Observ acum ca asta esta postul cu numarul 100 pe blog si ma bucur ca am ajuns aici :). Nu sunt foarte multumita de frecventa articolelor, insa mereu imi promit ca o sa fac ceva in sensul asta. “Dupa saptamana asta aglomerata, sigur postez ceva”, “dupa concediu trebuie sa ma apuc de gatit mai serios” sau “dupa sarbatorile astea neparat scriu mai mult pe blog”. Imi spun asta atat de des incat la un moment dat trebuie sa se intample :D.
Ce-i drept, cu vremea asta urata si lipsa luminii naturale nici nu apuc sa fotografiez cum trebuie preparatele si pana cand o sa-mi iau un softbox, mai am si scuza asta :).
Dar sa incep cu povestirea…
Nu putea fi ceva mai potrivit de povestit in postarea asta, decat concediul minunat pe care l-am petrecut in Franta si partial in Barcelona :).
Am plecat pe 30 noiembrie seara, dupa o zi de munca aglomerata si dupa o noapte prea putin dormita, pentru ca pe langa bagaje, am pregatit si cateva prajiturele pentru colegii de birou, de Sfantul Andrei.
Asa ca atunci cand am ajuns in Barcelona si n-am putut lua masina inchiriata pentru ca celor de la Sixt nu le mergea sistemul de plati, nu ma puteam gandi decat la urmatoarele 7 ore pe care urma sa le petrec in aeroport fara sa dorm. Si dupa ce ne-am mutat de pe un terminal pe altul si ne-am prezentat din ora in ora la biroul Sixt, unde angajat incompetent dupa angajat incompetent ridica din umeri si ne spunea ca nu are ce sa faca, am numarat turele facute de masina de spalat pe jos pana la 7 dimineata.
Dupa ce am primit inca o privire inocenta a “managerului” de la compania de inchiriere, care ne-a spus ca nu are o solutie, am luat autobuzul si am plecat spre oras.
Parca ajunsesem acasa…Parca de anul trecut de cand fusesem acolo, plecasem doar intr-o mica vacanta in Romania :). Tineam minte si statiile de metrou si numele magazinelor si chiar numele strazilor.
Sunt si eu de acord cu toata lumea care spune ca Barcelona e un oras fermecator, in care ar fi ideal sa ne mutam cu totii.
De data asta n-am vizitat prea multe, pentru ca am stat jumatate de zi, insa am baut o cafea cu sirop de menta la Starbucks in port, ne-am plimbat pe Rambla si bineinteles prin La Boqueria :). Cat sa ne amintim de ce ne-am indragostit din orasul asta.
Ce merita impartasit e un loc despre care, spre norocul meu, mi-a povestit Andreea, unde am gasit tot felul de condimente, cereale si fructe uscate pe care cu greu le poti gasi in acelasi loc in Bucuresti.
Magazinul de numeste La Barcelonesa si arata mai mult ca o magazie unde poti gasi produse vrac la preturi foarte bune. Eu mi-am luat samburi de pin la 18 euro/kg, cacao pura la 11.5 euro/kg, susan negu la 7.4 euro/kg, sare cu telina (0.8 euro/75 gr) si o punga de agar agar cu 2 euro/50 gr. Mai aveau rosii uscate la 11 euro/kg, seminte de chia la 9 euro/kg, orez de toate felurile, quinoa bio, faina de migdale la 8 euro/kg si toate condimentele posibile.
Am stat vreo ora in magazin si abia m-am hotarat pe ce sa pun mana. Mi-a parut tare rau ca n-am avut mai mult loc in bagaj sa iau mult mai multe :(.
Magazinul e situat la adresa Passeig de Picasso nr. 34, foart aproape de Parc de Ciutadella. Sigur mai trec pe acolo cand ma intorc in Barcelona!
Seara am reusit sa luam masina si am plecat spre Franta, iar la Toulouse, gazdele noastre ne asteptau cu sangria si fondue de branza.
Acum mi-am dat si eu seama cat de pasionati sunt francezii de branza. Au tot felul de sortimente, bineinteles , unul si pentru fondue, dar mai mult, au si aparate speciale de fondue in care topesc branza sau ciocolata.
