Da, am fost la Barcelona din nou. Nu ma mai satur de orasul asta. S-a lipit de sufletul meu si ma face sa ma simt ca acasa, de fiecare data cand merg sa-l vizitez.
De data asta am inchiriat un apartament si am trait ca un localnic. Sau aproape. Au fost cateva momente turistice cand m-am plimbat pe Rambla, m-am pozat prin Guell sau am cascat gura la Torre Aqbar, dar in mare parte a timpului, am vizitat toate locurile ca si cum as fi trait acolo si as fi avut cateva zile libere. Fara graba, fara prea multe planuri, cu gatit acasa, cu picnic in parc si sampanie pe scarile de la Font Magica.
Dar sa incep cu inceputul.In prima zi am revizitat din mers Sagrada Famillia, La Pedrera si Casa Batllo numai ca sa ajung mai repede la La Boqueria. Imi place atat de mult sa ma uit la oferta bogata de fructe si legume proaspete si sa le fac poze, incat, de multe ori ies de acolo fara sa cumpar mare lucru. De data asta m-am ales cu niste mango super aromat, cum numai la Barcelona am mai mancat. De fiecare data cand ajung la Barcelona, trebuie sa mananc mango, mult mango :).
In prima seara, dupa multe ore de mers pe jos, cu ultimele puteri, ne-am asezat la o terasa din Port Vell, El Chipiron, unde am comandat o portie de paste cu fructe de mare si “fish & chips”. Am primit “din partea casei” o portie de “pa amb tomàquet” adica paine prajita unsa cu rosii, care chiar mi s-a parut buna. Ne-a fost adusa (fara sa o cerem), ca aperitiv, si a costat 4 euro. Pastele si pestele cu cartofi nu au stralucit si au avut preturi destul de mari (in jur de 12 euro).
Un litru de bere San Miguel a fost 10 euro. Deci, per total, n-am iesit foarte bine, avand in vedere ca mancarea n-a fost extraordinara. Cred ca asta e riscul cand te asezi la masa intr-un restaurant turistic, care e la indemana, atunci cand nu mai ai energie sa mergi nici 10 metri in plus.
Insa intratul intamplator intr-un restaurant necunoscut nu aduce intotdeauna surpriza neplacute. Intr-o alta zi, la fel de obositi, am intrat, dupa miros, intr-un restaurant semi-obscur, de pe bulevardul Diagonal. Localul se numeste La Fonda Paisa si are specific columbian. Nu prea stiam la ce sa ne asteptam, insa mesele erau in mare parte ocupate de localnici care pareau ca se bucura de mancarea din farfurii.
Toate preparatele principale se serveau alaturi de mai multe garnituri si in pretul lor (10-12 euro) intra si o supa. Masa asta a fost o revelatie. Toata mancarea a fost foarte proaspata si gustoasa, portiile au fost mai mari decat stomacele noastre, iar berea columbiana, usor dulceaga, fost foarte buna.
Am ales piept de pui la gratar, cu fasole si orez
Dorada la gratar cu orez si salata
Limba de vita in sos iute si manioc
Arepa de pui (o paine din faina de porumb, cam fara gust, cu pui prajit)
Iar supele aduse au fost de legume (asemanatoare cu supele noastre) si una cu ficat.
Ce mi-a placut in mod deosebit au fost bananele verzi prajite. Sunt un tip de banane pentru gatit despre care citisem destul de multe, dar nu avusem niciodata ocazia sa gatesc una. Asa ca, a doua zi, mi-am cumparat si eu doua si le-am prajit in putin ulei. Nu au iesit la fel de bune ca cele de la restaurant, pentru ca nu s-au inmuiat destul, insa au fost bunicele si as mai repeta experimentul pana as obtine ceva mult mai gustos din ele.
Tot la restaurantul columbian, am mancat pentru prima oara si manioc (acel tubercul maro si lunguiet, care se gaseste si la noi in supermarketuri). M-a surprins textura asemanatoare unui cartof si aroma parfumata. Asa ca n-am stat pe ganduri si am cumparat unul tot pentru experimente :). Am curatat tubercului de coaja, l-am fiert pana s-a inmuiat putin si apoi l-am pus pe gratar. Asta chiar mi-a placut cum a iesit si cred ca o sa-l incerc si acasa.
