La sfarsitul zilei am ajuns in Piata Domului, de unde am admirat restaurantul The Cube, cocotat pe o cladire din dreapta Domului, chiar langa intrarea in galeriile Vittorio Emanuele. Ne-a entuziasmat gandul ca in 24 de ore urma sa luam si noi cina acolo si am plecat spre hotel sa ne odihnim.
A doua zi, am revenit in Piata si am vizitat Domul, insa, din pacate, acoperisul era inchis din cauza ghetii, asa ca nu am putut urca sa admiram piata de la inaltime. Am mai pozat putin The Cube, unde alti norocosi luau pranzul si am plecat sa mancam o pizza, ca sa punctam si acest “to do” pe lista :).
Doar eu si Lavinia am ajuns la Rossopomodoro, restaurantul pe care l-am descoperit in Sicilia. De data aceasta, am ales o pizza Baianese cu mozzarella de bivolita, mozzarella de vaca si o crema de hribi si trufe. A fost excelenta si am mancat-o pe toata :). Iar de baut, am ales un vin rosu acidulat cu aroma de piersica, Peschella, care, conform meniului, este tipic napoletan.
Lavinia a ales meniul zilei, adca un prim fel din paste cu legume si sos de rosii si felul principal, cod cu o garnitura de vinete foarte foarte buna.
Cand am iesit, chiar langa restaurant, pe Via Molino delle Armi 48, am gasit o gelaterie, Grom, unde inghetata este pregatita fara aditivi si conservanti. Ceea ce m-a bucurat si m-a indemnat sa imi fac de cap cu doua cupe. Una cu aroma de zabaglione (crema de oua si Marsala) si una cu iaurt.
Pentru mine este destul de neobisnuit sa mananc inghetata iarna, insa in Italia, in perioada aceasta, toata lumea mananca inghetata. Mi s-a parut destul de ciudat sa vad lumea imbracata destul de gros, cu fulare si caciuli, dar mancand inghetata pe strada, la fel ca in timpul verii. Insa cand am vazut ca si in Roma era la fel, m-am obisnuit cu ideea si m-am gandit sa-mi iau cat de curand un aparat de inghetata :).
Apoi ne-am intors la hotel sa ne pregatim pentru cina mult asteptata la The Cube.
Cand am ajuns, am fost intampinate cu sampanie Thienot 2004 si cu doua feluri de aperitiv, ton invelit in toast cu crema de ricotta si ghimbir si scoici Saint Jaques cu cous cous cu legume si trufe negre. Ambele absolut minunate.
Fiecare fel de mancare a fost insotit de cate un tip de vin. Preferatele mele au fost Riesling Kabinett Feinherb 2009 Schloss Johannisberg (alaturi de tagliolini) si Abraxas Passito di Pantelleria 2007 (care a acompaniat desertul). Am mai avut privilegiul de a incerca un Pinot Blanc De Silva Terlaner, Ribolla gialla de Oslavia Primosic si un Haut-Medoc Grand Cru Classé 2005 Château Belgrave. Toate excelente.
Dupa cina, am stat putin de vorba cu bucatarul sef care detine o stea Michelin, Andrea Canton care ne-a povestit despre restaurantul in care lucreaza, La Primula, despre organizatia din care face parte si din care au fost alesi bucatarii pentru The Cube, Jeunes Restaurateurs d’Europe si despre ciocolata pe care am primit-o cadou la sfarsit, facuta special pentru noi de un prieten bucatar care are un laborator de ciocolata.
Ce mi-a placut foarte mult la aceasta cina a fost ca am descoperite ca haute cuisine nu inseamna neaparat niste retete nemaintalnite, cu ingrediente neaccesibile si cu perioade de preparare de ore intregi. Atentia la detaliu, combinarea inteligenta a ingredietelor proaspete sunt secretul unor feluri de mancare impresionante care nu tradeaza vreun efort supraomenesc. Sunt convinsa ca anii de experienta duc la un astfel de nivel de specializare, insa pe mine, aceasta seara m-a ambitionat sa prepar si retete mai rafinate chiar si pentru momente mai putin festive.
Am plecat dupa patru ore de rasfat, incantate, cu zambetul pe buze si cu speranta ca intr-o zi vom mai avea ocazia sa ne bucuram de o asftel de experienta.
Ultima zi am petrecut-o in Roma , unde n-am vrut sa ratez ocazia de a vizita piata Campo dei Fiori, unde ne-am bucurat de soare si de produsele proaspete de pe tarabe.
Obosite, dar fericite, am ajuns acasa cu gandul la “cub”, asa cum l-am denumit prieteneste, restaurantul care ne-a primit atat de frumos si ne-a aratat ca mancarea poate fi arta.
Dana Burlacu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/ says
Doamne!!! M-ai dat pe spate cu toate fotografiile astea si descrierile de rigoare.
Sincer.. va invidiez.
Delicioasa says
Foarte faina experienta 🙂 Se vede ca v-ati distrat pe cinste si ati savurat fiecare moment. O zi frumoasa, draga mea! xoxo
Veronica says
Da…imi pare rau sa iti spun, dar tomcai ce ai ridicat standardele, in sensul in care acum ma astept ca cel putin la 2-3 postari sa mai castigi cate un concurs, sa mai pleci pe undeva si tot pui poze din restaurante d-astea exclusiviste! La cat mai multe premii deci! 🙂
Andreea says
Fetelor, a fost experienta culinara a vietii mele, asa ca o sa-mi ramana in suflet amintirile astea pentru totdeauna.
Vero, na ca intre timp am mai castigat ceva :P. Dar in viitorul apropiat nu se mai prevede nimic :))