Asa cum v-am promis, iata si prima varianta de mic dejun sanatos pe care vreau sa o laud.
Cand am incercat prima oara mancarea raw, am descoperit foarte multe retete de paste din legume si seminte, foarte gustoase, dar care, dupa mine, nu pot tine locul unei mese de pranz. In schimb, pentru mic dejun sau cina sunt foarte potrivite.
Asa ca un pas in noul meu stil de alimentatie e sa includ mancare raw la masa de dimineata. Un mare avantaj e ca poate fi preparata cu o seara/zi inainte si rezista cateva zile in frigider.
Pentru inceput am pregatit o pasta de masline din 150 de grame de caju crud hidratat peste noapte, 200 de grame de masline kalamata fara samburi (am gasit la Auchan), 3 linguri de ulei de masline, doua linguri de zeama de lamaie si sare. Le-am pasat cu blenderul cam 5-10 minute pana cand pasta a devenit foarte fina. E o pasta delicioasa care s-a terminat foarte repede pentru ca n-am fost singura fana a ei :).
Painicile le-am facut din 150 de grame de seminte de in inmuiate cam 3 ore (pun, de obicei cam de 3 ori cantitatea de apa pentru semintele de in absorb foarte multa), 100 de grame de hrisca cruda (verzuie) hidratata tot atat timp, 4-5 linguri de faina de in auriu, o lingura de susan si sare. Am pasat hrisca (dupa ce am scurs apa) cu blenderul si apoi am amestecat-o cu restul ingredientelor. Semintele de in se scurg de apa in exces, dar nu ramane foarte multa :).
Se formeaza o pasta groasa care sa poata fi modelata in forma unor discuri. Eu as asezat “aluatul” pe hartie de copt si l-am modelat cu o lingura. Se pun intr-o farfurie sau pe bucati de carton si se pot deshidrata pe calorifer :). E o metoda foarte simpla pe perioada de iarna si nu e necesar deshidratorul.
Eu las painicile pe calorifer de seara pana dimineata si atunci le intorc pe cealalta parte. Pana seara sunt gata.
Stiu ca pare cam mult sa astepti 24 de ore pana cand ai paine, dar te obisnuiesti. Eu am ajuns sa-mi faca cate 20 de painici care imi ajung de la un weekend la altul, cand am timp sa mai prepar o portie. Se pastreaza foarte bine in frigider.
Azi am mancat chiar ciorba cu painica din seminte si a mers foarte bine.
Mai departe, laptele din orez l-am facut din 50 de grame de faina integrala de orez, doua curmale si doua, trei nuci hidratate cateva ore. Ele se amesteca in 250 de ml de apa plata cu un blender si apoi, “laptele” se scurge printr-un saculet de tifon.
Pe langa toate astea, am asezat si cateva feliute de castravete crud si niste germeni de lucerna.
* Pentru hidratare sau lapte vegetal folosesc mereu apa plata cat mai putin mineralizata (Devin sau Bucovina).
Si acum beneficiile. Pai din masa asta am ramas cu vitamina E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fibre, proteine, vitamina C, vitamina B, zinc, acizi esentiali omega 3, antioxidanti, acid folic si magneziu. Toate, nealterate de temperaturi de gatire peste 46 de grade. Iar mie mi se pare o masa foarte satioasa, dupa care nu-mi mai este foame cel putin 3 ore.
Stiu ca-i putin neobisnuit, dar incepeti cu pasta de masline. Mancati-o pe paine integrala, apoi, cand aveti timp incercati si painicile din seminte si cand vreti sa faceti si urmatorul pas, incercati si laptele vegetal :).
Costurile aproximative sunt cam 10 ron pentru painici si 13 ron pentru pasta de masline.
Caju crud se gaseste ambalat in aproape toate supermarketurile, insa eu imi cumpar de la Auchan caju vrac pentru ca e mai ieftin (47 ron/kg). Se mai gaseste in anumite piete la standurile cu fructe uscate si nuci (Piata Matache, Piata Crangasi).
Seminte de in am luat si din Auchan si am vazut si in DM. Faina de in auriu poate fi inlocuita cu seminte de in maroniu macinate (am vazut tot la DM). Cred ca se gasesc si in magazinele naturiste (Plafar, Planteea).
Hrisca necoapta se gaseste in magazine naturiste (cam 15-20 ron/500 gr) dar la Auchan, am gasit la produsele vrac cu 25 ron/kg.
kinga says
Felicitari!
🙂
Alice says
bv!
eu nu pot manca raw…oricit mi-as dori.
felicitari!
Andreea says
Kinga, multumesc 🙂
Alice, ai incercat ceva raw? Poate ai nimerit ceva mai putin apetisant. Pasta asta de masline o mananca cu pofta si prietenul meu care e foarte pretentios la mancare si e fan pasta de masline clasica. Sa stii ca sunt unele lucruri raw care nu ii plac, deci sa nu crezi ca mananca de dragul meu ;)). Saptamana asta mi-a zis ca painicile raw cu rosii uscate sunt chiar bune, pe cand astea din postare nu prea i-au placut. Deci trebuie sa incerci o reteta apropiata de mancarea traditionala. Eventual un desert, ca alea sunt cele mai surprinzatoare.
Si nu trebuie sa mananci doar raw, ci poti sa incerci sa combini cu mancarea clasica.
Pirvu Gabriela says
Buna! f interesante retetele, drept pt care vreau sa incep cu painicile, insa sunt curioasa cate astfel de painici din imagine rezulta din cantitatile precizate mai sus, daca esti draguta sa imi spui 🙂 multumesc anticipat!
Pirvu Gabriela says
faina de in are contraindicatii. Comentariul domnului Laszlo – http://ligiapop.com/2009/05/26/semintele-de-in-si-proprietatile-lor/
Andreea says
Buna Gabriela! Nu mai tin minte exact cate painici au iesit, insa cred ca in jur de 15-20.
Ciuperci Shiitake says
Un mic dejun foarte sanatos!