• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Gustul Romei

29/12/2013 By Andreea 5 Comments

Nu puteam incheia anul fara sa va povestesc despre cea mai frumoasa aventura culinara din 2013. Va vine sa credeti ca nu am apucat sa scriu despre excursia la Roma, la Taste Festival? Mie nu prea…Adevarul este ca perioada respectiva a fost foarte plina de activitati legate de mutare, incat nu reuseam niciodata sa ma asez cateva ore la calculator, ca sa pot povesti tot ce s-a intamplat acolo. Am tot amanat si uite ca au trecut fix trei luni de cand redescopeream Roma si ma bucuram de toate surprizele pe care mi le oferea.
Castel Sant Angelo
Fontana di Trevi_night

Pot spune ca intr-adevar am redescoperit Roma in cele trei zile in care am vizitat-o. Nu stiu cum, insa dupa primele doua dati cand am fost acolo, n-am ramas cu o impresie prea buna. Dar de data aceasta, am avut mai mult timp la dispozitie ca sa o descopar. M-am plimbat pe stradute, am mancat inghetata de la toate gelateriile pe care le-am intalnit si m-am bucurat de toate peisajele desprinse din vederi, de care dadeam cu nasul, dupa fiecare colt.

Vittorio Emanuelle

Povestea cu excursia la Roma a pornit de la provocarea lansata de Electrolux, de a ne organiza un stand culinar cu care am vrea sa ne prezentam la un festival Taste. Am inceput prin a face planuri, schite, meniuri si strategia de promovare. Eram atat de entuziasmata de proiectul asta, care ma scosese din zona mea de confort si visam cu ochii deschisi la ce mi-ar placea sa fac 3 zile in Roma. Ba chiar intr-o noapte n-am putut dormi de nerabdare, desi concursul nici nu se terminase.
Cand am aflat ca ma numar printre castigatori am fost atat de fericita si am inceput imediat sa pun pe lista locurile in care voiam sa ajung (majoritatea restaurante sau gelaterii 🙂 ).

Alaturi de mine, celelalte doua norocoase au fost Dana si Mihaela, pe care m-am bucurat tare mult sa le cunosc.

In prima zi, dupa ce am vizitat Piazza del Popolo si Piazza di Spagna, am ajuns la prima cafenea de pe lista, unde o prietena mi-a recomandat sa ajung pentru a testa inghetata. Cafe Ciampini este foarte aproape de Piaza di Spagna, mai exact, la capatul superior al scarilor spaniole, undeva in stanga, in piata Trinita dei Monti.
Am incercat aromele de zabaione si fistic, care au fost foarte bune.

IMG_5564
IMG_5586

Apoi, dupa o lunga plimbare in cautarea unui restaurant de pe lista, pe care l-am gasit inchis, ne-am oprit la Locanda di Bacco, un restaurant dragut, cu masute pe trotuar, unde am mancat niste portii enorme si gustoase de paste.

IMG_5598

Urmatoarea zi a fost ziua cea mare in care trebuia sa mergem la Taste Festival, insa inainte de asta, am mers in vizita la Mercato Trionfale, cea mai mare piata din Roma. In timp ce majoritatea turistilor se indreptau catre Vatican, noi mergeam in directia opusa, catre piata :).
In ultimii ani mi-am facut o obisnuinta din a vizita pietele din orasele pe care le vizitez. Mi se pare ca acolo gasesc cele mai autentice simboluri culinare locale si pot lua pulsul traditiilor gastronomice si stilului de viata al localnicilor. 

IMG_5613

IMG_5606
IMG_5620
In Italia, e clar, oamenilor le place mancarea. In piete vezi oameni de toate varstele care se aprovizioneaza cu fructe, legume, branzeturi si peste sau fructe de mare, toate proaspete si diversificate.
 IMG_5632
IMG_5688
IMG_5646
Desi, din pacate, in vacante, nu pot sa ma bucur de cumparaturi asa cum mi-as dori, pentru ca n-am mereu ocazia de a putea gati, caut sa cumpar si eu cate ceva deosebit, cu care sa ma intorc acasa.
De data asta mi-am luat niste lamai netratate, mult parmezan, o alta specialitate de branza de capra si cateva flori de dovlecei. Acestea din urma s-au ofilit pana in Bucuresti, insa parmezanul a meritat. Are cu totul alta aroma decat cel care se gaseste la noi in supermarket-uri.
IMG_5657
IMG_5674
Cateva ore mai tarziu, ajungeam la Auditorium Parco della Musica, unde se desfasura festivalul Taste of Roma.

