Am mai fost la Londra de 4 ori până acum și pot spune că este orașul meu preferat dintre toate cele pe care le-am vizitat. Energia orașului, diversitatea lui, restaurantele, piețele, parcurile, muzeele creează pentru mine locul perfect pentru explorat și experimentat lucruri noi. Ultima oară am fost la Londra în 2016 și de atunci mi-a fost dor constant de acest oraș. În 2018 s-a născut Petra și am tot amânat să mai organizăm o vizită la Londra pentru că mi se părea greu de mers și de vizitat cu un copil mic. Dar anul acesta, am considerat că Petra e destul de mare și putem să ne bucurăm cu toții de ce are de oferit acest oraș. Și așa a și fost.
Zbor și cazare
Am cumpărat biletele de avion (la Ryanair) în luna martie, am călătorit la începutul lunii mai, în vacanța de Paște și am stat 6 zile. Avionul a aterizat pe aeroportul Standsted, de unde am luat trenul (Stansted Express) până în centrul Londrei (Liverpool Station). Drumul a durat în jur de 50 de minute, iar biletele pentru toți 3 au costat 45£ (la dus le-am cumpărat online de pe site-ul Standsted Express, iar la întoarcere le-am cumpărat de la un aparat de bilete din stația Liverpool Station (am ales varianta de group ticket, care era mai avantajoasă).
Pentru cazare am căutat un hotel care să nu fie foarte departe de centru, astfel încât să nu facem drumuri foarte lungi cu Petra, doar de la cazare în centru. După multe zile de căutări, am găsit hotelul Travelodge, locația din Covent Garden, care deși depășea bugetul nostru inițial, părea alegerea perfectă pentru noi din punctul de vedere al locației. Fiind într-un loc atât de central, am putut ajunge în toate locurile de interes destul de rapid, fie pe jos, fie cu metroul, autobuzul sau taxi-ul (noi am folosit Bolt). Iar la prânz, când Petra obosea și trebuia să doarmă, ajungeam repede la hotel, unul dintre noi rămânea cu ea, iar celălalt ieșea la plimbare prin Covent Garden. Iar lângă hotel era multe restaurante bune, magazine, multe teatre și chiar și Royal Opera House.
Pentru că nu știam mare lucru despre lanțul de hoteluri Travelodge, doar faptul că este un lanț hotelier de tip ‘budget’, am avut ceva emoții legate de cameră (că vă fi foarte mică sau nu suficient de îngrijită), însă când am ajuns am fost plăcut surpinsă să găsesc o cameră destul de spațioasă și curată (noi am ales small family room, cu un pat dublu și unul single). Mi s-a părut foarte util că am avut în cameră prize cu USB, în care am putut conecta direct cablurile pentru încărcarea telefoanelor și nu am avut nevoie de adaptor pentru priză.
Deși e într-o zonă centrală, hotelul se află pe o străduță mai retrasă și în cameră a fost liniște peste noapte, nu ne-a derajat nimic. Personalul hotelului a fost foarte amabil, deci pentru noi a fost o experiență foarte plăcută. Un minus ar fi că nu au Wi-fi gratuit, poți accesa doar 30 de minute pe zi rețeaua fară cost, apoi se percepe o taxă pentru traficul din ziua respectivă.
Organizare
Pentru că știam cât de multe lucruri are Londra de oferit, am vrut să organizez cât mai bine programul astfel încât să ne fie ușor să ajungem unde ne doream și să ne bucurăm de cât mai multe experiențe.
Astfel că am făcut un plan pe zile, cu vreo două săptămâni înainte, în care am pus obiectivele principale pe care vrem să le vizităm și le-am organizat pe zone și ore, astfel încât să eficientizăm timpul și energia.
Am luat în calcul faptul că după prânz Petra va fi deja obosită și va avea nevoie să se odihnească, așa că am planificat activitățile organizate (muzee, locuri de joacă, vizite în anumite locuri) în prima parte a zilei, astfel încât să fim cu toții odihniți și să fim siguri că ajungem la timp. În a doua parte a zilei am planificat plimbări în parc, vizite în locuri unde nu era nevoie de bilet sau programare. Am lăsat destul de lejer programul pentru a doua parte a zilei, ca să avem ceva flexibilitate și să avem cum să includem un anumit loc pe care am mai dori să îl vedem sau să reprogramăm o experiență pe care o stabilisem în programul inițial (de exemplu, o vizită într-un parc, dacă în ziua în care îl pusesem în plan ar fi plouat).
Am făcut mai întâi o listă cu locurile în care vrem să ajungem și experiențele pe care ni le dorim. Apoi le-am prioritizat și la unele a trebuit să renunțăm pentru că nu aveam suficient timp. Ne-a ajutat foarte mult să facem asta dinainte, pentru că atunci când am ajuns acolo, știam exact pentru ce avem timp și nu am fost tentați să bifăm cât mai multe obiective și nici nu ne-am frustrat că nu am ajuns într-un anumit loc.
De exemplu, inițial am pus pe listă Buckingham Palace și schimbarea Gărzii, însă după ce am tot ajustat programul, mi-am dat seama că erau lucruri mai importante pe care doream să le facem și am considerat că Palatul nu era ceva atât de important pentru noi, mai ales că eu și Mădălin îl văzusem deja, iar pentru Petra probabil n-ar fi reprezentat un interes foarte mare.
