Efectul vacante la Londra nu s-a risipit inca si nu cred ca voi scapa de el nici un urmatoarele luni, pentru ca mai am multe idei pe lista. Reteta de porridge cu alune de padure si cacao am gasit-o in revista Jamie Magazine (la care visam de mult) si a fost dragoste la prima vedere. Reteta originala spune ca ar fi chocolate porridge, insa eu cred ca e mai corect sa spun ca are cacao, pentru ca nu se foloseste ciocolata. Oricum, combinatia de porridge cu ciocolata mi s-a parut inedita, iar faptul ca avea si alune de padure a pus-o direct pe lista “de incercat”.
N-am o experienta prea vasta cu porridge-ul, pentru ca mult timp nu mi-a trezit interesul, dar odata ce l-am incercat, cateva zile doar asta am mancat la micul dejun. In timp ce mancam acest porridge cu alune de padure ma gandeam cat de geniala e combinatia de arome si texturi si cat de multe optiuni sunt out there, pe care trebuie doar sa le exploram. Un gand cam profund pentru un bol de terci pentru micul dejun, but hey, cred ca i se intampla oricarui foodie. By the way, eu nu l-am mancat la micul dejun, ci la cina, dar atunci m-a prins momentul in care trebuia sa fac reteta asta.
Eu am inlocuit apa de cocos cu lapte de vaca, dar poate fi cu usurinta folosit orice tip de lapte vegetal, sau chiar apa, pentru a obtine o reteta de post.
Mixul de ovaz cu alune, curmale si cacao se poate pregati dinainte si pastra intr-un borcan, din care sa folositi atunci cand aveti nevoie. Practic, tot ce ramane de facut e sa puneti la fiert laptele cu cerealele si in 10 minute aveti micul dejun gata.
- 70 gr fulgi de ovaz
- 35 gr curmale fara samburi
- 35 gr alune de padure
- o lingurita de cacao
- ¼ lingurita de coaja de portocale
- 400 ml lapte
- un praf de scortisoara
- fructe de padure, banana
- doua linguri de iaurt grecesc
- Prajeste alunele de padure intr-o tigaie (fara adaos de ulei). Curata alunele de coaja.
- Dupa ce se racesc, pune alunele intr-un robot de bucatarie, impreuna cu jumatate din cantitatea de ovaz, curmalele, cacaua si coaja de portocala.
- Mixeaza pana cand toate ingredientele se maruntesc. Adauga restul de ovaz. Poti pastra mixul intr-un borcan.
- Intr-o craticioara, pune laptele, scortisoara si mixul de ovaz si fierbe porridge-ul la foc mic, timp de 5-7 minute, amestecand des, pana cand compozitia se ingroasa.
- Serveste porridge-ul cu o lingura de iaurt si fructe proaspete.
Catalina Zaharescu Tiensuu says
Porridge-ul e la ordinea zilei la noi in familie. Este bun stimulent pentru alaptat si este mic dejun traditional la finlandezi.
Il facem in fel si chip. Cel finlandez este fiert cu apa si lapte, amestecat cu merisoare crude si apoi pasat. Se mananca cu lapte cald sau rece, cu miere. 😉
Cand mergem in Finlanda luam de acolo “4cereale”, un mix special pentru porridge.
Andreea says
Mai, Cata, si nu m-ai initiat si pe mine? 🙂 Eu abia acum ii descopar farmecul. Bine ca n-am ramas in butoiul cu ignoranta :)).
Catalina Zaharescu Tiensuu says
Cam asa arata porridge-ul finlandez. Asta e facut de soacra-mea> https://www.instagram.com/p/8FVKyukXbN/
Andreea says
Oau! Pare foarte fin. Cand vin la voi in vizita, te rog sa ma tratezi cu un porridge, ca tare-s curioasa :).
Lavinia Stejereanu says
E delicioasa reteta asta! Noroc ca am facut de la inceput portie dubla! Te pup!
Andreea says
Ce ma bucur ca ai incercat-o si ca iti place! 🙂