Zeci de standuri erau pregatite cu preparate sofisticate sau traditionale, cu demonstratii culinare sau workshop-uri si chiar cu accesorii pentru gatit.

IMG_5694
IMG_5696
Imediat cum am ajuns, am intrat la workshop-urile la care eram inscrise. Primele au fost Dana si Otilia, care au pregatit niste paste fara gluten, cu branza si sunca, iar apoi eu si Mihaela am facut tot paste, de data asta spaghetti cu cod, branza si licorice. Cand am auzit prima oara ce urma sa gatim, mai ca voiam sa schimb locul pentru reteta cealalta, pentru ca eu nu pot sa suport licoricea. Stiti, bomboanele acelea negre cu gust foarte puternic de lemn dulce…yacks! Insa, am decis sa experimentez si sa vad cum se poate folosi licoricea in mancare. Am avut o surpriza tare placuta cand am descoperit ca acest condiment, de fapt, are o aroma foarte subtila de lemn dulce, insa se aseamana foarte tare cu cafeaua instant la miros si gust. Dupa aceasta experienta, chiar mi-am cumparat praf de licorice cand am ajuns acasa. Asta da, descoperire culinara :).
IMG_5727
IMG_5732
Am vizitat toate standurile si am urmarit bucatarii in actiune, insa din dorinta de a le analiza cat mai bine pe toate, am pierdut timpul si n-am apucat sa mananc mai nimic din preparatele spectaculoase cu care venisera reprezentantii restaurantelor romane.
   IMG_5762
IMG_5783
IMG_5769
Noroc cu Otilia, care a luat un desert fabulos cu un bulgare de albus care avea inauntru o crema, servit cu un fel de supa si un crumble delicios. A fost unul din cele mai bune deserturi pe care le-am gustat vreodata. Apoi, pentru ca nu m-am putut abtine, mi-am mai luat o inghetata de la Otaleg, cu trei arome: zmeura, ricotta cu scortisoara si pepene galben cu bere. Asta a fost apogeul inghetatei in Roma. Foarte, foarte gustoase dar si speciale aromele. Iar cand voi reveni la Roma, voi trece neaparat pe la ei (de trei ori pe zi 🙂 ).
IMG_5800
IMG_5799
A urmat o demonstratie culinara unde am urmarit cum se prepara o reteta destul de sofisticata, surpriza, tot cu paste :), de data asta un fel de carbonara reinventata, cu paccheri (niste paste in forma de tub scurt), umplute cu spuma de branza si cu topping de sunca.
IMG_5785
IMG_5833
Timpul a trecut foarte repede si am plecat de la festival mai repede decat ne doream, deoarece la jumatatea zilei, evenimentul se incheia pentru o pauza de cateva ore, astfel incat bucatarii sa se pregateasca pentru partea a doua de gatit, care incepea pe seara.
IMG_5780
Dupa cateva ore de plimbat prin oras, ne-am oprit la o noua gelaterie, de data aceasta, una recomandata de Tripadvisor, Gelateria Valentino. Din pacate, aici am avut cea mai mare dezamagire. Inghetata a fost mediocra si nu se compara cu altele pe care le-am incercat. Daca tot veni vorba de Tripadvisor, in vacanta asta mi-am dat seama ca acest site nu e chiar cel pe mana caruia ar trebui sa merg. Cred ca unele restaurante sunt foarte populare din cauza locatiei, insa nu neaparat pentru ca sunt cele mai bune. Pe baza review-urilor de acolo, am mers si la o pizzerie de langa Fontana di Trevi, care a fost o noua dezamagire totala. Am nimerit niste pizza cu maioneza…Atat am avut de zis :(.
IMG_5896
In ultima zi am avut ocazia sa vizitez Pantheonul, Colloseum-ul, Forul Roman, castelul Sant Angelo si am zarit din departare Vaticanul. In piata Pantheonului am gasit un loc tare dragut, L’antica Salumeria, in care se preparau panini (sandvisuri) proaspete cu tot felul de ingrediente. Erau destul de multi oameni la coada, iar o turista din fata mea i-a spus vanzatorului ca de cate ori vine din Argentina la Roma, se opreste la ei sa manance un sandvis :).