Am salvat toate locurile în care voiam să ajungem în Google Maps, într-un folder dedicat Londrei și asta m-a ajutat să am mereu la îndemână locația lor, distanța dintre ele și să pot planifica traseul și timpul necesar să ajung de la unul la altul. Și bineînțeles, să nu uit de niciunul :).
De ce mi se pare important să faci un plan detaliat înainte să ajungi în vacanță la Londra?
Sunt câteva motive pentru care acest lucru e important și te ajută foarte mult în organizare. În primul rând, programul obiectivelor la care vrei să mergi. Unele sunt închise în anumite zile, sau au program doar într-un anumit interval.
În al doilea rând, multe dintre muzee sau alte locuri de interes sunt foarte populare și biletele (chiar dacă intrarea este gratuită) se rezervă cu mai mult timp înainte de către turiști și ajung să fie sold out pentru anumite zile. Dacă, de exemplu, dorești să mergi la un spectacol, cumpărarea din timp a biletelor, iți permite să alegi locuri mai bune sau prețuri mai mici. Sau dacă vrei să ajungi la un restaurant bun, ai șanse mai mari să găsești o masă în ziua și la ora la care iți dorești dacă faci o rezervare din timp. Iar asta e ceva care te poate ajuta foarte mult, mai ales dacă ești cu copilul.
Ce mi se mai pare extrem de util este că odată ce ai planul, știi ce urmează să faci în ficare zi. Biletele sunt deja cumpărate, știi unde trebuie să ajungi, poți stabili traseul și mijlocul de transport, poți afla timpul pe care îl faci până la destinație și odată ce ajungi în vacanță ești mult mai relaxat și nu mai pierzi timp cu planificarea. Odată ce îți faci rezervare pentru un obiectiv într-o anumită zi, poți stabili și ce alte activități mai poți face în zona respectivă. De exemplu, în ziua în care știam că vom merge la Madame Tussauds, am planificat și o vizită în Regent’s Park, care e foarte aproape.
Încă o mențiune ar fi că înainte de a pleca cu 1-2 zile m-am uitat și pe prognoza meteo și am mai făcut anumite ajustări în funcție de vremea prevăzută. Am mutat, de exemplu, plimbarea în parc dintr-o zi care se anunță ploioasă, într-o altă zi.
În concluzie, planul pe care l-am făcut a fost de mare folos și pe noi ne-a ajutat foarte mult.
Ce obiective am ales dinainte, ce rezervări am facut și ce bilete am cumpărat?
Prima experiență pe care am pus-o pe listă a fost un musical. Am căutat un spectacol potrivit pentru Petra și am găsit Frozen, care se joacă la Teatrul Royal Drury Lane (care era la 10 minute de mers jos de la hotel). Am citit review-uri foarte bune legat de el, am văzut câteva imagini pe YouTube și TikTok și m-am convins că trebuie să mergem și noi să îl vedem, mai ales că Petra văzuse filmele Frozen și i-au plăcut mult. Și acesta a fost un motiv pentru care l-am ales, faptul că Petra știa acțiunea și personajele și i-ar fi fost destul de ușor să înțeleagă spectacolul chiar și în engleză.
Biletele le-am cumpărat de pe site-ul LW Theatres (site-ul oficial). Odată ce intri pe pagina de selecție a biletelor, poți vedea o mică imagine cu modul în care se vede scena de pe acel loc. Noi am ales locurile în rândul 4 pe mijloc (Stalls D) și au fost minunate. Costul a fost destul de mare (aprox. 90£/bilet) însă am considerat că aceasta vă fi experiența cea mai importantă a vacanței și că merită să o trăim la adevărata valoare. Iar din punctul nostru de vedere, a meritat.
Un loc în care am vrut să ajungem a fost Science Museum, așa că am făcut o rezervare cu o săptămână înainte de a merge. Intrarea la muzeu este gratuită, însă se face rezervare dinainte pe site-ul lor. Nu sunt sigură dacă se poate intra și fară să ai rezervare, dar pe site poți alege intervalul în care vrei să mergi și în ziua în care am fost noi, unele intervale erau deja ocupate complet. În afara de expozițiile gratuite, mai exista și Wonderlab, o zonă cu multe activități interactive, unde există o taxa de 12£, iar vârstă minimă recomandată e de 7 ani (dar eu zic că merge și de la 4-5 ani fără probleme). Noi am cumpărat bilete și aici, pentru că ne-am gândit că ar fi distractiv pentru Petra și a meritat din plin.
Am ales să mergem și la Madame Tussauds, în special pentru că apucasem să îi povestim Petrei că la Londra există un muzeu cu figuri de ceară, iar ei i s-a părut foarte interesant și a zis că vrea să meargă :). Așa că am luat bilete cu o săptămână înainte, tot de pe site-ul oficial (apox. 30£/bilet). Și aici se alege intervalul în care vrei să mergi când cumperi biletul. De pe site se pot cumpăra bilete combinate pentru mai multe atracții la un preț redus.
Un loc pe care l-am văzut pe TikTok și mi-a atras atenția a fost Bubble Planet, un fel de loc de joacă cu tema ‘bule și baloane’. Mi s-a părut o experiență distractivă de făcut în familie, așa că am luat și aici bilete dinainte, de pe site-ul lor (20£/adult, 14£/copil). Tot cam cu o săptămână înainte am luat biletele și am putut selecta intervalul dorit (dimineața). Cu 2-3 zile înainte se ocupă anumite intervale sau chiar pot fi sold out.
