Săptămâna trecută am pus ochii pe o rețetă de lipii umplute cu pui și tzatziki de la Pinch of Yum și mi s-a părut o idee bună să fac lipiile în casă. Un serch pe Google mai târziu, am găsit o rețetă de lipii grecești (pite) a lui Akis Petretzikis care părea destul de simplă și m-am apucat de treabă.
Lipiile au ieșit foarte moi și elastice, perfecte de umplut cu tzatziki și pui, dar merg foarte bine și cu hummus, cu creveți saganaki sau pentru un gyros de casă. Sunt cele mai bune proaspete, ușor călduțe, însă dacă vă mai rămân, le puteți reîncălzi câteva minute în tigaie și pot fi mâncate și a doua zi.
Lipii grecești
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 6
Ingrediente
- 160 ml lapte ușor călduț
- 80 ml apă la temperatura camerei
- o linguriță de zahăr
- 2 lingurițe de drojdie uscată
- 320 gr făină (ideal, o făină puternică (cu procent mare de proteine), care să ofere elasticitate aluatului - eu am folosit Manitoba)
- 2 linguri de ulei de măsline
- o linguriță de sare
- o linguriță de oregano grecesc
Preparare
- Într-un vas se amestecă laptele, apa, zahărul și drojdia. Se lasă timp de 10 minute pentru a incepe procesul de fermentare.
- Într-un castron se pune făina, sarea și oregano, apoi se adaugă ingredientele lichide și se amestecă bine. Se frământă aluatul timp de 2-3 minute, până când se încheagă și devine elastic.
- Se transferă într-un bol uns cu ulei de măsline și se acoperă cu un șervet sau o folie de plastic. Se lasă la temperatura camerei pentru aproximativ o oră, până când aluatul se dublează în volum.
- Se transferă aluatul pe blatul ușor înfăinat și se împarte în 6 bucăți. Fiecărei bucăți i se dă o formă rotundă. Se acoperă bilele de aluat cu un șervet de bucătărie și se mai lasă la dospit 20-30 de minute.
- Se unge blatul cu puțin ulei și se întinde fiecare bilă de aluat cu sucitorul (uns cu puțin ulei sau presărat cu puțină făină), până când se obține un disc de aproximativ 20 cm diametru.
- Se încinge bine o tigaie (preferabil de fontă, pentru a păstra cât mai bine căldura) și se unge cu puțin ulei de măsline.
- Se pun lipiile in tigaie și se prăjesc în jur de 1-2 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc.
- Lipiile se scot pe o farfurie și se invelesc cu un prosop de bucătărie pentru a nu se usca și pentru le păstra elasticitatea.
- Se pot păstra până a doua zi tot învelite în prosop și puse într-o pungă de plastic care să nu fie închisă complet.
Leave a Reply