In copilarie, la fiecare Craciun si Paste, bunica mea framanta cu orele pentru a obtine cei mai pufosi cozonaci. Adevarul este ca ii ieseau perfect si de cand am inceput sa-mi fac singura cozonac, am fost in cautarea unei retete care sa se apropie cat mai mult de rezultatul pe care il avea ea. Mi-a ramas puternic intiparita in minte imaginea in care ea framanta timp indelungat si sfatul ei ca pentru a avea un miez aerat, care se rupe in fasii, trebuie sa framanti macar o ora. De aceea nu am luat niciodata in serios retetele de “cozonac fara framantare”.
In anii trecuti am facut cozonac cu maia sau cu drojdie, pentru care am framantat si eu aluatul timp de o ora, pana la epuizare, iar in zilele de dupa, ramaneam cu o puternica durere de umar. Intr-adevar, am obtinut cozonaci pufosi si bine crescuti, insa n-am putut sa nu ma intreb, plangandu-ma de durere de umar, daca a meritat efortul. Cred ca, uneori, daca esti foarte hotarat sa aplici metoda traditionala si sa faci cozonaci aproape perfecti, merita. Daca nu ai nici timp si nici dispozitia necesara, dar totusi vrei miros de cozonac in casa si sa te bucuri de acest desert fara sa cheltui zeci de lei pe unul artizanal cumparat sau sa iei unul din supermarket care are doar urme de crema sau are o gramada de conservanti, poti apela la o reteta simpla de cozonac fara framantare.
Eu m-am hotarat sa incerc o asfel de reteta anul acesta pentru ca m-au intrebat colegele mele daca stiu o reteta de cozonac fara framantare. Nu incercasem niciuna pana acum si am decis sa testez. Am combinat mai multe retete si am obtinut un cozonac foarte bun, cu efort minim. Recunosc ca initial am fost cam sceptica, dar rezultatul mi-a depasit asteptarile. Miezul a fost fraged si moale, iar straturile de nuca l-au echilibrat foarte bine. Faptul ca am intins aluatul foarte subtire a dus la formarea unor fasii foarte dese de umplutura, care au dus si la un aspect foarte dragut. Am pus cateva poze dupa reteta, in care sa vedeti mai clar cum am procedat.
Ce mi s-a parut diferit fata de cozonacul traditional a fost faptul ca acesta nu a crescut la fel de mult, insa avand in vedere ca aluatul este dospit timp indelungat in frigider, cred ca este normal. Ramane de vazut si cat de bine rezista, mai exact, daca se usuca repede, insa lucrul asta il voi urmari zilele urmatoare, avand in vedere ca azi am copt cozonacii.
Mie mi-au iesit doi cozonaci micuti, pentru ca am copt in tavi de 23 cm lungime, dar din cantitatile de mai jos poate iesi si un cozonac mai mare, daca aveti tavi mai lungi.
- 130 ml lapte
- 80 gr zahar alb
- 120 gr unt 82% grasime
- 2 oua
- 1 galbenus
- 2 lingurite de drojdie uscata
- ½ lingurita de sare
- 510 gr faina
- coaja sau esenta naturala de portocale
- 2 albusuri
- 70 gr zahar alb
- 2 linguri de cacao
- 250 nuca macinata
- Taie untul in bucati si lasa-l sa ajuga la temperatura camerei.
- Pune laptele intr-o craticioara, pe foc. Lasa-l 2-3 minute, pana se incalzeste, dar nu il lasa sa fiarba.
- Adauga zaharul in lapte si amesteca pana se topeste.
- Adauga untul peste lapte si amesteca din nou, pana se topeste.
- Pune ouale, galbenusul si esenta/ coaja de portocale in lichid si amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. Atentie! Lichidul nu trebuie sa fie fierbinte, pentru ca ouale s-ar gati.
- Presara drojdia peste lichid, amesteca din nou cu telul si lasa-o sa se dizolve timp de 5-10 minute.
- Pune faina si sarea intr-un castron si toarna treptat lichidul inauntru.
- Amesteca cu o lingura de lemn, pana cand aluatul se leaga.
