Sunt cateva deserturi pe care le asociez cu sarbatorile din copilarie, cu mesele in familie si amintirea bradului langa care ne asezam eu si sora mea si mancam prajiturile pregatite de bunica si de mama. Printre aceste deserturi se numara si cornuletele fragede, pe care bunica le umplea de obicei cu rahat. Noi o ajutam sa ruleze cornuletele si sa le aseze in tava, iar uneori ne mai jucam si cu aluatul si chiar mai si gustam din el.
Pentru ca anul acesta vom petrece sarbatorile departe de familie, imi doresc sa pregatesc niste deserturi mai traditionale, care sa imi aminteasca de Craciunul din copilarie. Una dintre retetele de pe lista mea este cea de cornulete fragede, pe care am ales sa le umplu cu magiun, pentru a-i putea oferi si Petrei un desert fara zahar. Pentru noi, adultii, le pudrez cu zahar pudra la final, pentru un stop de dulceata in plus. Oricum, cornuletele sunt gustoase si fara zahar, magiunul fiind suficient de dulce.
Aceste cornulete ies extrem de fragede si se pastreaza asa chiar si 3-4 zile dupa ce sunt facute. Pentru acest lucru este nevoie de un unt gras, care sa ofere fragezime aluatului. Eu am folosit unt cu 82% grasime de la Lurpak, care este perfect pentru deserturi si preparate ce au nevoie de un unt de buna calitate.
Puteti umple aceste cornulete fragede si cu alte tipuri de gem, cu rahat sau cu nuci. Eu am folosit pe langa magiun de prune si magiun de mere pentru o parte din cornulete. Din cantitatea de aluat din reteta ies in jur de 40-50 de cornulete.
- 250 gr unt nesarat Lurpak la temperatura camerei
- 200 gr smantana fermentata cu 30% grasime
- 450 gr faina
- ½ lingurita praf de copt
- ¼ lingurita sare
- 2 linguri de otet
- 200 gr magiun de prune/ mere
- 2-3 linguri de zahar pudra
- Se amesteca untul cu smantana.
- Se adauga faina, praful de copt, sarea si otetul si se framanta pana cand se obtine un aluat omogen.
- Se transfera aluatul pe o bucata de hartie de copt, se acopera cu alta bucata de hartie si se intinde cu un sucitor in forma de dreptunghi de aproximativ 20 x 30 cm.
- Dreptunghiul se impatureste in forma de 'scrisoare'. Se indoaie o treime din foaia de aluat peste 2 treimi din foaie. Se acopera cele doua straturi cu a treia parte din foaie. Bucata de aluat obtinuta se impatureste la fel.
- Cubul de aluat se presara cu putina faina si se intinde din nou intr-un dreptunghi de 20x30 cm . Se repeta intreaga impaturile de mai devreme.
- Aluatul se acopera cu folie alimentara si se baga in frigider pentru minimum 4 ore. Eu l-am tinut peste noapte.
- Dupa ce este scos din frigider, aluatul se imparte in 4 bucati.
- Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade (caldura sus si jos).
- Fiecare bucata de aluat de intinde intr-un disc de aprox. 0.3 cm grosime. Se taie in 10-12 triunghiuri.
- La baza fiecarui triunghi se pune cate o lingurita de magiun, apoi pornind de la baza spre varf, triunghiul se ruleaza.
- Cornuletele se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se baga in cuptor pentru 25 de minute.
- Cornuletele se pudreaza cu zahar pudra.
*Acest articol a fost realizat in parteneriat cu Lurpak.
Cristina says
Buna Andreea đ
Te urmaresc cu mare drag si cand sunt in pana de idei, fug la Instagramul tau sa caut đ
De data aceasta am o mare pofta de cornulete cu gem â¤ď¸ Am gasit reteta postata de tine dar am o dificultate cu impaturarea aluatului. Nu inteleg exact pasii din descriere? E musai sa il impatur inainte sa-l pun la rece? Cum se impatura mai exact?
Andreea says
Buna, Cristina! Multumesc pentru aprecieri :). Impaturirea o vezi mai clar in clipul din IGTV cu cornuletele. POti sa mai cauti pe net clipuri cu ‘laminating dough’ sau ‘letter fold’. Am gasit si eu unul destul de bine explicat: https://www.youtube.com/watch?v=1HN4heVooA0, de la minutul 1:50.