Am cateva retete de capatai pentru micul dejun sau brunch-ul din zilele de weekend. Printre ele se numara french toast, scrambled eggs, porridge sau pancakes (clasice sau cu maia). Imi place tare mult sa incep sambata sau duminica ca si cum am lua masa la un bistro intim si ne-am alege din meniu niste preparate cu care sa ne rasfatam. Acum vreo doi ani, cred, am descoperit la Frudisiac pancakes cu ricotta si mi s-au parut din alta liga fata de clatitele pe care le mancasem pana atunci. Erau mult mai pufoase si cu o textura mai frageda, acoperite de frisca, fructe si miere. Mi-au placut la nebunie! De fiecare data cand merg acolo, imi iau si o portie de pancakes cu ricotta. Singura lor problema era ca au un usor gust de bicarbonat sau praf de copt, care e un pic neplacut.
Am cautat retete de pancakes care sa se asemene cu acelea, insa nu cautam corect. Nu stiu de ce, dar nu am cautat si pancakes cu ricotta in compozitie. Cumva aveam impresia ca frisca de deasupra, e de fapt acea “ricotta” din descriere (dumb, I know). Asa ca am testat tot felul de retete cu iaurt, care pareau ca sunt asemanatoare. N-au fost. Pana cand intr-o zi m-a lovit: “poate au ricotta IN compozitie!?”. D’ohhh. Nu e ca si cum nu auzisem de pancakes cu ricotta, insa nu am corelat informatia prea bine. Bine ca pana la urma am decoperit marele secret.
Bun, ce vreau sa mai zic, astea sunt cele mai bune pancakes pe care le-am facut si cred ca nu mai revin la cele clasice pentru ceva vreme, asa ca neaparat sa le dati o sansa. M-a intrebat o prietena daca se fac greu. Nu se fac deloc greu, singura parte mai “complicata”, e sa bateti albusurile. Nici macar nu trebuie sa se faca spuma, dureaza cam 30 de secunde – 1 minut, pana cand devin usor spumoase. Puteti face asta si cu un tel, daca nu aveti mixer. Doar ca s-ar putea sa dureze un pic mai mult.
- 250 gr ricotta
- 2 oua
- 180 ml lapte
- o lingurita de extract de vanilie
- 120 gr faina alba
- un praf de sare
- o lingurita de praf de copt
- 2 linguri de zahar brun (optional)
- 2 linguri de unt
- Pentru topping: mascarpone, capsuni, sirop de artat
- Intr-un castron pune faina, praful de copt, sarea si zaharul (daca folosesti).
- Separa albusurile de galbenusuri. Scurge lichidul din cutia de ricotta.
- Peste galbenusuri pune ricotta, laptele si extractul de vanilie. Amesteca-le bine cu o lingura, pana cand se omogenizeaza.
- Adauga mixul de faina in cel lichid si amesteca cu o spatula.
- Bate albusurile cu mixerul 30 de secunde - 1 minut, pana cand devin usor spumoase.
- Adauga albusurile peste aluat si incorporeaza-le cu o spatula, cu miscari lente, de jos in sus, pentru a pastra textura aerata.
- Incinge o tigaie non aderenta, in care pui o lingura de unt.
- Toarna compozitia de clatite in tigaie (cate 3 linguri pentru fiecare clatita).
- Prajeste clatitele intre 2 si 3 minute pe fiecare parte, pana cand devin rumene. In functie de intensitatea focului (ar trebui sa fie medie) si de tigaie, clatitele se pot rumeni prea repede la suprafata si sa ramana usor umede in interior. Regleaza pe parcurs intensitatea focului daca e nevoie. Poti si sa adaugati ceva mai putina compozitie (2 linguri) si sa o intinzi usor cu o lingura, pentru a nu fi prea groasa clatita.
- Adauga putin unt in tagaie inainte de a praji o tura de pancakes.
- Serveste clatitele cu mascarpone, capsuni si sirop de artar.
