• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pancakes cu ricotta

28/02/2017 By Andreea 31 Comments

Am cateva retete de capatai pentru micul dejun sau brunch-ul din zilele de weekend. Printre ele se numara french toast, scrambled eggs, porridge sau pancakes (clasice sau cu maia). Imi place tare mult sa incep sambata sau duminica ca si cum am lua masa la un bistro intim si ne-am alege din meniu niste preparate cu care sa ne rasfatam. Acum vreo doi ani, cred, am descoperit la Frudisiac pancakes cu ricotta si mi s-au parut din alta liga fata de clatitele pe care le mancasem pana atunci. Erau mult mai pufoase si cu o textura mai frageda, acoperite de frisca, fructe si miere. Mi-au placut la nebunie! De fiecare data cand merg acolo, imi iau si o portie de pancakes cu ricotta. Singura lor problema era ca au un usor gust de bicarbonat sau praf de copt, care e un pic neplacut.

pancakes cu ricotta

Am cautat retete de pancakes care sa se asemene cu acelea, insa nu cautam corect. Nu stiu de ce, dar nu am cautat si pancakes cu ricotta in compozitie. Cumva aveam impresia ca frisca de deasupra, e de fapt acea “ricotta” din descriere (dumb, I know). Asa ca am testat tot felul de retete cu iaurt, care pareau ca sunt asemanatoare. N-au fost. Pana cand intr-o zi m-a lovit: “poate au ricotta IN compozitie!?”. D’ohhh. Nu e ca si cum nu auzisem de pancakes cu ricotta, insa nu am corelat informatia prea bine. Bine ca pana la urma am decoperit marele secret.

pancakes cu ricotta

Bun, ce vreau sa mai zic, astea sunt cele mai bune pancakes pe care le-am facut si cred ca nu mai revin la cele clasice pentru ceva vreme, asa ca neaparat sa le dati o sansa. M-a intrebat o prietena daca se fac greu. Nu se fac deloc greu, singura parte mai “complicata”, e sa bateti albusurile. Nici macar nu trebuie sa se faca spuma, dureaza cam 30 de secunde – 1 minut, pana cand devin usor spumoase. Puteti face asta si cu un tel, daca nu aveti mixer. Doar ca s-ar putea sa dureze un pic mai mult.

pancakes-cu-ricotta-5

Pancakes cu ricotta
 
Print
Timp de preparare
10 mins
Timp de gatire
20 mins
Timp total
30 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 250 gr ricotta
  • 2 oua
  • 180 ml lapte
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 120 gr faina alba
  • un praf de sare
  • o lingurita de praf de copt
  • 2 linguri de zahar brun (optional)
  • 2 linguri de unt
  • Pentru topping: mascarpone, capsuni, sirop de artat
Preparare
  1. Intr-un castron pune faina, praful de copt, sarea si zaharul (daca folosesti).
  2. Separa albusurile de galbenusuri. Scurge lichidul din cutia de ricotta.
  3. Peste galbenusuri pune ricotta, laptele si extractul de vanilie. Amesteca-le bine cu o lingura, pana cand se omogenizeaza.
  4. Adauga mixul de faina in cel lichid si amesteca cu o spatula.
  5. Bate albusurile cu mixerul 30 de secunde - 1 minut, pana cand devin usor spumoase.
  6. Adauga albusurile peste aluat si incorporeaza-le cu o spatula, cu miscari lente, de jos in sus, pentru a pastra textura aerata.
  7. Incinge o tigaie non aderenta, in care pui o lingura de unt.
  8. Toarna compozitia de clatite in tigaie (cate 3 linguri pentru fiecare clatita).
  9. Prajeste clatitele intre 2 si 3 minute pe fiecare parte, pana cand devin rumene. In functie de intensitatea focului (ar trebui sa fie medie) si de tigaie, clatitele se pot rumeni prea repede la suprafata si sa ramana usor umede in interior. Regleaza pe parcurs intensitatea focului daca e nevoie. Poti si sa adaugati ceva mai putina compozitie (2 linguri) si sa o intinzi usor cu o lingura, pentru a nu fi prea groasa clatita.
  10. Adauga putin unt in tagaie inainte de a praji o tura de pancakes.
  11. Serveste clatitele cu mascarpone, capsuni si sirop de artar.
3.5.3251

 

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Chec cu ricotta, portocală și macChec cu ricotta, portocală și mac
  • Pasta de ricotta cu rosii uscate si nuciPasta de ricotta cu rosii uscate si nuci
  • Pancakes din banane si ouPancakes din banane si ou
  • Paste integrale cu ricotta si cartofi dulciPaste integrale cu ricotta si cartofi dulci

Filed Under: mic dejun, retete Tagged With: pancakes, ricotta

Previous Post: « Tort cu pere, migdale si ciocolata si 6 ani de Taste Bazaar
Next Post: Salata calda cu sfecla, radicchio, feta si nuci »

Reader Interactions

Comments

  1. Diana says

    05/03/2017 at 1:39 pm

    Le-am incercat si eu ieri, Dar nu au iesit asa grease si pufoase, desi am respectat intocmai ingredientele. Care o fi secretul?

