• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tartă cu praz și ciuperci

15/03/2023 By Andreea Leave a Comment

Anul trecut am făcut această tartă cu praz și ciuperci și mi-a plăcut atât de mult combinația, încât am repetat-o de vreo 4 ori, cu mici modificări. Am făcut-o chiar și de Crăciun, cu un niste brânză de capră pe deasupra și a ieșit foarte bună.

Ce-mi place mie la tarte este că poți adapta umplutura după cum dorești. Plecând de la rețeta de bază de aluat și compoziția de smântână cu ouă, poți pune în tartă tot felul de legume (dovlecel, broccoli, ardei, sparanghel, mazăre, dovleac, roșii uscate), verdețuri (spanac, leurdă, ceapă verde, kale, mangold) sau chiar carne (bacon, cârnați, somon, șuncă, chorizo, ton din conservă). Iar pe deasupra se pot presăra diferite tipuri de brânză: cheddar sau cașcaval, feta, brânză de capră sau parmezan.

Ce trebuie să știți este că toate ingredientele pe care le folosiți în umplutură trebuie să fie gătite în prealabil: verdețurile și legumele se călesc în tigaie până se înmoaie, iar carnea trebuie să fie și ea trasă la tigaie (bacon, cârnați) sau deja preparată (șuncă, ton la conservă, somon copt sau afumat).

Unele dintre combinațiile pe care le-am mai făcut eu în tarte sunt: ciuperci + dovlecel + praz, spanac + cârnați + ciuperci, ardei copți + brânză de capră, bacon + ceapă caramelizată + cheddar, pesto + dovlecei + brânză de capră, sparanghel + somon, dovleac + brânză de capră + smochine. Posibilitățile chiar sunt nenumărate și vă invit și pe voi să experimentați :).

Tartă cu praz și ciuperci
 
Print
Timp de preparare
60 mins
Timp de gatire
60 mins
Timp total
2 hours
 
Portii: 8
Ingrediente
Cantitățile sunt pentru o tavă de tartă de 28 cm. Dacă aveți o tavă mai mică, le puteți reduce cu aprox. 20-30%, în special cantitățile de ouă și smântână pentru umplutură.
Pentru aluat
  • 200 gr făină
  • 100 gr unt rece (grasime >80%)
  • un gălbenuș
  • 4 linguri de apă rece
Pentru umplutură
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • două tulpini de praz
  • 6-7 ciuperci mari
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 ml lapte
  • 3 ouă
  • sare, piper
  • 50 gr cașcaval/ cheddar
Preparare
  1. Se mixează (într-un robot de bucătărie sau cu mâna) făina cu untul rece, până când se formează un amestec cu textura nisipului (10-30 de secunde).
  2. Se adaugă gălbenușul, apa, ½ linguriță de sare și se mai mixează de câteva ori, până se formează un aluat fărâmicios (nu e necesar să iasă aluatul compact și nu e nevoie să îl mixați prea mult, doar cât să înceapă să se adune). Se transferă pe o folie alimentară, se adună într-un disc, se acoperă și se bagă în frigider 2-3 ore.
  3. Prazul se spală bine și se taie rondele (se utilizează doar partea albă și verde deschis).
  4. Ciupercile se taie în felii subțiri.
  5. Într-o tigaie încăpătoare se pune o lingură de ulei de măsline și se călește prazul 5-10 minute, până se înmoaie.
  6. Se scoate prazul din tigaie, se pune o lingură de ulei de măsline și se călesc și ciupercile până când se rumenesc și se evaporă apa din ele.
  7. Aluatul se scoate de la rece și se așază pe o bucata de hârtie de copt (de aprox. 40 x 40 cm). Peste aluat se așază o altă hârtie de copt și apoi cu un sucitor, peste hârtia de copt, se întinde aluatul într-un disc de aproximativ 30-35 cm diametrul (trebuie să fie suficient aluat cât să acopere tava in care veți coace, inclusiv cât să acopere și marginile, până sus.
  8. Întinderea aluatului între două coli de hârtie de copt ajută ca acesta să se întindă fară a se lipi de blat sau de sucitor. Cele două coli nu se aruncă, ci se pot refolosi. Una (de obicei cea mai murdară de aluat), eu o așez peste aluat atunci când îl coc în orb (pasul 13). Pe cealaltă o curăț de urmele de aluat, o împăturesc și o păstrez pentru a o folosi la copt cu altă ocazie.
  9. Se așază aluatul într-o tavă de tartă (diametru 28 cm), se apasă bine aluatul în tavă și pe margini, iar dacă aluatul depășește marginea, se taie cu un cuțit.
  10. Se completează cu aluat acolo unde e un strat mai subțire și se păstrează o bucățică de aluat crud (la frigider) pentru a acoperi eventuale crăpături în crusta coaptă.
  11. Aluatul se înțeapă cu o furculiță în mai multe locuri (pentru a nu se umfla la copt) și se bagă iar la frigider 2-3 ore (ideal e să se răcească bine aluatul pentru a nu se micșora foarte mult la copt).
  12. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade (căldură sus și jos).
  13. Se scoate tava cu aluatul din frigider, se pune peste el o hârtie de copt, iar pe deasupra se așază bile ceramice pentru copt, boabe de fasole sau orez (crude).
  14. Tava se introduce în cuptor și se lasă la copt la 180 de grade timp de 15 minute.
  15. După 15 minute, se scoate hârtia de copt cu bilele/ fasolea și se mai coace doar crusta timp de 10 minute, până când se rumenește ușor.
  16. Dacă la copt au apărut crăpături în crustă, se acoperă cu un strat subțire de aluat crud si pe deasupra se adauga compozitia.
  17. Se bat ouăle cu un tel, apoi se adaugă smântâna, laptele și condimentele.
  18. Peste crusta coaptă se așază prazul și ciupercile călite, apoi se toarnă amestecul de ouă și smântână, iar pe deasupra se presară cașcavalul ras.
  19. Tarta se mai coace la 180 de grade timp de 30 de minute, până când începe să se rumenească.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Quiche cu galbioriQuiche cu galbiori
  • Tarta cu spanac si smantanaTarta cu spanac si smantana
  • Tarta cu praz si ciuperciTarta cu praz si ciuperci
  • Ciuperci la cuptor cu oțet balsamic și parmezanCiuperci la cuptor cu oțet balsamic și parmezan

Filed Under: fel principal, retete, vegetarian Tagged With: ciuperci, spanac, tarta

Previous Post: « Mucenici moldovenești

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Arome si soare din Sicilia

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tort cu cirese si ciocolata

Sorbet de pepene galben cu portocale si busuioc

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

sparanghel cu oua si feta la cuptor

Sparanghel cu oua si feta la cuptor

Rulada de…omleta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·