• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Lipii grecești

18/01/2023 By Andreea Leave a Comment

Săptămâna trecută am pus ochii pe o rețetă de lipii umplute cu pui și tzatziki de la Pinch of Yum și mi s-a părut o idee bună să fac lipiile în casă. Un serch pe Google mai târziu, am găsit o rețetă de lipii grecești (pite) a lui Akis Petretzikis care părea destul de simplă și m-am apucat de treabă.

Lipiile au ieșit foarte moi și elastice, perfecte de umplut cu tzatziki și pui, dar merg foarte bine și cu hummus, cu creveți saganaki sau pentru un gyros de casă. Sunt cele mai bune proaspete, ușor călduțe, însă dacă vă mai rămân, le puteți reîncălzi câteva minute în tigaie și pot fi mâncate și a doua zi.


Lipii grecești
 
Print
Timp de preparare
20 mins
Timp de gatire
20 mins
Timp total
40 mins
 
Portii: 6
Ingrediente
  • 160 ml lapte ușor călduț
  • 80 ml apă la temperatura camerei
  • o linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 320 gr făină (ideal, o făină puternică (cu procent mare de proteine), care să ofere elasticitate aluatului - eu am folosit Manitoba)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de oregano grecesc
Preparare
  1. Într-un vas se amestecă laptele, apa, zahărul și drojdia. Se lasă timp de 10 minute pentru a incepe procesul de fermentare.
  2. Într-un castron se pune făina, sarea și oregano, apoi se adaugă ingredientele lichide și se amestecă bine. Se frământă aluatul timp de 2-3 minute, până când se încheagă și devine elastic.
  3. Se transferă într-un bol uns cu ulei de măsline și se acoperă cu un șervet sau o folie de plastic. Se lasă la temperatura camerei pentru aproximativ o oră, până când aluatul se dublează în volum.
  4. Se transferă aluatul pe blatul ușor înfăinat și se împarte în 6 bucăți. Fiecărei bucăți i se dă o formă rotundă. Se acoperă bilele de aluat cu un șervet de bucătărie și se mai lasă la dospit 20-30 de minute.
  5. Se unge blatul cu puțin ulei și se întinde fiecare bilă de aluat cu sucitorul (uns cu puțin ulei sau presărat cu puțină făină), până când se obține un disc de aproximativ 20 cm diametru.
  6. Se încinge bine o tigaie (preferabil de fontă, pentru a păstra cât mai bine căldura) și se unge cu puțin ulei de măsline.
  7. Se pun lipiile in tigaie și se prăjesc în jur de 1-2 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc.
  8. Lipiile se scot pe o farfurie și se invelesc cu un prosop de bucătărie pentru a nu se usca și pentru le păstra elasticitatea.
  9. Se pot păstra până a doua zi tot învelite în prosop și puse într-o pungă de plastic care să nu fie închisă complet.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Omleta in lipieOmleta in lipie
  • Paine naan cu unt, usturoi si patrunjelPaine naan cu unt, usturoi si patrunjel
  • Hummus cu cartof dulce si lipii facute in casaHummus cu cartof dulce si lipii facute in casa
  • Un weekend la vila LeonidaUn weekend la vila Leonida

Filed Under: paine, retete Tagged With: lipii

Previous Post: « Biscuiți cu parmezan și mac
Next Post: Salată cu avocado și creveți »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanta foodie la Londra

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tort fara gluten cu iaurt grecesc, prune coapte, nuci si rozmarin

Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

sparanghel cu oua si feta la cuptor

Sparanghel cu oua si feta la cuptor

Shakshuka

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·