Se intampla des sa raman cu banane prea coapte si ca sa nu le arunc, ori le tai felii si le bag la congelator pentru a le folosi in smoothie sau la inghetata, fie fac o banana bread. De data aceasta am reinviat o reteta mai veche de pe blog, am modificat-o un pic si a iesit excelent. M-am tot gandit daca sa inlocuiesc prima reteta sau daca sa scriu un alt articol si pana la urma am decis ca nu avea rost sa o sterg pe prima. Are si ea farmecul ei si ramane ca varianta cu faina integrala.
De data aceasta am inlocuit faina integrala cu faina alba, am injumatatit ingredientele, pentru ca nu aveam destule banane, am modificat tipul de zahar, am adaugat stafide si o glazura de ciocolata pe deasupra. Rezultatul a fost unul destul de diferit fata de prima reteta si pentru ca mi-a placut mai mult, i-am gasit un loc pe blog.
Banana bread se pregateste foarte rapid si nu e deloc pretentioasa. Se amesteca ingredientele intr-un castron, se pun in tava si se baga la copt. Totusi, de-a lungul timpului am testat mai multe retete si am dat de mai multe tehnici, care ar contribui la un rezultat perfect. Una din aceste tehnici este sa folosesti o parte din banane mixate cu blenderul si o parte pasate cu furculita. O alta este sa combini doua tipuri de zahar, pentru a obtine un aspect caramelizat si un gust mai intens. Eu am avut zahar muscovado de la Solaris si mi s-a parut ideal pentru reteta asta.
Am aplicat sfaturile de mai sus de mai multe ori si e foarte posibil sa faca diferenta intre o banana bread obisnuita si una care sa iasa in evidenta. O ultima precizare foarte importanta este ca trebuie sa folositi banane foarte coapte, cu pete maro pe coaja, pentru a fi cat mai aromata.
Eu am folost o tava mica de chec, dar daca aveti tavi mari, va recomand sa faceti cantitate dubla.
- 2 banane bine coapte
- 150 gr faina alba
- ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
- ¼ lingurita de sare
- 50 grame de unt la temperatura camerei
- 50 gr de zahar alb
- 50 gr zahar muscovado
- 1 ou
- 45 ml de lapte
- o lingurita de extract de vanilie
- 40 gr ciocolata neagra
- 50 gr nuci
- 20 gr stafide
- 3-4 linguri de rom
- 50 gr ciocolata neagra
- 60 ml smantana pentru gatit
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade si pune hartie de copt in tava.
- Pune stafidele la inmuiat in rom.
- Taie nucile si ciocolata in bucati.
- Cerne faina impreuna cu bicarbonatul si sarea intr-un castron.
- Mixeaza o banana si jumatate cu blenderul pana se formeaza o pasta fina. Paseaza jumatatea ramasa de banana cu furculita, fara a insista prea mult.
- Amesteca cu ajutorul mixerului untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza. Adauga oul, bananele, laptele si vanilia.
- Peste compozitie, adauga treptat faina si amesteca cu o spatula.
- Adauga nucile, ciocolata si stafidele si toarna amestecul in tava.
- Introdu tava in cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Daca introduci o scobitoare in chec si iese curata, inseamna ca e copt.
- Pentru glazura, taie ciocolata in bucati mici si pune-le intr-un castron. Asigura-te ca checul s-a racit intre timp.
- Incalzeste smantana pana la punctul de fierbere, dar nu o lasa sa fiarba.
- Toarna smantana peste ciocolata si dupa 30 de secunde incepe sa amesteci usor, pana cand obtii o crema omogena.
- Decoreaza checul cu glazura si nuci sau fistic.
Leave a Reply