Am descoperit babka cu Nutella si ciocolata la brutaria Miez si de atunci nu am mai avut liniste, mi-am spus ca trebuie sa o reproduc si eu acasa. Am vazut intr-o postare de-a lor de pe Instagram ca reteta este inspirata de la Uri Scheft si am inceput sa o caut si eu. Babka pe care am mancat-o la Miez era din aluat foietat cu unt, ceea ce o facea mai frageda si extrem de gustoasa. Am gasit o astfel de reteta pe care am si pregatit-o anul trecut si a iesit foarte bine, insa anul acesta nu am mai avut timp sa aplic tehnica de laminat aluatul, asa ca am urmat o alta reteta, tot a lui Uri Scheft, care e foarte asemanatoare. Babka pregatita in brutaria lui Uri a fost numita cea mai buna babka din New York in 2013, de catre New York magazine si de atunci a devenit faimoasa, de unde si denumirea ‘famous Nutella babka’ sub care se gaseste pe internet.
Babka se aseamana cu un cozonac, doar ca are o impletitura specifica si este insiropata cu un sirop de zahar pentru a mentine umiditatea aluatului si a nu se usca prea repede. Partea de deasupra devine foarte crocanta, insa interiorul ramane fraged. Varianta cu Nutella este delicioasa, insa poate fi cam dulce, asa ca daca vreti, puteti reduce cantitatea de crema cu care se umple cozonacul. Puteti sa mai folositi ca umplutura si alte ingrediente precum nuci, crema de cacao, mere caramelizate cu scortisoara, stafide, crema de branza sau chiar halva.
- 120 gr lapte la temperatura camerei (+10/20 ml daca aluatul e prea uscat)
- o lingura de extract de vanilie
- 20 gr drojdie proaspata (sau 6 gr de drojdie uscata)
- 280 gr faina 650 cernuta
- 220 gr faina 000 cernuta (sau poti folosi 500 gr dintr-un singur tip de faina)
- 2 oua
- 75 gr zahar alb
- 1 praf de sare
- 80 gr unt la temperatura camerei
- 400 gr Nutella
- 150 gr ciocolata neagra
- 160 gr zahar
- 120 gr apa
- Dizovla drojdia in lapte si las-o 10 minute.
- Intr-un castron pune fainurile, ouale, vanilia, zaharul, sarea si untul impartit in bucati mici. Adauga laptele cu drojdie si framanta pana obtii un aluat omogen (aprox. 10 minute). Aluatul meu a fost cam uscat, asa ca am mai adaugat 10 ml de lapte.
- Intinde aluatul intr-o foaie de aprox. 20x30 cm si asaza-l cu latura scurta spre tine. Adu o treime de aluat spre mijloc, apoi acopera cele doua parti suprapuse cu partea ramasa neimpaturita. Vei face o impaturire de tip 'scrisoare'. Adu partile laterale spre mijloc si suprapune-le in acelasi mod ca mai devreme. Vei obtine un patrat pe care trebuie sa il intinzi din nou (cu mana) intr-o foaie dreptunghiulara. Repeta impaturirile de mai devreme. Intinde din nou aluatul si repeta aceste miscari timp de 5 minute. Pentru a vedea acest proces in imagini, citeste articolul meu 'Paine cu maia - introducere', pasul de 'stretch and fold'.
- Pune aluatul intr-un castron uns cu unt, acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la temperatura camerei timp de 30 de minute. Apoi baga castronul in frigider pentru minim o ora, pana la 24 de ore. Eu l-am tinut la rece timp de 19 ore.
- Scoate aluatul din frigider, lasa-l jumatate de ora la temperatura camerei, imparte-l in doua bucati si apoi intinde-le intr-un dreptungi de aprox. 20x30 cm.
- Unge fiecare foaie de aluat cu Nutella, presara ciocolata tocata si ruleaza aluatul.
- Taie ruloul de aluat in doua, pe lung si apoi impleteste cele doua bucati una in jurul celeilalte.
- Pune cele doua babka in tavi de cozonac, cu hartie de copt.
- Acopera tavile cu folii de plastic sau casti de dus si lasa aluatul sa mai dospeasca inca 2-3 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade (caldura sus si jos).
- Baga tavile in cuptor pentru 40 de minute.
- Pune la fiert apa si zaharul, lasa-le sa dea in clocot, apoi amesteca pana cand zaharul se dizova complet. Lasa siropul sa se raceasca.
- Cand cozonacii sunt gata, unge-i cu sirop (e posibil sa nu fie nevoie de toata cantitatea).
cristina dinca says
sigur ies 2 bucati din aceasta cantitate sau trebuie sa dublam?
Andreea says
Da, ies doua bucati nu foarte mari. Nu ies cat un cozonac traditional.
Ricean Mihaela says
Buna Andreea, se poate inlocui zaharul cu miere de albine pentru sirop? Multumesc
Andreea says
Buna! nu am testat, dar cred ca ar merge.