    Reply
    • Andreea says

      07/03/2017 at 8:00 am

      Hey, Diana! Ma bucur ca le-ai testat. Pentru faptul ca nu au iesit foarte pufoase, ma gandesc la urmatoarele variante: albusul sa nu fi fost batut suficient, praful de copt sa nu fi fost ok (insuficient sau de calitate slaba) sau ricotta sa fi fost prea tare (exista niste varietati de ricotta mai indesata si uscata si aceea nu stiu cum se comporta). Data viitoare incearca sa schimbi ceva la unul din aceste ingrediente si spune-mi daca face o diferenta. Si cand adaugi albusurile batute in compozitie, incearca sa amesteci cat mai usor, cu o lingura, de jos in sus, fara sa insisti prea mult.

      Reply
  2. Bianca csibi says

    12/03/2017 at 9:00 am

    Ar trebui sa am si o forma pentru ele sa iasă asa de micute?

    Reply
    • Andreea says

      13/03/2017 at 4:51 pm

      Nu este nevoie de forme, Bianca, ele iau singure forma rotunda, odata ce torni compozitia cu lingura. Nu sunt chiar micute, cred ca au in jur de 10cm diametru, daca pui 3 linguri de compozitie.

      Reply
  3. Ana says

    28/03/2017 at 9:00 am

    Pentru că și noi facem pelerinaj la Frudisiac pentru clătitele alea, am încercat și noi rețeta ta. N-avem nimic de cârcotit, au ieșit PERFECTE! Nici măcar că au fost prea puține. Dacă faci întreaga cantitate și împarți la 2 e la fix cât să te poți ghiftui serios 😀

    Dacă îmi procur și niște levănțică au pus-o :-))

    Reply
    • Andreea says

      31/03/2017 at 7:11 am

      Hahahaha! Am murit de ras. Ma bucur tare mult ca v-au placut. Ce pot sa iti mai doresc? Sa gasesti levantica mai repede :P. Eu n-am sesizat ca au lavanda alea de la Frudisiac, poate miere de lavanda? In schimb am uitat sa le pun fistic, dar data viitoare il tin aproape.

      Reply
  4. Ank says

    23/06/2018 at 2:11 pm

    Buna! Se poate pune faina integrala? Merci!

    Reply
    • Andreea says

      28/07/2018 at 7:34 am

      Da, poti incerca, dar e posibil sa nu iasa chiar la fel, cel putin la gust. Eu n-am incercat, deci nu iti pot spune cum sunt, dar de iesit ar trebui sa iasa.

      Reply
  5. Vecerzan Denisa says

    12/09/2018 at 8:21 pm

    Buna! Îmi poți spune ce praf de sare mai exact sau de care folosesti ? Mulțumesc

    Reply
    • Andreea says

      14/09/2018 at 10:31 am

      Buna, Denisa! Orice sare este ok. Un praf insemna un varf de cutit, sau cat prinzi intre doua degete.

      Reply
  6. Denisa says

    14/09/2018 at 11:24 am

    Multumesc ! Am incercat Reteta, e delicioasa. Probail trebuie o tigaie speciala pentru clătite deoarece s au ars câteva :)) și câteva le am lăsat prea puțin

    Reply
    • Andreea says

      14/09/2018 at 11:42 am

      Da, e nevoie de o tigaie neaderenta. Si sa pui ceva mai mult unt la prajit. Daca o mai faci de cateva ori, o sa iti iasa din ce in ce mai bine :).

      Reply
  7. Denisa says

    14/09/2018 at 8:26 pm

    Mai am o întrebare , am făcut pilaf azi și am avut grija sa fie focul mic (era ochiul mare) și sa amestec inxontinuuu și mi se prinde de fiecare data

    Reply
  8. Andrada says

    18/11/2018 at 9:46 am

    They’re so fluffy I’m gonna die!!!
    Am folosit ricotta de la Lidl si faina 650 si am inlocuit zaharul cu sirop de artar. Absolut geniale au iesit! Le-am gatit intr-o tigaie antiaderenta si am folosit doar 1 lingurita de unt pentru toate clatitele.

