• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

26/01/2012 By Andreea 7 Comments

   Asa cum v-am promis, iata si prima varianta de mic dejun sanatos pe care vreau sa o laud.
   Cand am incercat prima oara mancarea raw, am descoperit foarte multe retete de paste din legume si seminte, foarte gustoase, dar care, dupa mine, nu pot tine locul unei mese de pranz. In schimb, pentru mic dejun sau cina sunt foarte potrivite.
    Asa ca un pas in noul meu stil de alimentatie e sa includ mancare raw la masa de dimineata. Un mare avantaj e ca poate fi preparata cu o seara/zi inainte si rezista cateva zile in frigider.

    Pentru inceput am pregatit o pasta de masline din 150 de grame de caju crud hidratat peste noapte, 200 de grame de masline kalamata fara samburi (am gasit la Auchan), 3 linguri de ulei de masline, doua linguri de zeama de lamaie si sare. Le-am pasat cu blenderul cam 5-10 minute pana cand pasta a devenit foarte fina. E o pasta delicioasa care s-a terminat foarte repede pentru ca n-am fost singura fana a ei :).

   Painicile le-am facut din 150 de grame de seminte de in inmuiate cam 3 ore (pun, de obicei cam de 3 ori cantitatea de apa pentru semintele de in absorb foarte multa), 100 de grame de hrisca cruda (verzuie) hidratata tot atat timp, 4-5 linguri de faina de in auriu, o lingura de susan si sare. Am pasat hrisca (dupa ce am scurs apa) cu blenderul si apoi am amestecat-o cu restul ingredientelor. Semintele de in se scurg de apa in exces, dar nu ramane foarte multa :).
   Se formeaza o pasta groasa care sa poata fi modelata in forma unor discuri. Eu as asezat “aluatul” pe hartie de copt si l-am modelat cu o lingura. Se pun intr-o farfurie sau pe bucati de carton si se pot deshidrata pe calorifer :). E o metoda foarte simpla pe perioada de iarna si nu e necesar deshidratorul.
   Eu las painicile pe calorifer de seara pana dimineata si atunci le intorc pe cealalta parte. Pana seara sunt gata.
    Stiu ca pare cam mult sa astepti 24 de ore pana cand ai paine, dar te obisnuiesti. Eu am ajuns sa-mi faca cate 20 de painici care imi ajung de la un weekend la altul, cand am timp sa mai prepar o portie. Se pastreaza foarte bine in frigider.
   Azi am mancat chiar ciorba cu painica din seminte si a mers foarte bine.

   Mai departe, laptele din orez l-am facut din 50 de grame de faina integrala de orez, doua curmale si doua, trei nuci hidratate cateva ore. Ele se amesteca in 250 de ml de apa plata cu un blender si apoi, “laptele” se scurge printr-un saculet de tifon.
   Pe langa toate astea, am asezat si cateva feliute de castravete crud si niste germeni de lucerna.

 * Pentru hidratare sau lapte vegetal folosesc mereu apa plata cat mai putin mineralizata (Devin sau Bucovina).

   Si acum beneficiile. Pai din masa asta am ramas cu vitamina E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fibre, proteine, vitamina C, vitamina B, zinc, acizi esentiali omega 3, antioxidanti, acid folic si magneziu. Toate, nealterate de temperaturi de gatire peste 46 de grade. Iar mie mi se pare o masa foarte satioasa, dupa care nu-mi mai este foame cel putin 3 ore.
     Stiu ca-i putin neobisnuit, dar incepeti cu pasta de masline. Mancati-o pe paine integrala, apoi, cand aveti timp incercati si painicile din seminte si cand vreti sa faceti si urmatorul pas, incercati si laptele vegetal :).

   Costurile aproximative sunt cam 10 ron pentru painici si 13 ron pentru pasta de masline.
   Caju crud se gaseste ambalat in aproape toate supermarketurile, insa eu imi cumpar de la Auchan caju vrac pentru ca e mai ieftin (47 ron/kg). Se mai gaseste in anumite piete la standurile cu fructe uscate si nuci (Piata Matache, Piata Crangasi).
   Seminte de in am luat si din Auchan si am vazut si in DM. Faina de in auriu poate fi inlocuita cu seminte de in maroniu macinate (am vazut tot la DM). Cred ca se gasesc si in magazinele naturiste (Plafar, Planteea).
   Hrisca necoapta se gaseste in magazine naturiste (cam 15-20 ron/500 gr) dar la Auchan, am gasit la produsele vrac cu 25 ron/kg.

Articole asemanatoare:

  • Oua in paineOua in paine
  • Mic dejun sanatos: budinca raw de cacaoMic dejun sanatos: budinca raw de cacao
  • Rosti cu praz si oua prajiteRosti cu praz si oua prajite
  • Pancakes din banane si ouPancakes din banane si ou

Filed Under: mic dejun, raw vegan Tagged With: lapte vegetal, masline, mic-dejun, paine

Previous Post: « Multumiri si noi rezolutii
Next Post: Raw brownie »

Reader Interactions

Comments

  1. kinga says

    27/01/2012 at 5:34 am

    Felicitari!
    🙂

    Reply
  2. Alice says

    27/01/2012 at 1:01 pm

    bv!
    eu nu pot manca raw…oricit mi-as dori.
    felicitari!

    Reply
  3. Andreea says

    27/01/2012 at 1:54 pm

    Kinga, multumesc 🙂
    Alice, ai incercat ceva raw? Poate ai nimerit ceva mai putin apetisant. Pasta asta de masline o mananca cu pofta si prietenul meu care e foarte pretentios la mancare si e fan pasta de masline clasica. Sa stii ca sunt unele lucruri raw care nu ii plac, deci sa nu crezi ca mananca de dragul meu ;)). Saptamana asta mi-a zis ca painicile raw cu rosii uscate sunt chiar bune, pe cand astea din postare nu prea i-au placut. Deci trebuie sa incerci o reteta apropiata de mancarea traditionala. Eventual un desert, ca alea sunt cele mai surprinzatoare.
    Si nu trebuie sa mananci doar raw, ci poti sa incerci sa combini cu mancarea clasica.

    Reply
  4. Pirvu Gabriela says

    18/01/2013 at 7:18 am

    Buna! f interesante retetele, drept pt care vreau sa incep cu painicile, insa sunt curioasa cate astfel de painici din imagine rezulta din cantitatile precizate mai sus, daca esti draguta sa imi spui 🙂 multumesc anticipat!

    Reply
  5. Pirvu Gabriela says

    18/01/2013 at 7:56 am

    faina de in are contraindicatii. Comentariul domnului Laszlo – http://ligiapop.com/2009/05/26/semintele-de-in-si-proprietatile-lor/

    Reply
  6. Andreea says

    21/01/2013 at 6:18 pm

    Buna Gabriela! Nu mai tin minte exact cate painici au iesit, insa cred ca in jur de 15-20.

    Reply
  7. Ciuperci Shiitake says

    27/05/2014 at 5:34 pm

    Un mic dejun foarte sanatos!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Excursie in Franta

Mai multe calatorii →

Deserturi

Inghetata de banane cu unt de arahide

Chifle dulci cu stafide (cu maia)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua turcesti

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·