Tot acasa am mancat si “raclette”, adica tot branza, pregatita tot intr-un aparat special, in care un alt sortiment de branza (raclette) se topeste usor intr-o paleta pusa pe o plita electrica care are si gratar pentru prajirea legumelor sau carnii.
Branza topita se aseaza peste cartofi copti sau fierti si se mananca cu legumele sau carnea la gratar.
Ce mi s-a parut simpatic e ca aparatele astea speciale creeaza o senzatie de foc de tabara in jurul caruia stau oamenii care isi prajesc carnea pe frigarui sau isi invart cartofii in jar. Adica e un element cumva entertaining :).
In ultima seara am mancat midii in sos de vin si ceapa cu cartofi prajiti, melci si muuuulte deserturi.
Midiile au fost excelente si sigur o sa mai incerc sa fac si eu acasa iar melcii nu sunt asa groaznici cum am crezut. Dar nici nu au un gust prea deosebit. N-as face o pasiune :).
Dar despre deserturi trebuie sa va povestesc! Auzisem ca in oras exista un magazin cu produse congelate. De tot felul. Semipreparate, crude sau preparate. Inclusiv prajituri. Eu eram putin sceptica cand ma gandeam la mancare congelata, dar cat m-am putut insela! :)). Am descoperit in magazinul Picard o multime de produse care aratau excelent (melci, scoici Saint Jaques, peste, supe, fructe, legume si prajituri) si care mi-au spulberat gandul ca mancarea congelata nu are gust sau aspect prea apetisant. In plus, preturile erau si accesibile, adica undeva la 6-8 euro prajitura sau 6 euro cutia de melci.
Asa aratau prajiturile. Si credeti-ma, erau delicioase!
In Toulouse am prins targul de Craciun, unde erau amenajate multe casute de lemn cu produse artizanale dar si foarte multe standuri cu mancare. Supa de ceapa, sandvisuri cu ceapa si carnati, gogosi, macarons, branzeturi sau foie gras.
Aici am mancat o supa de ceapa la pahar :), am baut vin fiert si mi-am cumparat niste violete zaharisite :D.
Intr-una din seri am mers la restaurantul La Taverne de Maître Kanter unde mi-a placut foarte mult. Au in meniu foarte mult peste si fructe de mare dar si carne de rata sau carnati.
salata Gourmande cu pulpa de rata, pipote de rata si foie gras (recomandata doar daca stati foarte bine cu stomacul :))
marmite de pêcheur (scoici Saint Jaques, midii, file de peste Saint-Pierre, somon, cartofi si sparanghel)
sepie la gratar cu sparanghel
file de Saint-Pierre cu sparanghel si sos de unt
Eu am avut o portie de marmite si mi-a placut mult de tot. Dar am gustat din toate si nu as putea sa aleg un fel mai putin bun. Desert n-am mai intrat, dar erau cateva care aratau minunat. Daca ajungeti in Franta, cautati restaurantul, mai ales ca vad pe site ca exista in mai multe orase. Doar sa luati in calcul ca acolo restaurantele se deschid dupa ora 19 pentru cina. Preturile sunt intre 8 si 20 de euro/fel de mancare iar o carafa de 1/2 l de vin, in jur de 6 euro.
O alta descoperire de care am fost foarte mandra, a fost magazinul Les petits poids. Aproape de statia de metrou Esquirol, pe strada Filatiers, la numarul 48, am gasit un magazin micut cu tot felul de condimente si produse de care m-am indragostit.
Sare de toate felurile (cu usturoi, cu ardei iute, cu piper, marina, feur de sel), zahar colorat si aromat, condimente asezate frumos in eprubete si borcane in care se gaseau toate ingredientele pentru a prepara prajiturele sau orez cu lapte. Mi s-au parut adorabile!
Foarte mult mi-ar placea sa gasesc un magazin asa in Bucuresti, sau, poate chiar sa deschid eu unul :P.
