• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Focaccia cu maia

13/06/2022 By Andreea Leave a Comment

Cand nu am timp sa urmez tot procesul de preparare al painii cu maia, sau cand imi ramane un rest de maia proaspat hranita, fac o focaccia cu maia. Aluatul se face aproape fara framantare (e nevoie doar de cateva intinderi si impaturiri), poate fi lasat la dospit peste noapte si dimineata poate fi copt. Eu pana acum l-am dospit la temperatura camerei dar cu siguranta merge dospit si la rece, pentru o perioada mai lunga de timp.

Focaccia cu maia se poate face simpla, cu sare sau cu diverse toppinguri: rosii cherry, masline, pesto, rozmarin, busuioc, catei de usturoi, rondele de ceapa, anghinare, felii de ardei gras, capere, sau chiar smochine sau struguri. Se poate manca cu un platou de aperitive italiene (mozzarella, prosciutto, masline, pesto, legume), cu o salata sau puteti face un sandvis cu diverse tipuri de branza si mezeluri.


Focaccia cu maia
 
Print
Timp de preparare
10 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
40 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 380 apa
  • 60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
  • 500 gr faina alba de paine cu procent mare de proteina (de ex., Manitoba)
  • 9 sare
  • Optional, pentru topping-uri puteti folosi: fulgi de sare, crengute de rozmarin, busuioc, masline, rosii cherry, pesto.
Preparare
  1. Intr-un bol se amesteca apa cu maiaua, apoi se adauga faina si sarea. Se amesteca bine cu mana pana cand se omogenizeaza aluatul.
  2. Se acopera bolul cu un prosop sau cu o folie alimentara si se lasa aluatul la dospit la temperatura camerei.
  3. Dupa 15 minute se face un set de intinderi si impaturiri (stretch and fold) direct in vas.
  4. Dupa alte 30 de minute se repeta aceleasi impaturiri.
  5. Se acopera iar bolul si se lasa la temperatura camerei inca 7-8 ore (la 22-23 de grade) pana cand aluatul se dubleaza in volum. Daca temperatura este mai mare, se reduce timpul de dospire, daca temperatura este mai mica, timpul se mareste).
  6. Intr-o tava de aproximativ 20x30 cm (sau una rotunda cu diametrul de 26 cm) se asaza o bucata de hartie de copt si se unge cu o lingura de ulei de masline.
  7. Se transfera aluatul in tava (nu se intinde in toata tava in acest moment), se unge cu o lingura de ulei de masline, se acopera cu o folie alimentara si se mai lasa la dospit timp de o ora jumatate, la o temperatura mai mare (24-25 grade).
  8. Cu 15 de minute inainte de a se incheia timpul de dospire, se preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
  9. Se mai toarna o lingura de ulei peste aluat si se unge bine peste tot. Se intinde aluatul in tava si se apasa cu degetele din loc in loc pentru a crea niste adancituri.
  10. Se pun deasupra aluatului fulgi de sare si topping-urile alese (rosii cherry taiate in doua, masline, pesto). Se mai pot pune rozmarin, busuioc, catei de usturoi.
  11. Se baga tava in cuptor si se coace focaccia pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeneste.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Paine cu maia cu stafide si nuciPaine cu maia cu stafide si nuci
  • Paine taraneasca cu maiaPaine taraneasca cu maia
  • Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline (P)Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline (P)
  • Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)

Filed Under: paine, retete Tagged With: focaccia, maia

Previous Post: « Frittata cu legume si feta
Next Post: Vinete la cuptor cu sos de iaurt »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Muntenia brunch la Urlati

Mai multe calatorii →

Deserturi

Gogosi

Triple Chocolate Mousse

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Granola sau muesli copt :)

Oua in paine

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·