copt, cu grija. Lasati-le in cuptor timp de 3 minute, pana cand se umfla la maxim. Astfel, lipiile vor ramane moi si se vor putea rula. Daca le doriti mai crocante, le puteti lasa 5-6 minute, pana cand se rumenesc usor. Lipiile lasate mai putin la copt se vor dezumfla, insa cele crocante, pot ramane asa umflate foarte mult timp.
Recunosc ca au fost cele mai bune lipii pe care le-am mancat si daca n-ar lua atat timp pregatirea lor, as face mai des. Data viitoare fac portie dubla, ca sa pot congela. Ce-as mai face diferit data viitoare, ar fi sa le intind si mai mult, caci cred ca astea au iesit cam grosute. In rest, au fost perfecte!
Andreea says
Minunate! Am tot incercat si eu sa le fac, dar nu prea mi-au reusit, adica…partea cu umflatul :D. Cred ca n-am setat cuptorul bine, si nici nu le-am lasat la cuptor cat trebuia. Daca nu am piatra de copt, ce ma fac? 🙁
Andreea says
Draga mea, cred ca piatra ajuta cel mai mult la umflat…Temperatura trebuie sa fie maxima, iar prea mult nu trebuie lasate. Sa stii ca nici mie nu mi s-au umflat toate. Vreo trei au facut numai niste basici :). Cred ca trebuie intinse foarte bine. Dar iti recomand sa iti iei o piatra, adica o bucata de granit din magazine de constructii. Eu o folosesc si la paine si pizza si e extraordinara.
Natalia says
Cat de bun pare sa fie hummus asta al tau!