Prima data cand am facut scones cu afine a fost un esec. Nu stiu daca era gresita reteta, sau daca am scapat eu prea mult bicarbonat, dar nu se puteau manca. Au fost printre putinele lucruri de mancare pe care le-am facut, care au ajuns la gunoi. De atunci am ramas cu o parere foarte proasta despre aceste painici pe care britanicii le mananca atat dulci, cat si sarate, de obicei, la micul dejun.
In vacanta de la Londra de acum cateva saptamani, am dat peste o brutarie artizanala, in care ne-am oprit sa mancam intr-o dimineata. Toate produsele aratau perfect, iar in timp ce plateam produsele la casa, langa mine a venit o angajata cu o tava de scones cu afine abia scoase din cuptor, pe care le-a asezat in vitrina. M-am uitat lung dupa ele, am platit si am plecat la masa. Cand sa plecam, m-am intors la vitrina si am luat un scone la pachet. Mai tarziu, pe malul lacului din Kensington Gardens, l-am impartit cu o lebada simpatica, asa ca ma leaga o amintire tare frumoasa de acel scone, in care, evident, nu scapase nimeni punga de bicarbonat.
Weekend-ul trecut am vizualizat intens un mic dejun cu scones cu afine abia scoase din cuptor si o cafea cu lapte, dar planetele nu s-au aliniat si n-am reusit sa cumpar toate ingredientele. Duminica seara mi-am procurat smantana lichida ce lipsea, dar era prea tarziu sa le mai coc si mai ales sa le mananc, asa ca m-am trezit luni dimineata hotarata sa avem la micul dejun painicile visate. Am pregatit aluatul in 10 minute, apoi am copt 20 de minute in timp ce pregateam cafeaua si pachetul pentru pranz. N-am avut timp de documentare, asa ca am ales una din primele retete pe care le-am gasit, cea de pe site-ul Marthei Stewart, dar am injumatatit cantitatile. Reteta aceasta nu contine bicarbonat, ci praf de copt.
120 gr faina alba
o lingura si jumatate de zahar brun
o lingurita de praf de copt
un varf de lingurita de sare
3 linguri de unt rece, taiat in bucati mici
un pumn generos de afine congelate
jumatate de lingurita de coaja de lamaie
40 ml de smantana lichida pentru gatit
un ou usor batut
Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade si se pregateste o tava cu hartie de copt. Intr-un castron se cerne faina si peste ea se adauga zaharul, praful de copt, sarea si untul. Se amesteca usor cu degetele, pana cand untul formeaza bucati de aluat sfaramicios, cam 2 minute, fara a amesteca prea mult. Se adauga coaja de lamaie si afinele.
Smantana si oul se amesteca cu o furculita. Lichidul se toarna in castronul cu faina si se amesteca usor, tot cu furculita, pana cand aluatul incepe sa se omogenizeze. Se transfera pe blatul usor infainat si se framanta de cateva ori, pana se formeaza o painica rotunda. Aluatul este destul de lipicios, dar nu trebuie framantat excesiv, ci doar se strange cu mainile pana cand se aduna, pentru ca painicile sa ramana afanate si moi. Aluatul se transfera in tava si se taie in patru bucati. Se ung cu putina smantana lichida si daca vreti, puteti presara putin zahar tos. Se coc timp de 20-22 de minute, pana cand se rumenesc.
Andreea says
Imi place mult reteta. O refac a doua oara dar nu sunt sigura daca procedez cum trebuie. Spui ca e nevoie de afine congelate, eu le-am lasat la decongelat înainte de a le pune si se cam strivesc. Oare tu le pui direct din congelator?
Multumesc.
Andreea says
Da, le pun direct congelate.
Elena says
Delicioase!Sigur vor deveni unul din micul dejun-urile ( si nu numai) favorite!
Andreea says
Ma bucur ca iti plac, Elena!
Ioana says
Buna, am adaptat reteta ta si am încercat cu faina de ovăz și xylitol (200g) în loc de zahar, în loc de unt, o lingura de ulei de cocos, a ieșit f bună și varianta mai dietetica. Ești o inspirație!
Ioana says
era comentul pentru prajitura cu afine, scuze..