Acum cateva luni nici nu auzisem de Thassos, iar Grecia ca destinatie de vacanta nu ma prea atragea. Asta pentru ca acum cativa ani am fost in Paralia Katerini care nu doar ca nu prea m-a impresionat, ba chiar nu mi-a placut deloc.
Insa incepand cu luna mai am tot auzit, mai mult ca in orice alt an, prieteni si colegi care urmau sa-si petreaca concediul in Grecia, mai ales in Thassos.
Am facut un scurt research pe net si am vazut cateva plaje frumoase, multe article despre drum, mancare si cazare si apoi au inceput sa se umple albumele de pe facebook cu poze de acolo. Si cum aveam nevoie de un concediu de relaxare, in care sa nu mai alerg de dimineata pana seara cu aparatul foto atarnat de gat, am hotarat sa mergem si noi in Thassos, ca tot e aproape si sunt ceva sanse sa ne placa.
Dar habar n-aveam noi atunci ca o sa ne indragostim de Grecia in vacanta asta. Si chiar ne intrebam inainte de a pleca, ce ne facem daca ne indragostim de tara asta. Dupa o saptamana acolo, raspunsul a fost simplu: venim in fiecare an :). Asa i-am inteles si eu pe fanii Greciei care nu rateaza nici o vara acolo.
Si ca sa ma credeti, urmariti povestea.
O sa trec repede peste partea cu drumul, care a durat 10 ore la dus si 12 la intors (mai multe pauze, mai putina autostrada) si pe care l-am cam blestemat (partea din Bulgaria) si voi trece la partea draguta de pe ferryboat-ul care ne-a transportat de la Keramoti in Thassos (Limenas). Ferryboat-urile sunt mereu insotite de pescarusi infometati care mananca paine si biscuiti aduse de turisti special pentru ei. Puteti face niste fotografii foarte frumoase pentru ca pescarusii vin foarte aproape de ferry si nu sunt deloc timizi.
Capitala Thassos-ului, Limenas, e un orasel foarte frumos, cu multi pescari si cu peisaje foarte frumoase. Noi n-am stat foarte mult acolo, insa destul incat sa surprindem putin atmosfera si sa mancam o inghetata de mastic cu rodie si iaurt cu nuci.
Satul in care am stat se numeste Skala Potamia si asa arata prima imagine pe care am vazut-o:
Din momentul ala am avut o presimtire ca n-o sa vrem sa plecam de acolo.
Prima intalnire cu marea Egee a fost chiar in ziua in care am ajuns si nu ma saturam sa laud apa curata, lina si calda si nisipul super fin.
A venit si ora primei cine pe care am luat-o la restaurantul Korali din Skala Potamia, recomandat de o prietena care fusese acolo cu o luna in urma. Cum stiam deja de ceva timp ca prima masa in Grecia trebuia sa contina caracatita, am comandat o portie caracatita si calamar la gratar si o portie de peste spada. Ambele au venit cu garnitura si salata. De la prima inghititura mi-am dat ochii peste cap si nu mi-a mai tacut gura. “Doamne, ce bun e!”, “Ce fraged e pestele!”, “Excelent!”, “Asta mancam tot timpul cat stam aici?”, “Wow, ce legume gustoase”, “Oare ce-au pus pe painea asta prajita de e atat de buna” si tot asa pana la ultima bucatica. Si inca doua ore dupa aia :). Cred ca am si visat mancarea asta in noaptea ce a urmat. Deci, a fost absolut divina. Apoi a venit si desertul din partea casei: doua prajiturele cu cocos si doua bucati de pepene rosu. Toate astea plus doua beri au costat fix cat se vede pe nota facuta pe fata de masa: 25.4 euro. Pai in Spania abia mancam un singur fel de banii astia, sau aproape :). Oricum, preturile mi s-a parut foarte ok, avand in vedere ca apa, desertul si painea sunt din partea casei.
Tot aici am mai mancat midii saganaki si midii prajite (in jur de 8-9 euro portia cu tot cu garnitura).
Urmatoarele zile ne-am plimbat cu masina prin mai multe orasele si am vizitat mai multe plaje. Cea mai apropiata de noi era Golden Beach, fiind chiar in prelungirea plajei din Skala Potamia.
Aici, tot la recomandarea prietenei mele Brindusa, am mers la restaurantul Playa D’Oro, unde am mancat din nou foarte foarte bine.
Am luat o portie de halloumi cu tabbouleh (6 euro) si una de rulouri cu creveti, branza si smochine cu sos de miere (tot in jur de 6 euro). Excelente!
Am revenit la restaurantul asta de inca 2 ori, o data chiar de ziua mea si am mai mancat:
iaurt grecesc cu nuci
creveti cu sos aioli
Din partea casei am primit
Nu are rost sa repet cat de bune au fost toate, dar crevetii si calamarul (in jur de 12 euro portia) sunt in varful listei culinare a vacantei. Crevetii au fost extrem de gustosi, iar calamarul foarte fraged si bine combinat cu restul ingredientelor.
