• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

26/01/2012 By Andreea 7 Comments

   Asa cum v-am promis, iata si prima varianta de mic dejun sanatos pe care vreau sa o laud.
   Cand am incercat prima oara mancarea raw, am descoperit foarte multe retete de paste din legume si seminte, foarte gustoase, dar care, dupa mine, nu pot tine locul unei mese de pranz. In schimb, pentru mic dejun sau cina sunt foarte potrivite.
    Asa ca un pas in noul meu stil de alimentatie e sa includ mancare raw la masa de dimineata. Un mare avantaj e ca poate fi preparata cu o seara/zi inainte si rezista cateva zile in frigider.

    Pentru inceput am pregatit o pasta de masline din 150 de grame de caju crud hidratat peste noapte, 200 de grame de masline kalamata fara samburi (am gasit la Auchan), 3 linguri de ulei de masline, doua linguri de zeama de lamaie si sare. Le-am pasat cu blenderul cam 5-10 minute pana cand pasta a devenit foarte fina. E o pasta delicioasa care s-a terminat foarte repede pentru ca n-am fost singura fana a ei :).

   Painicile le-am facut din 150 de grame de seminte de in inmuiate cam 3 ore (pun, de obicei cam de 3 ori cantitatea de apa pentru semintele de in absorb foarte multa), 100 de grame de hrisca cruda (verzuie) hidratata tot atat timp, 4-5 linguri de faina de in auriu, o lingura de susan si sare. Am pasat hrisca (dupa ce am scurs apa) cu blenderul si apoi am amestecat-o cu restul ingredientelor. Semintele de in se scurg de apa in exces, dar nu ramane foarte multa :).
   Se formeaza o pasta groasa care sa poata fi modelata in forma unor discuri. Eu as asezat “aluatul” pe hartie de copt si l-am modelat cu o lingura. Se pun intr-o farfurie sau pe bucati de carton si se pot deshidrata pe calorifer :). E o metoda foarte simpla pe perioada de iarna si nu e necesar deshidratorul.
   Eu las painicile pe calorifer de seara pana dimineata si atunci le intorc pe cealalta parte. Pana seara sunt gata.
    Stiu ca pare cam mult sa astepti 24 de ore pana cand ai paine, dar te obisnuiesti. Eu am ajuns sa-mi faca cate 20 de painici care imi ajung de la un weekend la altul, cand am timp sa mai prepar o portie. Se pastreaza foarte bine in frigider.
   Azi am mancat chiar ciorba cu painica din seminte si a mers foarte bine.

   Mai departe, laptele din orez l-am facut din 50 de grame de faina integrala de orez, doua curmale si doua, trei nuci hidratate cateva ore. Ele se amesteca in 250 de ml de apa plata cu un blender si apoi, “laptele” se scurge printr-un saculet de tifon.
   Pe langa toate astea, am asezat si cateva feliute de castravete crud si niste germeni de lucerna.

 * Pentru hidratare sau lapte vegetal folosesc mereu apa plata cat mai putin mineralizata (Devin sau Bucovina).

   Si acum beneficiile. Pai din masa asta am ramas cu vitamina E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fibre, proteine, vitamina C, vitamina B, zinc, acizi esentiali omega 3, antioxidanti, acid folic si magneziu. Toate, nealterate de temperaturi de gatire peste 46 de grade. Iar mie mi se pare o masa foarte satioasa, dupa care nu-mi mai este foame cel putin 3 ore.
     Stiu ca-i putin neobisnuit, dar incepeti cu pasta de masline. Mancati-o pe paine integrala, apoi, cand aveti timp incercati si painicile din seminte si cand vreti sa faceti si urmatorul pas, incercati si laptele vegetal :).

   Costurile aproximative sunt cam 10 ron pentru painici si 13 ron pentru pasta de masline.
   Caju crud se gaseste ambalat in aproape toate supermarketurile, insa eu imi cumpar de la Auchan caju vrac pentru ca e mai ieftin (47 ron/kg). Se mai gaseste in anumite piete la standurile cu fructe uscate si nuci (Piata Matache, Piata Crangasi).
   Seminte de in am luat si din Auchan si am vazut si in DM. Faina de in auriu poate fi inlocuita cu seminte de in maroniu macinate (am vazut tot la DM). Cred ca se gasesc si in magazinele naturiste (Plafar, Planteea).
   Hrisca necoapta se gaseste in magazine naturiste (cam 15-20 ron/500 gr) dar la Auchan, am gasit la produsele vrac cu 25 ron/kg.

Articole asemanatoare:

  • Oua in paineOua in paine
  • Pui cacciatore cu dovleacPui cacciatore cu dovleac
  • Caponata (mâncare de vinete și roșii)Caponata (mâncare de vinete și roșii)
  • Omleta in lipieOmleta in lipie

Filed Under: mic dejun, raw vegan Tagged With: lapte vegetal, masline, mic-dejun, paine

Previous Post: « Multumiri si noi rezolutii
Next Post: Raw brownie »

Reader Interactions

Comments

  1. kinga says

    27/01/2012 at 5:34 am

    Felicitari!
    🙂

    Reply
  2. Alice says

    27/01/2012 at 1:01 pm

    bv!
    eu nu pot manca raw…oricit mi-as dori.
    felicitari!

    Reply
  3. Andreea says

    27/01/2012 at 1:54 pm

    Kinga, multumesc 🙂
    Alice, ai incercat ceva raw? Poate ai nimerit ceva mai putin apetisant. Pasta asta de masline o mananca cu pofta si prietenul meu care e foarte pretentios la mancare si e fan pasta de masline clasica. Sa stii ca sunt unele lucruri raw care nu ii plac, deci sa nu crezi ca mananca de dragul meu ;)). Saptamana asta mi-a zis ca painicile raw cu rosii uscate sunt chiar bune, pe cand astea din postare nu prea i-au placut. Deci trebuie sa incerci o reteta apropiata de mancarea traditionala. Eventual un desert, ca alea sunt cele mai surprinzatoare.
    Si nu trebuie sa mananci doar raw, ci poti sa incerci sa combini cu mancarea clasica.

    Reply
  4. Pirvu Gabriela says

    18/01/2013 at 7:18 am

    Buna! f interesante retetele, drept pt care vreau sa incep cu painicile, insa sunt curioasa cate astfel de painici din imagine rezulta din cantitatile precizate mai sus, daca esti draguta sa imi spui 🙂 multumesc anticipat!

    Reply
  5. Pirvu Gabriela says

    18/01/2013 at 7:56 am

    faina de in are contraindicatii. Comentariul domnului Laszlo – http://ligiapop.com/2009/05/26/semintele-de-in-si-proprietatile-lor/

    Reply
  6. Andreea says

    21/01/2013 at 6:18 pm

    Buna Gabriela! Nu mai tin minte exact cate painici au iesit, insa cred ca in jur de 15-20.

    Reply
  7. Ciuperci Shiitake says

    27/05/2014 at 5:34 pm

    Un mic dejun foarte sanatos!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tarta cu migdale si fructe de padure

Budinca de lamaie

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·