Diana says
Le-am incercat si eu ieri, Dar nu au iesit asa grease si pufoase, desi am respectat intocmai ingredientele. Care o fi secretul?
Andreea says
Hey, Diana! Ma bucur ca le-ai testat. Pentru faptul ca nu au iesit foarte pufoase, ma gandesc la urmatoarele variante: albusul sa nu fi fost batut suficient, praful de copt sa nu fi fost ok (insuficient sau de calitate slaba) sau ricotta sa fi fost prea tare (exista niste varietati de ricotta mai indesata si uscata si aceea nu stiu cum se comporta). Data viitoare incearca sa schimbi ceva la unul din aceste ingrediente si spune-mi daca face o diferenta. Si cand adaugi albusurile batute in compozitie, incearca sa amesteci cat mai usor, cu o lingura, de jos in sus, fara sa insisti prea mult.
Bianca csibi says
Ar trebui sa am si o forma pentru ele sa iasă asa de micute?
Andreea says
Nu este nevoie de forme, Bianca, ele iau singure forma rotunda, odata ce torni compozitia cu lingura. Nu sunt chiar micute, cred ca au in jur de 10cm diametru, daca pui 3 linguri de compozitie.
Ana says
Pentru că și noi facem pelerinaj la Frudisiac pentru clătitele alea, am încercat și noi rețeta ta. N-avem nimic de cârcotit, au ieșit PERFECTE! Nici măcar că au fost prea puține. Dacă faci întreaga cantitate și împarți la 2 e la fix cât să te poți ghiftui serios 😀
Dacă îmi procur și niște levănțică au pus-o :-))
Andreea says
Hahahaha! Am murit de ras. Ma bucur tare mult ca v-au placut. Ce pot sa iti mai doresc? Sa gasesti levantica mai repede :P. Eu n-am sesizat ca au lavanda alea de la Frudisiac, poate miere de lavanda? In schimb am uitat sa le pun fistic, dar data viitoare il tin aproape.
Ank says
Buna! Se poate pune faina integrala? Merci!
Andreea says
Da, poti incerca, dar e posibil sa nu iasa chiar la fel, cel putin la gust. Eu n-am incercat, deci nu iti pot spune cum sunt, dar de iesit ar trebui sa iasa.
Vecerzan Denisa says
Buna! Îmi poți spune ce praf de sare mai exact sau de care folosesti ? Mulțumesc
Andreea says
Buna, Denisa! Orice sare este ok. Un praf insemna un varf de cutit, sau cat prinzi intre doua degete.
Denisa says
Multumesc ! Am incercat Reteta, e delicioasa. Probail trebuie o tigaie speciala pentru clătite deoarece s au ars câteva :)) și câteva le am lăsat prea puțin
Andreea says
Da, e nevoie de o tigaie neaderenta. Si sa pui ceva mai mult unt la prajit. Daca o mai faci de cateva ori, o sa iti iasa din ce in ce mai bine :).
Denisa says
Mai am o întrebare , am făcut pilaf azi și am avut grija sa fie focul mic (era ochiul mare) și sa amestec inxontinuuu și mi se prinde de fiecare data
Andrada says
They’re so fluffy I’m gonna die!!!
Am folosit ricotta de la Lidl si faina 650 si am inlocuit zaharul cu sirop de artar. Absolut geniale au iesit! Le-am gatit intr-o tigaie antiaderenta si am folosit doar 1 lingurita de unt pentru toate clatitele.
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-au placut, Andrada! 🙂
Ada says
Buna,
Textura e puțin umeda?
Ms
Andreea says
Da, dupa coacere in mijloc pot ramane putin umede, de la ricotta. Mai poti face ceva, poti pune mai putin aluat pentru o clatita si sa il intinzi usor cu lingura, ca sa nu fie foarte groasa si sa se prajeasca un pic mai bine. Trebuie sa gasesti si intensitatea potrivita a focului, ca sa nu se arda deasupra, dar sa se coaca inauntru. De exemplu, la primele clatite s-ar putea sa fie nevoie de foc un pic mai mare, iar dupa ce se incinge mai bine tigaia, la urmatoarele clatite sa fie nevoie sa il mai reduci.