Tot din sirul de experimente, a facut parte si o sepie proaspata luata de la piata, pe care am marinat-o in ulei de masline, usturoi, zeama de lamaie si condimente si pe care am prajit-o pe gratar. Nu a iesit chiar asa cum ma asteptam, insa pentru prima incercare de gatit sepie, a fost acceptabila :).
Apropo de piata, intr-una din zile mi-am propus sa merg intr-o piata mai putin turistica si am aflat de Mercat de Sant Antoni. In prezent este in renovare, insa comerciantii sunt adunati intr-un fel de hala foarte lunga, langa gura de metrou. Desi mult mai libera ca Boqueria, am fost destul de dezamagita de aceasta piata. Preturile erau mai mari, iar unele produse nu prea se gaseau. Am umblat in sus si-n jos sa gasesc mango si am gasit doar la doua tarabe, la un pret de vreo 3 ori mai mare ca in Boqueria (vorbesc de tarabele din spatele pietei).
Totusi, nu mi-a parut rau ca am facut un drum pana acolo, deoarece, in apropierea statiei de metrou Sant Antoni, se afla Horchateria Sirvent, un loc cu istorie in prepararea bauturii horchata, un lapte vegetal din migdale de pamant (chufa). Noi am luat acasa un litru jumate la vreo 6 euro si l-am baut cu pofta, pentru ca ne-a placut mult.
O alta descoperire delicioasa, am facut-o intr-o zi in care am vizitat cartierul Gotic. Mergand pe Carrer de Jaume I, am dat peste un loc plin de fructe, unde se preparau sucuri proaspete, La Bordiny.
N-am putut rezista, si desi un pahar de 500 ml costa 5 euro, am comandat unul de mango si papaya. A fost cel mai bun suc de fructe pe care l-am baut vreodata :). Foarte aromat si racoritor, dar si satios. Mi-ar fi placut sa am un Bordiny la scara blocului, ca la fiecare mic dejun sa nu mananc altceva in afara de un suc proaspat de fructe.
Tot prin cartierul Gotic (Calle Palla, nr.8), am dat si de o cofetarie tare draguta, Caelum, cu multe feluri de prajituri, fursecuri si dulceturi care aratau nemaipomenit. Din pacate, eram satula de la sucul baut inainte, asa ca n-am incercat nimic de acolo.
Intre timp, dupa ce am mai strabatut cateva stradute, parca mai facusem putin loc in stomacel, asa ca ne-am oprit la un Fres Co, unde am mancat in regim de bufet liber. Adica in 8.95 euro, puteam sa ne alegem supa, salata (inlcusiv de cartofi sau paste), desert, fructe, cafea si bauturi, in ce cantitati doream :). Am mancat un gazpacho super gustos, cuscus cu legume, spanac cu ciuperci, fructe si un fel de crema de zahar ars. Avand in vedere ca abia m-am ridicat de la masa, m-am declarat multumita.
Mai pe seara, am mancat si o inghetata artizanala, din ingrediente naturale la Artisa, o cofetarie de la intrarea in Placa Reial dinspre Rambla. Am ales alune de padure si caramel, ambele foarte bune (2 cupe – 3.5 euro).
In ultima zi, tiparul din primele zile s-a repetat. La fel de obositi si infometati, am ajuns in centrul comercial Arenas, unde am vrut sa mancat la Rossopomodoro, despre care v-am mai povestit. Din pacate, la ora 3 dupa amiaza, nu mai era deschis, la fel ca multe restaurante din Barcelona, asa ca, am intrat destul de timizi, in restaurantul Happy Rock Bar & Grill. Nu suna prea promitator, nu? Si daca va spun ca am ales meniul special (adica turistic), o sa spuneti ca am luat-o razna? Ei bine, nici eu nu credeam ca am sa aleg vreodata un meniu turistic intr-un restaurant, insa nu suna chiar rau si m-am aventurat.
