Prima mea maia am primit-o la un curs de pâine cu maia susținut de Codruța Popa în 2012. Am folosit acea maia timp de 4-5 ani, până când, din greșeală, mama mi-a aruncat-o. Între timp, o prietenă mi-a adus o maia de la o brutărie din Cluj, pe care am folosit-o o bună perioadă de timp. Totuși, la un moment dat, am vrut să încerc să fac și eu o maia de la zero. Așa că prima încercare am făcut-o în 2018, fară prea multe așteptări. Însă, surprinzător, după câteva zile, am reușit să obțin o maia matură, pe care am și folosit-o la pâine.
Anul trecut am vrut să reiau experimentul, pentru a-l documenta pe pagina mea de Instagram și pentru a încuraja oamenii din comunitatea mea să își înceapă și ei o cultura de maia. Am început pe 25 februarie 2023, iar pe 6 martie, maiaua mea a devenit matură și a fost botezată Lili, după cum mi-a sugerat fetița mea, Petra.
Un an mai târziu, Lili a dospit zeci de pâini și focaccia, a fost prezentă la două workshop-uri de pâine cu maia pe care le-am organizat, iar puișori de-ai ei au ajuns la multe fete care au vrut să înceapă să coacă pâine bună la ele acasă. Odată cu mine, acum un an, multe persoane au pornit propria lor maia de la zero și am fost tare bucuroasa să văd că au obținut maiele puternice care au dospit pâini minunate, iar multe dintre ele sunt active și azi.
La un an distanță, chiar de ziua de naștere a lui Lili, m-am hotărât să detaliez procesul pe care l-am urmat eu pentru a face maia de la zero, pentru a aduna toate informațiile într-un singur articol, care să fie mai ușor de găsit. În același timp, pentru a au fost zeci de persoane care au făcut maia împreună cu mine, am adunat mult feedback pe care doresc să îl includ în acest articol, în principal cu scopul de a vă încurajă să vă faceți curaj să porniți propria cultura de maia, pentru că nu e atât de greu pe cât pare și sunt foarte mari șanse să vă iasă, dacă parcurgeți pașii și nu renunțați.
Dar dacă vreți să urmăriți toți pașii în format video și foto, pe zile, îi puteți găsi pe contul meu de Instagram, în Highlight-ul ‘Maia de la 0’. Iar dacă doriți să aflați mai multe despre pâinea cu maia, am scris în acest articol tot ce trebuie să știți despre maia, ustensile, ingrediente, frământare, dospire, formare, coacere și alte tips & tricks.
De ce ai nevoie pentru a crește o maia de la zero?
Pentru a începe o cultură de maia de la zero, trebuie să aveți la îndemână:
- un cântar de bucătărie
- un borcan (destul de mare, de 800 – 1000 ml), ideal cu gâtul larg, pentru a fi ușor de accesat și curățat
- faină albă de grau 650 (nu este nevoie să folosiți o făină cu multe proteine cum e Manitoba și nu e recomandat să folosiți o făină 000)
- făină integrală de secară (se poate folosi și făină integrală de grâu, însă eu am încercat doar cu secară)
- apă plată
- un termometru de cameră (opțional)
Ce trebuie să știți înainte de a vă apuca de cultura de maia?
- cultura de maia are nevoie să fie ‘hrănită’ cu apă și faină de două ori pe zi, timp de 7-10 zile, până ajunge la maturitate. Găsiți un interval de timp în care să fiți acasă pentru a parcurge pașii necesari. Ideal ar fi să începeți prima hrănire dimineața, astfel încât să vă încadrați cu hrănirile la 12 sau 24 de ore tot dimineața sau seara, când sunteți acasă.
- după fiecare hrănire va rămâne un rest de cultură de maia care se vă arunca la gunoi. Acest rest nu este încă maia matură și nu se recomandă folosirea lui în alimente, deoarece nu a ajuns să dezvolte bacteriile corespunzătoare, necesare unei fermentări corecte.
- undeva în jurul zilei a patra, ritmul de creștere al maielei va deveni mai lent față de primele zile. Nu e cazul să vă îngrijorați, este un comportament normal. Atât timp cât după câteva ore de la hrănire, maiaua are câteva bule (chiar și una singură), înseamnă că are activitate și trebuie să o hrăniți în continuare. Va reîncepe să crească în următoarele zile.
- temperatura ambientală influențează mult procesul de fermentare a maielei. Dacă începeți cultura într-un anotimp rece, sau în casă temperatura este mai mică de 21-22 de grade, așezați borcanul de maia într-o zonă mai caldă (lângă calorifer/ în cuptorul oprit, cu ușa închisă).
Simona says
Buna Andreea, in sfarsit m-am mobilizat sa incerc sa fac si eu maia de la 0 si mi-am zis sa folosesc pasii recomandati de tine dar nu-i mai gasesc. In acest articol nu sunt, iar pe instagram nu reusesc sa mai vad paginile salvate in story-ul “Maia de la 0”. Ai mutat cumva sa fie disponibile doar pentru abonati?
Multumesc!