• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Portugalia

26/07/2011 By Andreea 9 Comments

Daca despre Sicilia in 5 zile v-am povestit in doua pagini si aproximativ 30 de fotografii, mi se pare cel putin justificat ca despre Portugalia vizitata in 10 zile sa va scriu 3 pagini si sa va arat 60 de poze :). Asa ca, va trebuie putina rabdare pana la capat :).
Deja am impresia ca a trecut deja un an de la concediu :(. Am intrat atat de repede in rutina zilnica si chiar ceva in plus, incat abia imi amintesc ca acum doua saptamani pe vremea asta ma plimbam pe malul raului Douro in Porto.

Totusi, daca ascult mputin fado, reintru in atmosfera aceea romantica si melancolica.

Aventura portugheza a inceput pe 6 iulie in Lisabona. Am vizitat cartierul Belém si simbolurile lui : Manastirea Jerónimos, Torre de Belém (Turnul Belem) si Padrão Dos Descobrimentos.

Manastirea este superba. Detaliile arhitecturale sunt aproape ireale, iar curtea interioara, coloanele si coridoarele te fac sa te simti in alte vremuri.

Bineinteles ca nu am ratat faimoasele prajiturele cu lapte, “pasteis de nata”, sau asa cum le-au promovat pe plan international cei de la Antiga Confeitaria de Belém, ”pasteis de Belém”. Aceasta cofetarie a primit o distinctie din partea Ministerului Turismului portughez pentru acest merit.

 
Localul este un punct de atractie foarte important in Belém, iar turistii stau la cozi de zeci de persoane pentru a putea cumpara delicioasele prajiturele cu 0.95 euro/bucata :). Ce pot sa va spun e ca merita. Chiar si localnicii spun ca sunt cele mai bune pasteis de nata pe care le poti manca in Lisabona. 
Cei de la cofetarie se lauda ca au o reteta secreta pe care o cunosc doar cateva persoane care nu calatoresc niciodata impreuna, pentru a avea siguranta ca daca se intampla vreun eveniment nefericit, sa ramana totusi persoane care sa cunoasca reteta :).
Inauntru sunt mai multe incaperi cu zeci de mese, aproape toate ocupate cu persoane de diferite nationalitati care bifeaza inca un obiectiv turistic in timp ce savureaza foietajele cu crema de lapte.
Ziua de 6 a inclus si un mare eveniment la care am tinut neaparat sa ajung anul acesta iar faptul ca s-a desfasurat langa Lisabona, nu putea sa fie mai potrivit pentru planurile mele de vacanta. Concertul Coldplay a fost unul din highlight-urile acestei calatorii. Am stat in primul rand! 😀 Chiar daca aveam niste mari difuzoare de depasit vizual, am reusit sa zaresc capetele baietilor :P. A fost cel mai frumos concert la care am fost vreodata! La un moment dat a plouat cu fluturasi de hartie colorata si apoi au aruncat in public niste baloane maaari in timp ce ascultam ”Yellow”. Mi-nu-nat! Mai vreau o data :).

Urmatoarele doua zile au fost dedicate tot Lisabonei. Am vizitat cartierele Baixa, Chiado, Bairro Alto, Alfama, castelul São Jorge, pietele Rossio si Praça do Comércio, am urcat din Baixa catre Bairro Alto cu funicularul (un tramvai micut si galben, specific Lisabonei) si am urcat si coborat atatea scari de nu mai vreau sa-mi amintesc :)). 

Pentru ca orasul se intinde pe sapte coline, exista in foarte multe locuri ”miradouros”, adica terase special amenajate pentru a admira privelistea de deasupra orasului.

Alfama, cel mai vechi cartier al Lisabonei, cunoscut pentru cluburile de fado, se vede minunat din castelul São Jorge. 

Pe o straduta circulara aflata pe dealul care duce la castel (Rua Costa do Castelo 7) am descoperit restaurantul Restô do Chapitô. Citisem ca e un ”restaurant with a view” si asa a si fost. Masuta pe care am ales-o a fost langa un balcon care descoperea o priveliste superba cu raul Tejo si cladirile orasului.  

????????????????????????????????????

Am mancat o salata de rucola cu creveti si cod si cartofi umpluti cu carne tocata si branza. Cu un pahar de bere si unul de vin, totul a costat 20 de euro. Chiflele si sosurile au fost din partea casei.
  

Codul (bacalhau) e pestele cel mai folosit in retetele portugheze. Cel mai des, codul se sareaza si se usuca, urmand sa fie rehidratat si folosit in mancaruri. Din pacate, in restaurantele in care am mers am gasit doar cod proaspat si desi am vrut sa cumpar niste cod uscat, mirosea atat de puternic (si nu prea placut), incat mi-a fost teama sa-l bag in bagaj :P.

