Cina perfecta pentru o zi de vara in care iti e dor de Grecia si de vacanta? Raspunsul este: creveti saganaki. Se fac destul de usor si rapid si cu siguranta o sa iti doresti sa ii faci din nou si din nou. Desi la prima vedere poate combinatia de sos de rosii, feta si creveti nu pare una obisnuita, gustul este fenomenal. Se poate manca cu paine prajita, cu lipii grecesti sau cu focaccia proaspata.
Creveti saganaki
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 3
Ingrediente
- o ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 300 ml de suc de rosii
- 150 - 200 gr rosii cherry (daca nu aveti rosii proaspete puteti adauga fie 200 ml de suc de rosii, fie folositi doar 500 gr rosii taiate conservate)
- 500 gr creveti (cu coaja sau fara)
- 150 gr branza feta
- o mana de masline Kalamata (pot fi cu samburi sau fara)
- 2 linguri de ulei de masline
- o lingura de patrunjel tocat
- sare, piper, oregano grecesc
Preparare
- Daca folositi creveti congelati, mai intai lasati-i la decongelat (peste noapte in frigider sau ii puteti pune sub jet de apa rece si apoi la temperatura camerei in jur de o ora). Daca nu sunt curatati, ii puteti curata de coaja sau ii puteti gati cu ea (daca intestinele - firele negre de pe spate si burta sunt deja curatate).
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se pune o tava/ tigaie (ideal care poate fi folosita si pe plita si in cuptor) pe plita si se incinge uleiul de masline.
- Se adauga ceapa taiata marunt si se caleste 2-3 minute, pana cand se inmoaie.
- Se adauga usturoiul zdrobit, iar dupa un minut se adauga rosiile cherry, sucul de rosii, oregano, sare si piper. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5 minute.
- Se adauga maslinele si se mai lasa la fiert 10 minute.
- Se adauga crevetii si se distribuie uniform in sosul de rosii.
- Dupa 2 minute se opreste focul, se presara feta si se baga tava in cuptor pentru 25 de minute.
- La final se presara patrunjelul tocat.
- Acesti creveti saganaki pot fi serviti cu paine prajita, lipii grecesti sau focaccia.
Leave a Reply