Anul trecut am vazut pentru prima oara cum arata rubarba. Am rugat cativa colegi sa imi trimita din Brasov, pentru ca prin Bucuresti nu se gasea si am pregatit atunci niste dulceata de rubarba si capsuni cu ghimbir si un chutney de rubarba. Nu prea le-am consumat, deoarece dulceata nu prea mananc, iar chutney-ul e cam dulce pentru mine.
Anul asta am gasit rubarba in Real si m-am gandit sa fac ceva mancabil din ea :)Adica sa ma bucur acum de ea si nu la iarna 🙂 ).
Si cum febra inghetatei e in toi la mine acasa si aveam nevoie de una mai light, am ales sa fac un sorbet de rubarba si capsuni. Adica o inghetata din fructe, fara oua, lapte sau smantana. Si cum rubarba se combina foarte bine cu capsunile, le-am adaugat si pe ele in sorbet.
Am folosit:
1 kg de rubarba
80 grame de zahar brun (puteti folosi zahar alb)
o pastaie de vanilie
50 ml apa
500 gr capsuni spalate si curatate de codite
o lingura de sirop de agave/ miere
o lingura de extract de vanilie (pastai macerate in vodca) sau puteti pune o lingura de alcool (vodka, rom, etc.) pentru a evita crearea acelor de gheata
doua linguri de zeama de lamaie
Daca nu aveti sirop de agave sau nu vreti sa folositi miere, puteti sa mariti cantitatea de zahar. Sorbetul meu nu a iesit decat foarte putin dulce, deci puteti pune pana la 200 – 250 de grame de zahar, daca stati bine cu glicemia :).  Mai intai se spala rubarba si se taie in bucati de 2-3 cm. Se pune intr-o oala impreuna cu apa, zaharul si pastaia de vanilie (se curata pastaia de miez si se pun ambele in oala). Rubarba trebuie fiarta la foc mic in jur de 20 de minute, pana cand se dezintegreaza si formeaza o pasta roz. Amestecati destul de des si daca se prinde foarte tare, mai adaugati putina apa.
Lasati pasta la racit, scoateti pastaia de vanilie si apoi transferati-o intr-un caston inalt impreuna cu extractul de vanilie si capsunile. Pasati totul cu un blender, pana obtineti o crema omogena.
Daca nu aveti masina de facut inghetata, puneti-o intr-un caston de plastic la congelator, pentru 6-8 ore si amestecati cam o data pe ora in ea (macar de doua ori).
Daca ati facut investitia verii (cum cred eu ca am facut :P) si v-ati luat o masina de inghetata, o veti folosi pentru a prepara sorbetul, dar mai intai va trebui sa raciti bine de tot crema. Eu am tinut-o in congelator aproape o ora. Apoi am pus masinuta in functiune si printr-o palnie, am turnat compozitia in masina pornita.
Am lasat-o 45 de minute si apoi am transferat sorbetul intr-un castron de plastic. Am bagat-o la congelator peste noapte, desi e de ajuns sa stea o ora, doua.
Daca lasati sorbetul mai mult la congelator si ingheata prea tare, scoateti-l cu o ora, doua inainte de a-l manca si lasati-l in frigider. Eu asa am facut si am obtinut consistenta perfecta.
A fost cel mai bun sorbet (natural) pe care l-am mancat vreodata! Ala de mango de la Hagen Dazs ar putea concura, dar doar la categoria gust. Cand ma gandesc cat zahar, conservanti si coloranti are, nu prea imi vine sa mai mananc vreodata.
Ma gandesc serios sa-mi fac niste provizii de rubarba congelata, sa-mi fac acest sorbet de rubarba si capsuni asta toata vara.
Leave a Reply