Un alt restaurant la care am mers si tare bine mi-a parut, a fost Casa do Alentejo (Rua das Portas de Santo Antão 58), aproape de piata Rossio. Un local tipic portughez, cu doua incaperi inalte cu pereti acoperiti cu ”azulejos”, faianta traditional portugheza cu care sunt impodobite cladirile.

 
 Aici ne-am bucurat de un pranz copios. Gazpacho cu peste prajit (nu stiu cat de tipic e modul asta de servire dar mie mi-a placut), supa crema de legume, cod, de data asta la cuptor, cu cartofi si dorada la gratar cu legume.

 

Cu tot cu o apa de 1 litru si o sticluta de 375 ml de vin rosé, distractia ne-a costat 40 de euro. Nu e putin, insa asta e media unei mese cu doua feluri, pentru doua persoane la restaurantele centrale. Oricum, nu cred ca am fi putut gasi un restaurant mai potrivit in care sa lasam banii astia. Mancare buna, atmosfera tipica si ospatar amabil. In plus, erau si multi localnici care mancau acolo, deci primul indiciu despre un restaurant bun, era bifat.

Intr-una din seri am ajuns la statia de tren Cais do Sodré, pe malul Tejo-ului, unde, inainte sa plecam spre casa, ne-am oprit la restaurantul Ibo ca sa ne indulcim putin.

Restaurantul nu este unul ieftin. Mancarurile de peste sunt in jur de 25 de euro iar un pahar de vin nu costa mai putin de 6 euro. Noi am ales doua deserturi, un mousse de ciocolata si menta si banane caramelizate cu inghetata, plus doua pahare de vin de Porto. Super delicioase!:)

Sambata am mers la Sintra. Un oras aproape magic care face parte din patromoniul UNESCO. Cu atatea castele si vegetatie bogata, te simti ca intr-o poveste. Mai ales daca nu e plin de turisti :).

Am vizitat castelul Monserrate, Pena si castelul maurilor. Desi Sintra e cel mai des acoperita de nori (vegetatia se datoreaza ploilor dese), noi am prins o zi frumoasa in care am vizitat si centrul vechi, plin de magazine de suveniruri si cladiri acoperite cu azulejos.

Pentru ca era aproape, a tras o fuga si pana la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei.    

Aici cred ca am stat cam jumatate de ora, cat sa facem cateva poze. In afara de farul pe care il vedeam in toate pozele facute acolo si monumentul pe care sunt gravate cuvintele poetului portughez Luís de Camões „Aqui, onde a terra se acaba e o mar começa” , nu am avut nimic de vizitat.

La intoarcerea spre Lisabona am trecut repede si prin Cascais si Estoril. Nu am vazut nimic impresionant. Cateva plaje frumos amenajate si barcute ancorate destul de departe de mal :).

A urmat Porto. Inainte sa plec citisem despre arhitectura impresionanta, despre podul Dom Luis I, despre sandvisul lor tipic si despre faimoasa cafenea Majestic. Dar nimic nu avea sa ma pregateasca pentru orasul asta. Este idilic. Ca-n filme. Despartit de raul Douro, Porto m-a cucerit cu imaginile perfect incadrate ca intr-o vedere, cu barcutele ce transportau butoaie de vin si bineinteles, cu peretii acoperiti de azulejos. 

 Am mancat binecunoscutul sandvis, adica “francesinha”, preparat cu mai multe feluri de carne (gratar de vita, carnati, crenvursti si inca o bucata de carne de porc) cu painea acoperita de branza topita si un sos special care contine si bere.

Nu prea se potriveste cu preferintele mele alimentare, dar nu a fost rau deloc, chiar ma bucur ca l-am incercat :). Pretul e undeva in jur de 7-10 euro, uneori fiind servita cu un ou sau cartofi prajiti.
Din pacate, pentru ca am stat doar doua zile si nici alea intregi, nu am ajuns la vreun restaurant si n-am incercat si alte preparate specifice.

Am vizitat si Cafe Majestic, considerata una din cele mai frumoase cafenele din lume, unde am baut o cafea cu gheata. Nimic spectaculos :). Insa localul este intr-adevar foarte frumos, merita vazut. 

Un loc care mi-a placut foarte tare a fost Jardins do Palacio de Cristal unde am intalnit vreo 10 pauni care se plimbau liberi prin parc. M-au fascinat…Le-am facut sute de poze si nu mai vroiam sa plec :).

