• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tarta cu gutui si caramel de curmale

16/12/2016 By Andreea 1 Comment

Acum vreo luna am primit niste gutui de la tara si am fost in impas pentru ca nu prea stiam ce sa fac cu ele. Crude nu le mancam, asa ca trebuia sa gasesc o varianta in care sa le gatesc. Le-am curatat, am facut un gem in care am pus foarte putin zahar si l-am bagat la frigider. O saptamana mai tarziu, cand mi-am amintit de el, mi-a venit ideea sa il folosesc intr-o prajitura. Dupa ce am cutreierat Pinterest-ul in lung si-n lat, m-am inspirat din mai multe retete si am ales sa fac o tarta cu gutui si caramel de curmale, vegana si fara gluten.

tarta-cu-gutui-si-caramel-de-curmale-4

M-am chinuit putin cu aluatul pentru ca e foarte faramicios, dar pana la urma am scos-o la capat, presandu-l cu mana in forma de tarta. Am fost surprinsa sa vad ca odata copt, s-a tinut destul de bine dupa ce l-am taiat. Si caramelul m-a incurcat un pic, pentru ca a fost destul de dens si s-a intins un pic mai greu, insa pana l-a urma l-am imblanzit. Nu aveam eu incredere ca va iesi asemanator unui caramel, pentru ca am vazut destul de multe substitute vegane care n-aveau nicio treaba cu originalul, insa aceasta varianta chiar are gust de caramele si merita sa o incercati cand aveti nevoie de o solutie de post. Ce mi s-a parut extraordinar a fost ca aceasta tarta rezista foarte mult timp in frigider, dupa o saptamana, inca era la fel ca la inceput.

tarta-cu-gutui-si-caramel-de-curmale

tarta-cu-gutui-si-caramel-de-curmale

Pentru ca perioada in care am pregatit-o s-a suprapus cu lansarea revistei VEG de iarna, i-am trimis aceasta reteta lui Andie, cu ideea de a “recicla” gutuile afectate de daunatori, pentru ca subiectul principal al revistei este reducerea risipei de mancare. Mai gasiti inca trei retete de-ale mele, pe care le voi aduce si pe blog cat de curand. Tot in revista gasiti si alte articole si retete foarte creative care va pot ajuta sa reduceti risipa. Preferatele mele sunt retetele de reutilizare a cozonacului uscat, pe care sunt mari sanse sa le si pun in practica dupa Craciun. Dar pentru ca mai e inca o saptamana de post, va las reteta de tarta cu gutui si caramel de curmale.

tarta-cu-gutui-si-caramel-de-curmale-5

 

Tarta cu gutui si caramel de curmale
 
Print
Ingrediente
Pentru crusta
  • 150 gr migdale crude
  • 70 gr faina de tapioca
  • jumatate de lingurita de sare
  • 75 gr ulei de cocos
  • 4 linguri de apa rece
Pentru gem
  • 5 gutui
  • 5 linguri de zahar brun
  • zeama de la jumatate de lamaie
Pentru caramel
  • 10 curmale Medjool
  • 100 gr unt de migdale
  • 3 linguri de sirop de artar
  • un varf de cutit de sare
  • doua linguri de extract de vanilie
Preparare
  1. Macina migdalele intr-un robot cu lama S. Amesteca-le cu faina de tapioca, sarea si uleiul de cocos. Framanta ingredientele cu degetele, pana obtii o compozitie asemanatoare cu textura nisipului. Adauga pe rand, cate o lingura de apa, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  2. Aseaza aluatul intr-o forma de tarta si intinde-l pe toata suprafata. Aluatul este faramicios si trebuie apasat cu mana, pana cand acopera integral fundul si marginile tavii. Baga tava in frigider cel putin o ora.
  3. Curata gutuile de cotoare si da-le prin razatoare cu tot cu coaja. Pune-le la fiert cu zaharul si zeama de lamaie, timp de 30-40 de minute, pana cand se inmoaie si scade lichidul.
  4. Incinge cuptorul la 180 de grade timp de minim 20 de minute. Scoate tava din frigider, acopera aluatul cu hartie de copt si pune deasupra bile ceramice pentru copt, sau boabe de fasole. Baga tava in cuptor pentru 20 de minute, apoi scoate hartia de copt cu tot cu bile/fasole si mai lasa crusta la cuptor inca 10-15 minute, pana cand se rumeneste. Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca.
  5. Curata curmalele de samburi, rupe-le usor cu mana si pune-le intr-un robot cu lama S, impreuna cu untul de migdale, siropul de artar, extractul de vanilie si sarea. Mixeaza-le pana cand se formeaza o pasta omogena.
  6. Umple crusta de tarta cu gemul de gutui si taseaza-l bine cu o lingura. Pune cate o lingura de caramel in mai multe zone de pe suprafata tartei. Foarte incet, cu dosul lingurii, intinde caramelul peste gem. Pasta de curmale este foarte vascoasa si lipicioasa si trebuie intinsa cu grija. Din cand in cand, spala lingura si fara sa o stergi de apa, continua sa intinzi pasta, pana cand acopera in totalitate suprafata tartei. La final, poti nivela caramelul cu un cutit de unt umed.
  7. Decoreaza marginile tartei cu migdale.
3.5.3226

