Oricat m-am gandit ce titlu sa ii dau acestei retete, am ajuns tot la denumirea in engleza. Pulled pork cu sos barbeque s-ar traduce prin friptura de porc coapta incet, faramitata, cu sos pentru gratar. Americanii folosesc acest sos barbeque foarte des si au o gramada de retete, dar la noi nu prea se foloseste. Eu l-am descoperit odata cu aceasta reteta si mi se pare delicios. Baza este ketchup-ul, la care se adauga otet, ceapa si condimente. Se fierbe timp de 20 de minute si apoi se arunca peste carne. Practic, doar asta e partea de preparare a retetei, caci in rest, carnea se gateste in cuptor vreo 4 ore, pana cand e atat de frageda incat se poate rupe fasii doar cu furculita.
Am pregatit aceasta friptura de nenumarate ori si de fiecare data ne-am lins pe degete. Am impresionat toti musafirii carora le-am servit-o si majoritatea mi-au cerut reteta. Am mancat-o cu piure sau cartofi copti si muraturi, iar daca a mai ramas ceva, am pregatit cateva sandvisuri cu mozarella si dulceata de ardei iute, inspirate de cele de la Bistro de l’Arte. N-as fi zis ca o sa ajung sa mananc sandvis cu friptura de porc la micul dejun, dar aceasta combinatie m-a transformat.
Eu folosesc un vas de fonta de la Ikea, in care pregatesc de obicei mancarurile gatite. Imi place ca pot sa o utilizez atat pe plita, cat si in cuptor, iar capacul ajuta la coacere si sosul nu se reduce atat de mult. Daca aveti o cantitate mai mare de carne, cresteti si cantitatea de sos si lasati oala in cuptor pana la 6 ore. Cand trageti de carne cu furculita si se destrama usor, este gata. Daca nu aveti timp sa o pregatiti in ziua in care vreti sa o serviti, o puteti face cu o zi inainte, iar a doua zi faramitati carnea, o amestecati bine in sos si o incalziti pe aragaz.
- 1 kg carne de porc (spata, ceafa, sau orice alta bucata, care sa aiba si ceva grasime)
- 150 ml ketchup
- 50 ml sos de rosii
- 50 ml de otet
- o ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de sos worcestershire
- o lingura de zahar brun
- o lingurita de boia de ardei dulce
- ½ lingurita pudra de ardei iute
- ¼ lingurita de chimion pudra
- o lingurita de sare
- ½ lingurita de piper
- o lingura de dulceata de ardei iute (optional)
- Taie ceapa in bucati mici si zdrobeste usturoiul marunt.
- Pune toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si fierbe-l timp de 20 de minute.
- Incalzeste cuptorul la 160 de grade (caldura sus si jos la cuptorul electric).
- Pune carnea intr-un vas pentru cuptor.
- Toarna sosul peste carne, acoperind-o pe toate partile.
- Acopera oala cu un capac si bag-o la cuptor pentru 3 ore jumatate.
- Indeparteaza capacul de pe oala si lasa carnea sa se mai coaca timp de 30 minute - o ora, pana cand sosul scade si se ingroasa.
- Cand este gata, destrama carnea cu ajutorul a doua furculite si amestec-o in sos.
Geanina says
Buna,Andreea!O intrebare in legatura cu aceasta reteta as avea…ce fel de ketchup ai folosit?Ms
Andreea says
Buna! De obicei folosesc Heinz, cel cu 50% mai putin zahar.
Gabriela says
Buna,
Se poate realiza si la slow cooker?
Multumesc
Andreea says
Buna! Da, cu siguranta.