Pot spune ca intr-adevar am redescoperit Roma in cele trei zile in care am vizitat-o. Nu stiu cum, insa dupa primele doua dati cand am fost acolo, n-am ramas cu o impresie prea buna. Dar de data aceasta, am avut mai mult timp la dispozitie ca sa o descopar. M-am plimbat pe stradute, am mancat inghetata de la toate gelateriile pe care le-am intalnit si m-am bucurat de toate peisajele desprinse din vederi, de care dadeam cu nasul, dupa fiecare colt.
Povestea cu excursia la Roma a pornit de la provocarea lansata de Electrolux, de a ne organiza un stand culinar cu care am vrea sa ne prezentam la un festival Taste. Am inceput prin a face planuri, schite, meniuri si strategia de promovare. Eram atat de entuziasmata de proiectul asta, care ma scosese din zona mea de confort si visam cu ochii deschisi la ce mi-ar placea sa fac 3 zile in Roma. Ba chiar intr-o noapte n-am putut dormi de nerabdare, desi concursul nici nu se terminase.
Cand am aflat ca ma numar printre castigatori am fost atat de fericita si am inceput imediat sa pun pe lista locurile in care voiam sa ajung (majoritatea restaurante sau gelaterii 🙂 ).
Alaturi de mine, celelalte doua norocoase au fost Dana si Mihaela, pe care m-am bucurat tare mult sa le cunosc.
In prima zi, dupa ce am vizitat Piazza del Popolo si Piazza di Spagna, am ajuns la prima cafenea de pe lista, unde o prietena mi-a recomandat sa ajung pentru a testa inghetata. Cafe Ciampini este foarte aproape de Piaza di Spagna, mai exact, la capatul superior al scarilor spaniole, undeva in stanga, in piata Trinita dei Monti.
Am incercat aromele de zabaione si fistic, care au fost foarte bune.
Apoi, dupa o lunga plimbare in cautarea unui restaurant de pe lista, pe care l-am gasit inchis, ne-am oprit la Locanda di Bacco, un restaurant dragut, cu masute pe trotuar, unde am mancat niste portii enorme si gustoase de paste.
Urmatoarea zi a fost ziua cea mare in care trebuia sa mergem la Taste Festival, insa inainte de asta, am mers in vizita la Mercato Trionfale, cea mai mare piata din Roma. In timp ce majoritatea turistilor se indreptau catre Vatican, noi mergeam in directia opusa, catre piata :).
In ultimii ani mi-am facut o obisnuinta din a vizita pietele din orasele pe care le vizitez. Mi se pare ca acolo gasesc cele mai autentice simboluri culinare locale si pot lua pulsul traditiilor gastronomice si stilului de viata al localnicilor.Â
Zeci de standuri erau pregatite cu preparate sofisticate sau traditionale, cu demonstratii culinare sau workshop-uri si chiar cu accesorii pentru gatit.
Inainte de a ne indrepta spre aeroport, am facut o ultima plimbare pe Via della Croce, una din strazile centrale din Roma, unde am dat peste o brutarie tare frumos amenajata, Grano, frutta e farina. Am luat o pizza cu hribi extraordinar de buna, insa destul de scumpa. Dar atat de mult mi-a placut locul acesta, incat, as reveni cu siguranta.
Daca ajugenti la Roma si incercati unul din locurile despre care v-am povestit sau gasiti altele interesante, lasati-mi doua vorbe, sa stiu unde v-a placut mai mult.
mihaela.tanasa says
Foarte frumos ai scris Andreea!
Ghici ce…am facut rost sapt. aceasta de licorice :)pentru a prepara din nou pastele din Roma.
Andreea says
Miha, ma bucur ca iti place. Am muncit ceva :)).
Am luat si eu licorice de la Pastai de vanilie, dar nu are aceeasi aroma ca cea din Italia, e mai fada. Tu unde ai gasit?
mihaela.tanasa says
Mi-a cumparat-o o prietena din Milano.
roxana voicu says
Tonnarello, restaurantul cu cea mai buna mancare de care am avut parte la Roma si cel mai bun tiramisu, sunt convinsa ca mai bun nu voi manca vreodata. Singurul regret, ca l-am descoperit in ultima seara, am stat la coada o ora pt a intra, dar a meritat.
Andreea says
Multumesc pentru recomandare! il pun pe lista pentru urmatoarea vizita la Roma.