Iubesc afinele si iubesc deserturile cu afine, iar cand incepe sezonul lor imi fac provizii si am constant in frigider cel putin o caserola. Le mancam asa proaspete, le punem in terciul de ovaz, in iaurt, in waffles, fac din ele inghetata, le pun la congelator pentru iarna sau fac chiar si cateva borcane de gem. Bineinteles, de pe lista nu lipsesc deserturile cu afine, iar astazi va voi impartasi o reteta extrem de usoara, o prajitura cu afine frageda, cu multe afine aromate. Merge bine cu o cupa de inghetata de vanilie alaturi sau simpla, poate langa cafeaua de dimineata.
Afinele pe care le-am folosit sunt afine bio romanesti, culese de la ferma MerryBerry din judetul Dambovita, unde au cea mai mare plantatie de afini bio din Romania. Sezonul afinelor incepe in luna iulie si se incheie la jumatatea lunii august, o perioada suficienta in care sa ne facem pofta de afine pline de vitamine si antioxidanti.
- 250 gr faina
- 2 lingurite de praf de copt
- ¼ lingurita de sare
- 120 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahar
- 2 oua
- o lingurita de coaja de lamaie
- 100 ml lapte (la temperatura camerei sau usor incalzit)
- 250-300 gr afine proaspete
- 20 gr fulgi de migdale
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Amesteca faina cu praful de copt si sarea.
- Intr-un mixer pune untul moale si zaharul si amesteca bine timp de 4-5 minute la viteza medie spre mare pana cand se formeaza un o crema omogena (nu e necesar ca zaharul sa se dizolve complet).
- Adauga in bol ouale si coaja de lamaie si mixeaza inca 2-3 minute.
- Adauga treptat mixul de faina, alternand cu laptele, pana cand se termina amandoua.
- Daca e necesar, mixeaza inca 2-3 minute, pana cand aluatul devine omogen.
- Pune afinele in aluat si incorporeaza-le usor cu o spatula.
- Toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina sau cu hartie de copt. Tava poate avea diametrul de 25- 26 cm.
- Pune deasupra inca o mana de afine, iar apoi presara fulgii de migdale.
- Baga tava in cuptorul preincalzit si lasa prajitura cu afine la copt timp de 35-40 de minute pana cand se rumeneste usor.
- Poti intepa blatul cu o scobitoare, daca aceasta iese uscata, inseamna ca prajitura cu afine e coapta.
*Acest articol a fost realizat in parteneriat cu MerryBerry.
Nabe says
Merge oare și cu afine congelate? Mă gândesc că lasă mai multă apă.
Andreea says
Nu ar trebui sa lase mai multa apa. Le pui direct congelate, eventual le dai prin putina faina. Daca le folosesti congelate, e posibil sa fie nevoie sa tii prajitura un pic mai mult la copt.
Oana H says
Buna! In lista de ingrediente apare coaja de lamaie, dar in reteta detaliata e mentionata zeama de lamaie. Care din ele trebuie si in ce cantitate? Multumesc!
Andreea says
Buna, Oana! Imi cer scuze, a fost o greseala, era vorba de coaja de lamaie. Am corectat acum in text.