• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Mucenici moldovenești

02/03/2023 By Andreea 1 Comment

Fiind din Moldova, mai exact din Bacău, pe 9 martie, de sărbătoarea Sfinților Mucenici, bunica și mama mea făceau doar mucenici moldovenești (sau ‘sfințișori‘ cum le spuneam noi), din aluat dospit, însiropați și cu nucă deasupra. Abia când m-am mutat la București, am aflat că exista și mucenici fierți, muntenești și desi îmi plac și aceia, preferații mei au rămas mucenicii moldovenești.


Mucenici moldovenești
 
Print
Timp de preparare
30 mins
Timp de gatire
15 mins
Timp total
45 mins
 
Portii: 16
Ingrediente
Pentru aluat
  • 500 gr făină albă
  • 80 gr unt la temperatura camerei
  • 200 ml lapte călduț
  • 50 gr zahăr
  • 20 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr drojdie uscată)
  • 3 ouă + 1 ou pentru uns
  • ¼ linguriță de sare
Pentru sirop
  • 500 ml apă
  • 200 gr miere (sau zahăr)
  • o linguriță de coajă de portocale
Pentru topping
  • miere
  • 100 gr miez de nucă măcinat
Preparare
  1. Laptele de încălzește ușor și se amestecă cu o lingură de zahăr și drojdia. Se lasă 15 minute la dospit.
  2. Într-un bol se pun făina, restul de zahăr, sarea, ouăle, untul moale și amestecul de lapte și drojdie. Se frământă timp de 10 minute în mixer sau de mână, până când aluatul se încheagă și începe să devină nelipicios. Eu l-am frământat în mixer, dar la final am făcut câteva întinderi și împăturiri în bol, pentru a ajuta aluatul să devină mai elastic și mai neted.
  3. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă aluatul la dospit cam o oră și jumătate, până se dublează în volum.
  4. Se transferă aluatul pe blatul ușor înfăinat și se taie în 16 bucăți. Din fiecare bucată se formează un șnur din aluat de aproximativ 30 cm lungime. Apoi șnurul se modelează în formă de opt. Fiecare mucenic se așază într-o tavă cu hârtie de copt. În timp ce se formează mucenicii, se acoperă cu un prosop atât bucățile de aluat tăiate, cât și mucenicii din tavă, pentru a nu se usca.
  5. Mucenicii formați se mai lasă să dospească 30 de minute.
  6. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
  7. Mucenicii se ung cu ou bătut și se bagă în cuptor pentru 13-14 minute, până când se rumenesc.
  8. Se pune la fiert apa. Când a dat în clocot, se adaugă mierea și coaja de portocale și se mai dă un clocot.
  9. Când mucenicii sunt gata, se toarnă sirop peste ei. Apoi, fiecare mucenic se unge cu miere și peste el se presară miez de nucă măcinat.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Babka cu Nutella si ciocolataBabka cu Nutella si ciocolata
  • Mucenici muntenestiMucenici muntenesti
  • Sfintisori (mucenici moldovenesti)Sfintisori (mucenici moldovenesti)
  • Unde mancam in Bucuresti – Beca’s KitchenUnde mancam in Bucuresti – Beca’s Kitchen

Filed Under: desert, retete Tagged With: aluat dospit, mucenici

Previous Post: « Chec cu ricotta, portocală și mac
Next Post: Tartă cu praz și ciuperci »

Reader Interactions

Comments

  1. fuzzy says

    17/04/2023 at 11:20 pm

    Mucenicii moldovenesti se pregatesc cu o dragoste aparte si impartasesc o experienta culturala unica. O modalitate foarte frumoasa de a pastra traditia, iar bunica si mama ta merita aprecieri pentru asa ceva! Depresari Sfintilor Mucenici in acest mod aduce o bucurie deosebita pentru cei ce le pregatesc si si mai mult pentru cei ce le savureaza!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Vacanta foodie la Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tarta cu migdale si fructe de padure

Rulada cu cacao si banane

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Shakshuka

Budinca de chia cu lapte de cocos

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Ouă vopsite natural

Biscuiți cu parmezan și mac

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Curry cu năut și cartofi dulci

Tartă cu praz și ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·