Research-ul meu in cautarea briosei perfecte a fost intens. Am incercat multe retete, unele mai reusite, altele dezamagitoare. Cand am dat de una care mi-a placut, am refacut-o la nesfarsit si n-am mai indraznit sa incerc altceva.
Insa asta vara, cautand o reteta de blat de tort cu afine, am dat peste briosele astea si experienta mea cu briosele n-a mai fost la fel.
Am modificat usor reteta originala si atat de bune au fost ca le-am facut la zile de nastere, pentru pachetelul de drum din vacanta si in weekend-uri pentru a le manca cu o cana de lapte cald alaturi.
Prima oara le-am incercat cu zahar de cocos, pentru ca tocmai ce mi-l comandasem de pe Iherb, insa apoi am folosit si zahar brun si chiar alb. Cu zaharul de cocos, au un gust usor de caramel, insa au aceeasi consistenta si se comporta la fel la copt. Despre acest tip de zahar se spune ca ar avea ceva nutrienti (fier, zinc, potasiu), indice glicemic mai mic si ca ar fi mai putin procesat decat cel alb. Studiile nu sunt inca foarte relevante, insa eu am fost curioasa sa il incerc si mi-a placut.
Ingrediente
2 oua
100 gr zahar
120 ml ulei vegetal (din samburi de struguri, floarea soarelui)
240 ml iaurt grecesc
240 gr faina alba
o lingurita de bicarbonat de sodiu
un praf de sare
50 gr fulgi nuca de cocos
100 gr afine congelate
Preincalziti cuptorul la 180 de grade si pregatiti o tava pentru briose cu hartii speciale.
Intr-un alt castron, puneti faina cu sarea, bicarbonatul si fulgii de cocos.
Intr-un castron, bateti usor ouale, apoi adaugati zaharul, uleiul si iaurtul.
Adaugati ingredientele uscate in cele umede si amestecati-le pana se incorporeaza. Amestecati usor in aluat si afinele si apoi turnati-l in formele de briose.
Bagati tava in cuptor pentru aproximativ 20 de minute, pana cand briosele se rumenesc usor.
Ruxandra @Gourmandelle says
Cred ca ai uitat sa treci faina la ingrediente. Ce cantitate ai folosit? 🙂
Andreea says
Da, asa e, uitasem :). Am adaugat acum, era vorba de 240 de grame.
Ioana says
Buna, pot pine niste visine la aspirina in local de a fine ?
Andreea says
Buna, Ioana! Da, sigur, insa trebuie sa te asiguri ca sunt bine scurse.