• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Ouă vopsite natural

11/04/2023 By Andreea 4 Comments

De câțiva ani, de Paște, fac doar ouă vopsite natural. Am încercat cu mai multe plante, dar cele care au ieșit cel mai bine, și pe care le fac mereu, sunt cu frunze de ceapă galbenă, varză roșie și turmeric.

Ideal ar fi să folosiți ouă albe, însă dacă nu găsiți, puteți folosi și ouă maronii. Doar pentru culoarea galbenă, vă recomand să alegeți ouăle cele mai deschise la culoare, pentru a se obține o culoare cât mai intensă.

Dacă doriți, puteți decora ouăle cu stropi maronii, pentru un model pestriț. Acesta se face foarte simplu, cu un amestec de apă și cacao, dar se vede bine pe ouăle galbene sau albastre, pe cele roșii, stropii nu se disting foarte bine.

Iar dacă după Paște vă rămân multe ouă fierte, puteți face o salată de ouă delicioasă.

Ouă vopsite natural
 
Print
Timp de preparare
10 hours
Timp de gatire
25 mins
Timp total
10 hours 25 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 10 ouă
  • coaja uscată și curată de la 10 cepe galbene medii
  • 6 frunze mari de varză roșie
  • 5 lingurițe de turmeric măcinat
  • 6 linguri de oțet
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • o linguriță de cacao (opțional)
Preparare
  1. Se pune la fiert un litru și jumătate de apă cu cojile de ceapă.
  2. Într-o altă oală se pune la fiert un litru și jumătate de apă cu frunzele de varză roșie.
  3. Într-un ibric/ oală mică se pun la fiert 500 ml de apă cu turmericul măcinat.
  4. Se țin toate la fiert timp de 20-25 de minute.
  5. Între timp, se spală 10 ouă și se pun într-o oală cu apă rece (puteți pune și câteva ouă în plus față de câte vreți să aveți la final, în caz că unele se mai sparg). După ce a început să fiarbă apa, se mai țin la fiert timp de 10 minute.
  6. Se adaugă în fiecare oală cu apă colorată câte 2 linguri de oțet, se amestecă și se oprește focul.
  7. Se scot frunzele de ceapă și cele de varză din oale și se pun câte 3-4 ouă fierbinți în fiecare oală, având grijă să nu se atingă unele de altele (ca să nu rămână pete). Apa trebuie să fie și ea încă fierbinte.
  8. Ouăle pe care le veți vopsi cu galben se pun într-un castron și se toarnă peste ele apa cu turmeric.
  9. Din când în când, ouăle se pot învârti, ca să se coloreze uniform.
  10. Se lasă ouăle în apa colorată peste noapte (8-10 ore).
  11. A doua zi se scot din vase, se clătesc ușor cu apă (în caz că rămân reziduuri pe deasupra), se așază pe o hârtie absorbantă și se lasă să se usuce.
  12. La final se ung cu puțin ulei de floarea soarelui. Dacă doriți să faceți și ouă pestrițe, puneți deoparte câteva pe care nu le ungeți cu ulei.
  13. Pentru modelul pestriț (acesta se vede cel mai bine pe ouăle galbene sau albastre, pe roșu nu se disting foarte bine), puteți stropi ouăle cu un amestec de apă și cacao.
  14. Amestecați o linguriță de cacao cu 2-3 lingurițe de apă, până când obțineți un lichid de consistența unei ciocolate calde (ușor groasă).
  15. Înmuiați o periuță (poate fi o periuță de dinți nouă) în acest amestec și cu ajutorul degetului, stropiți ouăle pe o parte. Lăsați-le să se usuce, apoi întoarceți-le și stropiți-le și pe celalaltă parte.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Chec aperitivChec aperitiv
  • Frittata cu legume si fetaFrittata cu legume si feta
  • Sparanghel cu oua si feta la cuptorSparanghel cu oua si feta la cuptor
  • Omleta in lipieOmleta in lipie

Filed Under: aperitive, retete Tagged With: oua, paste

Previous Post: « Tartă cu praz și ciuperci
Next Post: Chec carrot cake cu fistic, ciocolată albă și caise uscate »

Reader Interactions

Comments

  1. Nabe says

    12/04/2023 at 8:58 pm

    Din ce înțeleg cu coji de ceapă galbena se coloreaza ouale in albastru. Corect?
    Culoarea e foarte frumoasa.

    Reply
    • Maria says

      14/04/2023 at 6:59 am

      Cojile de ceapa fac ouăle roșii maronii. Culoarea albastra este data de varză. Asa vopsesc și eu de ceva ani ouăle.

      Reply
    • Andreea says

      20/04/2023 at 11:04 am

      Coaja de ceapa ofera culoarea rosiatica – maronie. Culoarea albastru verzui este data de frunzele de varza rosie.

      Reply
  2. Fuzzy says

    19/04/2023 at 8:58 am

    Cu ajutorul unei lingurite, se pun mici bucatele de amestec pe ouale pe care le-ati pus deoparte. Nota de gust si de culoare
    Multumesc ca impartasesti cunostintele tale despre cum sa pregatesti oua colorate natural, intr-o maniera destul de uimitoare! Acest proces necesita rabdare, dar soarele va rasari peste culorile stralucitoare pentru a crea o superba decoratiune de Paste. Iti multumim pentru aceste sfaturi minunate!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Recomandari de vacanta – Thassos

Mai multe calatorii →

Deserturi

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Chifle dulci cu stafide (cu maia)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Rosti cu praz si oua prajite

Unt de migdale

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Ouă vopsite natural

Biscuiți cu parmezan și mac

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Curry cu năut și cartofi dulci

Tartă cu praz și ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·