Zilele trecute căutam pe net o rețetă de prăjitură simplă cu prune și am dat peste rețeta celor de la NY Times, care se pare că este una dintre cele mai iubite rețete ale lor, fiind publicată prima oară în 1983 și a rămas una dintre preferatele cititorilor până în ziua de azi.
Am văzut că pe site are un rating de 5 stele din peste 9000 de review-uri, așa că am zis că nu are cum să nu fie bună. Într–adevăr, această prăjitură cu prune se pregătește extrem de ușor, din doar câteva ingrediente accesibile (unt, zahăr, făină, ouă, praf de copt și prune) și rezultatul e minunat: blatul este foarte fraged, iar la exterior are o crustă crocantă și caramelizată absolut divină. Prunele oferă un contrast ușor acrișor și o aromă deosebita, însă cred că pot fi înlocuite cu succes și de caise, piersici, pere sau chiar și mure.
- 115 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahăr
- 120 gr făină cernută
- o linguriță praf de copt
- 2 ouă la temperatura camerei
- 10-12 prune
- ½ ligurita scorțișoară
- o lingură de zahăr
- 20 gr fulgi de migdale
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
- Prunele se spală, se rup în două și se curăță de sâmburi.
- Se unge o tavă rotundă (diametru de 20 cm) cu unt și se tapetează cu făină.
- Untul și zahărul se mixează bine cu un mixer, timp de 5-7 minute, până când se obține o cremă deschisă la culoare.
- Se adaugă făina cernută amestecată cu praful de copt și cele doua ouă și se mixează câteva secunde, până când aluatul se omogenizează.
- Se transferă aluatul în tavă și se nivelează.
- Pe deasupra se așază jumătățile de prune, cu pielița în sus.
- Se presară o lingură de zahăr, scorțișoară și fulgii de migdale.
- Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50 de minute.
- Prăjitura se lasă la răcit timp de 10-15 minute în tavă, apoi se scoate și se așază pe un platou.
- Poate fi mâncată ușor călduță sau rece.
Leave a Reply