Oricat m-am gandit ce titlu sa ii dau acestei retete, am ajuns tot la denumirea in engleza. Pulled pork cu sos barbeque s-ar traduce prin friptura de porc coapta incet, faramitata, cu sos pentru gratar. Americanii folosesc acest sos barbeque foarte des si au o gramada de retete, dar la noi nu prea se foloseste. Eu l-am descoperit odata cu aceasta reteta si mi se pare delicios. Baza este ketchup-ul, la care se adauga otet, ceapa si condimente. Se fierbe timp de 20 de minute si apoi se arunca peste carne. Practic, doar asta e partea de preparare a retetei, caci in rest, carnea se gateste in cuptor vreo 4 ore, pana cand e atat de frageda incat se poate rupe fasii doar cu furculita.
Am pregatit aceasta friptura de nenumarate ori si de fiecare data ne-am lins pe degete. Am impresionat toti musafirii carora le-am servit-o si majoritatea mi-au cerut reteta. Am mancat-o cu piure sau cartofi copti si muraturi, iar daca a mai ramas ceva, am pregatit cateva sandvisuri cu mozarella si dulceata de ardei iute, inspirate de cele de la Bistro de l’Arte. N-as fi zis ca o sa ajung sa mananc sandvis cu friptura de porc la micul dejun, dar aceasta combinatie m-a transformat.
Eu folosesc un vas de fonta de la Ikea, in care pregatesc de obicei mancarurile gatite. Imi place ca pot sa o utilizez atat pe plita, cat si in cuptor, iar capacul ajuta la coacere si sosul nu se reduce atat de mult. Daca aveti o cantitate mai mare de carne, cresteti si cantitatea de sos si lasati oala in cuptor pana la 6 ore. Cand trageti de carne cu furculita si se destrama usor, este gata. Daca nu aveti timp sa o pregatiti in ziua in care vreti sa o serviti, o puteti face cu o zi inainte, iar a doua zi faramitati carnea, o amestecati bine in sos si o incalziti pe aragaz.
- 1 kg carne de porc (spata, ceafa, sau orice alta bucata, care sa aiba si ceva grasime)
- 150 ml ketchup
- 50 ml sos de rosii
- 50 ml de otet
- o ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de sos worcestershire
- o lingura de zahar brun
- o lingurita de boia de ardei dulce
- ½ lingurita pudra de ardei iute
- ¼ lingurita de chimion pudra
- o lingurita de sare
- ½ lingurita de piper
- o lingura de dulceata de ardei iute (optional)
- Taie ceapa in bucati mici si zdrobeste usturoiul marunt.
- Pune toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si fierbe-l timp de 20 de minute.
- Incalzeste cuptorul la 160 de grade (caldura sus si jos la cuptorul electric).
- Pune carnea intr-un vas pentru cuptor.
- Toarna sosul peste carne, acoperind-o pe toate partile.
- Acopera oala cu un capac si bag-o la cuptor pentru 3 ore jumatate.
- Indeparteaza capacul de pe oala si lasa carnea sa se mai coaca timp de 30 minute - o ora, pana cand sosul scade si se ingroasa.
- Cand este gata, destrama carnea cu ajutorul a doua furculite si amestec-o in sos.
Geanina says
Buna,Andreea!O intrebare in legatura cu aceasta reteta as avea…ce fel de ketchup ai folosit?Ms
Andreea says
Buna! De obicei folosesc Heinz, cel cu 50% mai putin zahar.
Elisabeta says
Buna. Ce fel de otet ai folosit? Multumesc!
Andreea says
Otet normal, de mere.
Gabriela says
Buna,
Se poate realiza si la slow cooker?
Multumesc
Andreea says
Buna! Da, cu siguranta.