Cozonac fara framantare
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 20
Ingrediente
Aluat
  • 130 ml lapte
  • 80 gr zahar alb
  • 120 gr unt 82% grasime
  • 2 oua
  • 1 galbenus
  • 2 lingurite de drojdie uscata
  • ½ lingurita de sare
  • 510 gr faina
  • coaja sau esenta naturala de portocale
Umplutura
  • 2 albusuri
  • 70 gr zahar alb
  • 2 linguri de cacao
  • 250 nuca macinata
Preparare
  1. Taie untul in bucati si lasa-l sa ajuga la temperatura camerei.
  2. Pune laptele intr-o craticioara, pe foc. Lasa-l 2-3 minute, pana se incalzeste, dar nu il lasa sa fiarba.
  3. Adauga zaharul in lapte si amesteca pana se topeste.
  4. Adauga untul peste lapte si amesteca din nou, pana se topeste.
  5. Pune ouale, galbenusul si esenta/ coaja de portocale in lichid si amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. Atentie! Lichidul nu trebuie sa fie fierbinte, pentru ca ouale s-ar gati.
  6. Presara drojdia peste lichid, amesteca din nou cu telul si lasa-o sa se dizolve timp de 5-10 minute.
  7. Pune faina si sarea intr-un castron si toarna treptat lichidul inauntru.
  8. Amesteca cu o lingura de lemn, pana cand aluatul se leaga.
  9. Strange aluatul cu mana, intr-o bila compacta.
  10. Acopera castronul cu o bucata de folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei timp de o ora si jumatate.
  11. Baga castronul in frigider si lasa aluatul sa dospeasca la rece timp de 12-24 de ore. Eu l-am tinut 20 de ore.
  12. Dupa timpul de dospire, scoate aluatul si imparte-l in doua bucati.
  13. Presara putina faina pe blat si pe un sucitor si intinde aluatul. Dimensiunile trebuie sa fie, pentru lungime de aproximativ dublul lungimii tavii in care vei coace. Latimea trebuie sa aiba cam 2.5 x latimea tavii. Grosimea ar trebui sa fie asemanatoare cu cea pentru coaja unei tarte, aprox. 0.5 cm.
  14. Pregateste doua tavi mici sau una mare si pune hartie de copt inauntru.
  15. Bate albusurile si adauga treptat zaharul, pana cand obtii o spuma tare. Adauga cacaua si amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus.
  16. Pune nuca macinata peste albusuri si incorporeaz-o usor, cu spatula.
  17. Intinde jumatate din crema peste aluat si ruleaza-l strans. Taie cam 2 cm de aluat din fiecare margine.
  18. Indoaie batonul de aluat si impleteste cele doua bucati una peste cealalta. Strange bine cu degetele marginile taiate, ca sa nu se desprinda.
  19. Pune cozonacul in tava si acopera-l cu un prosop textil.
  20. Repeta formarea cozonacului cu aluatul si crema ramase.
  21. Lasa cozonacii sa mai creasca la temperatura camerei inca 2 ore.
  22. Incalzeste cuptorul la 180 de grade cu ventilatie.
  23. Bate un ou cu 2 linguri de lapte si unge cozonacii cu acest amestec.
  24. Baga tavile in cuptor si coace cozonacii la 180 de grade cu ventilatie timp de 20 de minute si apoi inca 15-20 de minute la 150 de grade, fara ventilatie.
  25. Testeaza daca s-au copt, intepandu-i cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata si nelipicioasa, cozonacii sunt gata.
  26. Scoate cozonacii din tava si aseaza-i pe laterale, pe un gratar. Lasa-i sa se raceasca inainte de a-i taia.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2017/12/cozonac-fara-framantare.html