- Strange aluatul cu mana, intr-o bila compacta.
- Acopera castronul cu o bucata de folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei timp de o ora si jumatate.
- Baga castronul in frigider si lasa aluatul sa dospeasca la rece timp de 12-24 de ore. Eu l-am tinut 20 de ore.
- Dupa timpul de dospire, scoate aluatul si imparte-l in doua bucati.
- Presara putina faina pe blat si pe un sucitor si intinde aluatul. Dimensiunile trebuie sa fie, pentru lungime de aproximativ dublul lungimii tavii in care vei coace. Latimea trebuie sa aiba cam 2.5 x latimea tavii. Grosimea ar trebui sa fie asemanatoare cu cea pentru coaja unei tarte, aprox. 0.5 cm.
- Pregateste doua tavi mici sau una mare si pune hartie de copt inauntru.
- Bate albusurile si adauga treptat zaharul, pana cand obtii o spuma tare. Adauga cacaua si amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus.
- Pune nuca macinata peste albusuri si incorporeaz-o usor, cu spatula.
- Intinde jumatate din crema peste aluat si ruleaza-l strans. Taie cam 2 cm de aluat din fiecare margine.
- Indoaie batonul de aluat si impleteste cele doua bucati una peste cealalta. Strange bine cu degetele marginile taiate, ca sa nu se desprinda.
- Pune cozonacul in tava si acopera-l cu un prosop textil.
- Repeta formarea cozonacului cu aluatul si crema ramase.
- Lasa cozonacii sa mai creasca la temperatura camerei inca 2 ore.
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade cu ventilatie.
- Bate un ou cu 2 linguri de lapte si unge cozonacii cu acest amestec.
- Baga tavile in cuptor si coace cozonacii la 180 de grade cu ventilatie timp de 20 de minute si apoi inca 15-20 de minute la 150 de grade, fara ventilatie.
- Testeaza daca s-au copt, intepandu-i cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata si nelipicioasa, cozonacii sunt gata.
- Scoate cozonacii din tava si aseaza-i pe laterale, pe un gratar. Lasa-i sa se raceasca inainte de a-i taia.
Mihai says
Am facut si eu reteta inlocuind zaharul alb cu indulcitor solid (jumatate din cantitatea de zahar) si marind cantitatea de nuca (aprox 350 grame). A iesit un singur cozonac pentru o forma de 30 cm lungime. Chiar daca nu a crescut precum cozonacii clasici a iesit bun, gustos … este si ceva mai dens si merge de minune cu lapte. In frigider a stat 21 de ore iar la crescut 3-3,5 ore. Pentru formarea cozonacului am folosit ulei intins pe hartie de copt in loc de faina. O singura problema a fost: dupa formarea cozonacului partea care a ramas deasupra era prea subtire (se vedea umpluta prin ea) si a “plesnit” la copt. Dar, asa cum spuneam, a iesit bun-bun.
Multumesc de reteta!
Mihai
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Mihai! Ma bucur ca a iesit bine si ca ti-a placut. Intr-adevar, e ceva mai dens decat cozonacul framantat, dar cred ca e o alternativa buna pentru cat de putin efort depui pentru el :).
Ta Nya says
Buna ziua , va multumesc mult pentru inspiratie . O intebare: drojdia poate fi inlocuita cu maia. Daca da, care sunt proportiile
Andreea says
Poate fi inlocuita, dar eu nu am incercat sa transform proportiile. Uite un articol care te poate ajuta: https://www.andie.ro/2016/11/06/inlocuiesti-drojdia-maia-salbatica/.
Iulia says
Se poate inlocui nuca cu nutella? Multumesc!
Andreea says
Da, sigur.
Alin says
Buna seara! Drojdia uscata poate fi inlocuita cu drojdia proaspata? Daca da, cata cantitate ar trebui ss punem? Va multumesc!
Andreea says
Buna, Alin! Nu am incercat cu drojdie proaspata, insa din cate stiu, la o cantitate de 500 gr de faina, se pun cam 10-15 grame de drojdie proaspata.