Am avut de ales 3 feluri de mancare (aperitiv, fel principal si desert) plus o bautura (bere, suc sau un pahar de vin), toate in 11.9 euro. Si…din nou, surpriza! Mancarea a ajuns la masa foarte repede (restaurantul era aproape gol la ora aceea) si a fost foarte foarte gustoasa. Portiile au fost satisfacatoare, iar baiatul care ne-a servit a fost foarte amabil. Mi-a placut ca de la masa puteam vedea bucatarul cum prepara mancarea, deci m-am asigurat ca totul era proaspat pregatit.
Escalibada (vinete si ardei gras la gratar cu branza de capra)
Tortilla de cartofi
Peste la gratar cu garnitura de legume
Pe langa diversele locuri unde poti manca in Barcelona, imi mai place faptul ca poti merge oricand la un picnic intr-un parc. Intr-una din zile, noi am gatit cate ceva acasa (guacamole, salata de vinete, salata de ciuperci si un gratar) si le-am luat cu noi in Parc de la Ciutadella, unde ne-am intins patura si am luat pranzul. Bineinteles ca nu ne-au lipsit sangria, niste fructe si niste palmieri la desert :).
In incheiere, am petrecut ultima seara la Font Magica, unde mi-a placut foarte mult atmosfera si spectacolul si am furat ideea unor localnici de a bea o sampanie pe scarile din fata fantanii.
Din planul facut inainte de plecare, mi-au ramas multe locuri de vizitat in Barcelona, insa le-am lasat pe data viitoare, pentru ca de data asta, m-am bucurat sa descopar multe locuri mai putin promovate, dar surprinzatoare care mi-au lasat amintiri foarte frumoase legate de orasul acesta.
Bogdan says
Tare frumos ce ne arati tu acolo. Trebuie sa ii fac si eu o vizita orasului cat de curand. Iar la pomul laudat probabil o sa ma duc cu sacul :))
Bananele acelea verzi se numesc plantane. Le-am facut chiar ieri la cuptor si mi s-au parut geniale. Manioc n-am incercat dar l-am tot vazut prin piata; mi-ai dat o idee cu postarea asta, o sa-ti incerc sugestia 🙂
Andreea says
Si eu m-am intors cu sacul :)). Mi-au luat tot felul de chestii de la un magazin de fructe uscate si nuci, despre care am mai scris. Am venit cu migdale de pamant pentru lapte, rosii uscate, seminte de pin, linte caviar si multe altele.
Imi pare rau ca n-am apucat sa incerc mai multe fructe exotice din piata.
Despre banana, stiu ca ii spune “plantain” in engleza si in spaniola “platano verde”, dar platano, in spaniola inseamna si banana galbena, coapta. In romana nu am gasit denumirea de plantan, iar pe Wikipedia zice ca diferenta intre “plantain” si “banana” se face doar dupa modul de utilizare in bucatarie. Asa ca am ramas la “banana verde” :D.
wine and knives says
daca-ti spun ca happy bar&grill e o retea din Bulgaria ma crezi? 🙂
http://www.happy.bg/en/home.html
si in bulgaria se mananca destul de bine. eu am mancat….. sushi si sashimi :))
Andreea says
Ha ha! nu stiam :). Mie mi se pare o copie dupa Hard Rock, insa nu am cercetat mai multe sa vad de unde provine. In Barcelona nu am vazut sa aiba sushi in meniu.
Blogs says
Salut,
Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef
Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva mii de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef
Anonymous says
Dupa ce am citit ce ai scris tu despre Barcelona, imi dau seama ca am ratat gramezi de chestii si trebuie sa ma intorc 🙂 imi place mult blogul tau si iti doresc mult spor la gatit si la postari! Simona
roxana voicu says
Pentru vizita la Barcelona am cautat special o cofetarie cu reviewuri bune si am ajuns la Caelum. Am ales un cheesecake si o prajitura cu nuci, ambele bune, pareau facute intr-adevar din ingrediente naturale (am citit ca toate ar fi preparate de maici). Totusi, preturile mi s-au parut mari, nu mi-a displacut nimic, dar nu as simti nevoia sa mai mananc acolo.
Andreea says
Cred ca si eu tot dupa recomandari am ajuns la el. Da, probabil data viitoare voi cauta si eu altceva.