Acum un an am participat pentru prima data la un eveniment gastronomic rural organizat de Asociatia My Transylvania. A fost vorba de un picnic care s-a desfasurat in satul Sibiel, jud. Sibiu, unde am petrecut cateva ore in gospodariile localnicilor, plimbandu-ne pe dealurile din sat si, bineinteles, mancand bunatati traditionale. A fost o experienta foarte frumoasa pe care mi-am dorit neaparat sa o repet. Problema era ca aceste evenimente erau la acea vreme organizate doar in zona Transilvaniei si era un pic mai greu sa ne organizam sa mergem doar pentru o zi sau un weekend.
Mi-am dorit tare mult ca evenimentele sa se extinda si in zona de Sud a tarii si am aflat cu entuziasm ca de anul acesta, My Secret Romania, in colaborare cu cei de la Asociatia My Transylvania, au adus brunch-urile la sud de Carpati prin proiectul Oltenia si Muntenia Brunch.
Aceste brunch-uri promoveaza bucataria locala, insa, in acelasi timp iti ofera o introducere in viata satului respectiv. Atmosfera creata in jurul mancarii si activitatile organizate reusesc sa redea sentimentul unei vacante la bunici si al descoperirii Romaniei autentice si pitoresti. Ce este special la acest proiect este ca evenimentele sustin comunitatea locala, implicand activ satenii in organizare (gatit, sustinut ateliere practice, demonstratii de dans traditional sau mini concerte), iar mare parte din castigurile realizate ajung chiar la localnici.
Eu am participat in luna iulie la al doilea Muntenia brunch, organizat la Urlati, jud. Prahova si a fost o experienta minunata. Am incercat pentru prima oara pasat, un desert facut din porumb fiert in lapte si servit pe o frunza de tei, am mancat ciorba cu legume acrita cu bors de zarzare, varzara (placinta) cu varza si cartofi, chiftelute de dovlecei, branzeturi locale, iar vedeta a fost pastrama de oaie cu mamaliguta. La desert am avut placinte dulci, pandispan cu fructe, dulceata de cirese albe, inghetata de casa si fructe de padure culese din gradinile oamenilor.
Pe langa mancarea excelenta, ne-am bucurat de un concert de chitara, am participat la o demonstratie de dogarit, iar copiii au invatat sa coasa un model traditional pe un semn de carte la atelierul de tesut.
Ziua petrecuta la Urlati a fost desprinsa din vacantele la tara si mi-a ramas in minte felul in care m-am deconectat de oras si de agitatie si m-am bucurat de natura, de oameni frumosi si de traditii. Pentru mine a fost una din cele mai frumoase zile din vara ce tocmai s-a incheiat si imi doresc mult de tot sa mai ajung macar la un astfel de eveniment anul acesta.
In septembrie si octombrie se mai organizeaza inca 3 brunch-uri, pe care le puteti vedea pe site-ul My Secret Romania. Inscrierile se fac pe pagina www.eat-local.ro, cu 30 de zile inainte de evenimente. Daca ajungeti, astept un mesaj cu impresiile voastre! Sau poate ne intalnim acolo :).
Leave a Reply