In cazul in care ajungeti in Chrissi Ammoudia, trebuie sa treceti pe la acest restaurant pentru ca atat mancarea cat si servirea sunt foarte bune.
Inaite sa plec in vacanta, citisem ca in orasul Theologos sunt multe taverne care pregatesc carne de miel foarte buna. Si desi nu mananc prea des carne de miel si nici nu imi place in mod deosebit, am vrut sa o incerc acolo. Din toate tavernele am ales Stelios, o taverna despre care citisem pe net ca ar fi foarte ok.
Am ajuns acolo in jurul pranzului si terasa era destul de aglomerata, adica un semn bun. Am primit din partea casei ficat de miel si cate un paharel de ouzo si am comandat miel la protap (o portie de 500 gr pt ca nu erau mai mici) care venea cu o garnitura (destul de mica) de cartofi prajiti (12 euro).
Pana la urma a fost foarte multa carne si pentru doua persoane, si desi era destul de bine facuta, nu ne-a impresionat prea tare. Cred ca a doua oara nu as mai merge acolo.
Insa satul merita vizitat deoarece este pitoresc si gasiti un mester artizan care face sandale manual, dar si o doamna care si-a scos in fata casei, pe o masa, productia de miere si de ulei de masline facut de ea. Eu mi-am luat o sticla mica de ulei cu 3 euro si doua borcane de miere, unul de flori de portocali si unul de pin,tot cu 3 euro bucata. Pe doamna o gasiti pe strada principala, putin mai sus de taverna Stelios.
Intr-una din zile am inchiriat un ATV si am mers la cea mai laudata plaja a insulei, Marble Beach. Este intr-adevar foarte frumoasa, insa foarte aglomerata. La ora 11 nu am mai gasit nici un sezlong liber si nici loc de stat pe cearsaf nu prea se gaseste. Pe la pranz am avut noroc sa se elibereze doua sezlonguri si am stat acolo pana spre seara. Pe cele mai multe plaje, terasele ofera sezlong gratuit daca faceti consumatie de la ele, asa este si la Marble Beach, iar anuntul acesta e scris la intrare si in limba romana :).
Plaja este izolata si nu se gasesc magazine sau restaurante in apropiere. Singurul loc de unde se poate cumpara bautura sau mancare este terasa de pe plaja.
Noi am luat pranzul acolo si am ales niste souvlaki destul de bun la 1.5 euro/bucata. Oferta nu era prea variata, mai aveau doar niste sandvisuri si inghetata.
O alta plaja pe care am vizitat-o a fost Paradise beach, mai mare ca Marble Beach, dar la fel de izolata. Din nou, doar doua terase erau sursa de mancare sau bautura. Aici am mancat la una din cele doua terase, dar n-am retinut numele. Este cea din dreapta, cum te uiti la mare.
Am ales o salata greceasca (cu destul de putina feta), un tzatziki, niste ardei kapia copti si umpluti cu branza (foarte buni) si o pita greceasca foarte buna. Preturile au fost mai mari ca la alte terase, dar mancarea nu m-a dat pe spate. Ca desert din partea casei am primit o budinca fara gust si o gogoasa cam tare.
In singura zi fara soare, am mers totusi la plaja in golful Livadi, o alta plaja izolata, dar si aproape pustie. Nici aici nu se gasesc magazine si de aceea am luat cu noi o lada frigorifica in care am pus apa si cateva sandvisuri. Peisajul e frumos, dar mai salbatic, iar in apa sunt pietre destul de mari.
O alta plaja pe care am vizitat-o a fost Pefkari, un loc foarte bun pentru snorkeling (sunt multi pestisori in apa), foarte aproape de Potos.
Ne-a mai placut foarte mult si Psili Ammos, unde peisajul este superb iar apa e la fel de buna pentru snorkeling. Doar ca aici era cam aglomerat si se auzea destul de tare muzica de la terasa de pe plaja.
In afara de plaje, am vizitat si oraselele Panagia si Potamia, unde mi-a placut foarte mult. Sunt foarte pitoresti si ofera niste imagini tipic grecesti, cu case albe si geamuri turcoaz, cu fructe sau legume ce cresc in poarta, unde painea este livrata in fata portii :).
In Panagia se afla o mica fabrica de ulei de masline fabricat traditional cu ajutorul unei mori de apa. De aici mi-am cumparat o cutie de 5 litri de ulei (20 de euro), dar si un sapun si o crema pe baza de ulei de masline de care sunt foarte incantata.
Insa dupa toate plimbarile, am concluzionat ca Skala Potamia si plaja de acolo au fost cele mai potrivite pentru noi. Apa era absolut perfecta: calda, limpede si se adancea foarte incet, astfel incat puteam merge mai mult de 50 de metri fara ca nivelul ei sa-mi ajunga mai sus de piept.
Aici am mancat cel mai bun porumb copt din lume, facut in 5 minute de o doamna in varsta, pe gratarul cu jar, dar si cele mai bune gogosi din lume, loukoumades cu miere, scortisoara si nuci. Pacat ca le-am descoperit abia in ultima zi. Sunt foarte foarte bune si pot crea dependenta. Iar asta o spune o persoana careia nu-i plac gogosile :). Doar ca astea sunt diferite, au o consistenta mai densa si mai cremoasa, iar combinatia aia cu miere si scortisoara e de vis.