Totusi, a trebuit sa ne urcam in masina, nu inainte de a ne aproviziona cu cateva sticle de vin de Porto, pentru a ne indrepta spre partea cea mai asteptata a vacantei. Relaxare in Algarve! Adica, regiunea sudica a Portugaliei, unde se gasesc cele mai frumoase plaje. Ne-am oprit in Lagos, de unde nu ne-am dezlipit pana in ziua plecarii.

Am stat in cel mai frumos hostel ever, Flow House. O casa extraordinar de frumoasa cu o bucatarie maaare si ultra utilata (inclusiv masina de spalat vase! :D) si cu niste gazde foarte prietenoase si amabile.

Am profitat de bucataria viselor mele si de abundenta de peste proaspat din magazine si am pregatit dorada la gratar si cartofi dulci la cuptor. 

Acum ca mi-am adus aminte, trebuie sa recunosc ca m-am indragostit de supermarketurile de acolo. In afara de peste, au foarte multe legume, fructe si ingrediente deosebite si ieftine, care ma faceau sa-mi doresc sa trec in fiecare zi printr-un magazin :P.    

In Lagos am fost la un singur restaurant, Meu Limao, unde am ales niste midii in sos alb, patatas bravas si sardine prajite. Nu pot spune ca m-au dat pe spate, chiar imi era cam foame cand am plecat de acolo.

In rest, am incercat pentru prima oara nuca de cocos tanara (5 euro), din care am baut cred ca mai mult de 500 ml de suc. Din nou, nici un gust deosebit, doar ca foarte racoritor si cu o aroma usoara de cocos. 

In 10 zile am reusit sa descoperim doar o parte mica din locurile si lucrurile minunate care se intampla in Portugalia si de aceea ne-am promis ca revenim. Data viitoare, zece zile la Porto si zece in Algarve :D.

Inchei grabita pentru ca trebuie sa pregatesc o cina libaneza rapida :P.
 
P.S. De ieri sunt mandra posesoare a unui nou frigider! Sunt super incantata dar si motivata sa-l umplu ;)). Deci, I’m back in business, asa ca, pregati-va de retete noi! 😀

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Briose cu afine si grau germinatBriose cu afine si grau germinat
  • Tarta cu praz si ciuperciTarta cu praz si ciuperci
  • Inghetata de ananas, mango si bananeInghetata de ananas, mango si banane
  • Pate de ficat de casa cu stafidePate de ficat de casa cu stafide

Filed Under: travel Tagged With: lagos, lisabona, porto, portugalia

Previous Post: « Inapoi la cratita :)
Next Post: In ultima vreme… »

Reader Interactions

Comments

  1. Alina---Explora Cuisine says

    27/07/2011 at 2:13 am

    Foarte frumos post, iar pozele sunt superbe!!!

    Reply
  2. Andreea says

    27/07/2011 at 6:26 am

    Multumesc, Alina!:)

    Reply
  3. uca says

    27/07/2011 at 6:32 am

    O vacanta de nota 11 🙂

    Reply
  4. Andreea says

    27/07/2011 at 6:41 am

    asa e, o vacanta de vis! 🙂

    Reply
  5. Zazuza says

    28/07/2011 at 8:19 am

    intai trebuie sa remarc lumina fabuloasa din pozele tale! apoi sa iti multumesc pentru o atat de placuta calatorie virtuala 🙂

    Reply
  6. Andreea says

    28/07/2011 at 10:24 am

    lumina este meritul acestei minunate tari :), cat despre calatorie, cu mare placere!

    Reply
  7. Chef Chilly says

    31/07/2011 at 9:36 pm

    Ce mi-a placut postarea ta! Am citit totul cu mare atentie, pentru ca peste 10 zile vom merge si noi pe urmele voastre!
    Mersi pt ponturi – de abia astept!

    Reply
  8. Andreea says

    01/08/2011 at 7:44 am

    ce ma bucur ca te pot ajuta si eu cu ponturi, daca tot am fost si eu in sicilia pe urmele voastre :).daca mai ai nevoie de alte detalii,sa-mi zici :).vacanta placuta!

    Reply
  9. Anonymous says

    15/02/2012 at 1:26 pm

    Intradevar,foarte frumoasa Portugalia,am fost si eu de mai multe ori si inca nu m-am saturat!!Recomand cu caldura aceasta destinatie,avem multe de invatat de la ei

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Vacanță la Londra cu copilul

Mai multe calatorii →

Deserturi

Batoane vegane cu ciocolata si arahide

Rulouri cu scortisoara (cinnamon rolls) in miez de noapte…

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Pancakes

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Quiche rapid cu ciuperci

Lipii grecești umplute cu pui, ardei și tzatziki

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·