Acest quiche are o poveste speciala pentru ca am ales sa o pregatesc intr-un context deosebit si in curand o veti vedea si in varianta video pe blogul Vivianei.
Cand Viviana mi-a propus sa filmam impreuna o reteta ca parte a proiectului ei video in care ea invata sa gateasca de la pasionati de gatit, am zis “da” imediat. Nu mi-a venit sa cred ca ea chiar nu stie sa gateasca, pentru ca este specialista in ceea ce priveste painea cu maia, ba chiar m-a invatat chiar si pe mine niste lucruri care m-au ajutat sa fac paini mult mai frumoase. Pot spune ca a fost, la randul ei, un ucenic foarte bun care s-a descurcat de minune, iar la cateva zile dupa filmare, a facut din nou tarta, insa in varianta dulce.
Indicatiile primite de la Viviana legate de reteta au fost “sa fie o reteta simpla cu care sa te simti tu confortabila”.
M-am gandit la cateva variante, insa pana la urma am ramas la o tarta sarata, un preparat pe care l-am gatit de zeci de ori si la care apelez cand vreau sa fac ceva rapid si usor de mancat, chiar si la pachet.
Am trecut prin board-urile mele de Pinterest si am vazut un quiche cu dovleac, branza de capra si smochine, pe care imi doream de mult sa il fac. Acela era intr-o varianta fara gluten si avea si ricotta in compozitie, dar eu am adaptat reteta si am pastrat doar ingredientele principale.
Vivianei i-a placut ideea si am batut palma. Cateva zile mai tarziu, a venit la mine acasa, a montat camerele, a desfacut o sticla de vin rosu si a inceput sa imi puna intrebari :).
A taiat dovleacul, a facut aluat de tarta si a invatat cateva mici trucuri care sa-i usureze treaba in bucatarie. Eu una abia astept sa vad cum va iesi inregistrarea finala si chiar sa repetam experienta.
In momentul in care am ales reteta, am decis sa pregatesc si eu una in paralel, daca tot nu reusisem sa mi-o fac pana atunci. Am pregatit aluatul si am copt dovleacul cu o zi inainte, ca sa nu incurc filmarea :).
Acelasi lucru puteti face si voi daca vreti sa va usurati munca sau daca nu aveti suficient timp intr-o singura zi. Pregatiti aluatul, il tineti la frigider si a doua zi il intindeti pentru a coace tarta. Daca vreti sa o pregatiti peste mai multe zile, il puteti tine in congelator.
In timp de pregateam quiche-ul m-am gandit ca in loc de branza de capra ar merge foarte bine niste gorgonzola, iar pe langa smochine, asezate cateva nuci. Si tot in timp ce vorbeam cu Viviana, mi-am dat seama ca te poti juca cu aceste ingrediente, astfel incat sa transformi quiche-ul intr-o tarta dulce, renuntand la branza de capra si condimente si punand niste zahar in umplutura. Ea, dupa cum spuneam, a fost un ucenic ascultator si a refacut tarta in varianta de desert, folosind niste ricotta in loc de branza de capra. Ingenios, nu?
Eu ma gandesc ca pentru varianta dulce sa pasez dovleacul in blender si sa il adaug in compozitia de smantana si pe deasupra, pe langa smochine, sa pun si cateva bucati de pere. Poate fi un desert potrivit pentru perioada urmatoare de sarbatori. Daca iese bine, revin si cu reteta.
- 200 gr faina
- 100 gr unt rece
- 1 ou
- 2 linguri de apa rece
- ½ lingurita sare
- 500 gr dovleac
- 100 gr branza de capra (baton)
- 3 oua
- 200 ml smantana pentru gatit
- 4 smochine
- cateva crengute de salvie/ busuioc proaspat
- sare
- piper
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Taie dovleacul in 4 bucati mari si scoate semintele.
- Curata coaja dovleacului cu ajutorului unui cutit sau cu un peeler de legume.
- Taie dovleacul in cuburi medii, de aproximativ 3-4 cm. Pune-le intr-o tava cu hartie de copt, adauga 2 linguri de ulei de masline, sare, piper si cateva frunze de busuioc/ salvie taiate marunt. Amesteca-le bine si baga tava la cuptor pentru 30 de minute, pana cand dovleacul se inmoaie si se rumeneste usor deasupra.
- Dupa 15 minute, intoarce bucatile de dovleac pe cealalta parte.
- In ultimele 5 minute poti porni programul de grill, pentru a obtine o usoara crusta.
- Intr-un castron, pune faina, untul taiat in bucati mici si sarea.
- Amesteca rapid cu mainile untul cu faina, pana obtii o textura faramicioasa. Nu insista foarte mult, astfel incat untul sa nu se topeasca prea tare. Alternativ, mixeaza ingredientele intr-un robot de bucatarie cu lama S 30 de secunde - un minut.
- Aduna aluatul intr-o bila, transfera-l pe o bucata de folie alimentara si acopera-l strans. Lasa aluatul in frigider pentru 30 minute - o ora pentru a se intari. Alternativ, baga-l in congelator 15 – 20 de minute.
- Scoate aluatul si transfera-l pe o bucata de hartie de copt, de marimea tavii. Acopera aluatul cu alta bucata de hartie de copt, de aceeasi marime cu prima.
- Cu sucitorul, pe deasupra hartiei de copt, intinde aluatul pana la o grosime de aproximativ 0.5 cm, pastrand forma si dimensiunea tavii de copt. Daca e foarte tare aluatul, il poti lovi usor cu sucitorul, pana incepe sa se intinda.
- Desprinde hartia de copt de deasupra aluatului si cu ajutorul foii de dedesubt, intoarce aluatul si transfera-l in tava, pastrand hartia de copt deasupra. Desprinde si a doua bucata de hartie de copt.
- Inteapa aluatul in cateva locuri cu o furculita.
- Transfera tava cu aluat in frigider pentru inca 30 de minute sau 10 minute in congelator.
- Incalzeste cuptorul la 170 grade.
- Scoate tava din frigider, aseaza deasupra un strat de hartie de copt si peste ea pune boabe de fasole sau de orez crude, pentru a evita ca aluatul sa se deformeze.
- Coace aluatul cu fasolea deasupra timp de 15 minute, apoi scoate hartia de copt impreuna cu fasolea si mai coace-l inca 10 minute, pana se rumeneste.
- Intr-un castron, bate usor ouale cu sare si piper. Adauga smantana si 5-6 frunze de busuioc/ salvie maruntite. Amesteca-le bine.
- Cand crusta e coapta, scoate-o din cuptor, aseaza in ea dovleacul si branza de capra taiata felii. Toarna pe deasupra crema de ou si smantana.
- Taie smochinele in 4 si aseaza-le usor deasupra tartei.
- Transfera tava in cuptor si las-o timp de 30 de minute, pana cand compozitia se incheaga.
Leave a Reply