Pentru că am avut o lista foarte mare de restaurante la care mi-am dorit să ajung, am ales câteva la care să fac rezervare din timp. La unele deja nu mai găseam locuri cu 2 săptămâni înainte, așa că am rezervat la Bancone, Bubala și Wild Honey. Pentru rezervări am intrat pe site-ul restaurantelor și accesând meniul de rezervări am intrat pe platforma de rezervări (Seven Rooms). Pentru rezervare se solicită datele de pe card pentru că există o politică de neprezentare. Dacă nu onorezi rezervarea sau nu o anulezi cu o anumită perioadă înainte (din ce am văzut eu, ar fi 24 de ore înainte), este posibil (aceasta e exprimarea de pe site deci nu știu daca se aplică în toate situațiile) să ți se perceapă o anumită taxă (de ex., 20£ de persoană). Sincer, m-a îngrijorat puțin regula asta (mai ales ca eram cu copilul după noi și nu știam cum ni se va modifica programul) așa că am fost foarte atentă să îmi pun remindere dinainte și în caz că estimam că nu am putea ajunge, să anulez la timp (dar am primit și notificări pe mail cu o zi înainte pentru a confirma sau a anula rezervarea). La două dintre restaurante am ajuns, însă la Wild Honey am anulat rezervarea cu o zi înainte pentru că ne-am dat seama că nu mai puteam ajunge.
Transport în comun
M-am documentat legat de transportul în comun din Londra înainte să plecam și am aflat că cea mai bună variantă este să plătim călătoriile cu cardul, ‘as we go’. Din ce îmi amintesc, acum mai mulți ani erau niște opțiuni de abonamente pe un anumit număr de zile, însă acum n-am mai găsit aceste variante. Am plătit cu cardul de debit, atât la metrou, cât și la autobuz (la aparatele de la intrare) și la finalul zilei, se contorizau călătoriile și se taxau conform zonei în care am folosit transportul în comun. Taxa pe o zi de transport (cu metroul și autobuzul) în zona 1 (indiferent de numărul de călătorii), a fost în jur de 5£. Prețul diferă dacă se călătorește în alte zone. La Uber Boat, prețul biletului este în jur de 18£.
Ne-am orientat cu Google Maps, atât pentru traseele cu transportul în comun, cât și pentru mers pe jos.
Activități, muzee și atracții
Prima oprire după ce am ajuns la Londra a fost la Borough Market. Am ajuns sâmbătă dimineața, iar aceasta e singura zi în care piața se deschide la ora 9 (în restul zilelor se deschide la 10, mai puțin lunea, când e închis). Noi am aterizat foarte devreme, așa că la ora 9 eram deja la piață. A fost minunat că am prins piața mai liberă în prima jumătate de oră, ne-am putut plimba liniștiți. Am admirat standurile cu fructe și legume, am mâncat faimoasele gogoși cu crème brûlée de la Bread Ahead, am băut un suc de fructe exotice de la Turnips, am băut o cafea bună de la Change Please, am mâncat mâncare indiană de la Horn Ok Please și tacos de la Tacos Padre. Am stat în jur de două ore și jumătate în Borough Market și a fost o experiență frumoasă, Petra nu s-a plictisit, a fost încântată de ce a văzut acolo.
Prima activitate pe care am plănuit-o a fost o vizită la Science Museum. Cu o săptămână înainte am făcut rezervare pe site-ul lor pentru acces în ziua și la ora dorită (intrarea e gratuită, dar e nevoie de rezervare). Tot atunci am cumpărat bilete pentru acces la Wonderlab (12£/persoană). În muzeu ne-a plăcut expoziția despre Spațiu, însă după ce a văzut-o, Petra nu a mai avut răbdare să viziteze alte expoziții. Apoi am mers la Wonderlab și acolo a fost fascinată.
Sunt diverse zone cu experimente interactive și demonstrații și prezentări legate de știință. E un loc minunat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Petra s-a dat pe tobogane, a făcut avioane din hârtie, a făcut multe experimente și a asistat la două demonstrații, una cu reacții chimice cu gheață carbonică și una cu știința din spatele lansării rachetelor. Noi am stat două ore și jumătate și nu ne-am plictisit, iar Petra a spus că a fost cel mai frumos muzeu la care a fost vreodată. Wonderlab este recomandat copiilor peste 7 ani, dar și pentru copii de 4-5 ani mi se pare foarte potrivit și îl recomand din suflet, dacă ajungeți la Science Museum. Pentru copii mai mici, există la subsolul muzeului, zona ‘The garden’ cu tot felul de activități interactive (acolo accesul este gratuit).
Fară îndoială, highlight-ul vacanței a fost musical-ul Frozen, la care am luat bilete cu o lună înainte, de pe site-ul LW Theatres (este permis accesul copiilor de peste 4 ani). După cum povesteam mai sus, am ales niște bilete în primele rânduri, pentru a ne bucura la maxim de spectacol. Și a fost, într-adevăr, o experiență nemaipomenită. Întreg show-ul este fascinant, de la decoruri, la muzica live cântată de orchestră, la actori și costume. Au fost câteva momente superbe, care ne-au lasă cu gura căscată, ba chiar ne-au și dat lacrimile la un moment dat. Este un spectacol magic și merită văzut atât de copii, cât și de adulți :). El se mai pune în scenă până în septembrie 2024, deci dacă ajungeți la Londra până atunci, să îl aveți în vedere. Altfel, cred că merită să căutați și alte musical-uri pentru că sunt zeci de opțiuni în teatrele din oraș.
