• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Paste cu sos de mascarpone si dovlecei

27/11/2017 By Andreea 30 Comments

Am descoperit acum cativa ani o carte foarte frumoasa cu retete vegetariene, Vegetarian step-by-step de la editura Love Food. Si-o cumparase o colega si cand am vazut-o, am rasfoit toate paginile, fascinata de prezentarea retetelor. Fiecare este descrisa foarte aerisit, in 2-3 pagini, cu poze pentru fiecare etapa, astfel incat procesul este foarte clar si atractiv.

A doua zi m-am dus la libraria de unde si-o cumparase colega mea, dar n-am mai gasit-o. Am fost foarte dezamagita, insa nu am incetat sa o caut. Cateva luni mai tarziu, in aceeasi librarie, am gasit cartea si am fost atat de entuziasmata, incat am cumparat 2 exemplare. Inca de pe atunci imi facusem un plan sa fac un giveaway pe blog si sa fac cadou una dintre ele. Asta era acum cel putin 3 ani. Trei! Ce am asteptat pana acum nici eu nu stiu, insa odata cu publicarea retetei de paste cu sos de mascarpone, dovlecei si rosii, m-am hotarat sa ofer cartea care a asteptat atata timp in biblioteca.

Daca vreti sa va inscrieti la giveaway, tot ce trebuie sa faceti e sa imi lasati un comentariu la acest articol cu o recomandare de reteta vegetariana pe care merita sa o incerc. Imi puteti lasa un link sau o scurta descriere. Nu uitati sa completati o adresa de mail in campul de comentarii, pe care sa va pot contacta. Adresa va fi vizibila doar pentru mine. Inscrierea va fi deschisa pana duminica, 3 decembrie, iar pe 4 decembrie voi extrage castigatorul prin random.org. Va tin pumnii! 🙂

Later edit: In urma extragerii prin random.org, numarul norocos a fost 7. Cel de-al saptelea comentariu a fost cel al Roxanei Rookie. Felicitari, Roxana si va multumesc tuturor pentru participare si pentru ideile de retete pe care mi le-ati lasat.

Retetele din carte sunt foarte ingenioase, cu ingrediente diverse, in combinatii inedite. De exemplu, fenicul prajit cu maioneza picanta cu ardei gras, sau salata cu morcovi, cocos si mango. Adevarul e ca asa am fost atrasa de reteta de paste cu sos de mascarpone si dovlecei, citind ingredientele. Nu mai pregatisem feluri de mancare sarate cu acest tip de branza si am fost foarte curioasa ce poate iesi.

Rezultatul a fost unul wow. Cand am incercat prima oara reteta am fost pur si simplu fascinata de modul perfect in care se completau ingredientele, de gust si de texturi. Branza mascarpone face minuni cu sosul, care devine cremos si echilibrat. Dovleceii raman usor crocanti, iar frunzele de busuioc aduc o aroma proaspata. E genul ala de mancare ce convinge si persoanele care nu accepta sa manance un fel principal fara carne.

Daca vreti sa o tranformati intr-o mancare de post, renuntati la mascarpone, iar daca vreti sa pastrati cremozitatea, adaugati cateva linguri de lapte vegetal (migdale, cocos, caju).

Ar mai fi de mentionat ca pastele care merg cel mai bine in aceasta reteta, sunt cele tubulare, care retin foarte bine acest sos. Eu am folosit atat rigatoni, cat si penne si sunt ok amandoua, insa rigatoni pastreaza mai mult sos la interior.