IMG_5973

IMG_6038

IMG_6084

IMG_6053

IMG_6050

Inainte de a ne indrepta spre aeroport, am facut o ultima plimbare pe Via della Croce, una din strazile centrale din Roma, unde am dat peste o brutarie tare frumos amenajata, Grano, frutta e farina. Am luat o pizza cu hribi extraordinar de buna, insa destul de scumpa. Dar atat de mult mi-a placut locul acesta, incat, as reveni cu siguranta.

IMG_6086
IMG_6085
In final, nu am vrut sa plecam din Italia fara sa incercam un tiramisu. Iar pe net gasisem ca cel mai bun tiramisu din Roma se gaseste la cofetaria Pompi. Cand am ajuns acolo am fost surprinsa de spatiul micut care era plin de oameni care isi asteptau tiramisu-ul. Clar e un loc foarte popular. Am cumparat si eu un tiramisu clasic si o inghetata cu fructe de padure si fistic. Prajitura a fost buna, corect preparata, insa mi-e destul de greu sa cred ca e cel mai bun tiramisu din Roma :). Insa inghetata a fost dementiala. Cea de fructe de padure a fost extraordinara. Pompi e cu siguranta un loc unde merita incercata inghetata, pretul fiind la fel cu cele din alte gelaterii, iar portia e foarte generoasa.
IMG_6090
IMG_6107
IMG_6093
 Concluziile mele in urma acestei excursii au fost ca Roma e chiar draguta si merita vizitata, ca odata ce ai ajuns in Italia trebuie sa mananci inghetata din cat mai multe locuri, ca la Taste Festival as vrea sa merg din nou la anul, dar la Londra si ca licoricea nu e rea deloc :).

Daca ajugenti la Roma si incercati unul din locurile despre care v-am povestit sau gasiti altele interesante, lasati-mi doua vorbe, sa stiu unde v-a placut mai mult.

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Cu bazaarul in vacanta: ToscanaCu bazaarul in vacanta: Toscana
  • Standul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival IVStandul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival IV
  • Standul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival IIIStandul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival III
  • Standul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival IIStandul Taste Bazaar la Electrolux Taste Festival II

Filed Under: news, travel Tagged With: Italia, roma, taste festival, taste of rome

Previous Post: « Prajitura cu smantana si nuci
Next Post: Salam de biscuiti cu ciocolata »

Reader Interactions

Comments

  1. mihaela.tanasa says

    29/12/2013 at 8:45 pm

    Foarte frumos ai scris Andreea!

    Ghici ce…am facut rost sapt. aceasta de licorice :)pentru a prepara din nou pastele din Roma.

    Reply
  2. Andreea says

    29/12/2013 at 11:12 pm

    Miha, ma bucur ca iti place. Am muncit ceva :)).
    Am luat si eu licorice de la Pastai de vanilie, dar nu are aceeasi aroma ca cea din Italia, e mai fada. Tu unde ai gasit?

    Reply
  3. mihaela.tanasa says

    30/12/2013 at 1:49 pm

    Mi-a cumparat-o o prietena din Milano.

    Reply
  4. roxana voicu says

    07/01/2020 at 11:39 pm

    Tonnarello, restaurantul cu cea mai buna mancare de care am avut parte la Roma si cel mai bun tiramisu, sunt convinsa ca mai bun nu voi manca vreodata. Singurul regret, ca l-am descoperit in ultima seara, am stat la coada o ora pt a intra, dar a meritat.

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:13 pm

      Multumesc pentru recomandare! il pun pe lista pentru urmatoarea vizita la Roma.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Cheesecake brownies

Croissant French toast

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

French toast cu sos de fructe de padure

Chocolate chip cookies

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·