Ce cred că este util, este ca cei mici să cunoască deja povestea și personajele, pentru a înțelege mai ușor acțiunea. Fiind în engleză, dialogurile și cântecele nu sunt ușor de înțeles pentru copii care nu cunosc limba și chiar dacă un adult îi poate traduce copilului, e destul de obositor și posibil deranjant pentru vecinii de scaun, să vorbești (char și în șoaptă) tot spectacolul. Și mai e ceva ce cred că merită menționat, în sală, aerul condiționat se simte foarte puternic și rece. Pe noi chiar ne-a durut capul de la el, iar Petra chiar s-a simțit destul de rău la un moment dat. Așa că poate fi o idee bună să aveți la voi un fes, indiferent de anotimp. Better safe than sorry…
La Madame Tussauds am mers pentru că Petra a aflat că există acest muzeu al figurilor de ceară și a vrut foarte mult să le vadă, mai ales pe Michael Jackson și pe Freddie Mercury :). Am luat biletele online, cu o săptămână înainte de pe site-ul muzeului. Am ales o anumită zi și un interval de vizitare. Noi am ajuns cu 30 de minute mai devreme, gândindu-ne că va fi nevoie să stam la coadă, însă nu ni s-a permis să ne așezam la coadă decât cu 10 minute înainte de ora la care aveam biletele. La coadă am stat cam 15 minute. Deși au intrat multe persoane în același interval cu noi, nu am simțit că e foarte aglomerat pentru că ne mișcam destul de repede. Te poți apropia de figurile de ceară și poți face poze cu ele (doar familia regală este într-o zonă restricționată, unde poți merge să ți se facă poze de către fotograful muzeului (care erau contra cost).
Mie mi s-a părut că erau destul de puține figuri de ceară în zona de personalități, mă așteptam să fie mai multe. Iar marea dezamăgire a fost că nu exista figura lui Michael Jackson, deci Petra a fost tare supărată când a aflat. Prin zona de figuri de ceară am trecut în 30 de minute, apoi am intrat într-o zonă cu un trenuleț care te plimba în jur de 5-10 minute prin niște încăperi care ilustrau istoria Londrei. A urmat apoi o zonă cu câțiva supereroi și o zonă ceva mai mare cu personaje din Războiul Stelelor. În concluzie, mie nu mi s-a părut wow experiența de la Madame Tussauds și nu consider că e un loc de neratat, mai ales că are și un cost destul de mare (30£/pers).
O plimbare cu roata London Eye nu plănuisem să facem, pentru că eu o consideram mult prea turistică și cam scumpă. Dar la finalul vizitei din Madame Tussauds, era un birou unde puteai să faci upgrade la bilet și să adaugi o plimbare cu London Eye cu 10£ (în mod normal costă 30-40£). Ni s-a părut rezonabil prețul și am făcut upgrade-ul, gândindu-ne că va fi o experiență interesantă pentru Petra. Am ales un interval pentru următoarea zi, iar când am ajuns acolo, ni s-a permis să ne așezam la coadă doar la ora la care aveam bilete și am stat la coadă în jur de 25 de minute. Deși eram sceptică referitor la această activitate, până la urmă mi s-a părut chiar faină. Plimbarea a durat în jur de 30 de minute, suficient de mult încât să te bucuri de experiență, priveliștea e minunată, iar cabinele nu sunt foarte aglomerate (se permite accesul pentru aproximativ 20 de persoane). Cred că în varianta de bilet combinat cu altă atracție, chiar merită.
În ziua în care am mers la London Eye, am mers și în zona cu Big Ben și Westminster Abbey. Este o zonă turistică, destul de aglomerată, în care nu poți face prea multe, dacă nu intri să vizitezi obiectivele. În apropiere este și St. James Park și Buckingham Palace, însă noi nu am mai avut timp să le vizităm. Noi am stat puțin în Parliament Square Garden, apoi am mers în parcul Jubilee Gardens, care e fix lângă London Eye și unde este un loc de joacă foarte drăguț pentru copii.
Am bifat și Tower Bridge, însă am fost pe fugă pentru că începuse ploaia. Doar am traversat podul și am făcut câteva poze, însă daca ajungeți acolo, să știți că turnul se poate vizita, iar între turnuri este o podea de sticlă spectaculoasă, pe care se poate merge, care poate fi un punct de atracție pentru copii.
Despre Bubble Planet am aflat de pe Tik Tok (unde am găsit mai multe recomandări de locuri și restaurante faine din Londra) și am luat bilete, tot online, de pe site-ul lor, cu o săptămână înainte. Deși este într-o locație destul de îndepărtată de centru (în zona Wembley), am ales să mergem acolo pentru că e un spațiu inedit, un fel de loc de joacă cu tema ‘bule și baloane’, în care ne puteam distra toți trei și am vrut să avem o astfel de experiență cu Petra în vacanță.
S-a dovedit a fi o alegere minunată, pentru că ne-am distrat foarte bine. Sunt încăperi cu baloane imense, o piscină mare cu bile de plastic, diverse jocuri interactive, zone cu proiecții și cu baloane de săpun. Noi am stat în jur de o oră și jumătate, iar Petrei i-a părut rău când am terminat vizita, voia să mai stam. Am văzut că au locații în mai multe orașe din Europa și SUA, așa că daca ajungeți într-un oraș în care există Bubble Planet, merită să mergeți.