Ce mi-a mai placut foarte tare in Franta a fost Carrefour-ul :)). Am gasit tot ce puteam visa vreodata. Au toate sortimentele de peste si fructe de mare pe care ti le-ai putea dori, foarte multe feluri de legume, fructe si condimente la preturi decente. Am stat cinci zile in Franta si in trei din ele am mers prin Carrefour :)) si cu asta am spus tot! 😛
M-am intors cu foarte multe lucruri din Franta. Mi-am luat un set de “chef” (mai mult pentru amatori :P) cu un cutit mic de ceramica, doua forme de arajat portii de mancare in forma de cerc si patrat (de care cautam de mult), un aparat-razatoare care face spaghetti din legume si o carte cu retete care se pot prepara cu aceste ustensile, o foaie de copt macarons din silicon, dulceata de ceapa, macarons congelate 😛 (foarte bune!), herbes de Provence, sticlute decorative, tandoori, boboci uscati de transafiri, aroma de fleur d’oranger, iar de la mos Nicolae am primi un set de oale ceramice in miniatura cu o forma de silicon pentru prajituri in forma de lingurite si o carte cu retete :D.
Dupa ce ne-am bucurat de branza dimineata la pranz si seara :), am plecat din Franta inapoi in Barcelona unde ne-am plimbat putin prin centrul orasului impodobit de sarbatoare si am mancat la un restaurant foarte bun din Plaça Reial, Les quinze nits.
Ne-au placut foarte tare supele de rosii (4.5 euro) si de fructe de mare (6 euro), dar si quiche-ul de somon (7 euro).
Paella cu fructe de mare si carne de porc (inclusiv carnati) a fost neobisnuita, dar buna (7 euro), iar la desert am ales un cheesecake cu sos de mango (4 euro) care avea mai mult gust de ciocolata alba, decat de branza. Restaurantul nu e spectaculos, dar se mananca foarte si la preturi foarte ok pentru un local din centrul Barcelonei.
Ma gandesc cu nostalgie ca acum o saptamana si un pic stateam pe plaja in tricou si admiram cerul senin si oamenii relaxati care faceau plaja pe Barceloneta. Si desi ascult colinde, vad brazi impodobiti si reportaje despre cumparaturile de sarbatori, parca anul asta, simt mai putin ca oricand ca vine Craciunul. Si totusi, de azi intr-o saptamana o sa il astept pe Mosul :). Poate sa-mi aduca o excursie la Barcelona? 😛
Adina says
Mai ceva ca in Eat Pray Love 🙂 Foarte mult mi-a placut articolul si deja m-a luat dorul de vacanta!
Sisters'Kitchen says
Foarte frumos!
Zazuza's Gulaschsuppe says
am fost la Barcelona in aceeasi perioada :)). mi-a placut mult, am mancat in piata, am haladuit prin oras. ah, un pont, desi nu cred ca mai e nevoie: Sixt sucks big time! pana si in State am avut probleme cu ei, ne-a busit unu’ si ei nu au fost in stare sa vina sa ne aduca alta masina, a trebuit sa ne taraim noi cu aia lovita pana la ei. incompetenti. ok, sa revenim la lucruri placute: la noi (Austria adica :)) ) raclette e un fel de traditie pentru Anul Nou, pentru ca e atat de simpatic sa amesteci ingredientele, ca e ca un joc aproape :). iar fondue (de carne) e placerea din seara de Craciun :). ah, acestea fiind zise iti urez Craciun fericit si un An Nou gustos!
Andreea says
Zazu, era frumos daca dadeam nas in nas in Boqueria :)), pacat ca nu ne-am fi recunoscut 😛
despre Sixt ce sa mai zic?ce-am scris aici e foarte light fata de ce ziceam in noaptea aia in aeroport :D.intr-un final, cand a aparut o angajata mai competenta si ne-a rezolvat situatia, ne-a oferit un voucher de upgrade gratuit si eu i-am zis ca nu-l vrem pt ca sigur nu vom mai inchiria de la ei.ca sa-ti imaginezi ce pornita eram.
nici nu stiam ca raclette si fondue sunt o traditie si in alta parte decat in Franta.bine ca mi-ai zis 🙂
Craciun fericit si tie si un an nou cat mai bun! :*
Anonymous says
Foarte delicios …..dupa cum arata.