Cand nu am timp sa urmez tot procesul de preparare al painii cu maia, sau cand imi ramane un rest de maia proaspat hranita, fac o focaccia cu maia. Aluatul se face aproape fara framantare (e nevoie doar de cateva intinderi si impaturiri), poate fi lasat la dospit peste noapte si dimineata poate fi copt. Eu pana acum l-am dospit la temperatura camerei dar cu siguranta merge dospit si la rece, pentru o perioada mai lunga de timp.
Focaccia cu maia se poate face simpla, cu sare sau cu diverse toppinguri: rosii cherry, masline, pesto, rozmarin, busuioc, catei de usturoi, rondele de ceapa, anghinare, felii de ardei gras, capere, sau chiar smochine sau struguri. Se poate manca cu un platou de aperitive italiene (mozzarella, prosciutto, masline, pesto, legume), cu o salata sau puteti face un sandvis cu diverse tipuri de branza si mezeluri.
- 380 apa
- 60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
- 500 gr faina alba de paine cu procent mare de proteina (de ex., Manitoba)
- 9 sare
- Optional, pentru topping-uri puteti folosi: fulgi de sare, crengute de rozmarin, busuioc, masline, rosii cherry, pesto.
- Intr-un bol se amesteca apa cu maiaua, apoi se adauga faina si sarea. Se amesteca bine cu mana pana cand se omogenizeaza aluatul.
- Se acopera bolul cu un prosop sau cu o folie alimentara si se lasa aluatul la dospit la temperatura camerei.
- Dupa 15 minute se face un set de intinderi si impaturiri (stretch and fold) direct in vas.
- Dupa alte 30 de minute se repeta aceleasi impaturiri.
- Se acopera iar bolul si se lasa la temperatura camerei inca 7-8 ore (la 22-23 de grade) pana cand aluatul se dubleaza in volum. Daca temperatura este mai mare, se reduce timpul de dospire, daca temperatura este mai mica, timpul se mareste).
- Intr-o tava de aproximativ 20x30 cm (sau una rotunda cu diametrul de 26 cm) se asaza o bucata de hartie de copt si se unge cu o lingura de ulei de masline.
- Se transfera aluatul in tava (nu se intinde in toata tava in acest moment), se unge cu o lingura de ulei de masline, se acopera cu o folie alimentara si se mai lasa la dospit timp de o ora jumatate, la o temperatura mai mare (24-25 grade).
- Cu 15 de minute inainte de a se incheia timpul de dospire, se preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
- Se mai toarna o lingura de ulei peste aluat si se unge bine peste tot. Se intinde aluatul in tava si se apasa cu degetele din loc in loc pentru a crea niste adancituri.
- Se pun deasupra aluatului fulgi de sare si topping-urile alese (rosii cherry taiate in doua, masline, pesto). Se mai pot pune rozmarin, busuioc, catei de usturoi.
- Se baga tava in cuptor si se coace focaccia pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
Anna says
Oare daca o las la dospit peste noapte (aprox 12 ore) sa pun la dospit la frigider?
Andreea says
O poti pune si la frigider peste noapte, dar dupa ce a dospit cateva ore (2-3) si la temperatura camerei. A doua zi cand o scoti trebuie sa o lasi iar la temperatura camerei, pana cand ti se pare ca a crescut suficient, e aerata si pufoasa.