Nu va speriati, acest blog nu se transforma intr-un blog cu retete de mic dejun, pur si simplu sunt intr-o faza in care gasesc idei minunate, cum sunt si aceste oua turcesti, pe care nu am cum sa nu le incerc. Pentru ca in perioada asta sunt prinsa de vraja Insta Stories si pozez cam tot ce gatesc, am mult mai mult material si chiar si mai multa inspiratie sa scriu si pe blog. In general gatesc in weekend, iar micul dejun are parte de foarte multa atentie pentru ca nu e doar vorba despre mancare, ci si despre atmosfera dintr-o dimineata de sambata sau duminica, cand ne trezim putin mai tarziu, facem o cafea si un suc de portocale, ascultam muzica si mancam in tihna.
Cand ma gandesc la mic dejun, ma gandesc imediat la oua. Iubesc ouale posate, scrambled eggs si omletele, insa nu imi place sa repet prea des aceleasi retete. De aceea, cand vad o noua idee care pare simpla si gustoasa, o pun pe lista de testat in weekend. Asa s-a intamplat cu aceste oua turcesti, pe care le-am vazut la Paprika TV, intr-un episod At my table, al Nigellei Lawson. Ca mai despre toate retetele sale, Nigella vorbea despre aceste oua ca si cum n-ai mancat ceva mai bun in viata ta. Spunea chiar ca ar prefera oricand aceasta varianta in locul oualor Benedict. Nu mi-a luat mult sa imi notez pe lista de cumparaturi ingredientele si sa le pun in calendar pentru mic dejunul de sambata.
Iaurt grecesc, putin usturoi, unt topit cu fulgi de ardei iute, oua si putin marar. Ingrediente deloc pretentioase, insa cu un rezultat spectaculos. Un lucru care mi-a atras atentia a fost modalitatea in care Nigella prepara ouale posate. Mai intai sparge oul intr-o sita deasa pentru a separa lichidul apos din albus. In felul acesta scapa de fasiile acelea inestetice care se imprastie in apa in care fierb ouale. De asemenea, recomanda ca ouale sa fie reci, din frigider, pentru a-si pastra mai bine forma. Si neaparat, apa in care fierb ouale, trebuie sa stea pe foc mic si sa nu se observe nicio miscare in ea.
Adevarul este ca mie mi-au iesit foarte bine ouale dupa ce am urmat aceste sfaturi, asa ca va incurajez sa incercati. Legat de iaurt, Nigella spune ca il prefera la temperatura camerei si dupa ce il amesteca cu usturoiul, pune castronul deasupra oalei cu apa care fierbe, pentru a-l incalzi un pic. Eu am sarit pasul asta, pentru ca iaurtul meu statuse vreo 10-15 minute la temperatura camerei si dupa ce l-am amestecat, l-am asezat intr-un loc caldut pana cand am terminat cu restul etapelor de preparare.
Desi combinatia de oua cu iaurt poate suna putin ciudata, va asigur ca este geniala. Mie mi-au placut atat de mult aceste oua turcesti, incat le-am pregatit doua zile la rand. Daca le incercati, abia astept sa imi spuneti parerea voastra, asa ca astept sa imi lasati un comentariu.
- 2 oua
- 200 gr iaurt grecesc
- 1 catel mic de usturoi
- 2 lingurite de zeama de lamaie
- 30 gr unt
- 2 linguri de ulei de masline
- un varf de lingurita de fulgi de ardei iute (sau pul biber)
- o lingurita de marar proaspat tocat
- 2 felii de paine
- Pune o oala cu apa la fiert. Dupa ce a dat in clocot, redu focul la minim.
- Amesteca iaurtul cu usturoiul zdrobit (sau ras prin razatoare) si sare.
- Pune untul intr-o craticioara, pe foc mic si lasa-l cateva minute pana cand se topeste si devine auriu (invarte-l din cand in cand).
- Cand untul si-a schimbat culoarea si la fundul oalei au inceput sa se depuna resturi maronii, opreste focul si adauga uleiul de masline si ardeiul iute.
- Sparge cate un ou intr-o sita si lasa lichidul apos din albus sa se scurga. Transfera oul intr-o ceasca de ceai si toarna peste el o lingurita de zeama de lamaie.
- Pune oul foarte usor in oala cu apa care fierbe. Ceasca trebuie sa fie cat mai aproape de suprafata apei. Repeta pasii cu al doilea ou si lasa-le sa fiarba 3-4 minute.
- Prajeste feliile de paine.
- Scoate ouale pe o farfurie acoperita cu un prosop de hartie, care va absori apa in exces.
- Intr-o farfurie adanca pune sosul de iaurt, toarna untul topit, aseaza cate un ou si presara mararul. Serveste cu o felie de paine prajita.
Daniela Giurea says
Excelenta reteta, multumesc frumos! O voi incerca mâine dimineață și îți voi spune rezultatul
Cristina says
Buna, cum a fost reteta?
Moni says
Eu abia azi mi-am făcut curaj sa încerc aceasta rețeta . E wowwww, atât de buna . Mulțumim
Andreea says
ma bucur ca ti-a placut!