Paste cu sos de mascarpone, dovlecei si rosii
 
Print
Timp de preparare
10 mins
Timp de gatire
25 mins
Timp total
35 mins
 
Portii: 2
Ingrediente
  • un dovlecel mai mare sau doi mai micuti (400-500 gr)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • o ceapa mica
  • un catel de usturoi
  • o conserva de rosii bucati (400 gr)
  • 6 rosii uscate
  • 100 ml apa (sau supa de legume)
  • ½ ligurita de oregano
  • 150 gr paste (rigatoni sau penne)
  • 125 gr branza mascarpone
  • 10 frunze de busuioc proaspat
  • sare, piper
Preparare
  1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
  2. Spala dovlecelul si taie-l in cuburi. Pune-l intr-o tava, stropeste-l cu o lingura de ulei de masline si baga-l in cuptor pentru 15-20 de minute, pana se rumeneste.
  3. Toaca ceapa si marunteste/ zdrobeste usturoiul. Taie rosiile uscate.
  4. Intr-o oala, incinge o lingura de ulei si caleste ceapa si usturoiul timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie.
  5. Adauga in oala rosiile din conserva, rosiile uscate, apa/ supa, si oregano. Lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, pana cand sosul se reduce.
  6. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, punand in apa o lingurita de sare.
  7. Ia sosul de pe foc si adauga branza mascarpone. Amesteca pana cand se topeste, condimenteaza cu sare si piper.
  8. Adauga peste sos dovleceii si frunzele de busuioc.
  9. Toarna sosul peste paste si amesteca-le bine.
3.5.3228

Save

Articole asemanatoare:

  • Briose sarate cu branza, dovlecei si ardeiBriose sarate cu branza, dovlecei si ardei
  • Paste cu sos de rosii si smantanaPaste cu sos de rosii si smantana
  • Paste integrale cu pesto si dovlecei marinatiPaste integrale cu pesto si dovlecei marinati
  • Tagliatelle de dovlecel cu sos de rosiiTagliatelle de dovlecel cu sos de rosii

Filed Under: fel principal, retete, vegetarian Tagged With: dovlecel, legume, mascarpone, paste, rosii, rosii uscate

Previous Post: « Quiche cu dovleac, branza de capra si smochine
Next Post: Cozonac fara framantare »

Reader Interactions

Comments

  1. Luminita-Cristina says

    27/11/2017 at 11:47 am

    Eu nu sunt vegetariana, insa imi place sa mai uit de carne din cand in cand (lactatele, insa, nu stiu daca as putea renunta vreodata la ele…), drept pentru care iti recomand o reteta simpla de tot si foarte gustoasa, la Mazilique am vazut-o – dovlecei, taiati cubulete, perpeliti in ulei de masline, iar la sfarsit asezonati cu ceva usturoi si mult patrunjel – o minunatie 🙂

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2017 at 1:36 pm

      Suna tare bine si foarte simplu de facut! Merci de idee!

      Reply
      • Luminita-Cristina says

        27/11/2017 at 1:50 pm

        daaa! si am uitat ingredientul secret: adauga si putina smantana in farfurie, la servire! 😀

        Reply
  2. Alina R says

    27/11/2017 at 12:11 pm

    Mie imi place mult hummusul cu sfecla, datorita aromei si a culorii minunate. Practic se realizeaza hummusul clasic (naut, tahini, usturoi copt, sare, piper), la care se adauga sfecla facuta la abur si apoi pasata. Un gust minunat!

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2017 at 1:50 pm

      Am incercat si eu hummus cu sfecla si mi-a placut tare mult. Multumesc pentru reminder! 🙂

      Reply
  3. Rodiq says

    27/11/2017 at 2:04 pm

    Ma inscriu eu prima la concurs. Poate am noroc sa o castig chiar de ziua mea 🙂
    Familia mea este compusa din 2copii si incerc cu disperare sa inlocuiesc o parte din lactatele pe care le consumam in exces. Asa ca va prezint reteta de branza de caju, cu hrean de data aceasta, desi ea poate fi facuta sicu ardei copti, dovleac copt sau doar cu fulgi de drojdie inactiva. Linkul este acesta:
    https://www.izabelapanescu.ro/2016/03/27/pate-de-caju-cu-hrean-2/
    Trebuie incercata!

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2017 at 2:07 pm

      Rodiq, multumesc pentru sugestie! Cred ca e o reteta binevenita mai ales acum, in post. M-as bucura sa iti fac aceasta carte cadou chiar de ziua ta :).

