Am avut in plan sa fac acest quiche cu sparanghel si somon inca de acum o luna. Am cumparat ingredientele, dar nu am reusit sa ma organizez. Am tot plecat in weekend-uri, iar in timpul saptamanii n-am avut nicio sansa sa o pregatesc. Pana la urma, sparanghelul l-am facut la gratar si l-am mancat la micul dejun cu niste oua, iar somonul a ajuns si el pe niste felii de paine unse cu branza de capra, tot la mic dejun.
Urmatoarea saptamana am cumparat din nou sparanghel, de data asta de la un producator local, insa tot nu am reusit sa fac tarta. L-am pastrat in frigider, m-am bucurat sa vad ca a rezistat foarte bine si in sfarsit, ieri m-am pus pe treaba. Intre timp, intr-o vizita la Lidl, am descoperit un somon afumat la cald, care este demential. E mult mai gustos decat cel afumat la rece, nu are acel gust pregnant de peste si e fraged precum somonul la cuptor. Abia astept sa il folosesc intr-o salata sau intr-o pasta de branza. Eu am facut o pasiune pentru el, asa ca mi-am gasit un motiv sa trec mai des pe la Lidl.
Tarta aceasta a fost o surpriza foarte placuta de la aspect pana la gust. Ma asteptam sa imi placa dar rezultatul m-a incantat de-a dreptul. Pozele le-am facut imediat ce am scos-o din cuptor si dupa ce am terminat sesiunea foto, m-am asezat la masuta pe care am pozat-o si am mancat-o cat inca mai era calda. Supriza cea mai mare a fost ca i-a placut si lui Madalin, iar lui nu ii place somonul. A mancat doua portii si a spus ca ar comanda-o la un restaurant, daca ar sti ca e atat de buna. Oh well, inca un succes rasunator inregistrat in bucataria mea.
Stiu ca e finalul sezonului de sparanghel, insa daca mai gasiti, va recomand sa incercati acest quiche, pentru ca este delicios. Cred ca merge si cu sparanghel congelat, pe care sa il opariti ceva mai putin decat pe cel proaspat.
Eu am facut o tarta micuta, dreptunghiulara, de vreo 4 portii, insa puteti dubla cantitatile pentru o tarta mai mare.
- 100 gr faina alba
- 50 gr unt rece
- 1 ou
- ½ lingurita de sare
- 1-2 linguri de apa foarte rece
- 300 gr sparanghel proaspat
- 150 gr somon afumat
- 100 ml smantana pentru gatit
- 1 ou
- 60 gr cascaval sau parmezan
- sare
- piper
- Pune intr-un castron faina si sarea.
- Taie untul in cuburi mici si adauga-l peste faina.
- Amesteca rapid cu mainile untul cu faina, pana obtii o textura faramicioasa. Nu insista foarte mult, astfel incat untul sa nu se topeasca prea tare. Alternativ, mixeaza ingredientele intr-un robot de bucatarie cu lama S.
- Amesteca usor oul impreuna cu apa si toarna-le peste aluat.
- Aduna aluatul intr-o bila, transfera-l pe folie alimentara si acopera-l strans. Lasa aluatul in frigider pentru 30 minute - o ora pentru a se intari.
- Scoate aluatul si transfera-l intre doua bucati de hartie de copt, de marimea tavii. Cu sucitorul, pe deasupra hartiei de copt, intinde aluatul pana la o grosime de aproximativ 0.5 cm, pastrand forma si dimensiunea tavii de copt.
- Desprinde hartia de copt de deasupra aluatului si cu ajutorul foii de dedesubt, intoarce aluatul si transfera-l in tava, pastrand foaia de copt deasupra. Desprinde si a doua bucata de hartie de copt.
- Inteapa aluatul in cateva locuri cu o furculita.
- Transfera tava cu aluat in frigider pentru inca 30 de minute sau 10 minute in congelator.
- Incalzeste cuptorul la 170 grade.
- Scoate tava din frigider, aseaza deasupra un strat de hartie de copt si peste ea pune boabe de fasole sau orez negatite, pentru a evita ca aluatul sa se deformeze.
- Coace aluatul cu fasolea deasupra timp de 15 minute, apoi scoate hartia de copt impreuna cu fasolea si mai coace-l inca 10 minute, pana se rumeneste.
- Curata sparanghelul de coditele dure. Indoaie fiecare fir de sparanghel, iar el se va rupe exact de unde trebuie. Daca sparanghelul e mai gros, curata-l de coaja cu un peel-er de legume.
- Pune la fiert o oala cu apa. Cand fierbe, adauga sparanghelul si opareste-l 5-7 minute.
- Scoate sparanghelul si lasa-l la racit 10-15 minute.
- Intr-un castron, amesteca smantana cu oul, sare si piper.
- Rade cascavalul/ parmezanul.
- Aseaza sparanghelul in forma de tarta, apoi pune deasupra somonul.
- Toarna peste ele compozitia lichida si apoi presara cascavalul.
- Baga tarta in cuptor inca 30 de minute.
Sandra says
Buna! Vum crezi ca ar iesi cu somon normal? Eventual pus putin inainte la cuptor…mi se pare prea intens mirosul si gustul celuu afumat si nu cred ca as ami simti celelalte ingrediente cat de bine as vrea
Andreea says
Cred ca ar iesi foarte bine. SOmonul afumat pe care il folosesc eu este unul afumat la cald si seamana foarte bine cu somonul facut la cuptor. Eu il iau de la Lidl.