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Tarta cu unt de arahide si ciocolata (vegana si fara gluten)Tarta cu unt de arahide si ciocolata (vegana si fara gluten)
  • Raw brownieRaw brownie
  • Bomboane cu alune de padure si stafideBomboane cu alune de padure si stafide
  • Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)

Filed Under: desert, retete, vegan Tagged With: curmale, fara gluten, gutui, migdale, post, tarta

Previous Post: « Oua jumari cu rosii si branza
Next Post: Pulled pork cu sos barbeque »

Reader Interactions

Comments

  1. Sandra says

    27/10/2020 at 8:06 pm

    Buna! Oare pot folosi si faina normala si ulei de floarea soarelui? Pt ca nu as vrea sa cumpar produse pe care le folosesc o data si apoi le arunc..Multumesc!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, d Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, dar cum anul trecut mi-am propus să mâncăm mai multe legume, am intrat într-o fază de căutare a unor rețete de salată ceva mai deosebite, "with a twist", cum s-ar zice. Așa am ajuns la mult iubitele salate cu gulie și sfeclă și la cea cu nuci și clementine, care sunt deja vedete pe masa noastră.
Într-una din zilele trecute căutam o idee de prânz rapid, lejer, dar care să fie totuși consistent și să ne țină de foame. Așa am ajuns să pregătesc o salată cu grâu spelta, porumb, roșii cherry și feta, care ne-a surprins tare plăcut. Am mâncat toți trei de am lins farfuriile 🙈.
După cum spuneam, am vrut să nu dureze prea mult pregătirea prânzului, așa că am apelat la rezervele mele de conserve din cămară și am folosit grâu spelta și porumb de la @daucy_ro. 

Ce am pus în salată : o conservă de grâu spelta, 100 gr porumb bio de la borcan, un avocado, 200 gr de roșii cherry, o ceapă verde și 100 gr de brânză feta.

Roșiile cherry le-am tăiat în două, le-am uns cu ulei de măsline, le-am presărat cu sare și piper și le-am copt 30 de minute la 190 de grade.
Am pregătit un dressing din 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la jumătate de lămâie, jumătate de linguriță de sare și piper.
Am pus într-un bol grâul, porumbul, avocado tăiat cuburi, apoi roșiile coapte. Le-am stropit cu dressing-ul, apoi am pus brânza feta sfărâmată și ceapă verde tocată și le-am amestecat.

Dacă doriți o variantă de post, puteți renunța la feta  sau puteți folosi o brânză vegetală.

[AD]

#retetebuneacasa #daucy #salad #spelt #corn #cherrytomatoes #feta #grainsalad #inmykitchen #hereismyfood #vegetarian
Am văzut săptămâna trecută în Stories la @de Am văzut săptămâna trecută în Stories la @deliciouslyella un fel de mâncare care mi-a atras Instant atenția pentru că din descrierea ei îmi părea o combinație tare bună. Orzo cu broccoli, zucchini, mazăre, spanac și pesto, servit cu semințe de floarea soarelui.
Azi am adunat ingredientele și am pregătit rețeta și mi s-a confirmat bănuiala: este delicios. Se pregătește super ușor, e un "one pot meal" și e gata în 20 de minute.
Mie mi s-a părut super gustos și o modalitate perfectă de a mânca mai multe legume. Ce m-a surprins a fost că și Petrei i-a plăcut atât de mult încât a mâncat toată porția. 
Clar intră pe lista de favorite și o să încerc și cu alte legume. 

Ce aș mai menționa este că orzo-ul meu s-a gătit în aprox. 12 minute și pentru că legumele au fost puse odată cu el la fiert, cred că au fiert un pic prea mult. Data viitoare aș pune orzo prima dată în oală și după 2 minute aș adăuga legumele, ca să rămână un pic mai al dente.

Ingrediente (aprox. 4 porții)
200 gr orzo 
200 gr broccoli
200 gr zucchini 
150 gr mazăre congelată 
100 gr spanac proaspăt sau 50 gr spanac congelat 
2 linguri generoase de pesto de busuioc 
parmezan pentru servit

Se pun la fiert 1,5 litri de apă (eu am fiert în fierbator).
Broccoli și zucchini se taie în bucăți medii. 
Într-o oală se pune orzo, broccoli, zucchini și mazărea congelată. Se pune oala pe foc și se toarnă apa fiartă în ea.
Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert 10-12 minute, până când se gătește orzo. Se mai amestecă din când în când (orzo-ul meu a avut tendința să se adune, așa că îl mai desprindeam amestecând).

Într-o tigaie fără ulei se prăjesc 20-30 gr de semințe de floarea soarelui.
Se scurge apa în care au fiert legumele și orzo, păstrând în oală în jur de 100 ml. Puteți să păstrați din apa scursă încă o ceașcă în plus, dacă vreți să mai ajustați cremozitatea.
Se adaugă pesto-ul și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se servește cu semințele prăjite și cu fâșii de parmezan.
.
.
.
.
.
#orzo #broccoli #zucchini #peas #spinach #pesto #greenfood #vegetables #vegetarian #eatrealfood #quickrecipes #inmykitchen #hereismyfood
Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Un weekend la vila Leonida

Aventura greceasca

Mai multe calatorii →

Deserturi

Triple Chocolate Mousse

Budinca de quinoa

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Quesadilla cu avocado si ou

Rosti cu praz si oua prajite

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Chilli con carne

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·