Azi e ziua internationala a cafelei si o sarbatoresc cu o declaratie de dragoste si o reteta delicioasa de biscotti cu ciocolata si cafea.
Iubesc cafeaua si beau cate una zilnic, atat de placere, cat si de nevoie, mai ales dupa cate o noapte nedormita, iar acestea au fost foarte dese in ultimele 10 luni, de cand a aparut Petra in viata si in patul meu :)) . Ritualul de a bea un cappuccino cu spuma e un mic rasfat in fiecare dimineata, dar pentru o perioada mi-l permiteam doar in weekend, cand Petra statea cu tatal ei, iar eu ma puteam ocupa de facut cafeaua la espressorul manual, apoi incalzeam laptele si faceam spuma cu un mic tel electric. Avand in vedere toti pasii necesari, in timpul saptamanii nu reuseam sa ma ocup, avand-o pe cea mica pe langa mine si folosind orice minut de rabdare a ei pentru a pregati rapid ceva de mancare.
De cateva saptamani, lucrurile s-au schimbat, pentru ca am primit de la Philips un espressor automat, HD8829, care imi face viata mai usoara si diminetile mai placute. De cand deschid ochii visez la momentul in care imi voi bea cafeaua. Tot ce fac eu este sa scot recipientul cu lapte din frigider, sa pornesc aparatul si sa apas butonul magic, ‘Cappuccino’. Boabele de cafea sunt proaspat macinate, iar spuma de lapte e pregatita de espressor. Acum folosesc boabe de cafea de la Jacobs, din gama Barista Editions Crema, obținute printr-un proces de prajire lenta, special creata pentru espressoare automate. Nu credeam ca voi deveni dependenta de acest aparat, insa, recunosc ca dupa o saptamana deja nu imi mai imaginam diminetile fara el. Cafeaua iese foarte buna, clar superioara celei pe care reuseam sa o facem inainte si intr-un minut este gata. Pe langa cappuccino, mai poate prepara espresso si cafea lunga si poate face doar spuma de lapte sau doar apa calda, pentru ceai.
Langa cafea imi place sa rontai ceva dulce, fie ca e banana bread sau un biscuit cu ciocolata. Si pentru ca ciocolata si cafeaua sunt facute pentru a fi impreuna, am decis sa fac si niste biscotti cu ciocolata si cafea. Biscotii sunt niste biscuiti italieni care se servesc in mod traditional alaturi de cafea. Ei sunt copti de doua ori, de unde le vine si numele, si datorita acestui proces ei devin crocanti si uscati, numai buni de inmuiat intr-un cappuccino. Pot fi pastrati mai multe zile intr-un borcan inchis ermetic, asa ca daca faceti o portie in weekend, va veti putea bucura de ei toata saptamana, alaturi de cafeaua de dimineata.
Am plecat de la o reteta a lui Jamie Oliver, insa am adaptat-o putin. In loc de fistic am pus nuci, am redus cantitatea de zahar si am adaugat doua linguri de espresso, pentru o aroma subtila de cafea, care evidentiaza si mai bine gustul ciocolatei. Au iesit dementiali si au invadat casa cu miros de ciocolata. Va spun, orice zi ploioasa de toamna va fi inveselita cu o tava de biscotti cu ciocolata si cafea!
- 200 gr faina alba
- 60 gr cacao
- 150 gr zahar alb
- 100 gr ciocolata neagra
- 100 gr nuci
- ¾ lingurita praf de copt
- 3 oua
- 2 linguri de espresso
- o lingurita de extract de vanilie
- ½ lingurita de sare
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade, caldura sus si jos.
- Cu un cutit, taie grosier ciocolata si nucile.
- Intr-un chopper/ robot de bucatarie pune faina, cacaua, zaharul, jumatate din cantitatea de ciocolata, praful de copt si sarea si mixeaza-le aproximativ 30 secunde, pana cand se amesteca bine.
- Adauga in robot ouale, vanilia si cafeaua si mai mixeaza cateva secunde, pana cand obtii un aluat omogen. In cazul in care aluatul se blocheaza, deschide robotul si amesteca-l cu o lingura, apoi porneste-l din nou. Alternativ, scoate lama si framanta cu mana cateva secunde, direct in vasul robotului.
- Presara faina pe blatul de bucatarie si transfera aluatul pe el. Adauga nucile, framanta usor pana se incorporeaza si formeaza doua bile de aluat.
- Da bilelor de aluat o forma de baton, de aproximativ 30 cm lungime si 4 cm latime.
- Pune batoanele pe o tava cu hartie de copt si bag-o in cuptor pentru 25 de minute.
- Scoate tava si lasa batoanele sa se raceasca cam 30-40 de minute.
- Pune batoanele pe un tocator de lemn si taie-le in felii, cu ajutorul unui cutit de paine. Preseaza cutitul usor, pentru a nu sfarama coaja.
- Asaza feliile inapoi in tava, pe hartia de copt si bag-o din nou in cuptor pentru 10-15 minute, pana cand se usuca in mijloc.
- Scoate tava din cuptor si lasa biscotti la racit.
- Topeste la bain marie restul ciocolatei si foloseste o furculita pentru a o turna in fir subtire peste biscotti. Lasa ciocolata sa se raceasca si sa se intareasca.
Leave a Reply