      Reply
  4. Cornelia says

    27/11/2017 at 2:31 pm

    Mie imi place foarte mult lasagna cu ciuperci, spanac si smantana vegetala. De fapt reteta e de post. Sotez ciupercile in batchuri mici ca sa le rumenesc, apoi le pun din nou pe toate intr-o tigaie incapatoare si adaug spanacul. Cand spanacul este gata, adaug o cutiuta de smantana vegetala. Apoi aranjez legumele intre foile de lasagna si dau la cuptor. E satios si rapid de gatit! 🙂

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2017 at 3:28 pm

      Music to my ears! Am trecut-o pe lista, multumesc! 😉

      Reply
  5. Andrada P says

    27/11/2017 at 3:58 pm

    Reteta mea favorita de paste e vegetariana si se face cu mascarpone, desi noi suntem carnivori convinsi :p. Calesc la foc iute, in putin ulei de masline, cativa catei de usturoi impreuna cu ciuperci champignon brune si hribi (am mereu in congelator), peste care adaug spanac baby, mascarpone, parmezan si asezonez cu sare, piper si nucsoara. La final, amestec sosul cu paste penne. E super rapida si delicioasa reteta.

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2017 at 4:24 pm

      Ok, acum nu stiu cum sa fug mai repede acasa sa imi fac si eu o portie. Nucsoara aia cred ca e geniala in sos… Multumesc mult pentru idee!

      Reply
  6. Iulia says

    27/11/2017 at 8:01 pm

    Clasiicul hummus&tabbouleh care satisface si cele mai pretentioase gusturi imi place cel mai mult sa-l fac, dar si reteta de paste suna super 🙂

    Reply
    • Andreea says

      28/11/2017 at 10:17 am

      Multumesc, Iulia! Si eu recurg la hummus de multe ori cand n-am timp de retete complicate si vreau sa merg la sigur :).

      Reply
  7. Rookie says

    28/11/2017 at 10:45 am

    Eu demult mă gândesc la pavlova savoury, albușurile să fie colorate cu puțin piure sau suc proaspăt de sfeclă roșie și ornată frumos cu mousse de brânză albastră (cremă de brânză cu ceva gorgonzolla, stilton, roquefort dar sa nu fie overpowering). Nu am rețeta pentru așa ceva și nici link nu pot da, că e din capul meu 🙂

    Reply
    • Andreea says

      28/11/2017 at 2:10 pm

      Am citit de 2 ori ca nu imi venea sa cred! :)) Ce idee tare! Daca faci, sunt tare curioasa cum iese.

      Reply
  8. Laura says

    28/11/2017 at 12:00 pm

    Dacă tot am citit mai sus de hummus, mi-am adus aminte de-o muhammara mâncată odată la un restaurant oriental. Este un soi de pastă preparată la blender, având în rol principal ardeii copți. Pe lângă ardei, se adaugă ulei de măsline, usturoi, chimion, nuci, suc de lămâie, fulgi de chilli și miere.

    E un dip arabic tare bun și la fel de ușor de pregătit acasă precum hummusul. 🙂

    Reply
    • Andreea says

      28/11/2017 at 2:12 pm

      I know and love muhammara! Intr-o vreme o faceam des, doar ca am cam uitat de ea. O idee buna de pus pe lista de repetat ;).

      Reply
  9. Stoian Ovidiu says

    29/11/2017 at 8:33 am

    Asa cum au mai zis si altii in comentarii, nici eu nu sunt vegetarian, insa de multe ori iau cate o zi/saptamana fara carne, si poate incet incet voi reusi sa fac o schimbare.

    Reteta pe care vreau sa o recomand este o inventie creata de mine si prietena mea: “Chilli con carne fara carne”

    Incerc sa scriu toate ingredientele si procesul (o urmaresc pe prietena mea in principal, eu ma ocup de taiat :P)

    Se incepe prin a taia ceapa, usturoi, ardei gras rosu. Se arunca usturoiul si ceapa intr-o oala inalta si se calesc, urmand ca apoi sa fie adaugat si ardeiul rosu,sare,piper. Se poate adauga si morcov ras in aceasta compozitie initiala.

    *Noi folosim fasole si suc de rosii din conserva (am incercat sa ne documentam si majoritatea produselor de conserva sunt proaspete in momentul prelucrarii).

