• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Focaccia cu maia – versiunea îmbunătățită

18/03/2024 By Andreea 4 Comments

Rețeta îmbunătățită de focaccia cu maia . Mi-am dorit să obțin o focaccia mai pufoasă și mai alveolată și am modificat puțin varianta inițială a rețetei. Am crescut hidratarea și procentul de maia din aluat și am schimbat timpii de dospire. Rezultatul a fost excelent, focaccia a fost exact cum mi-am dorit: aerată, elastică și super gustoasă. Nu am modificat primul articol și îl voi lasă în continuare pe blog, în caz că ați obținut rezultate bune și cu prima varianta și vă sunt mai la îndemăna cantitățile sau procesul și timpii de dospire. Însă, că rezultat final, varianta aceasta nouă e mai spectaculoasă ca aspect și textură. Gustul, însă, este la fel.

La focaccia cu maia, eu folosesc de obicei făină Manitoba, pentru că aluatul are o hidratare mare și un timp de dospire prelungit, iar Manitoba este o făină puternică, care rezistă bine în astfel de condiții și creează o rețea de gluten elastică. Dacă nu aveți Manitoba, folosiți o făină 650 cu un procent mare de proteină.


Focaccia cu maia - versiunea îmbunătățită
 
Print
Ingrediente
  • 400 gr apă
  • 100 gr maia (hrănită 1:1:1)
  • 500 gr făină Manitoba
  • 9 gr sare
Preparare
  1. Înainte de a face aluatul de focaccia, trebuie să aveți o maia activă (la punctul maxim de fermentare).
  2. Pentru aceasta, trebuie să hrăniți maiaua cu cel puțin o zi înainte de a face aluatul. De exemplu, dacă doriți să coaceți focaccia pentru duminică la prânz, hrăniți maiaua prima dată vineri seară (în jurul orei 21-22).
  3. Sâmbătă dimineață (aprox ora 10) faceți a doua hrănire a maielei sau prefermentul.
  4. Sâmbătă seara, în jur de ora 19 (când prefermentul e la punctul maxim de fermentare), începeți să faceți aluatul.
  5. Sâmbătă noapte dospiți aluatul în frigider, iar duminică dimineață (în jur de ora 9) îl scoateți din frigider și îl mai dospiți la temperatura camerei până spre prânz, când o veți coace.
  6. Dacă aveți o maiau mamă pe care o hrăniți 1:1:1 (aceeași cantitate de maia, apă și făină) și o păstrați la frigider, e necesar să îi faceți două hrăniri înainte de a face focaccia. Prima hrănire va fi pentru revigorare, iar a doua pentru a obține maiaua necesară pentru aluat. La a doua hrănire, calculați cantitățile de maia, apă și făină, astfel încât să puteți lua din ea 100 gr pentru focaccia și să vă rămână suficientă maia mamă pentru a o avea pe viitor. De exemplu, puteți hrăni 50 de grame de maia cu 50 de apă și 50 de făină. Luați 100 de grame pentru aluat iar restul de maia rămasă o păstrați ca maia mamă.
  7. Dacă aveți o maia mamă pe care o hrăniți cu alte proporții decât 1:1:1, și o păstrați la frigider, îi faceți o hrănire normală, cu proporțiile obișnuite, iar când ajunge la punctul maxim de fermentare, luați din ea 35 de grame și le amestecați cu 35 de grame de apă și 35 de grame de făină (practic, faceți un preferment). Când ajunge la punct maxim de fermentare, folosiți 100 de grame din acest preferment în aluatul de focaccia.
  8. Când maiaua ajunge în punctul maxim de fermentare, se amestecă împreună cu apa, făina și sarea într-un castron, până când aluatul se omogenizează. Se acoperă castronul și se lasă 30 de minute la temperatura camerei.
  9. Se frământă aluatul prin tehnica de întinderi și împăturiri timp de 1-2 minute, până când începe să devină elastic și neted.
  10. După alte 30 de minute se mai aplică un set de întinderi și împăturiri (de 1-2 ori de jur împrejurul aluatului).
  11. Se lasă castronul acoperit, la temperatura camerei, timp de 2 ore, apoi se bagă în frigider pentru 10-12 ore.
  12. Se scoate castronul din frigider și se lasă la temperatura camerei timp de 2 ore. Se transferă aluatul într-o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei de măsline și se întinde ușor în tavă. Se unge cu ulei de măsline și pe deasupra și se acoperă cu folie alimentară.
  13. Se lasa temperatura camerei 2-3 ore.
  14. Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade.
  15. Se mai unge suprafața aluatului cu ulei de măsline și cu degetele se apasă din loc în loc aluatul (fără a sparge bulele de aer).
  16. Se presară cu sare, condimente, ierburi aromatice sau alte topping-uri și se bagă în cuptor pentru 25-30 de minute, până când se rumenește.
3.5.3251

 

Filed Under: paine, retete Tagged With: focaccia, maia, paine

Previous Post: « Cum am făcut maia de la zero. Povestea lui Lili.
Next Post: Vacanță la Londra cu copilul »

Reader Interactions

Comments

  1. Diana says

    09/01/2025 at 4:25 pm

    Se poate tine 2 nopți sau mai mult la frigider?

    Reply
    • Andreea says

      03/03/2025 at 4:33 pm

      Nu am incercat sa o tin mai mult de 20 de ore.

      Reply
  2. Tatiana says

    27/03/2025 at 5:51 pm

    Buna Andreea, Am incercat sa fac si eu focaccia dupa aceasta reteta si a iesit nemaipomenit de gustoasa. Eu sunt abia la inceput de drum cu maiaua, asa ca nici nu ma asteptam sa iasa atiat de buna (painea inca niciodata nu mi-a iesit 100/100). Astept sa incerc si alte retete.

    p.s. ceea ce nu am facut dupa reteta a fost ca am pus mai multa faina, dar eu nici nu am folosit cea din reteta. Probabil de asta imi iesise aluatul cam moale.

    Merci mult.

    Reply
    • Andreea says

      06/06/2025 at 12:06 pm

      Ma bucur ca ti-a iesit si ca ti-a placut, Tatiana!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

Vacanță la Londra cu copilul

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prăjitură Tosca

Chec cu ricotta, portocală și mac

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Shakshuka

Oua in paine

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·