Ieri mi s-a facut o pofta nebuna de rulouri cu scortisoara. Le aveam pe lista de ceva vreme si visam la un rulou caldut cu aroma de scortisoara, cu glazura dulce acrisoara de crema de branza si putina nuca prajita. Ce poate fi mai bun?
Am pe blog inca doua retete de rulouri cu scortisoara: prima este destul de veche, una dintre primele retete de pe Taste Bazaar, iar a doua este o reteta de cinnamon rolls dospite la rece, peste noapte, dar de data aceasta am vrut sa incerc o reteta noua, iar rulourile au iesit fenomenal! Aluatul e foarte fraged si pufos, se desprinde in fasii, cu aroma dulceaga de scortisoara si o glazura mi-nu-na-ta de crema de branza si unt.
Din cantitatile din reteta ies 24 de rulouri, ceea ce poate fi mult daca nu aveti musafiri sau daca nu aveti de gand sa mancati doar rulouri cu scortisoara dimineata, la pranz si seara, timp de doua zile. Ceea ce nu ar fi neaparat exclus, la cat sunt de bune :)). Dar daca nu aveti cu cine le imparti, puteti face jumatate de cantitate, sau puteti incerca sa congelati jumatate de aluat (sau rulouri deja umplute necoapte) sau chiar rulouri gata coapte. Eu n-am apucat sa fac treaba asta, pentru ca le-am impartit cu vecinii, dar data viitoate incerc sa congelez si aluat si rulouri, ca sa vad cum se pastreaza.
- 500 gr faina alba
- 20 gr drojdie proaspata (sau 7 gr de drojdie uscata)
- 300 ml lapte caldut
- 50 gr zahar alb
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 2 oua
- ¼ lingurita de sare
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 50 gr zahar alb
- o lingura cu varf de scortisoara pudra
- 150 gr crema de branza
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 50 gr zahar pudra
- o lingura de extract de vanilie
- 30 gr miez de nuca prajita si tocata
- Intr-un bol se pune drojdia si o lingura de zahar, se amesteca si apoi se toarna laptele caldut. Se lasa sa dospeasca 15 minute.
- Intr-un castron se pune faina, sarea, ouale, untul, zaharul, amestecul de lapte cu drojdie si se omogenizeaza. Aluatul se framanta cateva minute, facand miscari de intindere si impaturire spre mijloc. Aluatul este destul de umed si lipicios, daca dupa 2-3 minute de framantat nu incepe sa se lege si sa devina elastic, mai puteti adauga cate putina faina (cate 10 gr), pana cand il puteti manevra. Nu adaugati prea multa faina, altfel aluatul nu va mai iesi la fel de pufos.
- Se acopera castronul si se lasa aluatul la dospit timp de 1-2 ore, pana cand creste de 1,5 ori.
- Dupa 30 de minute de dospire, mai aplicati aluatului un set de intinderi si impaturiri in castron. Ridicati cate o margine de aluat, o trageti in sus si o aduceti peste mijloc. Faceti o tura sau doua de castron. Se acopera castronul din nou si se lasa din nou la dospit pana ajunge la volum dublu.
- Se pregateste umplutura. Se amesteca bine untul cu zaharul si scortisoara.
- Aluatul se rastoarna pe un blat infainat si se imparte in doua.
- Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pana la o grosime de aproximativ 0.5 cm. Presarati putina faina si pe suprafata aluatului si pe sucitor de cate ori este nevoie, pentru a nu se lipi aluatul.
- Intindeti jumatate de umplutura pe prima foaie de aluat. Nu trebuie sa acopere integral toata suprafata, cand va fi rulat aluatul, umplutura se va distribui uniform in interiorul ruloului.
- Se ruleaza foaia de aluat pe lung si se taie in 12 felii. O puteti imparti mai intai in doua, apoi in 4 si apoi fiecare bucata in 3. Daca vi se pare prea scurta, puteti taia doar in 2 bucati ultima data.
- Asezati rulourile intr-o tava unsa cu unt, la distanta de 2-3 cm unele de altele. Acoperiti tava cu un prosop si lasati rulourile sa mai dospeasca in jur de 30 de minute.
- Preincalziti cuptorul la 180 de grade (caldura sus jos).
- Intindeti a doua foaie de aluat si repetati pasii de mai sus. Acoperiti a doua tava si lasati-o la dospit.
- Bagati prima tava in cuptor pentru 27 de minute. Dupa 15 minute deschideti cuptorul si intoarceti tava, pentru ca rulourile sa se coaca uniform.
- Pregatiti glazura. Mixati cu un mixer untul si crema de branza cateva secunde. Adaugati zaharul pudra si extractul de vanilie si amestecati 1-2 minute, pana cand obtineti o crema pufoasa si lucioasa.
- Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca 10 minute.
- Bagati a doua tava in cuptor.
- Dupa 10 minute, intindeti un strat subtire de glazura peste rulourile calde. Cand le serviti, adaugati si restul de crema (pastrati si pentru a doua tava) si presarati cateva nuci coapte deasupra.
- Nu adaugati glazura peste rulourile pe care nu le veti servi imediat. Ele se vor pastra la temperatura camerei, acoperite, iar crema va sta la frigider pana in momentul servirii.
Cori says
Daca facem jumatate de portie, nu mai e nevoie de impartit aluatul, right? 😅 Facem tot aluatul din prima…? 🤔
Andreea says
Da, corect.
Carmen says
MINUNATE!!! Eu am facut aluatul seara, le-am pus in tava si le-am lasat la frigider peste noapte. Am folosit o tava mai mare in care au intrat toate rulourile. A doua zi dimineata, am scos tava si le-am lasat afara pana s-a incins cuptorul, apoi le-am copt. Au iesit extraordinar! Data viitoare incerc sa congelez 🙂 Multumim pt reteta!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-au placut! E o varianta buna sa le dospesti la rece, cred ca aluatul iese si mai fraged.
Adriana says
Au iesit extraordinare❤️ Aluatul se poate congela?
Andreea says
Ma bucur ca ti-au placut :). Da, se poate congela :).
Mihaela Rusca Ciobanu says
Reteta ta e cea mai buna pe care am gasit-o! Compozitia, textura si gustul aluatului sunt grozave! Multumim de reteta 😚
Ralu says
Cele mai bune rulouri cu scorțişoara! Perfecte!
Andreea says
Ma bucur mult ca ti-au placut!
Lulia says
A patit cineva sa nu ii creasca aluatul? Nu s-a dublat…nu a iesit pufos. Ma intreb ce am gresit…
Andreea says
E posibil sa fi fost o problema cu drojdia.
Lolo says
Am încercat ieri rețeta, au ieșit demențiale rulourile cu Scorțișoara 😍😍Merci mult pentru rețeta ❤️
Andreea says
Cu placere! Ma bucur ca ti-au placut!
Tudor says
Super bune! Au iesit foarte gustoase și pufoase!
Perfecte! Mulțumim de rețete!