Discardul de maia este acel rest de maia hrănită de care nu mai ai nevoie. Dacă nu vrei să arunci acest rest, îl poți folosi în diverse rețete imediat după hrănire, sau îl poți aduna într-un borcan și îl poți păstra la frigider și aduna mai mult, el putând fi utilizat și dacă nu e activ, în rețete care nu se bazează pe maia pentru a dospi.
Sunt multe rețete de pancakes, waffles, brioșe, biscuiți, chiar și blaturi de tort ce folosesc discard în aluat. Acest discard nu are rolul de a dospi aluatul, ci se folosește pentru a reduce risipa de maia după hrănire dar și pentru a oferi un gust ușor acrișor și o textură un pic mai elastică, mai gumoasă aluatului. În rețetele care necesită discard, se folosește de obicei un alt agent de creștere, precum praful de copt sau bicarbonatul. Un exemplu de astfel de rețetă este această banana bread, care iese foarte pufoasă și fragedă. Mie mi s-a părut chiar una dintre cele mai bune banana bread pe care l-am făcut.
Această rețetă are nevoie de 120 gr de discard de maia. Eu păstrez o cantitate destul de mică de maia mamă (undeva la 60-70 gr), deci după o hrănire, rămân cu puțin discard. De aceea, atunci când vreau să fac rețeta de banana bread, hrănesc maiaua cu niște cantități mai mari, că să îmi rămână suficient. Dacă în mod normal pentru hrănire folosesc 10 gr de maia, 30 gr de apă și 30 gr de făină, atunci când vreau să fac banana bread cu discard, hrănesc 20 gr de maia cu 60 gr de apă și 60 gr de făină. Din cele 140 gr rezultate, iau 10 grame de maia și o hrănesc din nou cu 30 gr de apă și 30 de făină, pentru a păstra maiaua mamă în continuare, iar ce rămâne din cele 140 gr folosesc ca discard.
- 2 ouă mari
- 50 gr zahăr brun
- 120 gr discard maia (poate fi proaspăt, în urma unei hraniri sau mai vechi, ținut la frigider)
- 100 gr unt topit și ușor răcit
- 3 banane medii foarte coapte
- o linguriță de praf de copt
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță sare
- o linguriță de scorțișoară
- 240 gr făină
- 80 gr nuci tocate
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Untul se topește și se lasă la răcorit 10 minute.
- Se pasează bananele cu o furculiță și se amestecă cu ouăle, discardul de maia și untul topit.
- Într-un bol se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zahărul și scorțișoara, apoi se adaugă peste ingredientele lichide împreună cu nucile.
- Se amestecă ușor, cât să se omogenizeze.
- Aluatul se transferă într-o tavă de chec (a mea are 21 x 11 cm) și se bagă în cuptorul preîncălzit timp de 60 de minute.
- Checul se înțeapă cu o scobitoare sau o frigăruie de lemn pentru a verifica dacă e complet copt.
Leave a Reply