Petra și-a dorit să meargă și cu barca, așa că am luat și un Uber Boat de la Bankside Pier până la Westminster. A fost o experiență drăguță, însă biletul a fost destul de scump pentru o călătorie de aproximativ 15 minute (18£). Nu știu dacă există opțiuni mai ieftine, dar merită să vă informați și eventual să faceți o plimbare mai lungă, către Greenwich sau chiar o către grădinile botanice Kew Gardens.
În Londra sunt multe parcuri frumoase și trebuie neapărat să vizitezi cel puțin unul dacă ajungi acolo. Noi am mers în Kensington Gardens, unde există un lac cu lebede, pe care le poți vedea de aproape, lucru care i-a plăcut mult Petrei. Ne-am jucat, ne-am plimbat și am văzut multe veverițe.
Am mai ajuns și în Regent’s Park în zona Queen Mary’s Rose Garden și în Gradina Japoneză, unde Petra a fost extrem de încântată să exploreze. Plănuisem și un picnic, însă vremea n-a fost cea mai potrivită, așa că am renunțat la idee. Daca ajungeți în Londra într-un sezon cald, un picnic în parc este de neratat.
Chinatown este un cartier bine cunoscut din Londra, unde se găsesc multe restaurante și magazine asiatice. Ne-am plimbat și noi prin Chinatown, am și mâncat în câteva locuri și mi s-a părut o experiență faină. Petrei i-au plăcut mult felinarele din hârtie atârnate pe deasupra străzilor, a băut Boba tea și a devorat niste pui prăjit de la Good Friend Chicken :).
O zonă frumoasă ce merită vizitata, este Covent Garden. Noi am stat acolo și am avut ocazia să ne plimbăm mult pe străduțe, să descoperim magazine, restaurante și brutării. Piața Covent Garden mi s-a părut exagerat de aglomerată (am mers într-o zi de weekend), dar împrejurimile merită explorate. Lângă piață este Muzeul Transporturilor, unde noi nu am ajuns, însă am înțeles că e un loc drăguț de văzut cu copiii.
Un loc care mie îmi place tare mult în această zonă este Neal’s Yard, o mică piațetă cu clădiri colorate, restaurante și magazine, cu un farmec aparte. Iar dacă sunteți iubitori de papetărie, pictură, desen sau DIY, puteți face o vizită la London Graphic Centre, un magazin foarte mare și bine aprovizionat cu art supplies.
Un alt loc drăguț de vizitat este The Now Building unde există un spațiu la parterul clădirii, în care se fac tot felul de proiecții pe niște ecrane imense, iar intrarea este gratuită.
În ultima zi mai aveam puțin timp de petrecut prin oraș și am mers în Trafalgar Square. Am fi vrut să intrăm la National Gallery, însă pentru că nu am planificat vizita din timp, nu am mai găsit bilete pe site (trebuie rezervate dinainte, chiar dacă intrarea este gratuită).
Așa că am mers la National Portait Gallery, care se află chiar în spatele National Gallery. Am rezervat biletele pe site-ul lor chiar înainte să intrăm (tot gratuit) și am admirat câteva expoziții. Pentru Petra n-a fost foarte interesant și s-a plictisit repede, dar eu zic că a meritat să facem o vizită scurtă și să o familiarizăm și pe ea cu un muzeu de artă.
Alte locuri în care am vrut să ajungem, dar la care am renunțat pentru că nu am mai avut timp: Natural History Museum, Young V&A, Hyde Park, Barbican Observatory, Camden Market, Little Venice, Garden at 120, Sky Garden, Greenwich Park & Observatory, Camley Street Natural Park, Kew Gardens, Bushy Park, Lift 109.
Restaurante
Ca informații generale, este recomandat, mai ales la restaurantele bine cotate, să faci rezervare din timp. Toate restaurantele pe care le aveam eu pe listă, aveau opțiunea de rezervare direct de pe site. Tot acolo găsiți și meniul, așa că vă puteți face o idee despre ce preparate și ce prețuri au. După cum spuneam mai sus, trebuie să aveți grijă dacă nu mai puteți ajunge, și să anulați din timp, conform politicii pe care o au afișată în momentul rezervării.
Unele restaurante oferă meniu de prânz sau de ‘pre-theatre’, unde au incluse două sau trei feluri de mâncare, la un preț mai mic. Puteți verifica pe site aceste meniuri și intervalul în care sunt servite. La restaurantele cu stele Michelin, poate fi o variantă accesibilă pentru a explora meniul. Este important să știți că multe restaurante acceptă doar plata cu card, așa că e bine să vă interesați dinainte. Un alt lucru pe care trebuie să îl știți este că la toate restaurantele, se adaugă ‘service charge‘ pe notă, automat. Pe unde am mers noi, procentul a fost de 12,5%. Ce mai e util să știți, este că puteți cere oriunde ‘tap water’, adică apă din partea casei, aceasta fiind gratuită.
Bancone – aici am făcut rezervare cu câteva zile înainte și am mers chiar în ziua în care am ajuns. Este un restaurant recomandat în ghidul Michelin Bib Gourmand și are specific italian, având ca preparat vedetă pastele proaspete, pregătite chiar de ei în locație. Eu am ales pastele ‘handkerchiefs’ cu unt cu nuci și gălbenuș confit, Petra le-a ales pe cele cu creveți și sos de smântână cu anșoa, iar Mădălin a ales pappardelle cu ragu de vițel. A fost bună mâncarea, cu ingrediente de bună calitate, pastele cu ragu mi s-au părut foarte gustoase, însă ca experiență culinară nu pot să spun că a fost ceva de neuitat. La ce diversitate gastronomică există în Londra, cred că merită explorate locuri cu mâncare ceva mai deosebită decât pastele, doar că atunci când ești cu copilul, e posibil să ai nevoie și de un restaurant cu paste bune în meniu :).