Si tot pe plaja din Skala Potamia puteam manca cel mai bine si mai ieftin la restaurantul nostru preferat, Korali, chiar si in ultima zi, cand nu prea mai aveam bani :). Ne-am scotocit prin buzunare si am gasit 16 euro pentru o portie de tzatziki, un calamar umplut si niste chifetelute de dovlecei cu feta bune de tot. Bineinteles, cu apa de la robinet :), insa n-a lipsit pepenele din partea casei.
In rest, dimineata am mancat feta cu rosii si masline si mult pepene rosu. Din cand in cand si niste iaurt grecesc cu miere de pin si smochine. Mancarea de vara perfecta.
Din pacate nu am reusit sa ma intorc cu bagajul plin de feta, halloumi si iaurt, deoarece am lasat cumparaturile astea pentru Carrefour-ul din Kavala, insa cand am ajuns acolo am descoperit ca toate magazinele sunt inchise duminica :(. Asta a fost lucrul cel mai urat din vacanta asta, deci nimic grav, am trecut repede peste moment, pentru ca in rest, ne-am bucurat de fiecare moment si de fiecare loc in care am fost. Concluzia este ca vom merge si la anul in Grecia, sau cel putin asta ne dorim. Pana atunci, am de ce sa-mi fie dor :).
Dana says
Minunat! Am inghitit in sec si am suspinat la toate peisajele.
Bogdan says
Am fost si eu in Thassos acum 2 ani dar nu ma pot decide care insula greceasca mi-a placut cel mai mult: Thassos, Zakynthos sau Mykonos. Fiecare insula are un farmec special si locuri unice.
Banuiesc ca anul viitor tot Grecia o sa alegeti. Ca parca oricat ai sta, tot nu ti-a ajuns 🙂
Andreea says
@Dana, ma bucur ca iti place, dar in loc sa suspini, mai bine iti planuiesti urmatoarea vacanta :).
@Bogdan Vrem sa mergem si anul viitor in Grecia, dar nu stim unde. ne-a placut in Thassos, dar ne gandim ca sunt si alte locuri frumoase pe care sa le descoperim. Trebuie sa incep reseasch-ul :).
Anonymous says
Buna!!!! am inteles ca ati stat in Skala Potamia si te-as ruga sa-mi dai amanunte despre cazare..plsssss..ati stat la o pensiune? poti sa detaliezi? te rog fiindca as vrea sa-mi fac o idee in vederea planificarii vacantei!!!
multumesc ! cu drag Roxana
Andreea says
Buna Roxana! Noi am stat la Studios Dina din Skala Potamia, unde nu a fost prea ok. Camera a fost destul de modesta si chiar am fost dezamagita cand am ajuns.
In ultima zi ne-am hotarat sa ne mai luam cazare o noapte in alta parte si asa am ajuns la Studios Maria (http://www.marias-studios.gr/) unde ne-a placut foarte mult. Desi a fost cu 10 euro mai scump pe noapte, a meritat. Camera era mult mai mare, bucataria era separata, baia mult mai ingrijita, iar gradina superba. Cu siguranta am reveni acolo.
AndreeaG says
a! … aaa! … AAAAA!!!! eu lesin complet pe aici! Nu stiu ce sa aplaud mai intai: pozele tale, felul in care ai scris despre mancare, sau cum ai scris despre toate cele!
Cand o sa-mi revin din lesin, si o sa am curaj sa mai trec pe la postul asta, o sa vin sa-l printez 🙂
Cumnata mea a fost anul trecut in Thassos si acum au repetat experienta, mai au cateva zile si se intorc. S-au cazat la la un camping pe malul marii, nu am retinut exact locatia, sunt super-super-super incantati. Anul trecut ne-au adus si noua o multime de bunatati de acolo. Am savurat multa vreme (cu tzaraita adica, sa nu se termine 🙂 ) uleiul de masline si maslinele dementiale pe care ni le-au adus de acolo.
Gata, acum ma pun jos sa plang langa caracatita si tzatiki si toate minunatiile alea pe care le-ai pozat si povestit tu 🙂
Ma duc sa-mi mai recistesc si eu posturile cu Creta … 🙂
PS: nu ai optiune de abonare la posturi? Ca o sa uit ce si pe unde am scris, si nu o sa mai trec sa vad daca mi-ai raspuns ceva 🙂
Andreea says
Iti multumesc mult, Andreea! Thassos a fost una din destinatiile mele preferate pentru vacanta si intentionez sa revin cat de curand.
Am vazut si postarea ta din Creta si mi s-a facut tare dor de Grecia…
Ca sa vezi raspunsurile la comentari, chiar sub casuta de text, ai optiunea “Trimite prin e-mail comentarii ulterioare “, daca bifezi acolo, vezi cand iti raspund ;).
Pentru abonare la posturi, pe pagina principala, ai o casuta cu “Aboneaza-te prin email”.