Rulouri cu scortisoara
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 24
Ingrediente
Pentru aluat
  • 500 gr faina alba
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 7 gr de drojdie uscata)
  • 300 ml lapte caldut
  • 50 gr zahar alb
  • 50 gr unt la temperatura camerei
  • 2 oua
  • ¼ lingurita de sare
Pentru umplutura
  • 50 gr unt la temperatura camerei
  • 50 gr zahar alb
  • o lingura cu varf de scortisoara pudra
Pentru glazura
  • 150 gr crema de branza
  • 50 gr unt la temperatura camerei
  • 50 gr zahar pudra
  • o lingura de extract de vanilie
  • 30 gr miez de nuca prajita si tocata
Preparare
  1. Intr-un bol se pune drojdia si o lingura de zahar, se amesteca si apoi se toarna laptele caldut. Se lasa sa dospeasca 15 minute.
  2. Intr-un castron se pune faina, sarea, ouale, untul, zaharul, amestecul de lapte cu drojdie si se omogenizeaza. Aluatul se framanta cateva minute, facand miscari de intindere si impaturire spre mijloc. Aluatul este destul de umed si lipicios, daca dupa 2-3 minute de framantat nu incepe sa se lege si sa devina elastic, mai puteti adauga cate putina faina (cate 10 gr), pana cand il puteti manevra. Nu adaugati prea multa faina, altfel aluatul nu va mai iesi la fel de pufos.
  3. Se acopera castronul si se lasa aluatul la dospit timp de 1-2 ore, pana cand creste de 1,5 ori.
  4. Dupa 30 de minute de dospire, mai aplicati aluatului un set de intinderi si impaturiri in castron. Ridicati cate o margine de aluat, o trageti in sus si o aduceti peste mijloc. Faceti o tura sau doua de castron. Se acopera castronul din nou si se lasa din nou la dospit pana ajunge la volum dublu.
  5. Se pregateste umplutura. Se amesteca bine untul cu zaharul si scortisoara.
  6. Aluatul se rastoarna pe un blat infainat si se imparte in doua.
  7. Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pana la o grosime de aproximativ 0.5 cm. Presarati putina faina si pe suprafata aluatului si pe sucitor de cate ori este nevoie, pentru a nu se lipi aluatul.
  8. Intindeti jumatate de umplutura pe prima foaie de aluat. Nu trebuie sa acopere integral toata suprafata, cand va fi rulat aluatul, umplutura se va distribui uniform in interiorul ruloului.
  9. Se ruleaza foaia de aluat pe lung si se taie in 12 felii. O puteti imparti mai intai in doua, apoi in 4 si apoi fiecare bucata in 3. Daca vi se pare prea scurta, puteti taia doar in 2 bucati ultima data.
  10. Asezati rulourile intr-o tava unsa cu unt, la distanta de 2-3 cm unele de altele. Acoperiti tava cu un prosop si lasati rulourile sa mai dospeasca in jur de 30 de minute.
  11. Preincalziti cuptorul la 180 de grade (caldura sus jos).
  12. Intindeti a doua foaie de aluat si repetati pasii de mai sus. Acoperiti a doua tava si lasati-o la dospit.
  13. Bagati prima tava in cuptor pentru 27 de minute. Dupa 15 minute deschideti cuptorul si intoarceti tava, pentru ca rulourile sa se coaca uniform.
  14. Pregatiti glazura. Mixati cu un mixer untul si crema de branza cateva secunde. Adaugati zaharul pudra si extractul de vanilie si amestecati 1-2 minute, pana cand obtineti o crema pufoasa si lucioasa.
  15. Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca 10 minute.
  16. Bagati a doua tava in cuptor.
  17. Dupa 10 minute, intindeti un strat subtire de glazura peste rulourile calde. Cand le serviti, adaugati si restul de crema (pastrati si pentru a doua tava) si presarati cateva nuci coapte deasupra.
  18. Nu adaugati glazura peste rulourile pe care nu le veti servi imediat. Ele se vor pastra la temperatura camerei, acoperite, iar crema va sta la frigider pana in momentul servirii.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2020/04/rulouri-cu-scortisoara.html