Cea mai memorabilă masă pentru noi a fost cea de la Dishoom. Acesta e un restaurant cu specific indian, foarte popular, care are mai multe locații în Londra. Noi îl cunoșteam de la vizita noastră anterioară, când avusesem o experiență foarte bună și ne propusesem să mergem și de data aceasta. Dishoom este un restaurant care primește review-uri destul de diferite. Sunt multe persoane care apreciază mâncarea lor (drept dovadă, restaurantele sunt mai mereu pline) și persoane care spun că mâncarea nu este autentică și că este overpriced și overrated. Eu sunt convinsă că există multe restaurante indiene mai bune în Londra, chiar aveam și eu unele pe listă, însă fie nu aveau locuri când am vrut să mergem, fie aveau program restrâns, fie erau în niște locații mai greu de accesat. Așa că am mers la Dishoom și nu am fost dezamăgiți.
Noi am ales locația din Kensington, unde a trebuit să așteptam vreo 30 de minute pentru o masă pentru că nu aveam rezervare, dar am stat în zona lor de bar, unde am putut să luăm niște băuturi. Apoi am fost conduși la masă și am comandat un Dishoom house chaat (un fel de salată cu cartofi dulci, iaurt, rodie, sfeclă și morcovi absolut genială), un black daal, un curry chicken ruby (delicios), Sheekh kebab de miel (gustos dar super de picant) și gunpowder potatoes.
Pentru Petra am luat din meniul pentru copii un Murgh Malai, adică pulpă de pui marinată (nepicantă), cartofi și salată care a fost foarte bun, iar porția a fost generoasă. Am luat și mango lassi, o băutură pe bază de mango și iaurt, excelent. La final, Petra a primit din partea casei un kulfi de mango (o înghețată pe băț făcută din lapte condensat și piure de mango). Atât de mult ne-a plăcut tuturor, încât ne-am mai comandat două. Și tot din partea casei, ne-au servit și cu House Chai, un ceai negru cu multe condimente, cu lapte. Servirea a fost rapidă, oamenii foarte amabili, atmosfera faină, iar mâncarea nouă ne-a plăcut foarte mult.
În ultima zi în Londra, am mers din nou la Dishoom, de data aceasta în locația din Covent Garden, unde am mâncat micul dejun. Auzisem că au un naan roll foarte bun, așa că am comandat unul cu bacon și unul cu ou. Au fost senzaționale! Ne-au plăcut atât de mult încât ne-a părut rău că am mers la ei la micul dejun abia în ultima zi. Pentru Petra am luat iaurt cu granola și fructe și mango lassi, iar noi am băut House Chai (la care poți face refill gratuit de câte ori dorești).
Un alt restaurant în care am mâncat bine a fost Xian Biang Biang, un local cu specific chinezesc, unde servesc multe feluri de mâncare pe bază de tăiței preparați chiar de ei în locație. Noi am luat tăiței cu vită (foarte buni), pui cu tăiței cu legume, colțunași cu legume și o salată de castraveți. Toate au fost gustoase, porțiile au fost generoase, iar prețurile au fost destul de accesibile (10-13£ un preparat).
Despre Bubala auzisem dinainte să plecam în interviurile Top Jaw de pe Instagram. Mulți chefi recomandau acest restaurant pentru preparatele lor vegetariene inspirate din bucătăria Orientului Mijlociu și pentru ‘great value for money’, așa că l-am pus pe listă și cu doua săptămâni înainte am făcut și o rezervare. Când am ajuns, restaurantul abia deschisese pentru cină (au două intervale în care deschid) și toate mesele erau deja pline, semn că e un loc în care chiar ai nevoie de o rezervare.
Ei au un meniu à la carte și au și meniuri de degustare. Noi am cerut meniul à la carte și am ales un hummus cu unt ‘caramelizat’ (acesta nu m-a impresionat), baba ganoush cu ulei infuzat cu frunze de curry (a fost interesant, diferit de orice alt baba ganoush pe care l-am încercat), un falafel tare bun, frigărui de ciuperci pleurotus pentru care sunt celebri (mi-au plăcut, au fost gustoase) și un halloumi cu mușețel și miere de fenicul care mi s-a părut demențial, a fost cel mai bun halloumi pe care l-am mâncat. Mi-a plăcut experiența la Bubala, mâncarea a fost bună, servirea amabilă și rapidă, atmosfera plăcută și preturile destul de accesibile (5-12 lire pentru un aperitiv și undeva la 16 lire un fel principal).
Un alt restaurant pe care l-am pus pe listă după ce l-am văzut recomandat de mai multe ori la Top Jaw a fost Hoppers. E un local inspirat din bucătăria din Sri Lanka și din sudul Indiei, care are ca elemente centrale ale meniului niște clătite sărate (hoppers și dosas) umplute cu diverse ingrediente, sau simple, care se pot mânca alături de alte preparate. Din păcate aici nu am făcut rezervare din timp, pentru că nu știam când vom ajunge și am mers fără rezervare, la ora prânzului, când, evident, era aglomerat.
