• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Babka cu Nutella si ciocolata

19/12/2019 By Andreea 2 Comments

Am descoperit babka cu Nutella si ciocolata la brutaria Miez si de atunci nu am mai avut liniste, mi-am spus ca trebuie sa o reproduc si eu acasa. Am vazut intr-o postare de-a lor de pe Instagram ca reteta este inspirata de la Uri Scheft si am inceput sa o caut si eu. Babka pe care am mancat-o la Miez era din aluat foietat cu unt, ceea ce o facea mai frageda si extrem de gustoasa. Am gasit o astfel de reteta pe care am si pregatit-o anul trecut si a iesit foarte bine, insa anul acesta nu am mai avut timp sa aplic tehnica de laminat aluatul, asa ca am urmat o alta reteta, tot a lui Uri Scheft, care e foarte asemanatoare. Babka pregatita in brutaria lui Uri a fost numita cea mai buna babka din New York in 2013, de catre New York magazine si de atunci a devenit faimoasa, de unde si denumirea ‘famous Nutella babka’ sub care se gaseste pe internet.

Babka se aseamana cu un cozonac, doar ca are o impletitura specifica si este insiropata cu un sirop de zahar pentru a mentine umiditatea aluatului si a nu se usca prea repede. Partea de deasupra devine foarte crocanta, insa interiorul ramane fraged. Varianta cu Nutella este delicioasa, insa poate fi cam dulce, asa ca daca vreti, puteti reduce cantitatea de crema cu care se umple cozonacul. Puteti sa mai folositi ca umplutura si alte ingrediente precum nuci, crema de cacao, mere caramelizate cu scortisoara, stafide, crema de branza sau chiar halva.


Babka cu Nutella si ciocolata
 
Print
Timp de preparare
24 hours
Timp de gatire
40 mins
Timp total
24 hours 40 mins
 
Portii: 2
Ingrediente
Pentru aluat
  • 120 gr lapte la temperatura camerei (+10/20 ml daca aluatul e prea uscat)
  • o lingura de extract de vanilie
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 6 gr de drojdie uscata)
  • 280 gr faina 650 cernuta
  • 220 gr faina 000 cernuta (sau poti folosi 500 gr dintr-un singur tip de faina)
  • 2 oua
  • 75 gr zahar alb
  • 1 praf de sare
  • 80 gr unt la temperatura camerei
Pentru umplutura
  • 400 gr Nutella
  • 150 gr ciocolata neagra
Pentru sirop
  • 160 gr zahar
  • 120 gr apa
Preparare
  1. Dizovla drojdia in lapte si las-o 10 minute.
  2. Intr-un castron pune fainurile, ouale, vanilia, zaharul, sarea si untul impartit in bucati mici. Adauga laptele cu drojdie si framanta pana obtii un aluat omogen (aprox. 10 minute). Aluatul meu a fost cam uscat, asa ca am mai adaugat 10 ml de lapte.
  3. Intinde aluatul intr-o foaie de aprox. 20x30 cm si asaza-l cu latura scurta spre tine. Adu o treime de aluat spre mijloc, apoi acopera cele doua parti suprapuse cu partea ramasa neimpaturita. Vei face o impaturire de tip 'scrisoare'. Adu partile laterale spre mijloc si suprapune-le in acelasi mod ca mai devreme. Vei obtine un patrat pe care trebuie sa il intinzi din nou (cu mana) intr-o foaie dreptunghiulara. Repeta impaturirile de mai devreme. Intinde din nou aluatul si repeta aceste miscari timp de 5 minute. Pentru a vedea acest proces in imagini, citeste articolul meu 'Paine cu maia - introducere', pasul de 'stretch and fold'.
  4. Pune aluatul intr-un castron uns cu unt, acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la temperatura camerei timp de 30 de minute. Apoi baga castronul in frigider pentru minim o ora, pana la 24 de ore. Eu l-am tinut la rece timp de 19 ore.
  5. Scoate aluatul din frigider, lasa-l jumatate de ora la temperatura camerei, imparte-l in doua bucati si apoi intinde-le intr-un dreptungi de aprox. 20x30 cm.
  6. Unge fiecare foaie de aluat cu Nutella, presara ciocolata tocata si ruleaza aluatul.
  7. Taie ruloul de aluat in doua, pe lung si apoi impleteste cele doua bucati una in jurul celeilalte.
  8. Pune cele doua babka in tavi de cozonac, cu hartie de copt.
  9. Acopera tavile cu folii de plastic sau casti de dus si lasa aluatul sa mai dospeasca inca 2-3 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
  10. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade (caldura sus si jos).
  11. Baga tavile in cuptor pentru 40 de minute.
  12. Pune la fiert apa si zaharul, lasa-le sa dea in clocot, apoi amesteca pana cand zaharul se dizova complet. Lasa siropul sa se raceasca.
  13. Cand cozonacii sunt gata, unge-i cu sirop (e posibil sa nu fie nevoie de toata cantitatea).
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Mucenici moldoveneștiMucenici moldovenești
  • Tort de ciocolată cu mureTort de ciocolată cu mure
  • Parfait cu brownie si mousse de ciocolata cu visineParfait cu brownie si mousse de ciocolata cu visine
  • Cheesecake browniesCheesecake brownies

Filed Under: desert, retete Tagged With: aluat dospit, babka, ciocolata, nutella

Previous Post: « Ciuperci umplute cu branza si nuci (P)
Next Post: Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P) »

Reader Interactions

Comments

  1. cristina dinca says

    09/04/2020 at 12:27 pm

    sigur ies 2 bucati din aceasta cantitate sau trebuie sa dublam?

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:17 pm

      Da, ies doua bucati nu foarte mari. Nu ies cat un cozonac traditional.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Arome si soare din Sicilia

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tiramisu (fara oua crude)

Rulouri cu scortisoara (cinnamon rolls) in miez de noapte…

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Frittata cu legume si feta

Pancakes

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·