Daca prajitura cu prune si bezea a fost revelatia verii, acest crumble cu prune ar putea fi revelatia toamnei, ca tot mai e putin pana vine. Foarte mult timp am subestimat si chiar am evitat sa fac crumble pentru ca nu mi se parea ca poate fi mare lucru de capul lui. Daca pui niste prune si apoi niste firimituri de aluat deasupra lor si le bagi la copt nu poate sa iasa ceva prea interesant, nu? Total gresit! Am descoperit asta de curand, intr-o seara in care imi era pofta de un desert dar nu aveam mare lucru prin casa si nici timp sau chef de gatit.
Nu doar ca acest desert este de-a dreptul delicios, dar se pregateste si extrem de repede si cu minimum de vase de spalat. Fara mixer, fara diverse castroane pentru creme si cel mai important, fara griji ca nu creste aluatul sau ca trebuie sa astepti macar o ora pana se raceste. Pare prea frumos sa fie adevarat? Atunci incercati sa faceti crumble cu prune macar o data si convingeti-va. In cel mai rau caz o sa irositi cateva prune, niste unt si un pic de faina, dar in cel mai bun caz, veti descoperi cel mai usor si gustos desert pe care il veti face pe repeat toata toamna. Eu deja ma gandesc cum sa fac loc in congelator sa pun niste prune pentru la iarna.
Ce-mi place cel mai mult la acest crumble cu prune este partea crocanta data de migdale. Cred ca ele fac diferenta intre un crumble bunut si unul deosebit. Desigur, le puteti inlocui cu nuci sau alune de padure, sau puteti sa faceti chiar un mix din toate. Acesta e farmecul unui crumble, ca poate fi adaptat in foarte multe feluri. Regula e sa aveti niste fructe la baza, iar deasupra un aluat faramitat. Dar pentru ca aluatul nu trebuie sa creasca sau sa fie pufos, puteti incerca cu mai multe tipuri de faina, de la cea integrala pana la cea fara gluten. O varianta destul de intalnita este cea cu fulgi de ovaz (care inlocuiesc o parte din faina), insa aceasta nu a fost chiar pe gustul meu.
Inca un lucru minunat este poti inlocui untul cu ulei de cocos sau alt tip de ulei vegetal si obtii foarte usor un desert de post. Iar cantitatea de zahar poate fi redusa, exclusa sau inlocuita cu un alt tip de indulcitor. N-am incercat niciuna din variantele astea, dar am primit poze pe Instagram de la persoane care le-au testat si au fost incantate. Apropo de Instagram, pe contul meu, @tastebazaar, pun multe retete pas cu pas, cu poze si video, inclusiv pe cea de crumble, dar si unele care nu ajung pe blog. Daca vreti sa le vedeti, va astept si acolo.
In ultimele trei saptamani am facut crumble de vreo patru, cinci ori si de fiecare data m-a surprins ca poate fi atat de bun. Alaltaseara l-am facut cu piersici si doar cateva prune, pentru ca nu aveam mai multe. A iesit minunat si asa, dar a doua zi mi-am refacut proviziile de prune. Intre timp tava aceea s-a terminat, dar daca diseara ma loveste pofta de dulce, stiu ca in jumatate de ora pot rezolva problema. A! Si daca aveti musafiri si nu aveti chef de gatit deserturi complicate, faceti un crumble si serviti-l caldut cu o cupa de inghetata deasupra, ca sa para un pic mai fancy. Cred ca nu o sa fie dezamagiti :).
- 500 gr prune coapte
- 80 gr migdale crude
- 70 gr de unt
- 100 gr faina alba
- 4 linguri de zahar brun
- jumatate de lingurita de scortisoara
- Preincalzeste cuptorul la 190 de grade.
- Curata prunele de samburi si taie-le in 4. Pune-le intr-o tava de aproximativ 25x15 cm.
- Pune migdalele intr-un robot de bucatarie si mixeaza-le 30 de secunde. Vei obtine bucati mai marunte si altele mai mari. Scoate o mana de migdale si pune-le deoparte.
- Peste migdalele din robot pune untul, faina, scortisoara si zaharul. Mixeaza bine pana cand compozitia se omogenizeaza si textura devine faramicioasa. Acest proces dureaza in jur de un minut. Daca nu ai robot de bucatarie, poti toca migdalele cu cutitul si poti framanta faina si untul de mana pana obtii firimituri de aluat.
- Pune aluatul deasupra punelor, avand grija sa maruntesti bucatile mai inchegate. Eu iau cate o mana de aluat si o zdrobesc pe deasupra.
- La final presara migdalele puse deoparte.
- Baga tava in cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand prunele incep sa bolboroseasca, iar crusta devine rumena.
Bianca says
Delicios!!! Mulțumim pentru rețetă!
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut, Bianca!
Monica says
La inceputul retetei scrie ca NU este nevoie de mixer iar mai jos cand vrei sa te apuci scrie ca este nevoie. Enervant👎
Andreea says
Buna, Monica! Multumesc pentru feedback. Intr-adevar, am scris in textul introductiv ca nu ai nevoie de mixer. Eu cand spun mixer ma gandesc la mixerul de mana, care bate bezea sau frisca. In reteta am scris ca e nevoie de un robot de bucatarie, nu de mixer. Dar da, pot intelege ca acea afirmatie ti-a creat asteptari sa nu trebuiasca sa folosesti niciun electrocasnic. Si adevarul este ca poti sa nu folosesti mixerul, daca nu ai sau nu doresti. Migdalele pot fi tocate cu cutitul, iar amestecul de faina si unt poate fi framantat de mana. Am adus aceste completari si in reteta acum.