Luminita says
Multumim mult pt reteta. Am incercat si eu, desi nu am facut niciodata pancakes. Au iesit absolut delicioase. Am avut nevoie de toata vointa de care sunt in stare sa ma pot opri din mancat. Cu miere si cu capsuni sunt senzationale.
Multumim inca o data si mult succes in continuare in tot ce faci!
Andreea says
Multumesc pentru mesaj, Luminita! Ma bucur tare mult ca ti-au placut! <3
Laura says
Buna! Vreau sa încerc și eu rețeta dar as vrea sa știu cam câte clătite ies… la 180ml lapte cred ca ies putine… o porție gen? Mulțumesc anticipat!
Andreea says
Buna, Laura! Ies in jur de 10-12 pancakes, in functie de cat de mari le faci. Deci 3 sau chiar 4 portii.
Alina-Natalia says
Foarte bune, incat le-am pregatit 2 seri la rand!
Andreea says
Ma bucur ca ti-au placut, Alina! 🙂
Ruxandra says
Am incercat sa le fac intocmai si s-au lipit ingrozitor desi am schimbat untul cu uleiul si tigaia de trei ori 🙁 pana la urma am mai compleat faina si le-am pus la cuptor in forma de briose
Andreea says
Imi pare rau sa aud :(. Ai schimbat ceva la ingrediente? Tigaia era antiaderenta? Chiar nu pot sa imi dau seama ce s-a intamplat, pentru ca nu am mai intalnit situatia asta. Singura explicatie ar putea sta in ingrediente (prea putina faina, alt tip de faina,cantitati diferite) sau tigaia sa nu fi fost antiaderenta, insuficient incalzita sau unsa cu unt.
Ana Maria Vasilache says
Salut. Dar dacă aș pune ceva frișcă deasupra, ce ai recomanda? Sau mascarpone e ce pun și cei de la Frudisiac?
Andreea says
Cred la la Frudisiac e frisca. Merge si asa, recomand frisca naturala facuta din smantana fermentata sau o smantana UHT batuta cu putin zahar.
Madalina Botea says
Ataaaat de mult mi-ar plăcea să pot atașa o poză acestui comentariu! Au iești exact ca la Frudisiac, dacă nu mai bune!! Mulțumesc!
Andreea says
Yeeey! Ca ma bucur!:)
Nabe says
Sunt moi si pufoase dar au un gust puternic de praf de copt. Oare ar merge facute și fara praf de copt dat fiind ca se bat albușurile spuma?
Andreea says
Nu am incercat fara praf de copt. Poate sa folosesti alt brand sau sa pui mai putin.
Mada says
Hei, eu am incercat acum clatitele, jumatate de cantitate, dar cu faina integrala self rising. Am avut emotii ca nu o sa iasa cu integrala, dar au iesit cele mai gustoase clatitute. Copila din dotare nu le-a gustat ca asa ii este modelul. Dar eu abia m-am oprit. Probabil cand le va gusta si ea, o sa ii placa. Am inlocuit untul cu cocos si miiiaaam ce aromat. 🥰 Multumim
Andreea says
Ma bucur ca au iesti bune si cu faina integrala :).
Alina says
De cand am descoperit aceasta reteta, nu mai fac altfel de pancakes. Copilul meu de 10 ani doreste doar din aceastea. Am mai incercat doar cu lapte, cu iaurt etc, dar nu ies la fel de bune.
Andreea says
Ma bucur ca v-au placut atat de mult, Alina!
Andreea says
Cele mai bune clătite pe care le-am mâncat pana acum 😍. Felicitări pentru rețete!
Andreea says
Ma bucur ca ti-au placut, Andreea!