Anul trecut am făcut această tartă cu praz și ciuperci și mi-a plăcut atât de mult combinația, încât am repetat-o de vreo 4 ori, cu mici modificări. Am făcut-o chiar și de Crăciun, cu un niste brânză de capră pe deasupra și a ieșit foarte bună.
Ce-mi place mie la tarte este că poți adapta umplutura după cum dorești. Plecând de la rețeta de bază de aluat și compoziția de smântână cu ouă, poți pune în tartă tot felul de legume (dovlecel, broccoli, ardei, sparanghel, mazăre, dovleac, roșii uscate), verdețuri (spanac, leurdă, ceapă verde, kale, mangold) sau chiar carne (bacon, cârnați, somon, șuncă, chorizo, ton din conservă). Iar pe deasupra se pot presăra diferite tipuri de brânză: cheddar sau cașcaval, feta, brânză de capră sau parmezan.
Ce trebuie să știți este că toate ingredientele pe care le folosiți în umplutură trebuie să fie gătite în prealabil: verdețurile și legumele se călesc în tigaie până se înmoaie, iar carnea trebuie să fie și ea trasă la tigaie (bacon, cârnați) sau deja preparată (șuncă, ton la conservă, somon copt sau afumat).
Unele dintre combinațiile pe care le-am mai făcut eu în tarte sunt: ciuperci + dovlecel + praz, spanac + cârnați + ciuperci, ardei copți + brânză de capră, bacon + ceapă caramelizată + cheddar, pesto + dovlecei + brânză de capră, sparanghel + somon, dovleac + brânză de capră + smochine. Posibilitățile chiar sunt nenumărate și vă invit și pe voi să experimentați :).
- 200 gr făină
- 100 gr unt rece (grasime >80%)
- un gălbenuș
- 4 linguri de apă rece
- 2 linguri de ulei de măsline
- două tulpini de praz
- 6-7 ciuperci mari
- 200 ml smântână lichidă
- 50 ml lapte
- 3 ouă
- sare, piper
- 50 gr cașcaval/ cheddar
- Se mixează (într-un robot de bucătărie sau cu mâna) făina cu untul rece, până când se formează un amestec cu textura nisipului (10-30 de secunde).
- Se adaugă gălbenușul, apa, ½ linguriță de sare și se mai mixează de câteva ori, până se formează un aluat fărâmicios (nu e necesar să iasă aluatul compact și nu e nevoie să îl mixați prea mult, doar cât să înceapă să se adune). Se transferă pe o folie alimentară, se adună într-un disc, se acoperă și se bagă în frigider 2-3 ore.
- Prazul se spală bine și se taie rondele (se utilizează doar partea albă și verde deschis).
- Ciupercile se taie în felii subțiri.
- Într-o tigaie încăpătoare se pune o lingură de ulei de măsline și se călește prazul 5-10 minute, până se înmoaie.
- Se scoate prazul din tigaie, se pune o lingură de ulei de măsline și se călesc și ciupercile până când se rumenesc și se evaporă apa din ele.
- Aluatul se scoate de la rece și se așază pe o bucata de hârtie de copt (de aprox. 40 x 40 cm). Peste aluat se așază o altă hârtie de copt și apoi cu un sucitor, peste hârtia de copt, se întinde aluatul într-un disc de aproximativ 30-35 cm diametrul (trebuie să fie suficient aluat cât să acopere tava in care veți coace, inclusiv cât să acopere și marginile, până sus.
- Întinderea aluatului între două coli de hârtie de copt ajută ca acesta să se întindă fară a se lipi de blat sau de sucitor. Cele două coli nu se aruncă, ci se pot refolosi. Una (de obicei cea mai murdară de aluat), eu o așez peste aluat atunci când îl coc în orb (pasul 13). Pe cealaltă o curăț de urmele de aluat, o împăturesc și o păstrez pentru a o folosi la copt cu altă ocazie.
- Se așază aluatul într-o tavă de tartă (diametru 28 cm), se apasă bine aluatul în tavă și pe margini, iar dacă aluatul depășește marginea, se taie cu un cuțit.
- Se completează cu aluat acolo unde e un strat mai subțire și se păstrează o bucățică de aluat crud (la frigider) pentru a acoperi eventuale crăpături în crusta coaptă.
- Aluatul se înțeapă cu o furculiță în mai multe locuri (pentru a nu se umfla la copt) și se bagă iar la frigider 2-3 ore (ideal e să se răcească bine aluatul pentru a nu se micșora foarte mult la copt).
- Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Se scoate tava cu aluatul din frigider, se pune peste el o hârtie de copt, iar pe deasupra se așază bile ceramice pentru copt, boabe de fasole sau orez (crude).
- Tava se introduce în cuptor și se lasă la copt la 180 de grade timp de 15 minute.
- După 15 minute, se scoate hârtia de copt cu bilele/ fasolea și se mai coace doar crusta timp de 10 minute, până când se rumenește ușor.
- Dacă la copt au apărut crăpături în crustă, se acoperă cu un strat subțire de aluat crud si pe deasupra se adauga compozitia.
- Se bat ouăle cu un tel, apoi se adaugă smântâna, laptele și condimentele.
- Peste crusta coaptă se așază prazul și ciupercile călite, apoi se toarnă amestecul de ouă și smântână, iar pe deasupra se presară cașcavalul ras.
- Tarta se mai coace la 180 de grade timp de 30 de minute, până când începe să se rumenească.
CRISTINA DINCA says
Nu am înțeles când ai pus umplutura🙃
CRISTINA DINCA says
Am văzut acum🙈
Marilena says
Oare ar merge iaurt grecesc în loc de smântână lichidă?
Andreea says
Cred ca ii schimba putin textura si gustul, dar ar trebui sa mearga.