• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

14/01/2014 By Andreea 2 Comments

Astazi va povestesc despre unul din mic dejunurile mele preferate. Chiar cred ca as putea manca asa ceva multe zile la rand si nu m-as plictisi. Se pot gasi nenumarate combinatii si e foarte satios si sanatos. E vorba de grau germinat combinat cu diferite tipuri de nuci, seminte si fructe.

Eu am renuntat sa mai cumpar germeni de grau din magazin, caci mi se pare mult mai eficient si economic sa ii fac acasa. In magazin, o cutiuta de germeni costa aproximativ 3 lei, fix cat costa jumatate de kilogram de grau in magazinele naturiste. In plus, pot sa fac exact cantitatea de care am nevoie si sunt mereu proaspeti.

In procesul de germinare, se petrec niste schimbari biochimice ce cresc considerabil cantitatile de nutrienti din grau (proteine, vitamina C, vitamina B, fier, magneziu), devenind foarte usor de digerat deoarece in timpul acestui proces, enzimele se activeaza si permit semintelor sa inceapa dezvoltarea unei noi plante. Germenii de grau sunt recomandati pentru a trata mai multe afectiuni, printre care reglarea digestiei si cure de detoxifiere, insa eu ii mananc deoarece chiar imi plac si clar e o alternativa mult mai sanatoasa decat un sandvis :).

grau-germinat-mic-dejun

Cum se germineaza graul:

Intr-un borcan de 800 gr puneti cantitatea de grau intergal dorita (eu folosesc cam 100 de grame din care mananc de vreo 3-4 ori). Clatiti-l cu apa curata (daca cea de la robinet nu e sigura, folositi apa plata) si apoi lasati-l timp de 8-10 ore (preferabil peste noapte) in apa calduta. Acoperiti borcanul cu cateva straturi de tifon, legat cu o ata sau un elastic.
Dupa acest interval, clatiti din nou graul, scurgeti toata apa, legati tifonul de gura borcanului si lasati-l la temperatura camerei, intr-o pozitie inclinata. Eu il sprijin pe suportul de uscat vase. Repetati acelasi proces la interval de 10-12 ore, pana cand observati ca boabele de grau au incoltit.
Inainte de a le consuma, le mai clatiti o data si daca mai raman, le pastrati in frigider dar acoperiti borcanul cu un capac, ca sa nu se usuce.

grau_germinat2

Varianta mea preferata e cu nuci hidratate, insa de data aceasta, pentru ca n-am avut nuci, am pus cateva migdale hidratate, o lingurita de miere, cateva bucatele de mere si o lingura de merisoare deshidratate.
Daca nu apuc sa mananc acasa, pun cateva linguri intr-o caserola micuta si o iau la birou, unde rontai vreo jumatate de ora in fata calculatorului :).

mic_dejun-cu-grau-germinat3

 

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură franțuzească cu merePrăjitură franțuzească cu mere
  • Salată cu morcovi, mere și dressing de tahiniSalată cu morcovi, mere și dressing de tahini
  • Caponata (mâncare de vinete și roșii)Caponata (mâncare de vinete și roșii)
  • Pasta de fasole alba si ardei coptiPasta de fasole alba si ardei copti

Filed Under: mic dejun, raw vegan, retete, utile, vegan Tagged With: germinat, grau, mere, post

Previous Post: « Gogosi
Next Post: Salata de sfecla, pere si feta »

Reader Interactions

Comments

  1. Adri says

    13/04/2019 at 9:53 am

    Buna Andreea!
    Recunosc, te-am doscoperit in aceasta dimineata de sambata, 13 aprilie 2019, cand, am lasat toata treburile deoparte ca sa pot urmari evolutia ta la “I like IT”. Crede-ma nu se intampla prea des lucrul acesta dar sunt incantata de cate chestii utile s-au reactivat in mintea mea dupa ce am intrat pe bog- ul tau. Sa va traiasca bebelusa, sa va bucurati si sa fiti fericiti alaturi de ea. Iti multumesc si pentru publicarea aceastei metode/retete pe care nu am mai pregatit-o de mai bine de douazeci de ani si pe care o ador, Imi plac atat modul de expunere cat si fotografiile. Sa auzim de bine.

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:08 pm

      Buna, Adri! M-am bucurat mult sa iti citesc mesajul tau, multumesc din suflet.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Biscotti cu fistic si merisoare

Cheesecake brownies

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Croissant French toast

sparanghel cu oua si feta la cuptor

Sparanghel cu oua si feta la cuptor

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·