    Dupa ce sunt calite putin ingredientele de mai sus, se adauga 2 conserve de kidney beans, si doua conserve de rosii (de preferat intregi,sunt mai bune, pot fi sfarmate si in mana)

    Se mai condimenteaza cu sare, fulgi de chilli, chimen, dupa gust.

    Secretul este sa inlocuiesti carnea cu cartof dulce, taiat cubulete si facut la cuptor cu putin ulei de masline pe deasupra.

    Dupa ce mix-ul din oala a scazut putin si s-a inchegat, se poate opri focul si se pot adauga cuburile de cartof dulce copt. Se poate servi asa, sau cu nachos simpli, smantana, guacamole, dupa gust.

    Sper ca am fost indeajuns de coerent, e prima reteta pe care o scriu.

    Zi minunata

    Reply
    • Andreea says

      29/11/2017 at 10:02 am

      Ovidiu, ai fost foarte coerent si mi se pare o reteta foarte inspirata. Sa stii ca o sa o incerc. Multumesc mult pentru idee!

      Reply
  10. Adina Barbu says

    29/11/2017 at 12:30 pm

    Iti recomand pasta de fasole neagra. Fasole neagra din conserva sau boabe fiarta cu ulei de masline, un catel de usturoi , jumatate de lamaie, sare, piper. Delicios, rapid, satios. Eu mananc fie cu ardei gras, fie cu 2 felii de wasa sau rondele de orez.
    Pofta buna!

    Reply
    • Adina Barbu says

      29/11/2017 at 12:31 pm

      Zeqma de la jumatate de lamaie ?

      Reply
    • Andreea says

      29/11/2017 at 1:36 pm

      Merci, Adina! Banuiesc ca se mixeaza in robot sau la blender, nu?

      Reply
  11. Floro says

    29/11/2017 at 9:00 pm

    Smochine coapte cu rozmar si miere, mascarpone si lime – prima propunere vegetariana

    Reply
    • Andreea says

      30/11/2017 at 4:31 pm

      Uuuu..suna bine :).

      Reply
  12. Floro says

    29/11/2017 at 9:02 pm

    Bruschete cu ardei copt, branza de capra, aromate cu ulei cald de salvie

    Reply
  13. Anca says

    05/07/2018 at 3:23 pm

    Una din cele mai bune retete de paste pe care le-am mancat vreodata! Am observat insa ca atunci cand am adaugat mascarponele peste sos, amestecul a capata o textura ca si cum s-ar branzi usor, desi sosul era luat de pe foc de cateva minute, iar mascarponele la temperatura camerei. Exista vreun secret pentru a evita asta? E doar o chestiune de textura a sosului, deoarece gustul e la fel de bun (vecin cu divinul).

    Reply
    • Andreea says

      28/07/2018 at 7:38 am

      Ma bucur tare mult ca iti place reteta, Anca. Legat de textura, poti incerca sa iei niste sos de rosii din tigaie si sa il pui peste mascapone. Apoi sa il amesteci separat pana cand se omogenizeaza bine si dupa aceea sa il transferi in oala cu paste. Eventual, poti chiar baga un blender in sosul de mascarpone cu rosii, ca sa se faca foarte fin. Sau incearca si cu alta marca de mascarpone, s-ar putea sa aiba texturi diferite.

      Reply
  14. Nicoleta says

    05/02/2019 at 11:26 pm

    Buna!
    Imi poti spune, te rog, de la ce librarie ai cumparat cartea? Google nu ma ajuta.
    Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      02/04/2019 at 8:57 am

      Buna, Nicoleta! Scuze ca raspund atat de tarziu. Am cumparat-o de la Antic Ex Libris, din Bucuresti.

      Reply
    • Andreea says

      02/04/2019 at 8:58 am

      BUna, Nicoleta! Scuze ca raspund atat de tarziu. Am cumparat-o de la Antic Ex Libris din Bucuresti

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Recomandari de vacanta – Thassos

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)

Ciocolata de casa

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Frittata cu legume si feta

Waffles dulci si sarate

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·