• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Clatite

18/09/2020 By Andreea 8 Comments

Mama mea face cele mai bune clatite. Sigur ati mai auzit replica asta, dar o sa spun si eu pentru ca asta cred si spun mereu. Dintre toate clatitele pe care le-am mancat pana acum, nu am gasit unele la fel de bune ca ale mamei.

Eu nu sunt mare fan clatite, nu imi comand niciodata la restaurant si nu iau niciodata clatite de la rulote de street food (decat cu foarte mici exceptii, cand chiar sunt deosebite). Totusi, cand vine mama la noi, mereu o rog sa ne faca clatite, pentru ca nu mai pot de pofta. Ii ies extrem de fragede, fine, elastice si efectiv se topesc in gura. Am facut de mai multe ori reteta mamei, dar nu mi-au iesit chiar ca ale ei. Abia recent m-am lamurit care este secretul: mama unge tigaia in care le prajeste cu putin ulei inainte de fiecare clatita. Asta le face mai moi si elastice.

Va las mai jos reteta de clatite a mamei, pe care ea le face de obicei cu apa minerala. Uneori le face cu zer in loc de apa si ies delicioase si asa (usor acrisoare), dar niciodata nu le face cu lapte pentru ca se intaresc repede.

Clatite
 
Print
Timp de preparare
10 mins
Timp de gatire
20 mins
Timp total
30 mins
 
Ingrediente
  • 3 oua
  • 200 gr faina alba
  • 500 ml apa minerala
  • un praf de sare
  • doua linguri de ulei de floarea soarelui
  • 10-20 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit
Preparare
  1. Se bat ouale cu un tel.
  2. Se adauga treptat faina si se amesteca bine cu telul, pana cand compozitia se ingroasa.
  3. Se adauga cate putina apa minerala, se omogenizeaza aluatul, apoi se adauga din nou putina faina (2-3 linguri), se omogenizeaza, se mai adauga apa, se omogenizeaza, apoi iar faina, iar apa, alternand pana cand se termina ambele ingrediente.
  4. Se adauga sarea si 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se bate bine aluatul cu telul pana cand este omogena si fara cocoloase. Consistenta finala a aluatului trebuie sa fie ca o smantana lichida.
  5. Compozitia se lasa la odihnit macar 30 de minute.
  6. Daca se ingroasa in timpul acesta, se mai poate adauga cate putina apa. Testati cum se intinde aluatul in tigaie si daca mai este nevoie, ajustati cu apa sau faina.
  7. Se incinge o tigaie pe foc si se unge cu putin ulei de floarea soarelui.
  8. Se toarna un polonic mic de aluat in tigaie, se intinde pe toata suprafata si se lasa la prajit in jur de 1 minut pe fiecare parte, pana cand clatita este usor rumenita si incepe sa se desprinda de pe marginile tigaii.
  9. Clatitele se umplu cu dulceata, gem, Nutella, fructe, branza de vaci cu stafide si smantana , unt de arahide sau chiar cu ingrediente sarate cum ar fi crea de branza si somon sau prosciutto.
  10. Daca mai raman clatite pentru a doua zi, ele se acopera cu o folie alimentara si se pastreaza in frigider (nu se vor usca).
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Clafoutis cu visineClafoutis cu visine
  • Budinca de grisBudinca de gris
  • Biscotti cu ciocolata si cafea (P)Biscotti cu ciocolata si cafea (P)

Filed Under: desert, retete Tagged With: apa minerala, clatite, desert

Previous Post: « Despre Instant Pot, ce gatesc in el si de ce il iubesc
Next Post: Sufleu de broccoli cu branza »

Reader Interactions

Comments

  1. Oana says

    30/10/2021 at 11:44 am

    Buna! Am incercat reteta de clatite, ies prea fragede si au gust de faina cu apa 😩ceva este gresit in cantitati!

    Reply
    • Andreea says

      11/11/2021 at 8:17 pm

      Buna, Oana! Imi pare rau sa aud ca au iesit asa. Cantitatile nu sunt gresite, eu fac mereu dupa aceste cantitati si ies bine. Multe persoane au testat reteta si au avut feedback foarte bun. Poate nu au iesit pe gustul tau, imi pare rau ca nu ti s-a potrivit reteta.

      Reply
  2. Monica says

    21/01/2022 at 4:32 pm

    Dupa cum arata, as zice ca mama ta le prajeste in tigaie, nu in tava; sper ca nu gresesc, dar repeti ideea si mi se pare neclar.

    Reply
    • Andreea says

      25/01/2022 at 9:16 am

      Buna, Monica! Multumesc pentru atentionare. Nu stiu de ce scrisesem in doua locuri ‘tava’, este vorba de tigaie, da. Am corectat acum in text.

      Reply
  3. Daria says

    18/04/2022 at 9:21 pm

    Cantitatea de apa depinde de faina, normal.. dar e cea mai buna reteta de clatite 🙂

    Reply
    • Andreea says

      10/05/2022 at 6:47 pm

      Ma bucur ca iti place reteta!

      Reply
  4. Alexa says

    09/10/2022 at 11:33 am

    Buna!

    Am incercat reteta , cantitatile mi se par putin ciudate, am impresia ca nu este suficienta faina pentru cantitatea de apa, cred ca faina mea nu a fost buna ” faina dobrogea” a intrat mai mult de 200g de faina.

    Acum am lasat-o la “odihnit” sa vedem ce iese 😀

    multumim pentru blogu ul acesta, iti ador retele:X

    Reply
    • Andreea says

      10/11/2022 at 5:32 pm

      Astept sa imi spui cum au iesit.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Recomandari de vacanta – Thassos

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Pasteis de nata

Tarta cu mere, lime, nuci si stafide

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua jumari cu rosii si branza

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·