Mama mea face cele mai bune clatite. Sigur ati mai auzit replica asta, dar o sa spun si eu pentru ca asta cred si spun mereu. Dintre toate clatitele pe care le-am mancat pana acum, nu am gasit unele la fel de bune ca ale mamei.
Eu nu sunt mare fan clatite, nu imi comand niciodata la restaurant si nu iau niciodata clatite de la rulote de street food (decat cu foarte mici exceptii, cand chiar sunt deosebite). Totusi, cand vine mama la noi, mereu o rog sa ne faca clatite, pentru ca nu mai pot de pofta. Ii ies extrem de fragede, fine, elastice si efectiv se topesc in gura. Am facut de mai multe ori reteta mamei, dar nu mi-au iesit chiar ca ale ei. Abia recent m-am lamurit care este secretul: mama unge tigaia in care le prajeste cu putin ulei inainte de fiecare clatita. Asta le face mai moi si elastice.
Va las mai jos reteta de clatite a mamei, pe care ea le face de obicei cu apa minerala. Uneori le face cu zer in loc de apa si ies delicioase si asa (usor acrisoare), dar niciodata nu le face cu lapte pentru ca se intaresc repede.
- 3 oua
- 200 gr faina alba
- 500 ml apa minerala
- un praf de sare
- doua linguri de ulei de floarea soarelui
- 10-20 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit
- Se bat ouale cu un tel.
- Se adauga treptat faina si se amesteca bine cu telul, pana cand compozitia se ingroasa.
- Se adauga cate putina apa minerala, se omogenizeaza aluatul, apoi se adauga din nou putina faina (2-3 linguri), se omogenizeaza, se mai adauga apa, se omogenizeaza, apoi iar faina, iar apa, alternand pana cand se termina ambele ingrediente.
- Se adauga sarea si 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se bate bine aluatul cu telul pana cand este omogena si fara cocoloase. Consistenta finala a aluatului trebuie sa fie ca o smantana lichida.
- Compozitia se lasa la odihnit macar 30 de minute.
- Daca se ingroasa in timpul acesta, se mai poate adauga cate putina apa. Testati cum se intinde aluatul in tigaie si daca mai este nevoie, ajustati cu apa sau faina.
- Se incinge o tigaie pe foc si se unge cu putin ulei de floarea soarelui.
- Se toarna un polonic mic de aluat in tigaie, se intinde pe toata suprafata si se lasa la prajit in jur de 1 minut pe fiecare parte, pana cand clatita este usor rumenita si incepe sa se desprinda de pe marginile tigaii.
- Clatitele se umplu cu dulceata, gem, Nutella, fructe, branza de vaci cu stafide si smantana , unt de arahide sau chiar cu ingrediente sarate cum ar fi crea de branza si somon sau prosciutto.
- Daca mai raman clatite pentru a doua zi, ele se acopera cu o folie alimentara si se pastreaza in frigider (nu se vor usca).
Oana says
Buna! Am incercat reteta de clatite, ies prea fragede si au gust de faina cu apa 😩ceva este gresit in cantitati!
Andreea says
Buna, Oana! Imi pare rau sa aud ca au iesit asa. Cantitatile nu sunt gresite, eu fac mereu dupa aceste cantitati si ies bine. Multe persoane au testat reteta si au avut feedback foarte bun. Poate nu au iesit pe gustul tau, imi pare rau ca nu ti s-a potrivit reteta.
Monica says
Dupa cum arata, as zice ca mama ta le prajeste in tigaie, nu in tava; sper ca nu gresesc, dar repeti ideea si mi se pare neclar.
Andreea says
Buna, Monica! Multumesc pentru atentionare. Nu stiu de ce scrisesem in doua locuri ‘tava’, este vorba de tigaie, da. Am corectat acum in text.
Daria says
Cantitatea de apa depinde de faina, normal.. dar e cea mai buna reteta de clatite 🙂
Andreea says
Ma bucur ca iti place reteta!
Alexa says
Buna!
Am incercat reteta , cantitatile mi se par putin ciudate, am impresia ca nu este suficienta faina pentru cantitatea de apa, cred ca faina mea nu a fost buna ” faina dobrogea” a intrat mai mult de 200g de faina.
Acum am lasat-o la “odihnit” sa vedem ce iese 😀
multumim pentru blogu ul acesta, iti ador retele:X
Andreea says
Astept sa imi spui cum au iesit.
Simona says
Clar nu e ok cantitatea de apă raportată la cantitatea de făină, iese compoziție apoasă sper să nu fi stricat ouăle degeaba… o să mai pun făină n-am ce să fac…ideea e ca ma și grăbesc credeam ca e simplu acum am și de ajustat compozita
Andreea says
Buna, Simona! Am testat aceste cantitati de ingrediente de zeci de ori si au iesit mereu bine. Iar toate persoanele care au facut clatitele dupa reteta, au folosit tot aceste cantitati si au iesit ok. Sper ca ti-au iesit si tie bine pana la urma.