Am găsit doar o masă la geam, pentru două persoane, unde nu ne-au dat voie să ne așezam toți trei, așa că am mâncat pe rând. Din cauza asta, dar și pentru că doamna care ne-a servit nu a fost deloc binevoitoare, experiența per total nu a fost una ideală. Însă mâncarea a fost foarte bună. Am mâncat un curry de miel absolut divin, cel mai bun curry pe care l-am mâncat vreodată, la care am rămas cu gândul mult timp. Chiar dacă era de miel și era și picant, i-a plăcut și Petrei foarte mult. Am luat și niște rulouri de miel, care au fost gustoase, dar tot foarte picante. Ne-au și spus când am întrebat ce aș putea lua pentru Petra, că nu au nimic nepicant în meniu. Așa că pentru ea am luat o pâinică roti, o dosa și niște iaurt simplu. Mi-a părut tare rău că nu am reușit să mă documentez mai bine dinainte despre ce au în meniu și să știu ce vreau să încerc, căci sunt sigură că au preparate bune, mai ales din ce am văzut și pe mesele celorlalți clienți. Aici aș vrea să mai merg o dată când ajung la Londra, însă clar voi face o rezervare.
În Chinatown ne-am oprit să mâncăm la Bun House, un local faimos pentru chiflele gătite la aburi, cu diverse umpluturi. Noi ne-am luat câte una din fiecare: cu pui, porc, vită, miel și cea dulce, cu cremă de ou. Au fost gustoase toate, ne-a plăcut experiența.
Nu țineam neapărat să mănânc pizza la Londra, însă într-o seară după ce Petra se simțise rău, am zis să mergem să mâncam ceva safe, să nu experimentăm cu o bucătărie exotică. Îmi salvasem pe listă o pizzerie pe care o văzusem recomandată pe Tik Tok, Vasiniko. Este un restaurant italian, care are locații și în Italia și unde se pregătește pizza napolitană autentică. Am luat o Margherita și o Capricciosa, ambele au fost bune, dar nu mi s-au părut memorabile.
Am descoperit Drury 188 – 189 din întâmplare, pentru că se afla chiar vis a vis de hotelul nostru, iar în ziua în care am ajuns, Mădălin a văzut că stăteau mulți oameni la coadă în stradă, să aștepte o masă la ei. Am căutat locul pe Google și am văzut că e un restaurant care servește preparate de mic dejun și brunch, așa că a doua zi ne-am dus și noi să mâncam micul dejun. La ora 8 era încă gol, însă în jumătate de oră se ocupaseră toate mesele și deja așteptau oameni afară.
Noi am luat Eggs Royale (ouă poșate cu somon afumat), Eggs Drury (ouă poșate cu bacon) și scrambled eggs. Am mai mers la ei încă o dată și atunci am luat avocado toast cu ouă poșate și French Toast. Ne-a plăcut mâncarea la ei, cafeaua e bună, locul e și el simpatic. Dacă ajungeți în zonă și vreți să luați micul dejun, îl recomand.
Tot foarte aproape de hotel am găsit și restaurantul Caravan Covent Garden, despre care am citit review-uri foarte bune. Au meniu de mic dejun, brunch, prânz și cină, dar noi am mers la micul dejun. Am luat Baked Eggs (ouă coapte în sos de roșii, un fel de shakshouka) și The Fry (un fel de mic dejun englezesc).
Ouăle coapte nu mi s-au părut foarte deosebite, însă micul dejun englezesc a fost excelent. Cârnatul a fost extrem de gustos, iar fasolea cu kale a fost delicioasă (ușor dulceagă). Și cafeaua e bună la ei (au cafea de specialitate), au prăjitorie și au și cafea boabe de vânzare.
Am ajuns și la Seven Dials Market, un food court din Covent Garden unde se găsesc multe standuri cu mâncare de tip street food, câteva restaurante etnice și baruri. Noi am ajuns seara când aveau și un DJ care punea muzică și atmosfera era foarte cool. Am mâncat o șaorma de miel de la Arnabeet, un restaurant cu specific sirian.
Mai aveam și alte restaurante pe listă, la care, din păcate nu am mai ajuns. Le las aici, în caz că vreți să le încercați: : Wild Honey, Chishuru, BAO, Lanzhou Lamian Noodle Bar, Flat Iron, Sabor, BiBi, Kolae, Berenjak, Kiln, Padella, Luca, Donia, Kricket, Fallow, Trishna.
Brutării, înghețată și boba tea
Bineînțeles că pe lângă restaurante, am avut o listă destul de lungă cu brutării și cafenele. Prima brutărie la care am ajuns a fost Breah Ahead din Borough Market. Știam de faimoasele lor gogoși cu crème brûlée, așa că a trebuit să le încerc și eu. Deși nu sunt fan gogoși, acestea mi-au plăcut și cred că merită încercate. Am mai luat și cu fistic și cu cremă de vanilie, dar acestea nu m-au impresionat. Petra și-a dorit și un cinnamon bun care a fost bunicel. Au și multe tipuri de pâine cu maia, prăjituri și sandvișuri, iar în această locație se organizează și workshop-uri.
Următoarea brutărie la care am mers a fost Arôme, locația din Covent Garden. Auzisem de faimosul lor toast cu miere și unt, așa că a fost primul lucru pe care l-am încercat și trebuie să spun că m-a cucerit. Aparent e ceva foarte simplu: o felie de pâine caramelizată. Însă gustul și textura sunt wow! E crocant la exterior și pufos la interior, iar crusta aceea caramelizată cu miere și unt e demențială.
