Acum vreo luna am primit niste gutui de la tara si am fost in impas pentru ca nu prea stiam ce sa fac cu ele. Crude nu le mancam, asa ca trebuia sa gasesc o varianta in care sa le gatesc. Le-am curatat, am facut un gem in care am pus foarte putin zahar si l-am bagat la frigider. O saptamana mai tarziu, cand mi-am amintit de el, mi-a venit ideea sa il folosesc intr-o prajitura. Dupa ce am cutreierat Pinterest-ul in lung si-n lat, m-am inspirat din mai multe retete si am ales sa fac o tarta cu gutui si caramel de curmale, vegana si fara gluten.
M-am chinuit putin cu aluatul pentru ca e foarte faramicios, dar pana la urma am scos-o la capat, presandu-l cu mana in forma de tarta. Am fost surprinsa sa vad ca odata copt, s-a tinut destul de bine dupa ce l-am taiat. Si caramelul m-a incurcat un pic, pentru ca a fost destul de dens si s-a intins un pic mai greu, insa pana l-a urma l-am imblanzit. Nu aveam eu incredere ca va iesi asemanator unui caramel, pentru ca am vazut destul de multe substitute vegane care n-aveau nicio treaba cu originalul, insa aceasta varianta chiar are gust de caramele si merita sa o incercati cand aveti nevoie de o solutie de post. Ce mi s-a parut extraordinar a fost ca aceasta tarta rezista foarte mult timp in frigider, dupa o saptamana, inca era la fel ca la inceput.
Pentru ca perioada in care am pregatit-o s-a suprapus cu lansarea revistei VEG de iarna, i-am trimis aceasta reteta lui Andie, cu ideea de a “recicla” gutuile afectate de daunatori, pentru ca subiectul principal al revistei este reducerea risipei de mancare. Mai gasiti inca trei retete de-ale mele, pe care le voi aduce si pe blog cat de curand. Tot in revista gasiti si alte articole si retete foarte creative care va pot ajuta sa reduceti risipa. Preferatele mele sunt retetele de reutilizare a cozonacului uscat, pe care sunt mari sanse sa le si pun in practica dupa Craciun. Dar pentru ca mai e inca o saptamana de post, va las reteta de tarta cu gutui si caramel de curmale.
- 150 gr migdale crude
- 70 gr faina de tapioca
- jumatate de lingurita de sare
- 75 gr ulei de cocos
- 4 linguri de apa rece
- 5 gutui
- 5 linguri de zahar brun
- zeama de la jumatate de lamaie
- 10 curmale Medjool
- 100 gr unt de migdale
- 3 linguri de sirop de artar
- un varf de cutit de sare
- doua linguri de extract de vanilie
- Macina migdalele intr-un robot cu lama S. Amesteca-le cu faina de tapioca, sarea si uleiul de cocos. Framanta ingredientele cu degetele, pana obtii o compozitie asemanatoare cu textura nisipului. Adauga pe rand, cate o lingura de apa, pana cand aluatul se omogenizeaza.
- Aseaza aluatul intr-o forma de tarta si intinde-l pe toata suprafata. Aluatul este faramicios si trebuie apasat cu mana, pana cand acopera integral fundul si marginile tavii. Baga tava in frigider cel putin o ora.
- Curata gutuile de cotoare si da-le prin razatoare cu tot cu coaja. Pune-le la fiert cu zaharul si zeama de lamaie, timp de 30-40 de minute, pana cand se inmoaie si scade lichidul.
- Incinge cuptorul la 180 de grade timp de minim 20 de minute. Scoate tava din frigider, acopera aluatul cu hartie de copt si pune deasupra bile ceramice pentru copt, sau boabe de fasole. Baga tava in cuptor pentru 20 de minute, apoi scoate hartia de copt cu tot cu bile/fasole si mai lasa crusta la cuptor inca 10-15 minute, pana cand se rumeneste. Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca.
- Curata curmalele de samburi, rupe-le usor cu mana si pune-le intr-un robot cu lama S, impreuna cu untul de migdale, siropul de artar, extractul de vanilie si sarea. Mixeaza-le pana cand se formeaza o pasta omogena.
- Umple crusta de tarta cu gemul de gutui si taseaza-l bine cu o lingura. Pune cate o lingura de caramel in mai multe zone de pe suprafata tartei. Foarte incet, cu dosul lingurii, intinde caramelul peste gem. Pasta de curmale este foarte vascoasa si lipicioasa si trebuie intinsa cu grija. Din cand in cand, spala lingura si fara sa o stergi de apa, continua sa intinzi pasta, pana cand acopera in totalitate suprafata tartei. La final, poti nivela caramelul cu un cutit de unt umed.
- Decoreaza marginile tartei cu migdale.
Sandra says
Buna! Oare pot folosi si faina normala si ulei de floarea soarelui? Pt ca nu as vrea sa cumpar produse pe care le folosesc o data si apoi le arunc..Multumesc!
Adriana says
Buna , Sandra, eu am folosit faina integrala și a ieșit delicioasa!