    Reply
    • Andreea says

      27/11/2018 at 11:06 am

      Ma bucur tare mult ca ti-au placut, Andrada! 🙂

      Reply
  9. Ada says

    03/04/2019 at 7:25 pm

    Buna,
    Textura e puțin umeda?
    Ms

    Reply
    • Andreea says

      05/04/2019 at 12:19 pm

      Da, dupa coacere in mijloc pot ramane putin umede, de la ricotta. Mai poti face ceva, poti pune mai putin aluat pentru o clatita si sa il intinzi usor cu lingura, ca sa nu fie foarte groasa si sa se prajeasca un pic mai bine. Trebuie sa gasesti si intensitatea potrivita a focului, ca sa nu se arda deasupra, dar sa se coaca inauntru. De exemplu, la primele clatite s-ar putea sa fie nevoie de foc un pic mai mare, iar dupa ce se incinge mai bine tigaia, la urmatoarele clatite sa fie nevoie sa il mai reduci.

      Reply
    • Luminita says

      27/05/2019 at 11:40 am

      Multumim mult pt reteta. Am incercat si eu, desi nu am facut niciodata pancakes. Au iesit absolut delicioase. Am avut nevoie de toata vointa de care sunt in stare sa ma pot opri din mancat. Cu miere si cu capsuni sunt senzationale.
      Multumim inca o data si mult succes in continuare in tot ce faci!

      Reply
      • Andreea says

        28/05/2019 at 4:10 pm

        Multumesc pentru mesaj, Luminita! Ma bucur tare mult ca ti-au placut! <3

        Reply
  10. Laura says

    03/06/2019 at 3:16 pm

    Buna! Vreau sa încerc și eu rețeta dar as vrea sa știu cam câte clătite ies… la 180ml lapte cred ca ies putine… o porție gen? Mulțumesc anticipat!

    Reply
    • Andreea says

      04/06/2019 at 11:12 am

      Buna, Laura! Ies in jur de 10-12 pancakes, in functie de cat de mari le faci. Deci 3 sau chiar 4 portii.

      Reply
  11. Alina-Natalia says

    08/09/2019 at 8:33 pm

    Foarte bune, incat le-am pregatit 2 seri la rand!

    Reply
    • Andreea says

      22/09/2019 at 12:15 pm

      Ma bucur ca ti-au placut, Alina! 🙂

      Reply
  12. Ruxandra says

    02/03/2020 at 12:40 am

    Am incercat sa le fac intocmai si s-au lipit ingrozitor desi am schimbat untul cu uleiul si tigaia de trei ori 🙁 pana la urma am mai compleat faina si le-am pus la cuptor in forma de briose

    Reply
    • Andreea says

      22/03/2020 at 11:54 am

      Imi pare rau sa aud :(. Ai schimbat ceva la ingrediente? Tigaia era antiaderenta? Chiar nu pot sa imi dau seama ce s-a intamplat, pentru ca nu am mai intalnit situatia asta. Singura explicatie ar putea sta in ingrediente (prea putina faina, alt tip de faina,cantitati diferite) sau tigaia sa nu fi fost antiaderenta, insuficient incalzita sau unsa cu unt.

      Reply
  13. Ana Maria Vasilache says

    21/02/2021 at 12:20 am

    Salut. Dar dacă aș pune ceva frișcă deasupra, ce ai recomanda? Sau mascarpone e ce pun și cei de la Frudisiac?

    Reply
    • Andreea says

      10/03/2021 at 5:41 pm

      Cred la la Frudisiac e frisca. Merge si asa, recomand frisca naturala facuta din smantana fermentata sau o smantana UHT batuta cu putin zahar.

      Reply
  14. Madalina Botea says

    19/11/2021 at 9:35 pm

    Ataaaat de mult mi-ar plăcea să pot atașa o poză acestui comentariu! Au iești exact ca la Frudisiac, dacă nu mai bune!! Mulțumesc!

    Reply
    • Andreea says

      05/01/2022 at 10:19 am

      Yeeey! Ca ma bucur!:)

      Reply
  15. Nabe says

    26/02/2022 at 2:01 pm

    Sunt moi si pufoase dar au un gust puternic de praf de copt. Oare ar merge facute și fara praf de copt dat fiind ca se bat albușurile spuma?

    Reply
    • Andreea says

      08/03/2022 at 12:44 pm

      Nu am incercat fara praf de copt. Poate sa folosesti alt brand sau sa pui mai putin.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Excursie in Franta

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Ciocolată de casă cu Baileys, fistic și merișoare

Tort de ciocolata si crema de cafea

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Omleta in lipie

Porridge cu alune de padure si cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·