Am mers la ei de 3 ori și am testat mai multe produse: pain au chocolat, melc cu fistic, foietaj cu sparanghel și miso, croissant cu cârnat, melc cu miso și bacon, apple miso danish, toate excelente. Au și câteva mese la interior, unde poți sta să mănânci și să bei o cafea, am stat și noi la micul dejun într-o zi, însă e mai greu să prinzi o masă liberă. Produsele costă în jur de 5 lire bucata și acceptă doar plata cu card.
O brutărie pentru care găsisem foarte multe recomandări a fost Pophams. Acesta a fost singurul loc mai îndepărtat de centru, pentru care am făcut un efort să ne deplasăm mai departe de zona în care stăteam. Am mers în locația din Islington și am fost puțin surprinsă de cât de micuță era. Inițial văzusem pe Instagram niște imagini dintr-o locație mai mare, însă nu mi-am dat seama că era vorba despre o alta (cea din London Fields). Oferta de produse era destul de restrânsă (7 sortimente de pastries) din care noi am ales un pain au chocolat, un cardamom bun, un croissant ham&cheese și un melc bacon & maple. Mi-au plăcut toate, dar cel care mi s-a părut că a strălucit a fost cardamom bun-ul care mi s-a parut divin. Atmosfera a fost foarte plăcută și relaxată, fiind un cartier de localnici, neturistic. Sincer, nu știu dacă aș mai face drumul până acolo cu copilul după mine, însă dacă sunteți în zonă sau nimeriți pe lângă alte locații Pophams, clar merită o vizită pentru că au produse foarte bune.
Înghețată am mâncat în două locuri: la Gelatorino, o gelaterie italiană aflata lângă piață Covent Garden și la Gelupo, în Soho. Au fost ok amândouă, dar nu am nimerit niște arome care să mă dea pe spate. Cred că pentru înghețată trebuie să fac un research mai amănunțit data viitoare :).
Pusesem pe listă și câteva locuri cu boba tea și primul pe care l-am încercat a fost Xing Fu Tang. Am luat aroma lor faimoasă cu zahăr caramelizat, care mi s-a părut chiar bună, însă Petra a ales ceva cu căpșuni care a fost prea dulce și cu gust artificial.
Am mai trecut și pe la BOBA, un loc cu multe review-uri bune pe Google, însă mie boba tea-ul de aici nu mi-a plăcut. Era prăfos și cu gust artificial. Nu recomand.
Însă un loc pe care îl recomand pentru boba tea este Hey Tea. Trecând pe lângă el am văzut că stătea multă lume la coadă și m-am oprit și eu să încerc. Mi-am luat brown sugar Bobo milk tea care mi s-a părut tare bun, cel mai bun boba tea pe care l-am băut vreodată. Poți alege să ți-l prepare cu mai puțin (sau deloc) zahăr, poți alege catitatea de gheață și dacă dorești poți adăuga perluțe de tapioca extra.
Petrei i-am luat un ceai cu căpșuni și piersici cu topping de tapioca și am fost surprinsă de cât de bun a fost și acesta (avea mici bucățele de jeleu prin el). Cei de la Hey Tea se laudă că prepară băuturile cu piureuri și sucuri de fructe naturale și nu folosesc prafuri sau arome artificiale. Iar mie mi s-a părut că asta se simte. În ultima zi am mai dat o fugă la ei și am luat și un Coconut Mangoo Boom, o băutură pe care am văzut că o comandau multe persoane. Aceasta era preparată cu mango, cocos și bilute de sago (asemănătoare cu tapioca, dar mai mici) și avea și bucăți de mango prin el. Foarte bun mi s-a părut și el.
Alte brutării și cafenele pe care le aveam pe listă și la care nu am mai ajus erau: The Dusty Knuckle, Fortitude Bakehouse, Layla Bakery, Little Bread Pedlar, Catalyst, Lever & Bloom Coffee, Panadera, Algerian Coffee Stores, Monmouth Coffee Company, Chestnut Bakery.
O ultimă mențiune ar fi pentru Pret a Manger, un lanț de restaurante cu sandvișuri, salate, supe, preparate din ingrediente foarte ok, la prețuri accesibile. Au locații peste tot în Londra, așa că e imposibil să nu vă apară în drum. Eu am luat de la ei wrap cu falafel și halloumi, salată cu pui satay, salată cu somon și avocado și câteva sandvișuri și toate mi s-au părut gustoase si echilibrate. E o variantă bună daca aveți nevoie de ceva hrănitor, rapid și mai ieftin.
Alte opțiuni pentru mâncare gătită bună și accesibilă ar fi lanțurile de supermarket-uri Waitrose, Whole Foods și M&S Food. Aici găsiți și condimente și alte ingrediente pentru gătit, în caz că doriți să luați suveniruri foodie. Eu am cumpărat multe condimente, sosuri și unturi de nuci, în principal de la Waitrose, unde am găsit oferta cea mai bogată.
În concluzie, vacanța noastră la Londra a fost una memorabilă. Am avut parte de multe activități, plimbări și mese delicioase. Iar în ceea ce o privește pe Petra, a fost fascinată în principal de atracțiile alese special pentru ea (musicalul Frozen, Wonderlab, Bubble Planet), dar a fost încântată și de parcuri, de vizita la piață, de plimbările cu autobuzele suspendate și de mâncarea diversă pe care a explorat-o. Noi deja ne gândim la următoarea vacanță la Londra, pentru că e clar că e o destinație iubită de toată familia acum :).
Leave a Reply